Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Recommended Posts

7 minut temu, piotralski napisał(-a):

Daje jakies oznaki "zmęczenia"?

Wydaje mi się, że łapie coraz większe opóźnienie. Nie mierzyłem nigdy specjalistycznie, ale w ostatnim okresie używania co któryś tydzień (pewnie raz w miesiącu) musiałem poprawić wskazówkę, bo było opóźnienie takie 2-3 min.

Wizualnie to wydaje mi się normalne zużycie. Jak chcecie, to wrzucę fotki, żebyście ocenili. Póki co tego nie robiłem, żeby Waszej cierpliwości nie nadużyć ;) 

Też wystawiłbym tak jak jest z adnotacją o konieczności wykonania przeglądu. Nowy właściciel często woli sam oddać do swojego zaufanego zegarmistrza/serwisu.

1 godzinę temu, TeddyBuckland napisał(-a):

w ostatnim okresie używania co któryś tydzień (pewnie raz w miesiącu) musiałem poprawić wskazówkę, bo było opóźnienie takie 2-3 min

Opóźnienie rzędu 2 min w czasie 3 tygodni to jeszcze nie dramat. Mechanizm 1164, oparty na Valjoux 7750, generalnie jest trwały i sporo wytrzyma.

Oczywiście, przydałby się kompletny serwis w interwale poniżej 10 lat, ale jeśli nie został wykonany, to nie tragedia. 13 lat bez serwisu nie zabije tego mechanizmu, chyba że miały miejsce jakieś zdarzenia typu upadek na twardą powierzchnię albo zalanie wodą (ten zegarek ma nominalnie 100 m, ale bez fachowego serwisu wodoszczelność się z czasem pogarsza).

Zgadzam się z Kolegami, że jeśli zegarek jest przeznaczony na sprzedaż, to lepiej zostawić serwis następnemu właścicielowi. Choćby dlatego, że serwis może się czasem wiązać z niespodziankami. Nawet w drogim, autoryzowanym serwisie Swatch Group niekiedy coś się po prostu nie uda, jest o tym parę archiwalnych tematów na Forum. Lepiej wyznaczyć niższą cenę, uwzględniając koszt niewykonanego serwisu, niż samemu płacić za serwis przed sprzedażą, bo wtedy tych pieniędzy raczej się nie odzyska.

Ogłoszenie powinno zawierać rzetelny opis ale bez niepotrzebnego obwiniania się w rodzaju "niestety nigdy nie zleciłem serwisu". Wystarczy napisać "przez ostatnie 13 lat zegarek w normalnym użytkowaniu, nie otwierany" albo "bez ingerencji tegramistrza". Jeśli zegarek ma wady, trzeba o nich wspomnieć, np. "wgniecenie koperty w ok. godziny 2, widoczne za zdjęciu, poza tym typowe ślady normalnego użytkowania" (o ile to prawda, oczywiście). Jeśli kupiłeś tę Omegę jako nową, warto dodać "jeden właściciel" albo "pierwszy właściciel", tak jak się robi z samochodami. 

Warto dla orientacji sprawdzić ceny tego modelu na Chrono24. Trzeba tylko mieć świadomość, że kwoty z portali internetowych są w praktyce trudne do uzyskania, chyba że ktoś ma dużo czasu i stać go na utrzymywanie wystawionej oferty dowolnie długo. 

- ireo

Ja bym się na tego  Seamastera skusił, gdyby był dla mnie rozmiar 39 :D. Niezależnie od wersji kolorystycznej.

Edited by Lynx27

Godzinę temu, pablo122 napisał(-a):

Na meshu średnio, ale na pasku bomba! 👍

Screenshot_20241205_171211_Gallery.jpg

Może zaproponuję kompromis: "na pasku nieco lepiej"...

Nie wiem, może to jeden z tych rzadkich przypadków (jak Rolex YM 16622), kiedy zegarek na obrazku wygląda jak nieświeża pasztetowa, a przekonuje do siebie na żywo (ale raczej nie).

Czy tylko ja mam wrażenie, że Omega niekiedy próbuje zostać swoim własnym microbrandem ("ce montre est un hommage... à votre goût")?

- ireo

Bond na gumie około 51k. Na meshu około 55k. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

2 godziny temu, Dorian06 napisał(-a):

Bond na gumie około 51k. Na meshu około 55k. 

Serio? Za to "zielone coś"?

Ceny we frankach są znacznie niższe. CHF 8,700 z gumą i CHF 9,400 z kolczugą, to będzie ok. 40 i 43 tys. zł, jeśli dobrze liczę.

Chyba niejedną rodzinę utrzymujemy przy okazji zegarkowych zakupów. Ciekawe czyją.

- ireo

13 godzin temu, pablo122 napisał(-a):

Na meshu średnio, ale na pasku bomba! 👍

Jakby nie było zaworu z "pypciem" i do tego zrobić wskazówki smuklejsze i bez dziur, to byłby bardzo fajny zegarek.

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Od dawna zastanawia mnie skąd u ludzi taka niechęć do skeleton hands. Dla mnie to jeden z większych plusów 300 :P Na pypcia w codziennym użytkowaniu praktycznie nie zwracam uwagi, ale na wskazówki to lubię nawet popatrzeć :D 

7 godzin temu, ireo napisał(-a):

Ceny we frankach są znacznie niższe. CHF 8,700 z gumą i CHF 9,400 z kolczugą, to będzie ok. 40 i 43 tys. zł, jeśli dobrze liczę.

W Szwajcarii VAT to 8,1% a w Polsce to 23%. Stąd pewnie ta różnica.

1 hour ago, Ceteth said:

Od dawna zastanawia mnie skąd u ludzi taka niechęć do skeleton hands. Dla mnie to jeden z większych plusów 300 :P Na pypcia w codziennym użytkowaniu praktycznie nie zwracam uwagi, ale na wskazówki to lubię nawet popatrzeć :D 

Ja też uwielbiam skeleton hands. Moim zdaniem są dużo ładniejsze niż arrow hands.

41 minutes ago, hugo012 said:

Większości sceptyków chodzi o tzw. czytelność. 

Są bardzo czytelne, w każdych warunkach.

16 minutes ago, Perpetuum Mobile said:

W Szwajcarii VAT to 8,1% a w Polsce to 23%. Stąd pewnie ta różnica.

Generalnie to kraj dla biednych ludzi, dlatego mają taniej 🤣

1 godzinę temu, Ceteth napisał(-a):

Ja może nie mam niechęci do tych wskazówek, bo lubię stare bondy, ale praktyczne to one nie są. Zwłaszcza czytelność w nocy przez mniejsza ilość lumy jest słaba. W diverze to taki średni pomysł był, żeby wyciąć środkowa część. 

Edited by tbn

No dla mnie to już jest trochę czepianie się. 300 ma świetną lumę i nawet po kilku godzinach jest ona bardzo łatwa w odczycie. Sword hands pewnie łatwiej dojrzeć, ale nigdy nie pomyślałem, że nowa ze skeletonami mogłaby mieć lepszą.

19 minut temu, Ceteth napisał(-a):

No dla mnie to już jest trochę czepianie się. 300 ma świetną lumę i nawet po kilku godzinach jest ona bardzo łatwa w odczycie. Sword hands pewnie łatwiej dojrzeć, ale nigdy nie pomyślałem, że nowa ze skeletonami mogłaby mieć lepszą.

Pytanie co jest punktem odniesienia. Mam porównanie kilku modeli starszych SMP, które posiadałem. W Bondzie musiałem po godzinie już doszukiwać się wskazówek, przy Peter Blake zero problemów. Może przy nowym większym 42mm jest to mniejszy problem, ale pod względem użyteczności to wycięcie jest bez sensu.