Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, facecik napisał(-a):

Grubość jeszcze da się przeżyć. Ale to L2L jest zabójcze. 42mm moon wygląda na nadgarstku o wiele lepiej niż ta powyżej, choć ta jest mniejsza. Wszystko przez te wyciągnięte uszy.

Moon lepiej leży ale ten Pilot jest świetny - pełna szczotka, tarcza, nie świeci się jak psu jajca - podoba się dla mnie ;)

tylko czemu taki byk ?! 

IMG_20250222_140610.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jaki masz nadgarstek i jak z odczuwaniem tej grubości?

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

16cm. Grubość spoko. Nosiłem długi czas Tudora BB Pro. Tu jak dla mnie proporcje są lepsze. A może to też efekt braku „ściany płaczu” jaką jest w BB pro ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo powoli myślę nad kolejnym celem zegarkowym i krąży gdzieś w głowie Aqua Terra „Skyfall”, „Spectre” albo ta najnowsza w rozm. 39mm, gdzie umiejscowienie datownika poprawia symetrię. Przeglądając chrono24 wpadło mi kilka egzemplarzy nieco ‚zmęczonych’  - mocno widoczne rysy na bezelu i bransolecie. Jak to jest? AT rysuje się jak każdy inny, czy może starsze modele były z jakiejś innej stali? ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

😎

1740310545890.thumb.jpeg.b696fc08915234ae7af09447c53e5038.jpeg

Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bardzo powoli myślę nad kolejnym celem zegarkowym i krąży gdzieś w głowie Aqua Terra „Skyfall”, „Spectre” albo ta najnowsza w rozm. 39mm, gdzie umiejscowienie datownika poprawia symetrię. Przeglądając chrono24 wpadło mi kilka egzemplarzy nieco ‚zmęczonych’  - mocno widoczne rysy na bezelu i bransolecie. Jak to jest? AT rysuje się jak każdy inny, czy może starsze modele były z jakiejś innej stali?  
Rysuje się jak każdy inny, jak dbasz tak masz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Mateusz. napisał(-a):

Bardzo powoli myślę nad kolejnym celem zegarkowym i krąży gdzieś w głowie Aqua Terra „Skyfall”, „Spectre” albo ta najnowsza w rozm. 39mm, gdzie umiejscowienie datownika poprawia symetrię. Przeglądając chrono24 wpadło mi kilka egzemplarzy nieco ‚zmęczonych’  - mocno widoczne rysy na bezelu i bransolecie. Jak to jest? AT rysuje się jak każdy inny, czy może starsze modele były z jakiejś innej stali? ;) 

Rysuje się normalnie, konstrukcja koperty i układ powierzchni szczotkowanych i polerowanych jest bardzo podobny jak SMP300 z tego okresu, po prostu weź pod uwagę że "prawilna" AT Skyfall czyli niebieska 38.5mm z ramką daty i matowymi ogniwami środkowymi ( ref. 2311039103001 ) będzie miała co najmniej 10 lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Mateusz. napisał(-a):

Ten polerowany bezel jest wrażliwy i kontakt z czymś twardym powoduje obcierki więc ostrożność jest wskazana. U mnie taka delikatna obcierka się przydarzyła no ale to już po kilku miesiącach noszenia więc jak w każdym innym zegarku jest to kwestia użytkownika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak podejrzewałem, że te kwestia głównie obchodzenia się z zegarkiem. ;) Rozumiem, że czy to nowa czy poprzednie wersje udział szczotkowanych do polerowanych elementów zegarka i bransolety jest ten sam? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja sobie w weekend przymierzyłem https://www.omegawatches.com/watch-omega-seamaster-diver-300m-co-axial-master-chronometer-42-mm-21030422001010

image.thumb.png.68b5a1606ba24aba66233b2ba54ff3cc.png

Pomijając mesz, który oprócz wątpliwiej estetyki jest zwyczajnie niewygodny , sztywny i daje kawał metalu na klamrze, to sam zegarek jest świetny. Matowe aluminium, subtelny wzór fal , brak daty sprawia że projekt ma jakąś elegancję, a jednocześnie 100% tool watch i kojarzył mi się od razu Peter Blake. Minus większy rozmiar i nie jestem na 100% przekonany do lumy na bezelu. Ale spodobał mi się mocno, może na gumie bym przełknął ten dłuższy lug to lug, bo sama średnica jest ok. Koperta mi się bardzo w tym modelu podoba, do tego wypukły szafir robi robotę. Z drugiej czytam plotki, że Omega pracuje nad odświeżeniem Divera 300M, może poprawią ergonomię całego projektu. Może coś wyjdzie w tym roku? 

Edytowane przez tbn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, tbn napisał(-a):

Minus większy rozmiar

Ech, a już myślałem, że to ta sama koperta i będzie można wrzucić na normalną bransoletę.

Gdyby to wypuścili w rozmiarze starych bondów, to byłby hicior, choć nie wiem, czy wydawanie 30k na SMP300 ma sens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest ta sama koperta co standardowy Diver 300M, ze wszystkimi zaletami i wadami. Miałem na myśli, że to 42mm na prawie 50mm l2l. Mniejszym rozmiarów nie spodziewałbym się przed odświeżeniem linii modelowej. Nie sądzę, żeby odeszli od 42mm, prędzej dadzą znów mid-size jakiś. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro udało się zrobić mniejszą planetę, to tym bardziej w 300M powinno się udać zejść, powiedzmy do tych 40mm. Gdyby jeszcze zastosowali pełny dekiel, to może i udałoby się zejść z grubości, bo akurat w tym modelu grubość, a raczej jej kombinacja z kształtem koperty to dla mnie największa wada. Obecny 300M jest po prostu klockowaty. Niemniej jednak uważam że był to mój najlepszy zakup zegarkowy w 2023 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korci mnie napisać że jakby zrobili 40mm to bym w to wszedł bo te nowe smpc mi się bardzo podobają ale rozmiar nie mój.
Tylko co z tego skoro jak zrobią to pewnie dadzą cenę pod 40k a tyle to nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rynek ich pięknie weryfikuje, teraz aktualną 300M można złapać za 18k ? czyli -40% od ceny w kruku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Realna cena za nowy to tak -20% z metki , a w tym przedziale to świetna propozycja, właściwie konkurencji brak. Na tym samym poziomie jest sub, a to już prawie 50k, cenowa aspiracja do haute horlogerie za prostego divera.

52 minuty temu, facecik napisał(-a):

Skoro udało się zrobić mniejszą planetę, to tym bardziej w 300M powinno się udać zejść, powiedzmy do tych 40mm. Gdyby jeszcze zastosowali pełny dekiel, to może i udałoby się zejść z grubości, bo akurat w tym modelu grubość, a raczej jej kombinacja z kształtem koperty to dla mnie największa wada. Obecny 300M jest po prostu klockowaty. Niemniej jednak uważam że był to mój najlepszy zakup zegarkowy w 2023 roku.

Dla mnie na bransolecie jest za dużo masy, zarówno literalnie jak o wizualnie. Ale przyznam, że na gumie już jest całkiem ok. Myślę, że Omega bez problemu by zmniejszyła, pytanie czy widzą w tym sens. Rynek raczej woli większe zegarki. Dlatego obstawiam, że zostawią 42mm i dadzą jakis 38mm mid-size.

Edytowane przez tbn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Jan napisał(-a):

rynek ich pięknie weryfikuje, teraz aktualną 300M można złapać za 18k ? czyli -40% od ceny w kruku...

Serio? Za nową 300M na gumie 18k w Polsce? Raczej nie da się zejść poniżej 20k, ale jak ktoś ma wejścia... Mówimy oczywiście o nowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@facecik na nowe nie patrzyłem ale używaną jak nową jak najbardziej. Zupełny przypadek ale dzisiaj widziałem (stąd wcześniejszy wpis) zieloną na gumie z 2022r za 18k i niebieską z 2024 za 19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, facecik napisał(-a):

Serio? Za nową 300M na gumie 18k w Polsce? Raczej nie da się zejść poniżej 20k, ale jak ktoś ma wejścia... Mówimy oczywiście o nowej.

Za 18k, to raczej używki a nie nowe. W sklepie bez szans na taką ofertę, nie ważne czy na gumie czy bransolecie.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W moim mniemaniu dywagacje na temat tego w jakim rozmiarze Omega powinna wypuscic nowy 300M nalezy zaczac od przegladu calego portfolio seamaster (z wykluczeniem AQ, bo to nie diver). I tak powiedzmy, ze zaczyna sie od 39.5 mm (Planet Ocean), potem mamy 300 z 41mm, w nastepnej kolejnosci wlasnie 300M z 42mm, potem kolejny Planet Ocean 43.5mm i wersja 45.5mm. Jakby nie patrzyl Omega oferuje divera na kazdy nadgarstek i taka jest ich strategia. Dla kogos dla kogo 42mm 300M jest za malo, jest PO 43.5 lub 45.5. Dla tych, dla ktorych 42 mm to za duzo, sa mniejsze modele. Omega nie celuje w wysrubowanie sprzedazy 300M, ktorych notabene sprzedaja na tony bo to bardzo dobry i popularny zegarek. Ich celem jest sprzedac klientowi, jakikolwiek z powyzszych modeli, niekoniecznie akurat 300M.

W mojej opini zmiana rozmiaru jednego modelu wymusilaby automatyczna zmiane rozmiaru innch modeli w tej kolekcji. I tak np. heritage 300 powinien byc w rozmiarze 39-40 mm jak na skindivera przystalo, 300M w 40-41mm a PO 42 i 44.5mm. Pozbylbym sie PO 39.5 mm, bo to dziwny, nieproporcjolany twor i zamiast tego wprowadzil cienkie 300M 37-38 mm w kwarcu dla pan. Kobietom taki rozmiar i grubosc (<11 mm) bardziej by pewnie odpowiadaly. 

Na miejscu omegi skupilbym sie glownie na zredukowaniu grubosci kopert bo jesli taki Sinn potrafi zapewnic wodoszczelnosc 500m przy grubosci koperty 11mm (U50), to wydawaloby sie, ze jedynym ograniczeniem mającym wplyw na grubosc koperty bedzie grubosc mechanizmu.

Edytowane przez Walezy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, facecik napisał(-a):

6 godzin temu, bober5264 napisał(-a):

Korci mnie napisać że jakby zrobili 40mm to bym w to wszedł bo te nowe smpc mi się bardzo podobają ale rozmiar nie mój.
Tylko co z tego skoro jak zrobią to pewnie dadzą cenę pod 40k a tyle to nie emoji16.png

NTTD ma pełny dekiel i mniejszą grubość, niestety to tytan, brak daty i absurdalna cena. Mniejsza planeta jest karykaturalnie gruba.

Tak naprawdę najlepszą SMP300 jest poprzednia generacja, cieszę się że jej nie sprzedałem chociaż łapki swędziały parę razy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Walezy napisał(-a):

zaczyna sie od 39.5 mm (Planet Ocean), potem mamy 300 z 41mm

Na papierze te parametry wyglądają nieźle, ale jak sam napisałeś, grubość nie pomaga i trudno mówić o komforcie noszenia na mniejszych nadgarstkach. W dodatku profil uch w 300 robi swoje. Nie ma obecnie w ofercie Omegi divera, który tak dobrze by się nosił jak stare SMP300. Mechanizm nie powinien być tu przeszkodą, bo kaliber 8800 jest tylko o 0,5 mm grubszy od 2500. Tak więc tylko czekać, aż moda na mniejsze rozmiary dotrze do Biel/Bienne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Za 18k, to raczej używki a nie nowe. W sklepie bez szans na taką ofertę, nie ważne czy na gumie czy bransolecie.

Chodzi raczej o nowe wypusty, a nie nowe sztuki.
Niestety rzeczywistość na dzisiaj wygląda tak, że Omega w salonie to bardzo kiepski pomysł, bo trzyma wartość jak sito wodę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi