Dnlaie 63244 #337201 Napisano 9 Czerwca Wiele błędów, wynika z m.in z pośpiechu (ileż to już postów - napisanych 'na szybko' & podczas masy codziennych zajęć / sam często napiszę coś, a potem to czytam i dopiero dostrzegam 'braki' - a nie zawsze to potem edytuje). *Dlatego chodzi mi głównie o formę 'upomnienia' (kulturalną a nie niekulturalną / miłą a nie niemiłą) 3 Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szabas 3285 #337202 Napisano 9 Czerwca 4 godziny temu, Klincz napisał(-a): Śliczny ten Czasex, Naprawdę uroczy. Ale jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli, to pod koniec tygodnia zaprezentuję takiego Czasexa na swoim nadgarsktu, że Panu wszystkie "szabasowe" świece zgasną 😄 i oko zbieleje 🙃 Pozdrawiam. Edycja. W rewanżu założyłem o dzisiejszym świcie taki, ma około pół wieku: P.S. Proszę Kolegę Szabasa, żeby przyjrzał się datownikowi 😈 No piękny staruszek - Szkopek!😉 Również pozdrawiam Kolegę🫡👊👍 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 74133 #337203 Napisano 9 Czerwca 36 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bubus 851 #337204 Napisano 9 Czerwca Im dłużej go noszę tym mniej mam checi by go sprzedać. Filozofia Casio jest genialna, prostota wygrywa z bajerami. 33 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 74536 #337205 Napisano 9 Czerwca Tutaj, na Forum dowiedziałem się, że zegarki mają ucha a nie uszy. Tutaj też odebrałem lekcję, że na deklu zegarka znajduje się grawerunek a nie grawer, bo grawer to człowiek, który grawerunek wykonał. Zdarzyło mi się też (tym razem z pośpiechu a nie z braku wiedzy) napisać "chronometr" zamiast "chronograf" i zostać grzecznie poprawionym. Poza tymi wymienionymi, jeszcze kilka innych lekcji tutaj dostałem. W młodości nigdy też nie pamiętałem czy "na pewno" pisze się łącznie, czy osobno, więc w zastępstwie konsekwentnie używałem frazy "z pewnością". Za te wszystkie nauki jestem w sumie wdzięczny. Nie obrażajmy się więc może na uwagi, jeżeli są merytoryczne i słuszne. Kolega @ireo może i pisze w dość specyficzny sposób, ale ja nie odbieram tego jako złośliwość, tylko jako formę sarkastycznego humoru lub ironii, trochę w angielskim stylu. Nie sądzę, żeby była to zamierzona złośliwość wobec innych osób na Forum. Zresztą poza takimi lekko sarkastycznymi wpisami, które mogą być czasem odebrane personalnie, @ireo jest też autorem wielu merytorycznych i wartościowych wpisów dotyczących stricte zegarków i tematyki Forum. 15 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
evilym 8258 #337206 Napisano 9 Czerwca Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a): @Funky_Koval@Dnlaie@Heavyweight2712 Panowie... Nie chodzi o to, kto jest "czepialski", "malkontentem” czy "samozwańczym obrońcą ortografii". Chodzi o to, że w regulaminie forum (Rozdział VI) znajduje się zapis dotyczący poprawności językowej publikowanych treści. To nie jest niczyja prywatna opinia ani punkt widzenia. Z pewnym rozbawieniem obserwuję, że więcej emocji wywołuje zwrócenie uwagi na błąd niż sam błąd. Jeszcze ciekawsze jest to, że zamiast odnieść się do obowiązujących zasad, część osób skupia się na ocenianiu charakterów użytkowników. Ortografia nie jest kwestią gustu, światopoglądu ani indywidualnej interpretacji. Aż sobie zerknąłem na regulamin... d) dbanie o poprawność gramatyczną i ortograficzną własnych wypowiedzi f) dbanie o dobry nastrój prowadzonej wymiany zdań i temperowanie wypowiedzi Idąc tym tropem, jak ktoś jest czepialskim gburem to też łamie regulamin? 🤔 Jesteśmy na forum zegarków a nie forum językoznawstwa... Tak, wiem. Nie oznacza to, że mamy nagle pisać jak troglodyci, ale punktowanie za jakieś bzdurne pomyłki jest w moim odczuciu średnio uprzejme. Ciekawe czy spotkanej na żywo osobie, której się nie zna, też wszyscy "Grammar Nazi" tak wytykają błędy 🙂 5 Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pbozek75 13339 #337207 Napisano 9 Czerwca Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 157190 #337208 Napisano 9 Czerwca 37 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cologero 38952 #337209 Napisano 9 Czerwca 36 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 15129 #337210 Napisano 9 Czerwca 26 minut temu, evilym napisał(-a): Aż sobie zerknąłem na regulamin... d) dbanie o poprawność gramatyczną i ortograficzną własnych wypowiedzi f) dbanie o dobry nastrój prowadzonej wymiany zdań i temperowanie wypowiedzi Idąc tym tropem, jak ktoś jest czepialskim gburem to też łamie regulamin? 🤔 Jesteśmy na forum zegarków a nie forum językoznawstwa... Tak, wiem. Nie oznacza to, że mamy nagle pisać jak troglodyci, ale punktowanie za jakieś bzdurne pomyłki jest w moim odczuciu średnio uprzejme. Ciekawe czy spotkanej na żywo osobie, której się nie zna, też wszyscy "Grammar Nazi" tak wytykają błędy 🙂 Tak, jesteśmy na forum, na którym obowiązuje jasno określony regulamin. Masz rację - starajmy się uprzejmie wysyłać PW. Ale nie zawsze jest na to czas (a nawet ochota), dlatego zdarza się również zwrócenie uwagi na kanale otwartym. Odnośnie do wytykania błędów - jeśli ktoś np. źle wydaje mi resztę, bo żyje w pośpiechu lub nie zwraca uwagi na szczegóły, to zwracam mu uwagę. Zawsze. Jeśli ktoś ma z tym problem, może zwrócić się do Rzecznika Praw Dziecka. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 74133 #337211 Napisano 9 Czerwca 30 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dnlaie 63244 #337212 Napisano 9 Czerwca Z tym Rzecznikiem Praw Dziecka, to przegięcie druta (traktujmy się jak dorośli). *To już nie ironia a zwykły sarkazm 1 Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szabas 3285 #337213 Napisano 9 Czerwca 33 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 74536 #337214 Napisano 9 Czerwca 36 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gszydlowsky 17016 #337215 Napisano 9 Czerwca 2 godziny temu, Mirosuaw napisał(-a): I tylko jedna opcja jest właściwa 😉 obie są właściwe 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Domingo66i6 5491 #337216 Napisano 9 Czerwca Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 32 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 15129 #337217 Napisano 9 Czerwca 37 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 39551 #337218 Napisano 9 Czerwca 17 minut temu, gszydlowsky napisał(-a): obie są właściwe Nie wiem co masz na myśli. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gszydlowsky 17016 #337219 Napisano 9 Czerwca 6 minut temu, Mirosuaw napisał(-a): Nie wiem co masz na myśli. w sumie nieważne, nie ma co ciągnąć tego tematu 🙂 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 28267 #337220 Napisano 9 Czerwca 35 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AspirantS 27871 #337221 Napisano 9 Czerwca 37 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Genovese_ 17513 #337222 Napisano 9 Czerwca Taka sytuacja cały czas : 39 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan57 55031 #337223 Napisano 9 Czerwca 28 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokeszka 9483 #337224 Napisano 9 Czerwca Na chińskim mesh’u, mnie pasuje😉 41 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 74133 #337225 Napisano 9 Czerwca 9 godzin temu, Dnlaie napisał(-a): Ależ użyta przeze mnie wcześniej nazwa 'Malkontent', nie wzięła się jedynie z powodu dyktatorskiej akcji pod kryptonimem "dzienniczek ortograficzny" (który na zegarkowym forum, część ludzi ludzi może mieć w nosie). *Powodów może być więcej... Może tylko ja, odbieram tego typu posty - za ironicznie? Jeśli jednak masz "czepialski' charakter - to może warto nad nim popracować, zamiast walczyć jedynie z literkami... Czepiać się moich koszul w wykwintne wzorki? Komu to przeszkadza i dlaczego? @ireo, czujesz smród tlącej się sutanny? 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach