tarant 2971 #501 Napisano 15 Czerwca 2013 Nie wiedziałem że zajmują się zegarami. Pani zegarmistrzowa pogoniła mnie kiedyś jak zapytałem czym się otwiera koperty w Certinach DS.... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #502 Napisano 15 Czerwca 2013 Wczoraj powrócił do mnie, po renowacji chodzik GB 135xxx. Na podstawie zdjęć Jacka zegar otrzymał nową koronę. Teraz rodzina Beckerów wygląda bardziej okazale. Zastanawiam się tylko jak zareaguje moja żona jak wróci z sanatorium - ale to dopiero za ponad dwa tygodnie Piękna kolekcja 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #503 Napisano 16 Czerwca 2013 Ladnie wygladaja razem! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #504 Napisano 24 Czerwca 2013 Gdybyś podał długości to mogę takie zrobić. Czy istnieje możliwość zwymiarowania piast? 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #505 Napisano 24 Czerwca 2013 Wrzucę ku pamięci kolejnego kurdupelka. Nie poszedł, odbiór osobisty w Albionie... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #506 Napisano 24 Czerwca 2013 I cena, jakby wisiał wcześniej w sypialni u Królowej... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #507 Napisano 26 Czerwca 2013 Pod wpływem mocno deszczowej aury (nie sprzyja długim spacerom z Wigoren) nieco więcej czasu poświęcam zegarom i zastanawiam się czy zegary GB lub inne ze Świebodzić (np. Endler) były pakowane w skrzynie typu "lira".Kiedyś natknąłem się na wątek, w który zegar ze Swiebodzić był w skrzyni "lira" i Piotr poddał wątpliwość kompletności mechanizmu i skrzyni. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #508 Napisano 26 Czerwca 2013 Masz na mysli lira czy moze serpentine? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #509 Napisano 26 Czerwca 2013 Rzecz idzie o Lire. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #510 Napisano 6 Lipca 2013 Obudowy w stylu serpentynowym charakteryzują się falistą linią drzwiczek i popularnie określane są "lirą". W Freiburgu takie skrzynie oferował Becker i Endler w czwartej ćwierci XIX wieku. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #511 Napisano 8 Lipca 2013 (edytowane) Dziękuję za informację o "Lirze". Mój zasób wiedzy się systematycznie powiększa. Dzisiaj z kolei chciałbym pokazać Gustawa Beckera i zapytać, czy sterczyny, które posiada ten zegar mażna uznać za oryginalne (mam pewne wątpliwości wynikające z mojego skromnego acz ciągle i systematycznie nabywanego doświadczenia) czy też jest to przypadkowo dobrana ozdoba ? Pokazany zegar jest z 1895 r. Obecnie wiem, że ten typ skrzyni był bardzo popularny. Spotkałem się z określeniem tego stylu - Ludwik Filip ? Edytowane 8 Lipca 2013 przez kobas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #512 Napisano 8 Lipca 2013 (edytowane) Z pojęcia Ludwik Filip lepiej się wycofać*. Jak już kiedyś pokazywałem, typowy zegar Ludwik Filip wygląda tak: Czyż rakietoplan nie brzmi lepiej Nie bardzo wyglądają na oryginalne.A te boczne, które są, powinno się zamienić góra z dołem chociaż. Zobacz opis z kraju, który szczyci się być tego stylu kolebką. Ani okres (1830 - 1848), ani stylistyka zbliżona do empire pomieszanego z biedermeier nie pasują:http://fr.wikipedia.org/wiki/Style_Louis-Philippe Edytowane 8 Lipca 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #513 Napisano 8 Lipca 2013 (edytowane) Rakietoplan ? ... a to nie jest nazwa własna skrzynki R1001 ? Ten model skrzynki ( z łukiem na górze drzwiczek ) nie wydaje mi się bardzo popularny, ale ja się na świebodzickich nie znam. Wyjątkowo mi się podoba - jakby pozdejmować ozdóbki byłby jeszcze ładniejszy, choć już wtedy nie oryginalny Powiedziałbym o stylu, że to przejściówka. Sterczyny ... nie powinny być czarne ? Edytowane 8 Lipca 2013 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #514 Napisano 9 Lipca 2013 Post 56: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/50852-galeria-gustava-beckera/page-3 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwb3rdu 0 #515 Napisano 10 Lipca 2013 (edytowane) Czesc,Mam dla Was cos interesujacego, niejako w nawiazaniu do mojego postu o okretowym GB 1911-12 teraz prezentuje dla potomnosci:KRIEGSMARINE WWII zegar okretowy, wielce pradopodobne ze pochodzacy z lodzi podwodnej.Opisy na tarczy sa oczywiste, i za sprzedajacym: M - moze oznaczac po prostu Marynarke wojenna, a N - Nordsee.Ale czy 1412 to numer Uboat - a tego juz nie wiem. Ale mozne ktos to zweryfikowac.Zegar posiada 8-dniowy werk o numerze 2812.Charakteryzuje go wodoszczelnosc obudowy i bardzo cichy chod - to znowu za sprzedajacym ( prawdopodobnie kolekcjoner marynistyki )Lata 30-te i za brata Junghansa, ale zawsze to nasz Swiebodzicki.uboot2f.jpgBy ulan65 at 2011-07-05uboot1.jpgBy ulan65 at 2011-07-05uboot4.jpgBy ulan65 at 2011-07-05uboot3.jpgBy ulan65 at 2011-07-05Warto by kupic i sprowadzic do Polski, i przywozic na coroczna wystawe GB. Ktos z wypchanym portfelem jest poszukiwany.(Albo mozemy sie zlozyc ) Uboota o numerze 1412 nie bylo , z seri 14xx najwyzszy numer tej seri byl 1408 i 1409 ale te lodzie nigdy nie zostaly zbudowane . Edytowane 12 Lipca 2013 przez kwb3rdu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaha 22 #516 Napisano 13 Lipca 2013 WitamW roku 1943 wydano zgodę na budowę 24 okrętów przybrzeżnych "kaczek" wg projektu Helmuta Waltera U-1405 do U-1416, U-1081 do U-1092, co być może tłumaczy pytanie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwb3rdu 0 #517 Napisano 13 Lipca 2013 (edytowane) Nie twierdze ze tak nie jest i zawsze jestem otwarty na nowe wiadomosci .Ja mam Buch a w nim tak jest napisane ...[/img]Uploaded with ImageShack.us Edytowane 16 Lipca 2013 przez kwb3rdu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość PanRandom #518 Napisano 16 Lipca 2013 (edytowane) Takie oto znalezisko popełniłem u dziadków w domu. Opowiedzcie coś o tym okazie laikowi... (MOD) Edytowane 16 Lipca 2013 przez tarant 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #519 Napisano 16 Lipca 2013 (edytowane) Żeby sobie "zasłużyć" na wystawianie w "odpowiednim dziale" oczekujemy regulaminowych 50 sensownych postów.A dlaczego mamy Ci coś opowiadać, skoro chodzi tylko o jedno... Edytowane 16 Lipca 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość PanRandom #520 Napisano 16 Lipca 2013 hmmm, proszę wybaczyć mi śmiałość... zegar jest zwykłym znaleziskiem, stanowi część historii domu dziadków, jestem zwyczajnie ciekaw cóż to za okaz. Nie znam się na zegarach, ale jestem pewien, że historia tego zegara łączy się z historią domu. Ot zwykłe zapytanie. Jeśli nie masz nic do powiedzenia to zignoruj mój post, chętnie zaczekam na kogoś bardziej pomocnego. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #521 Napisano 16 Lipca 2013 Srutututu.Na dzień dobry wstawiłeś dwa posty z ofertą sprzedaży, a teraz wyskakujesz z historią domu,ciekawością itd.Gdybyś zadał sobie odrobinkę trudu, to zapoznałbyś się wpierw z podwieszonymi tematami. W jednym z nich napisałem w jaki sposób (chodzi głównie o zdjęcia) pytać się o zegary. Mało pomocny. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość PanRandom #522 Napisano 16 Lipca 2013 Dobra, dobra... Panie mało pomocny, bądź Pan bardziej pomocny i podpowiedz proszę jak zadać pytanie właściwie, a z pewnością skorzystam Zegar jest na sprzedaż i nie ukrywam tego. Jestem świeżutkim użytkownikiem i jak każdy nowy szukam szybkich odpowiedzi na proste pytania, może to i błąd i brak zgodności z etykietą, ale pozwól mi ten błąd popełnić. Interesują mnie jakiekolwiek informacje na temat tego zegara gdyż wiem, że dziadek kolekcjonował rzeczy "dobre", miał zacięcie do zegarków ręcznych. Ciekaw jestem z jakiego okresu taki zegar może pochodzić, może wiąze sie z tym modelem jakaś ciekawa historia, tylko tego szukam. Nie próbuję tu wycenić zegara. Jestem otwarty na sugestie W odpowiednim dziale umieściłem także fotki innych znalezisk i również mam nadzieję na odpowiedź szanownych kolegów...Srutututu.Na dzień dobry wstawiłeś dwa posty z ofertą sprzedaży, a teraz wyskakujesz z historią domu,ciekawością itd.Gdybyś zadał sobie odrobinkę trudu, to zapoznałbyś się wpierw z podwieszonymi tematami. W jednym z nich napisałem w jaki sposób (chodzi głównie o zdjęcia) pytać się o zegary. Mało pomocny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #523 Napisano 16 Lipca 2013 (edytowane) No właśnie, to już zostało napisane...Ale, co tam. Odkręć dwie śrubki widoczne na zdjęciu, zdejmij wahadło, wysuń mechanizm z drewnianymi sankami i zamieść jego zdjęcia. "Na oko" produkcję zegara można umiejscowić pomiędzy 1905 a 1925 rokiem, raczej jeszcze przed I WŚ. A co do ofert sprzedaży - jeszcze raz powtórzę - nie ogłaszaj się. Edytowane 16 Lipca 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość PanRandom #524 Napisano 16 Lipca 2013 Dobrze, ogłoszenie wypadnie. Mechanizm sfotografuję jak tylko podlecę do domu dziadków, obiecuje Ci to. Pozdrawiam No właśnie, to już zostało napisane...Ale, co tam. Odkręć dwie śrubki widoczne na zdjęciu, zdejmij wahadło, wysuń mechanizm z drewnianymi sankami i zamieść jego zdjęcia. "Na oko" produkcję zegara można umiejscowić pomiędzy 1905 a 1925 rokiem, raczej jeszcze przed I WŚ. A co do ofert sprzedaży - jeszcze raz powtórzę - nie ogłaszaj się. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzykon1 0 #525 Napisano 16 Lipca 2013 Dobrze, ogłoszenie wypadnie. Mechanizm sfotografuję jak tylko podlecę do domu dziadków, obiecuje Ci to. Pozdrawiamczy można wiedzieć jakim dysponujesz środkiem do latania. awionetka?,helikopter? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach