Bumcykcyku 15830 #330026 Napisano 28 Stycznia 27 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radek3545 1136 #330027 Napisano 28 Stycznia 32 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radomadre 2264 #330028 Napisano 28 Stycznia Stary ulubiony zegarek... 26 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pierce34 3304 #330029 Napisano 28 Stycznia 30 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BM6 5291 #330030 Napisano 28 Stycznia 19 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Duszpasterz 167 #330031 Napisano 28 Stycznia 26 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPS 69644 #330032 Napisano 28 Stycznia 39 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 80320 #330033 Napisano 28 Stycznia 10 godzin temu, Osmodeusz napisał(-a): i forum również pełne takich „kwiatków”, a jakoś nikt oburzenia nie okazuje 🤔 I żeby za daleko nie szukać H. Moser & Cie. Endeavour Venezianico Redentore Ale tu nazwiemy to „inspirowaniem” się modelem innej firmy ? 😂 Naprawdę Venezianico jest największym problemem na Forum? 7 godzin temu, Mirosuaw napisał(-a): Oczywiście każdy zrobi jak chce, ale ja stanowczo uważam, że firmy, które rżną czyjeś projekty, na tym forum nie powinny być brane w obronę. One na tym Forum nie są "brane w obronę", tylko Forum jest ich po prostu pełne. Zalane nimi. Zaraz pewnie znowu ktoś napisze, że "LSE najeżdża na chińczyki, bo mu interes psują", więc z góry uprzedzę syzyfowe wysiłki. Pomimo, że już mi tu jeden taki "alternatywnie inteligentny" pisał, że atakuję Pagani, Steeldive, Addiesdive, etc., bo mi "psują interes", to problem tkwi zupełnie gdzieś indziej niż marginalna sprzedaż czyjegoś mniejszego, czy większego sklepu "dzięki" Forum. Ile na Forum widzicie reklam sklepów zegarkowych? Z jakiejś przyczyny, czy po prostu "nie bo nie"..? I nie - Atlantic, Davosa, Orient, Seiko, Casio, etc. to NIE TO SAMO dlatego, że każda z tych marek popełniła jakiegoś "homara", a niektóre nawet więcej niż jednego. NIE TO SAMO, bo żadna z tych firm nie zbudowała 99-100% swojego portfolio na zżynach. I tyle w temacie - jak mówią na podwórkach. 4 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 13016 #330034 Napisano 28 Stycznia (edytowane) 9 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a): A tak z ciekawości się zapytam, czy są jakieś chinczyki które nie są inspiracją i nie udaja innej marki 🤔🤔🤔 Nie ukrywam że podoba mi się takie coś,czym jest to inspirowane 🤔🤔🤔 Tomek to inspiracja z Longines HC GMT, ale tutaj bez GMT. Edytowane 28 Stycznia przez Autor1984 5 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miszkolc 30293 #330035 Napisano 28 Stycznia Wysłane z mojego 23127PN0CG przy użyciu Tapatalka 16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 13430 #330036 Napisano 28 Stycznia 54 minuty temu, Lincoln Six Echo napisał(-a): Naprawdę Venezianico jest największym problemem na Forum? A gdzie jest napisane, że jest jakimkolwiek problemem ? Bardzo emocjonalnie podszedłeś do tematu, ale rozumiem już że jesteś przedstawicielem czy też dystrybutorem marki - nie wiedziałem, tak więc nie chciałem urazić -,wybacz. Faktem jest jednak, że również Venezianico (tak samo jak inne) „rżnie” z projektów innych (lepszych marek) jak leci - i nie widzę powodu żeby bić pianę, bo to od konsumenta finalnie, zależy czy się na to zgadza, ot cała filozofia. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 80320 #330037 Napisano 28 Stycznia 1 minutę temu, Osmodeusz napisał(-a): A gdzie jest napisane, że jest jakimkolwiek problemem ? Bardzo emocjonalnie podszedłeś do tematu, ale rozumiem już że jesteś przedstawicielem czy też dystrybutorem marki - nie wiedziałem, tak więc nie chciałem urazić -,wybacz. Faktem jest jednak, że również Venezianico (tak samo jak inne) „rżnie” z projektów innych (lepszych marek) jak leci - i nie widzę powodu żeby bić pianę, bo to od konsumenta finalnie, zależy czy się na to zgadza, ot cała filozofia. Wyczuwasz moje emocje przez ekran smartfona/monitor kompa? Żadne moje "relacje" z Venezianico nie mają tu nic do rzeczy. Venezianico po prostu, wbrew temu, co tu wypisujesz, nie ma portfolio opartego na kopiach. Jeśli natomiast uznamy, że pokazane przez Ciebie Moser i Redentore to „kopie”, to dochodzimy do absurdu, w którym każdy okrągły, prosty zegarek staje się kopią innego prostego, okrągłego zegarka. A wtedy pojęcie kopiowania przestaje w ogóle cokolwiek znaczyć. Dlatego dla mnie granica nie przebiega między „lepszą” a „gorszą” marką, tylko między inspiracją stylistyczną a systemowym kserokopiowaniem cudzych projektów jako podstawą całego portfolio. 2 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireo 4579 #330038 Napisano 28 Stycznia To ja może coś zimowego wrzucę dla ochłody. 27 - ireo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 13430 #330039 Napisano 28 Stycznia 16 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a): Venezianico po prostu, wbrew temu, co tu wypisujesz, nie ma portfolio opartego na kopiach. Jeśli natomiast uznamy, że pokazane przez Ciebie Moser i Redentore to „kopie”, to dochodzimy do absurdu, w którym każdy okrągły, prosty zegarek staje się kopią innego prostego, okrągłego zegarka. A wtedy pojęcie kopiowania przestaje w ogóle cokolwiek znaczyć. Dlatego dla mnie granica nie przebiega między „lepszą” a „gorszą” marką, tylko między inspiracją stylistyczną a systemowym kserokopiowaniem cudzych projektów jako podstawą całego portfolio. Nie mam najmniejszego zamiaru się sprzeczać, ale zainteresowałeś mnie tym portfolio firmy, tak więc zajrzałem 🤗 https://pl.venezianico.com/collections/all-watches i nigdzie nie wspomniałem o kopiach, ale wskaż mi projekt w tym zestawieniu który nie nawiązuje do innych (droższych) marek. Chyba, że nazwiemy je inspiracją modelem X Tak jak wspomniałem już wcześniej, nie wiedziałem że reprezentujesz firmę - poniekąd już rozumiem skąd takie zacietrzewienie 😉 - bo nie wystarczy spojrzeć jedynie, że oba zegarki są okrągłe - ale boki koperty również są jak to ładnie nazwałeś „inspirowane” Tylko po co robić o to tyle hałasu 🤗 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 80320 #330040 Napisano 28 Stycznia 18 minut temu, Osmodeusz napisał(-a): Nie mam najmniejszego zamiaru się sprzeczać, ale zainteresowałeś mnie tym portfolio firmy, tak więc zajrzałem 🤗 https://pl.venezianico.com/collections/all-watches i nigdzie nie wspomniałem o kopiach, ale wskaż mi projekt w tym zestawieniu który nie nawiązuje do innych (droższych) marek. Chyba, że nazwiemy je inspiracją modelem X Tak jak wspomniałem już wcześniej, nie wiedziałem że reprezentujesz firmę - poniekąd już rozumiem skąd takie zacietrzewienie 😉 - bo nie wystarczy spojrzeć jedynie, że oba zegarki są okrągłe - ale boki koperty również są jak to ładnie nazwałeś „inspirowane” Tylko po co robić o to tyle hałasu 🤗 A gdzie konkretnie to "zacietrzewienie"..? Dyskusja była o chińskich kserokopiach 1:1, a Ty celowo przerzuciłeś ją na Venezianico, bo akurat wydawało Ci się, że możesz uderzyć personalnie w "typa z Forum". Tyle, że coś słyszałeś, ale nie bardzo jednak wiesz, co. Systemowe kopiowanie cudzych referencji jako 99% portfolio nie ma nic wspólnego z ogólnymi inspiracjami stylistycznymi. Mieszanie tych rzeczy to manipulacja, nie argument. Tak, wiem - boki paska też są podobne u Mosera i to, że "szlachetne manufaktury" Pagani Design, Addiesdive, czy Cadisen yebią całe katalogi znanych szwajcarskich marek to dokładnie to samo. 2 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 143552 #330041 Napisano 28 Stycznia 20 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 13016 #330042 Napisano 28 Stycznia (edytowane) 27 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a): A gdzie konkretnie to "zacietrzewienie"..? Dyskusja była o chińskich kserokopiach 1:1, a Ty celowo przerzuciłeś ją na Venezianico, bo akurat wydawało Ci się, że możesz uderzyć personalnie w "typa z Forum". Tyle, że coś słyszałeś, ale nie bardzo jednak wiesz, co. Systemowe kopiowanie cudzych referencji jako 99% portfolio nie ma nic wspólnego z ogólnymi inspiracjami stylistycznymi. Mieszanie tych rzeczy to manipulacja, nie argument. Tak, wiem - boki paska też są podobne u Mosera i to, że "szlachetne manufaktury" Pagani Design, Addiesdive, czy Cadisen yebią całe katalogi znanych szwajcarskich marek to dokładnie to samo. Jarek wybacz, ale nie jestem w stanie pozbyć się takich skojarzeń: Moja "prawilna" kopia w załączeniu. Edytowane 28 Stycznia przez Autor1984 18 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 88724 #330043 Napisano 28 Stycznia 10 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a): Koperta od Submarinera. Lupka też . Wskazówki też znajome, ale nie przyporządkuję teraz z pamięci do konkretnej marki, czy modelu. Tarcza nic mi nie mówi, ale może ktoś inny skojarzy. Taka fuzja różnych inspiracji. Fuzja Robert trochę nowej Omegi z subem i do tego kolory z Longinesa 😀 2 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cavalera90 489 #330044 Napisano 28 Stycznia 24 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Saint 91 #330045 Napisano 28 Stycznia 9 godzin temu, Mirosuaw napisał(-a): Nie będę nikogo grillować. Chcę tylko odnieść się do tego jednego fragmentu. Z punktu widzenia prawa zapewne nie jest podróbką (choć nie wiem jak to jest w innych krajach). Z moralnego punktu widzenia, zamiana logo znanej marki na własne logo, przy praktycznie identycznym dizajnie, jest po prostu godne pożałowania. Pamiętajmy, że jeteśmy w klubie miłośników zegarków. Szanujmy zatem firmy, które zaprojektowały kultowe zegarki. Jeżeli większość z nas nie może sobie pozwolić na zakup Patka/AP/Rolexa/Omegi itd. ze względów głównie finansowych, to powinniśmy przychylnym okiem popatrzeć na tańszych producentów, którzy tworzą naprawdę ciekawe własne projekty. Nie będę tu szczegółowo wymieniać, ale przykładowo Seiko Monster (jak Kolegi @GTR), SKX, Citizen NY, Christopher Ward, Nomos, cała masa mikrobrandów, to zegarki, że aż palce lizać. Oczywiście każdy zrobi jak chce, ale ja stanowczo uważam, że firmy, które rżną czyjeś projekty, na tym forum nie powinny być brane w obronę. Zgadzam się, nie stać kogoś na dany zegarek to zamiast kupować homary lub co gorsza podróbki, lepiej wybrać tańszy model o innym/wlasnym designie 👍 Homary i podróbki wyglądają zalosnie 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 13016 #330046 Napisano 28 Stycznia 4 minuty temu, Saint napisał(-a): Zgadzam się, nie stać kogoś na dany zegarek to zamiast kupować homary lub co gorsza podróbki, lepiej wybrać tańszy model o innym/wlasnym designie 👍 Homary i podróbki wyglądają zalosnie Piłeś kiedyś napój kakaowy "Puchatek"? 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 143552 #330047 Napisano 28 Stycznia 14 minut temu, kornel91 napisał(-a): Fuzja Robert trochę nowej Omegi z subem i do tego kolory z Longinesa 😀 To już chyba wychodzi na projekt własny? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Petru23 18597 #330048 Napisano 28 Stycznia 20 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 71720 #330049 Napisano 28 Stycznia 2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a): Tomek to inspiracja z Longines HC GMT, ale tutaj bez GMT. Podziękował 👍 👍 👍 😁😁😁 19 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filipeczek 4214 #330050 Napisano 28 Stycznia 24 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach