Adi 4707 #17626 Napisano 23 Stycznia Czasem można mieć nawet w kieszeni ale nie ma jednoznacznych zasad. Niektóre lotniska puszczają małe scyzoryki. Kilka razy przewoziłem taki "otwieraczyk" z korkociągiem i ostrzem ok 5 cm. Bez problemu i to nie że nie zauważyli - wykładany był do pojemnika. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 11295 #17627 Napisano 23 Stycznia 38 minut temu, Adi napisał(-a): Czasem można mieć nawet w kieszeni ale nie ma jednoznacznych zasad. Niektóre lotniska puszczają małe scyzoryki. Kilka razy przewoziłem taki "otwieraczyk" z korkociągiem i ostrzem ok 5 cm. Bez problemu i to nie że nie zauważyli - wykładany był do pojemnika. Ogólnie przyjmuje się, że ostrze do 6 cm jest dopuszczalne np, w bagażu podręcznym na lotach czarterowych - wszystko też zależy od "obsługi" przy odprawie. W Egipcie przy odprawie duże "zainteresowanie" np. wzbudził mój Eezycut (który nożem ciężko nazwać) w torbie z automatami oddechowymi, którą miałem jako bagaż podręczny, raz że to podwójne ostrze, dwa w Egipcie nie wolno nurkować z przedmiotami ostrymi (nożami) - kilka dolarów tzw. KARY załatwiło problem 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1331 #17628 Napisano 23 Stycznia Nordway Viking Wostok 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20278 #17629 Napisano 23 Stycznia Mi w Brukseli " belgijczyki" na lotnisku zabrali długopis, który można by było na siłę uznać za kubotan- czarna na bramce wyłuskała go z plecaka i jak wierny pies zaniosła go w zębach do przełożonego.Dostałem mandat 200€ bo to u nich jest broń🤣, a jeden z gliniarzy- złodziej zręcznym ruchem prestidigitatora umieścił go kieszeni. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4707 #17630 Napisano 23 Stycznia No pisałem, że "zasady" są różne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20278 #17631 Napisano 23 Stycznia Drugi z Kizerów. Militaw. Bardzo elegancki nożyk. 20,3 cm całkowitej, 8,5 ostrego w CPM S35VN, waga 111g. Tytan i Micarta., blokada Frame, łożyska ceramiczne. Otwieranie otworem w klindze lub front flipperem. Fajny, płaski, elegancki nóż. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1596 #17632 Napisano 23 Stycznia Kizer już od dawna pokazuje klasę. Wykonanie i materiały top. Zobaczcie jak wysmaczone są łebki śrub. 2x droższy Benchmejd czy Szyderco nie ma polotu. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #17633 Napisano 23 Stycznia (edytowane) 2 godziny temu, mariaczi napisał(-a): Kizer już od dawna pokazuje klasę. Wykonanie i materiały top. Zobaczcie jak wysmaczone są łebki śrub. 2x droższy Benchmejd czy Szyderco nie ma polotu. Masz dziwne poczucie estetyki, te śruby w Kizer wyglądają tandetnie, może i są tytanowe, ale wyglądają jak chińskie amelinium pomalowane chińską farbą. Ładne, wytrzymałe i jebitne śruby to ma MT w takich nożach jak pokazał Loco. A swoją drogą znacie ten sklep - robił ktoś zakupy ? https://www.knifestock.pl/kizer-militaw-titanium-fatcarbon-s45vn-ki3634a3-p117807?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=pmax_zatvaracie_noze_multifunkcne_naradie&utm_term=&utm_content=&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIvdrk4tOMiwMVbxiiAx0S9CZxEAQYBCABEgKZRPD_BwE Edytowane 23 Stycznia przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20278 #17634 Napisano 23 Stycznia Niestety oba w G10 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7165 #17635 Napisano 23 Stycznia 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #17636 Napisano 23 Stycznia To inaczej postawię pytanie. Taki Stitch będzie fajniejsz w Alu czy G10 ? Alu mam i widzę, że jest znacznie droższe. Amphibiana chyba nie ma w Alu, przynajmniej w obecnie produkowanej wersji ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1913 #17637 Napisano 23 Stycznia (edytowane) 12 godzin temu, Jędrula.wawa napisał(-a): Tyle że to prawo obowiązuje lokalesów. Inżynierowie i lekarze mają to rozporządzenia najnormalniej w głębokim poważaniu, o czym świadczy praktyka dnia powszedniego 😡 I żeby nie było OT Na leśnej wycieczce ... To inżynier czy lekarz? 7 godzin temu, Osmodeusz napisał(-a): Ogólnie przyjmuje się, że ostrze do 6 cm jest dopuszczalne np, w bagażu podręcznym na lotach czarterowych - wszystko też zależy od "obsługi" przy odprawie. W Egipcie przy odprawie duże "zainteresowanie" np. wzbudził mój Eezycut (który nożem ciężko nazwać) w torbie z automatami oddechowymi, którą miałem jako bagaż podręczny, raz że to podwójne ostrze, dwa w Egipcie nie wolno nurkować z przedmiotami ostrymi (nożami) - kilka dolarów tzw. KARY załatwiło problem Zaraz, nóż nurkowy jest chyba narzędziem bezpieczeństwa, przecież nie służy do polowania ani do dźgania innych nurków, i mimo to Egipt tego zabrania? Edytowane 23 Stycznia przez Sierżant Julian 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 11295 #17638 Napisano 23 Stycznia 4 minuty temu, Sierżant Julian napisał(-a): Zaraz, nóż nurkowy jest chyba narzędziem bezpieczeństwa, przecież nie służy do polowania ani do dźgania innych nurków, i mimo to Egipt tego zabrania? no widzisz 🤗 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1913 #17639 Napisano 23 Stycznia Rozkoszni. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 11295 #17640 Napisano 23 Stycznia 7 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a): Rozkoszni i całe szczęście ten zakaz starają się egzekwować z całą surowością. Na Łodzi też raczej nikt z szanujących się centrów nurkowych, na to nie pozwala 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1913 #17641 Napisano 23 Stycznia A czy Egipcjanom nie chodzi w tym wypadku też o nielegalne pozyskiwanie pamiątek przez nurkujących turystów, zwłaszcza o dłubanie w rafach koralowych na Morzu Czerwonym? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 11295 #17642 Napisano 23 Stycznia No chodzi głównie o debili (bo inaczej tego nie nazwę), którzy pozwalają sobie np. na takie rzeczy - tu zdjęcia m.in z Bohol 🤬🤬🤬 W mojej „skromnej” ocenie, za takie rzeczy powinno się obcinać ręce 😡 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1913 #17643 Napisano 23 Stycznia O jasna... kurr... opatwa... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 11295 #17644 Napisano 23 Stycznia (edytowane) 3 godziny temu, Burns napisał(-a): Masz dziwne poczucie estetyki, te śruby w Kizer wyglądają tandetnie, może i są tytanowe, ale wyglądają jak chińskie amelinium pomalowane chińską farbą. Ładne, wytrzymałe i jebitne śruby to ma MT w takich nożach jak pokazał Loco. a że to niby Microtech Knives, Inc, całą swoją produkcję opiera na dwóch fabrykach w Karolinie Północnej ? 😄😄😄 Edytowane 23 Stycznia przez Osmodeusz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #17645 Napisano 24 Stycznia Godzinę temu, Osmodeusz napisał(-a): a że to niby Microtech Knives, Inc, całą swoją produkcję opiera na dwóch fabrykach w Karolinie Północnej ? 😄😄😄 Dobrze, że jesteś. Co słychać? Jak zdrowie i samopoczucie ? Chcesz lajka ? Odwróćmy sytuację. Jak Kizer zleci produkcję swoich noży Amerykanom to to będą chińskie czy amerykańskie noże. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1326 #17646 Napisano 24 Stycznia Wietrzenie Benczmejda Nimravusa 🌲🔪🌲 6 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AspirantS 26122 #17647 Napisano 24 Stycznia 17 godzin temu, Adi napisał(-a): Czasem można mieć nawet w kieszeni ale nie ma jednoznacznych zasad. Niektóre lotniska puszczają małe scyzoryki. Kilka razy przewoziłem taki "otwieraczyk" z korkociągiem i ostrzem ok 5 cm. Bez problemu i to nie że nie zauważyli - wykładany był do pojemnika. Trzy miesiące temu na lotnisku w Balicach widziałem, jak przetrzepali młodemu człowiekowi plecak. Na dnie znaleźli nożyczki biurowe. Pewnie sam właściciel o nich nie pamiętał. I od razu sprzęt poszedł do kosza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #17648 Napisano 24 Stycznia Chore, bezmyślne przepisy: - picia nie można, ale ze sklepów bezcłowych z odpowiednim narzutem już można, - powerbank na pokład, - zapalniczki na poklad. No to spirytus + powerbank + zapaliczka + torba ze swetrem i bluzą = można wzniecić na pokładzie taki pożar, że hej... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8208 #17649 Napisano 24 Stycznia 8 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mroova 6257 #17650 Napisano 24 Stycznia (edytowane) 22 godziny temu, loco50 napisał(-a): jeden z gliniarzy- złodziej zręcznym ruchem prestidigitatora umieścił go kieszeni W Bergamo zakwestionowali mi taki scyzoryk a w Cancun małą rolkę duct tape 3M - zaciekawiony security officer najpierw dokładnie ją obejrzał ... Edytowane 24 Stycznia przez mroova Usunięcie jednego nożyka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach