Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Czasem można mieć nawet w kieszeni ale nie ma jednoznacznych zasad. Niektóre lotniska puszczają małe scyzoryki. Kilka razy przewoziłem taki "otwieraczyk" z korkociągiem i ostrzem ok 5 cm. Bez problemu i to nie że nie zauważyli - wykładany był do pojemnika. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Adi napisał(-a):

Czasem można mieć nawet w kieszeni ale nie ma jednoznacznych zasad. Niektóre lotniska puszczają małe scyzoryki. Kilka razy przewoziłem taki "otwieraczyk" z korkociągiem i ostrzem ok 5 cm. Bez problemu i to nie że nie zauważyli - wykładany był do pojemnika.

Ogólnie przyjmuje się, że ostrze do 6 cm jest dopuszczalne np, w bagażu podręcznym na lotach czarterowych - wszystko też zależy od "obsługi" przy odprawie.

W Egipcie przy odprawie duże "zainteresowanie" np. wzbudził mój Eezycut (który nożem ciężko nazwać) w torbie z automatami oddechowymi, którą miałem jako bagaż podręczny, raz że to podwójne ostrze, dwa w Egipcie nie wolno nurkować z przedmiotami ostrymi (nożami) - kilka dolarów tzw. KARY;) załatwiło problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi w Brukseli " belgijczyki" na lotnisku zabrali długopis, który można by było na siłę uznać za kubotan- czarna na bramce wyłuskała go z plecaka i jak wierny pies zaniosła go w zębach do przełożonego.Dostałem mandat 200€ bo to u nich jest broń🤣, a jeden z gliniarzy- złodziej zręcznym ruchem prestidigitatora umieścił go kieszeni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pisałem, że "zasady" są różne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drugi z Kizerów. Militaw.

Bardzo elegancki nożyk.

20,3 cm całkowitej, 8,5 ostrego w CPM S35VN, waga 111g.

Tytan i Micarta., blokada Frame, łożyska ceramiczne. Otwieranie otworem w klindze lub front flipperem. Fajny, płaski, elegancki nóż.

20250122_183909 (1).JPG

20250122_183919.JPG

20250122_183933.JPG

20250122_183946.JPG

20250122_184001.JPG

20250122_184026.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kizer już od dawna pokazuje klasę. Wykonanie i materiały top. Zobaczcie jak wysmaczone są łebki śrub. 2x droższy Benchmejd czy Szyderco nie ma polotu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mariaczi napisał(-a):

Kizer już od dawna pokazuje klasę. Wykonanie i materiały top. Zobaczcie jak wysmaczone są łebki śrub. 2x droższy Benchmejd czy Szyderco nie ma polotu.

Masz dziwne poczucie estetyki, te śruby w Kizer wyglądają tandetnie, może i są tytanowe, ale wyglądają jak chińskie amelinium pomalowane chińską farbą.

Ładne, wytrzymałe i jebitne śruby to ma MT w takich nożach jak pokazał Loco.

20250120_215242.JPG.57d521f5ec6fd5dfc5fe542328c85e5b.jpeg

A swoją drogą znacie ten sklep - robił ktoś zakupy ?

https://www.knifestock.pl/kizer-militaw-titanium-fatcarbon-s45vn-ki3634a3-p117807?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=pmax_zatvaracie_noze_multifunkcne_naradie&utm_term=&utm_content=&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIvdrk4tOMiwMVbxiiAx0S9CZxEAQYBCABEgKZRPD_BwE

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety oba w G10

20250123_205955.JPG

20250123_210047.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To inaczej postawię pytanie.

Taki Stitch będzie fajniejsz w Alu czy G10 ? Alu mam i widzę, że jest znacznie droższe.

Amphibiana chyba nie ma w Alu, przynajmniej w obecnie produkowanej wersji ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Jędrula.wawa napisał(-a):

Tyle że to prawo obowiązuje lokalesów. Inżynierowie i lekarze mają to rozporządzenia najnormalniej w głębokim poważaniu, o czym świadczy praktyka dnia powszedniego 😡

I żeby nie było OT

Na leśnej wycieczce ...

IMG_5140.jpeg

To inżynier czy lekarz?

7 godzin temu, Osmodeusz napisał(-a):

Ogólnie przyjmuje się, że ostrze do 6 cm jest dopuszczalne np, w bagażu podręcznym na lotach czarterowych - wszystko też zależy od "obsługi" przy odprawie.

W Egipcie przy odprawie duże "zainteresowanie" np. wzbudził mój Eezycut (który nożem ciężko nazwać) w torbie z automatami oddechowymi, którą miałem jako bagaż podręczny, raz że to podwójne ostrze, dwa w Egipcie nie wolno nurkować z przedmiotami ostrymi (nożami) - kilka dolarów tzw. KARY;) załatwiło problem

Zaraz, nóż nurkowy jest chyba narzędziem bezpieczeństwa, przecież nie służy do polowania ani do dźgania innych nurków, i mimo to Egipt tego zabrania?

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Zaraz, nóż nurkowy jest chyba narzędziem bezpieczeństwa, przecież nie służy do polowania ani do dźgania innych nurków, i mimo to Egipt tego zabrania?

no widzisz 🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Rozkoszni

i całe szczęście ten zakaz starają się egzekwować z całą surowością. Na Łodzi też raczej nikt z szanujących się centrów nurkowych, na to nie pozwala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy Egipcjanom nie chodzi w tym wypadku też o nielegalne pozyskiwanie pamiątek przez nurkujących turystów, zwłaszcza o dłubanie w rafach koralowych na Morzu Czerwonym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chodzi głównie o debili (bo inaczej tego nie nazwę), którzy pozwalają sobie np. na takie rzeczy - tu zdjęcia m.in z Bohol

🤬🤬🤬

IMG_6218.jpeg.ca5ddc0430c3b29d19a7a3e064165205.jpeg

IMG_6221.jpeg.f8a7d943806c0480c0cbd3c4f82a154d.jpeg

IMG_6219.jpeg.95d611083dd899867883bb9aba060272.jpeg

W mojej „skromnej” ocenie, za takie rzeczy powinno się obcinać ręce 😡

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Burns napisał(-a):

Masz dziwne poczucie estetyki, te śruby w Kizer wyglądają tandetnie, może i są tytanowe, ale wyglądają jak chińskie amelinium pomalowane chińską farbą.

Ładne, wytrzymałe i jebitne śruby to ma MT w takich nożach jak pokazał Loco.

a że to niby Microtech Knives, Inc, całą swoją produkcję opiera na dwóch fabrykach w Karolinie Północnej ?

image.gif.ade17e330b19288fd92066ae1579ce71.gif

😄😄😄

Edytowane przez Osmodeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Osmodeusz napisał(-a):

a że to niby Microtech Knives, Inc, całą swoją produkcję opiera na dwóch fabrykach w Karolinie Północnej ?

image.gif.ade17e330b19288fd92066ae1579ce71.gif

😄😄😄

Dobrze, że jesteś.

Co słychać? Jak zdrowie i samopoczucie ?

Chcesz lajka ?

Odwróćmy sytuację. Jak Kizer zleci produkcję swoich noży Amerykanom to to będą chińskie czy amerykańskie noże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wietrzenie Benczmejda Nimravusa 🌲🔪🌲

IMG_5180.jpeg

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Adi napisał(-a):

Trzy miesiące temu na lotnisku w Balicach widziałem, jak przetrzepali młodemu człowiekowi plecak.

Na dnie znaleźli nożyczki biurowe. Pewnie sam właściciel o nich nie pamiętał.

I od razu sprzęt poszedł do kosza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chore, bezmyślne przepisy:

- picia nie można, ale ze sklepów bezcłowych z odpowiednim narzutem już można,

- powerbank na pokład,

- zapalniczki na poklad.

No to spirytus + powerbank + zapaliczka + torba ze swetrem i bluzą = można wzniecić na pokładzie taki pożar, że hej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, loco50 napisał(-a):

jeden z gliniarzy- złodziej zręcznym ruchem prestidigitatora umieścił go kieszeni

W Bergamo zakwestionowali mi taki scyzoryk a w Cancun małą rolkę duct tape 3M - zaciekawiony security officer najpierw dokładnie ją obejrzał ...

17377297109054334451601167889749.thumb.jpg.8630c199e64e7694165d9e884d9568d1.jpg

Edytowane przez mroova
Usunięcie jednego nożyka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi