Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Będzie jednak bazarek, pewnie w weekend jak wrócę, więc jak ktoś chce - można pukać PW.

IMG_6829.jpeg

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Butik napisał(-a):

Będzie jednak bazarek, pewnie w weekend jak wrócę, więc jak ktoś chce - można pukać PW.

IMG_6829.jpeg

A mój potrójny lunch z piwem to kiedy? 🤔

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, mario1971 napisał(-a):

A mój potrójny lunch z piwem to kiedy? 🤔

Jak sprzedam wszystkie zegarki i zostanę z dżiszokiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Butik napisał(-a):

Jak sprzedam wszystkie zegarki i zostanę z dżiszokiem ;)

No tak... 😨

Jim-Carrey (1).jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, mario1971 napisał(-a):

No tak... 😨

Jim-Carrey (1).jpg

Spoko, ten dzień w końcu nastąpi, więc co się odwlecze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, lisciu napisał(-a):

o rany, dziękuję za zrozumienie. Tak słownik w telefonie zrobił robotę. 

Jestem rozczarowany paroma odpowiedziami wyżej, zamiast zachować poziom i dać rzetelną opinię usłyszałem o prestiżu i swatch’u. 

Po pierwsze ja pytam o mechanizm i codzienność jego użytkowania, komfort, intencje, relacja do ceny. Nie zauważyłem pytania o hierarchię. 

Jakby dalej nie rozumiem czemu Omega mając automatyczne mechanizmy nie używa go do swojej ciekawszej linii. 

Gingin? Miło, że wpadłeś 🙂

Poza tym, to nie jest dziwne, że napisałeś o swatchu i dostałeś odpowiedzi o swatchu.

Otrzymałeś również parę odpowiedzi na pytanie, które prawdopodobnie chciałeś zadać, "dlaczego nie ma moonwatcha z automatem?". Bo wtedy przestałby być moonwatchem.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Butik napisał(-a):

IMG_6829.jpeg

Bransa aftermarket zakładam? Chodzi za mną jakiś nowy edc z datą, tak spoglądam na AT 38mm, ale ten PCL na brasie nie przejdzie. Ktoś testował podmiankę od Skyfall?  Idealna byłaby Skyfall... gdyby byłą czarna wersja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, tbn napisał(-a):

Bransa aftermarket zakładam? Chodzi za mną jakiś nowy edc z datą, tak spoglądam na AT 38mm, ale ten PCL na brasie nie przejdzie. Ktoś testował podmiankę od Skyfall?  Idealna byłaby Skyfall... gdyby byłą czarna wersja.

Na zdjęciu tak - bransoleta Uncle Straps dedykowana pod AT 41mm, dopasowana na prawdę super. Oryginalnej nie lubię i w ogóle nie używam (ale mam ;)).

Do tego mam trochę pasków oryginalnych z oryginalnym zapięciem.

Edytowane przez Butik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to pcl?
Ja kupiłem swojego w zestawie z guma, ori bransa od nowszego modelu i jeszcze jedna bransa od uncle. Jakość tej uncle bransy to nieporozumienie

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Butik napisał(-a):

Na zdjęciu tak - bransoleta Uncle Straps dedykowana pod AT 41mm, dopasowana na prawdę super. Oryginalnej nie lubię i w ogóle nie używam (ale mam ;)).

Do tego mam trochę pasków oryginalnych z oryginalnym zapięciem.

A może bransoletę chcesz sprzedać osobno to ja chętny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, lisciu napisał(-a):

nawet jeśli i może ktoś się wypowie, to co stało by na przeszkodzie by zaktualizować linie o automatyczny? Myślę że sprzedaż by wykręcił lepszą. TAG Heuer aktualizuje np swoje automaty w starych liniach, choć może nie kojarzę przypadku by ktoś przeskoczył z manuala na automat dany zegarek. 

Omega zrobiła to już dawno - dokładnie w 1988 - wypuszczając Speedmaster Reduced, nieco mniejszą automatyczną odmianę Moonwatcha, niemal identyczną dla niewprawnego oka.

Ortodoksyjny Speedmaster Moonwatch był i pewnie pozostanie manualny bo takie właśnie modele dostały certyfikację NASA do lotów kosmicznych i takie w kosmos latały, więc ze względu na tradycję Moonwatch to chronograf z ręcznym naciągiem.

Dlaczego chronograf - łatwo się domyślać bo czas i odliczanie, a dlaczego manualny - ze względu na brak grawitacji która na ziemi pomaga poruszać rotorem, w stanie nieważkości byłoby to pewnie nieefektywne.

Chcesz mieć zegarek jak astronauci - kupujesz właśnie taki.

Nie przeszkadza to Omedze wypuszczać rozlicznych wersji mniej lub bardziej "inspirowanych" ale ten jeden ( czy dwa, bo dodałbym FOIS ) najbardziej klasyczne modele są takie z przyczyn historycznych i przerobienie ich na automat sprawi że stracą odniesienie do pierwowzoru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, Picy said:

A może bransoletę chcesz sprzedać osobno to ja chętny. 

O nie, ja byłem u @Butik pierwszy w kolejce po tę bransoletę 😄

2 hours ago, bober5264 said:

Co to pcl?

Polished Central Links

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 hours ago, tbn said:

AT na bransie od Forstner’a. W ofercie nie maja dedykowanej do AT, ale do Seamster’a poprzedniej generacji, która  pasuje bez problemu.

Jestem zadowolony. Testowałem Forstner’a w BB58 i świetnie się sprawdził 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imo to zupełnie nie Twoj rozmiar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@facecik jak wiemy, zdjęcia z bliska przekłamują. Fotka ostatnia z sylwetką, ewidentnie daje zielone światło moim zdaniem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Bugs napisał(-a):

manualny - ze względu na brak grawitacji która na ziemi pomaga poruszać rotorem, w stanie nieważkości byłoby to pewnie nieefektywne

"Ogarnięcie" dokręcania automatu aż tak trudne nie jest, dowiódł tego Edgar Mitchell z Masterem GMT w trakcie księżycowej misji Apollo 14. Osobiście nie rozumiem pragnienia posiadania niepraktycznego zegarka (koledzy pisali też o niewygodnej koronce) z uwagi na jakiekolwiek konotacje historyczne.

3492440_11.jpg.jpg

Edytowane przez mroova

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, pepepatryk napisał(-a):

@facecik jak wiemy, zdjęcia z bliska przekłamują. Fotka ostatnia z sylwetką, ewidentnie daje zielone światło moim zdaniem 

Niestety, akurat to zdjęcie jest przekłamane, bo musiałem nienaturalnie ustawić zegarek na nadgarstku żeby nie opadł (za długa bransoleta). Nie widać jak cały zasłania nadgarstek. Dlatego akurat tutaj te z bliska są bardziej miarodajne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mroova napisał(-a):

"Ogarnięcie" dokręcania automatu aż tak trudne nie jest, dowiódł tego Edgar Mitchell z Masterem GMT w trakcie księżycowej misji Apollo 14. Osobiście nie rozumiem pragnienia posiadania niepraktycznego zegarka (koledzy pisali też o niewygodnej koronce) z uwagi na jakiekolwiek konotacje historyczne.

3492440_11.jpg.jpg

Rozumiem, że ty tylko kwarce, reszta mniej praktyczna na co dzień. ;) Praktyczność jest ważna, ale dopóki nie jest realnym problemem nie ma znaczenia. Kupujemy zegarki bo nam się podobają, lubimy markę, historię. Na wakacjach mój zegarek większość czasu leżał w sejfie, akurat manualny naciąg był bardziej praktyczny niż automat w tym przypadku. 

Edytowane przez tbn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, bober5264 said:

Imo to zupełnie nie Twoj rozmiar

Niestety muszę się zgodzić z kolegą. Ja bym jeszcze dodał, że zegarek nie siedzi dobrze na nadgarstku, co widać na zdjęciu #2. Uszy “odstają”. 

Z tego samego powodu odstąpiłem od zakupu Seiko SLA043. Super zegarek, ale siedział jak świnia na moim 18.5 cm nadgarstku. 

Edytowane przez Walezy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi