Lincoln Six Echo 89791 #330026 Napisano 28 Stycznia 18 minut temu, Osmodeusz napisał(-a): Nie mam najmniejszego zamiaru się sprzeczać, ale zainteresowałeś mnie tym portfolio firmy, tak więc zajrzałem 🤗 https://pl.venezianico.com/collections/all-watches i nigdzie nie wspomniałem o kopiach, ale wskaż mi projekt w tym zestawieniu który nie nawiązuje do innych (droższych) marek. Chyba, że nazwiemy je inspiracją modelem X Tak jak wspomniałem już wcześniej, nie wiedziałem że reprezentujesz firmę - poniekąd już rozumiem skąd takie zacietrzewienie 😉 - bo nie wystarczy spojrzeć jedynie, że oba zegarki są okrągłe - ale boki koperty również są jak to ładnie nazwałeś „inspirowane” Tylko po co robić o to tyle hałasu 🤗 A gdzie konkretnie to "zacietrzewienie"..? Dyskusja była o chińskich kserokopiach 1:1, a Ty celowo przerzuciłeś ją na Venezianico, bo akurat wydawało Ci się, że możesz uderzyć personalnie w "typa z Forum". Tyle, że coś słyszałeś, ale nie bardzo jednak wiesz, co. Systemowe kopiowanie cudzych referencji jako 99% portfolio nie ma nic wspólnego z ogólnymi inspiracjami stylistycznymi. Mieszanie tych rzeczy to manipulacja, nie argument. Tak, wiem - boki paska też są podobne u Mosera i to, że "szlachetne manufaktury" Pagani Design, Addiesdive, czy Cadisen yebią całe katalogi znanych szwajcarskich marek to dokładnie to samo. 2 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 156727 #330027 Napisano 28 Stycznia 20 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 14970 #330028 Napisano 28 Stycznia (edytowane) 27 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a): A gdzie konkretnie to "zacietrzewienie"..? Dyskusja była o chińskich kserokopiach 1:1, a Ty celowo przerzuciłeś ją na Venezianico, bo akurat wydawało Ci się, że możesz uderzyć personalnie w "typa z Forum". Tyle, że coś słyszałeś, ale nie bardzo jednak wiesz, co. Systemowe kopiowanie cudzych referencji jako 99% portfolio nie ma nic wspólnego z ogólnymi inspiracjami stylistycznymi. Mieszanie tych rzeczy to manipulacja, nie argument. Tak, wiem - boki paska też są podobne u Mosera i to, że "szlachetne manufaktury" Pagani Design, Addiesdive, czy Cadisen yebią całe katalogi znanych szwajcarskich marek to dokładnie to samo. Jarek wybacz, ale nie jestem w stanie pozbyć się takich skojarzeń: Moja "prawilna" kopia w załączeniu. Edytowane 28 Stycznia przez Autor1984 18 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 94262 #330029 Napisano 28 Stycznia 10 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a): Koperta od Submarinera. Lupka też . Wskazówki też znajome, ale nie przyporządkuję teraz z pamięci do konkretnej marki, czy modelu. Tarcza nic mi nie mówi, ale może ktoś inny skojarzy. Taka fuzja różnych inspiracji. Fuzja Robert trochę nowej Omegi z subem i do tego kolory z Longinesa 😀 2 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cavalera90 896 #330030 Napisano 28 Stycznia 24 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Saint 91 #330031 Napisano 28 Stycznia 9 godzin temu, Mirosuaw napisał(-a): Nie będę nikogo grillować. Chcę tylko odnieść się do tego jednego fragmentu. Z punktu widzenia prawa zapewne nie jest podróbką (choć nie wiem jak to jest w innych krajach). Z moralnego punktu widzenia, zamiana logo znanej marki na własne logo, przy praktycznie identycznym dizajnie, jest po prostu godne pożałowania. Pamiętajmy, że jeteśmy w klubie miłośników zegarków. Szanujmy zatem firmy, które zaprojektowały kultowe zegarki. Jeżeli większość z nas nie może sobie pozwolić na zakup Patka/AP/Rolexa/Omegi itd. ze względów głównie finansowych, to powinniśmy przychylnym okiem popatrzeć na tańszych producentów, którzy tworzą naprawdę ciekawe własne projekty. Nie będę tu szczegółowo wymieniać, ale przykładowo Seiko Monster (jak Kolegi @GTR), SKX, Citizen NY, Christopher Ward, Nomos, cała masa mikrobrandów, to zegarki, że aż palce lizać. Oczywiście każdy zrobi jak chce, ale ja stanowczo uważam, że firmy, które rżną czyjeś projekty, na tym forum nie powinny być brane w obronę. Zgadzam się, nie stać kogoś na dany zegarek to zamiast kupować homary lub co gorsza podróbki, lepiej wybrać tańszy model o innym/wlasnym designie 👍 Homary i podróbki wyglądają zalosnie 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 14970 #330032 Napisano 28 Stycznia 4 minuty temu, Saint napisał(-a): Zgadzam się, nie stać kogoś na dany zegarek to zamiast kupować homary lub co gorsza podróbki, lepiej wybrać tańszy model o innym/wlasnym designie 👍 Homary i podróbki wyglądają zalosnie Piłeś kiedyś napój kakaowy "Puchatek"? 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 156727 #330033 Napisano 28 Stycznia 14 minut temu, kornel91 napisał(-a): Fuzja Robert trochę nowej Omegi z subem i do tego kolory z Longinesa 😀 To już chyba wychodzi na projekt własny? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Petru23 20261 #330034 Napisano 28 Stycznia 20 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 78060 #330035 Napisano 28 Stycznia 2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a): Tomek to inspiracja z Longines HC GMT, ale tutaj bez GMT. Podziękował 👍 👍 👍 😁😁😁 19 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filipeczek 4239 #330036 Napisano 28 Stycznia 24 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sławol 2387 #330037 Napisano 28 Stycznia 7 godzin temu, pbozek75 napisał(-a): Wysłane z mojego SM-G780F przy użyciu Tapatalka Ciekawy taki "albinos", bardzo oryginalny Może bym sam kupił...? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 94262 #330038 Napisano 28 Stycznia Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a): To już chyba wychodzi na projekt własny? No widziałeś zdjęcie Longinesa gmt więc ciężko to nazwać własnym projektem 😀 Własny projekt to może być twój zielony san martin ale te Tandorio czy tam inny Hrudo to już niestety Monster 😀 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPS 79629 #330039 Napisano 28 Stycznia 33 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vergangenheit 5636 #330040 Napisano 28 Stycznia 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dodge66 16762 #330041 Napisano 28 Stycznia 9 godzin temu, michas napisał(-a): Uważam, że Non-AC to genialnie dopracowana pod kątem użyteczności i wyglądu ostateczna wersja SMP Sword hands. Szczerze gratuluję posiadania. Tak z ciekawości to bezel był już w tak dobrym stanie, czy wymieniałeś na nowy? Na szybko Pełna zgoda! Non-AC to projekt niemal idealny - brakowało tylko przeszklonego dekielka, ale rozwiązałem ten problem Udało mi się zdobyć ją w świetnym, oryginalnym stanie i choć doszukałem się kilku rysek na cyfrach bezela, to nie było (i jak na razie nadal nie ma) żadnych "wyślizganych" powierzchni, jak to ma często miejsce w przypadku białego złota. Indeksy i wskazówki nie mają też charakterystycznego dla tego kruszcu nalotu 16 Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gamemaster 547 #330042 Napisano 28 Stycznia 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 78060 #330043 Napisano 28 Stycznia 1 godzinę temu, kornel91 napisał(-a): No widziałeś zdjęcie Longinesa gmt więc ciężko to nazwać własnym projektem 😀 Własny projekt to może być twój zielony san martin ale te Tandorio czy tam inny Hrudo to już niestety Monster 😀 A taki, też jakaś zrzynka 🤔🤔🤔 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 156727 #330044 Napisano 28 Stycznia 1 godzinę temu, kornel91 napisał(-a): No widziałeś zdjęcie Longinesa gmt więc ciężko to nazwać własnym projektem 😀 Własny projekt to może być twój zielony san martin ale te Tandorio czy tam inny Hrudo to już niestety Monster 😀 Mnie homary w ręce nie parzą, ale to, co napisałem, było raczej żartem, niż na serio. 8 minut temu, TomcioMiki napisał(-a): A taki, też jakaś zrzynka 🤔🤔🤔 Nie jest oryginalny wzór niestety, ale kolor to już ich własny pomysł. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 78060 #330045 Napisano 28 Stycznia 1 minutę temu, Paulus57 napisał(-a): Mnie homary w ręce nie parzą, ale to, co napisałem, było raczej żartem, niż na serio. Nie jest oryginalny wzór niestety, ale kolor to już ich własny pomysł. No to lipa 😟😟😟 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 156727 #330046 Napisano 28 Stycznia 4 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a): No to lipa 😟😟😟 Nie szukaj oryginalnych wzorów w chińczykach za małe pieniądze. Albo sobie odpuść oryginalność, albo chińczyki, przynajmniej te do 300-400 USD. Dopiero powyżej tej kwoty można szukać, największa szansa w Sea-Gullu. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 78060 #330047 Napisano 28 Stycznia 18 minut temu, Paulus57 napisał(-a): Nie szukaj oryginalnych wzorów w chińczykach za małe pieniądze. Albo sobie odpuść oryginalność, albo chińczyki, przynajmniej te do 300-400 USD. Dopiero powyżej tej kwoty można szukać, największa szansa w Sea-Gullu. Ok 🤗 🤗 🤗 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 156727 #330048 Napisano 28 Stycznia 3 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a): Ok 🤗 🤗 🤗 Jak już chciałbyś coś w miarę taniego, to popatrz na firmę Merkur. Oni sprzedają rzadko spotykane modele, być może kopie innych wzorów, ale jest szansa, że jednak przynajmniej część jest oryginalnie opracowana. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pierce34 9598 #330049 Napisano 29 Stycznia 30 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SLAWEK 01 90355 #330050 Napisano 29 Stycznia 29 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach