kumite 255 #1601 Napisano 23 Listopada 2020 Robi wrażenie, czy znaczniki minutowe i obwody robiłeś odręcznie, czy cyrklem? Coś podobnego mnie czeka i czeka Pzdr P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1602 Napisano 23 Listopada 2020 😉 przeceniasz mnie ... oczywiście cyrklem. Stary zestaw rotringa i skala ze studiów się przydały ... 3 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #1603 Napisano 23 Listopada 2020 Dzięki, mi został zestaw RICHTER,a Rotringi przepadły. Nie wiesz , może próbowałeś, czy (nie pamiętam jak fachowo nazywa się ten element zestawu kreślarskiego do wykreślania tuszem łuków, elementów okrągłych) tym da radę . Na kalce wiadomo ,ale na tarczach. Tusz permanentny nabyłem. Na zdjęciu element z zestawu, jak on się nazywa? Zapaść 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1604 Napisano 23 Listopada 2020 😉 też tak mam ... to grafion . No też można ale na nierównej powierzchni nie wiem czy pociągnie równo linię . Polecam ten tusz ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #1605 Napisano 23 Listopada 2020 Dzięki. Popróbuję tym , co mam , jak nie wyjdzie , ruszę po sprawdzone środki Pzdr.P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #1606 Napisano 23 Listopada 2020 Niesamowite... Chyba się pochlastam z zazdrości😲 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #1607 Napisano 23 Listopada 2020 Kawał dobrej roboty! Gratuluję! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1608 Napisano 25 Listopada 2020 (edytowane) Powolutku składam w całość ... Starałem się maksymalnie zachować pierwotny stan skrzyni, sprzed malowania. Naprawie poddane były ewidentne uszkodzeia mechaniczne mogące mieć wpływ na prawidłową pracę zegara. Wykonałem też niezbędne zabiegi konserwacji... Edytowane 25 Listopada 2020 przez LESKOS 4 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1609 Napisano 25 Listopada 2020 no i na ścianie ... 11 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #1610 Napisano 25 Listopada 2020 no i na ścianie ...Piękny, majestatyczny. Gratulacje.Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #1611 Napisano 28 Listopada 2020 Leszek, masz w tym ostatnim beckerze jakieś ślady po sterczynach na górze? 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1612 Napisano 29 Listopada 2020 Nie ma ... stąd śmieje się że jedyną ozdobą chyba była blaszka z inwentaryzacyjnym numerem (lub coś podobnego) na brodzie... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1332 #1613 Napisano 7 Grudnia 2020 No, dopiero dzisiaj dotarł do mojego domu. Stan oceniam na idealny, wszystko oryginalne, brakuje tylko dolnej sterczyny i wkładanej koronki. Ma sygnaturę. Gdyby ktoś z Państwa podesłał mi link gdzie taką koronkę można kupić lub dorobić, to byłbym bardzo wdzięczny. Baaaaardzo dziękuję Kol. Leszkowi za linka do aukcji którego dołączył na PW. 3 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taraj 224 #1614 Napisano 7 Grudnia 2020 Jakby co to ja też poszukuję tego typu wkładanej koronki do podobnej skrzyni ale od Endlera. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2300 #1615 Napisano 13 Grudnia 2020 Piękny, pocztowy, podobno 4961. Cena - hmm... nie-piękna ... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #1616 Napisano 13 Grudnia 2020 Noo .... i 80 sekund 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1617 Napisano 13 Grudnia 2020 (edytowane) Nie do końca 80 kroków w 60 sekund, a zegar z 1860 roku ... w sumie ładny . Niestety samemu trzeba odebrać... Edytowane 13 Grudnia 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #1618 Napisano 19 Grudnia 2020 Miesiąc temu zamieściłem ciekawe sygnowanie mechanizmu GB. Pojawił się kolejny podobnie sygnowany numer 162737. Dla porównania przypomnę poprzedni. Numery zbliżone, mieszczą się w tym samym roku. Ciekawe, czy ktoś spotkał się z takim sygnowaniem. Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2300 #1619 Napisano 28 Grudnia 2020 Taki ... 4-ro cyfrowy ? Czy raczej coś zasłonięte... ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1620 Napisano 28 Grudnia 2020 To jest takie wieczne, samoodnawiające się ogłoszenie. Zegar od czerwca ubiegłego roku mieszka w Polsce 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2300 #1621 Napisano 28 Grudnia 2020 ooo... no to zupełnie niepotrzebnie się wychyliłem ....:( 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2300 #1622 Napisano 5 Stycznia 2021 A tu chyba wczesnawy Braunau, praffda ?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #1623 Napisano 9 Stycznia 2021 Poniewierał się biedak po portalach aukcyjnych od wielu miesięcy i nikt go nie chciał więc dałem mu schronienie. Numer 2316. Skrzynia wydaje się zbyt długa w porównaniu z długością wahadła. Skrzynia nie nosi żadnych śladów zamieszkania innego mechanizmu. Natomiast nie ma też śladów mocowania wskaźnika wychyłu na ścianie tylnej. Jest natomiast ślad mocowania takiego wskaźnika do ścianki dolnej -podłogi skrzyni. Zamieściłem zdjęcie takiego wskaźnika - zapożyczone z naszego forum (zrobione przez Piotra) z 2010 r. Takie wskaźniki stosował GB. Myślę, że po wstawieniu takiego wskaźnika wychyłu proporcje mogą być poprawne. Acha i jeszcze znalazłem zdjęcie , na którym Gustaw składa zegar z numerem 2315 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1624 Napisano 9 Stycznia 2021 No ale ten wychylnik na kolumience jest z Beckera młodszego o ponad 30 lat i wyższego o dobre trzy metry... 1 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #1625 Napisano 9 Stycznia 2021 Z tą ryciną chyba coś jest nie tak, wątpię, że przedstawia Beckera. Ten zegarmistrz ma w ręcach Schwarzwalda z łańcuchami. Rycina pochodzi z 1881, a zegar Beckera z numerem 2315, to rok 1857. Gratuluję zakupu. Pozdrawiam Jacek 2 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach