adaak 0 #276 Napisano 6 Stycznia 2016 Hurasiłowo ,ale poszło bez najmniejszych uszkodzeń.Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #277 Napisano 6 Stycznia 2016 Hurasiłowo ,ale poszło bez najmniejszych uszkodzeń.PozdrawiamJa odklejam kolumny od drzwiczek w ten sposób, że stawiam odkręcone drzwiczki pionowo na czymś twardym, następnie biorę stary ale ostry nóż i umieszczam go dokładnie pomiędzy kolumienkami a drzwiczkami (trzeba bardzo uważać by nie uszkodzić forniru). Kolejna czynność jaka wykonuję, to biorę średniej wielkości młotek i uderzam (ale z wyczuciem) nim w ostrze noża od góry. Po jednym lub co najwyżej trzem uderzeniom każda kolumienka z "hukiem" odskoczy i po problemie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adaak 0 #278 Napisano 6 Stycznia 2016 I ja dokładnie w ten sam sposób uczyniłem.Dziękuję za zainteresowanie i pomocAdam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #279 Napisano 9 Stycznia 2016 To chyba jest mechanizm zegara stojącego. ale jak się go nakręca Nie widzę otworów w tarczy. http://m.ebay.de/itm/Antikes-Uhrwerk-an-Bastler-Barock-/undefined 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #280 Napisano 9 Stycznia 2016 Sie ciungnie za sznurka 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #281 Napisano 9 Stycznia 2016 To chyba jest mechanizm zegara stojącego. ale jak się go nakręcaNie widzę otworów w tarczy. http://m.ebay.de/itm/Antikes-Uhrwerk-an-Bastler-Barock-/undefined No nie wiem. Mi się wyświetla pusta strona ebaja. Chcesz dorobić wszystko, od zera ? No chyba że ten:http://www.ebay.de/itm/Antikes-Uhrwerk-an-Bastler-Barock-/371523773068?hash=item56808ae28c:g:UqQAAOSwYIhWiXwyTam były łańcuchy (prawdopodobnie przeróbka?) 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #282 Napisano 9 Stycznia 2016 To ten. Na pewno nie zamierzam go nabyć. Jest mocno niekompletny, ostatnio ciekawią mnie zegary barokowe, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #283 Napisano 9 Stycznia 2016 Zauważyłem i wcale się nie dziwię 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #284 Napisano 9 Stycznia 2016 To jest zegar pędzony sznurem. Sznury z jednej strony mają wagi napędowe, na drugim zaś końcu małe ciężarki napinające. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #285 Napisano 9 Stycznia 2016 Wykonuję renowację skrzynki zegara tzw. bracket-a.Nie wiem z czego wykonywane są aplikacje w narożnikach (te na niebieskim i czerwonym tle w trójkątnych okienkach)) Czy to odlewy mosiężne czy drewno barwione na złoty kolor czy też jeszcze coś innego ?Znalazłem ostatnio nazwę tych trójkątnych pól - nazywają się górne komery - a może coś pokręciłem ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 531 #286 Napisano 10 Stycznia 2016 Znalazłem ostatnio nazwę tych trójkątnych pól - nazywają się górne komery - a może coś pokręciłem ? Ja sie spotkalem z nazwa Korner ,aplikacje wykonywano na przyklad z brazu zloconego ogniowo,obudowy drewniane drewno czesto owocowe,lakierowane w motywy roslinne lub bejcowane na czarno,politura(Ebonisiertes Obstholz, schwarz-poliert. Bronzeapplikationen),zlocone platklami zlota (?)aplikacje dolne i gorne czesto braz zlocony,pierscien z indeksami srebrzony,indeksy boczne ,pomosnicze srebrzone,cyferblat czasem grawerowany mosiezny,Dla mnie temat nieosiagalny finansowo ale Tobie zycze udanych zakupow. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #287 Napisano 10 Stycznia 2016 Finansowo to nie wygląda tak dramatycznie. Takie zegary można spotkać za 1000 - 1200 Euro , a więc w cenie ciut ciekawszych roczniaków. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5444 #288 Napisano 9 Sierpnia 2016 Witam kolegów,nie chcąc zakładać kolejnego tematu, a ponieważ sprawa dotyczy po części renowacji mechanizmu zegara postanowiłem zadać to pytanie tutaj. Jeśli moderator uzna to miejsce za złe, proszę o wyrzucenie tego posta.W tego typu mechanizmach jestem naprawdę początkującym, ale ponieważ trafił się kominkowiec, a mechanizm miał "zalany" jakimś smarem postanowiłem go rozebrać wymyć i złożyć. Przy okazji musiałem wymienić jeden z pękniętych kołków koła zębatego, ale pytanie dotyczy wkręconej w płytę zewnętrzną mechanizmu śrubę (kołek zakończony obustronnie gwintem. Co to jest i jakie jest tego przeznaczenie ? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość tarant3 #289 Napisano 9 Sierpnia 2016 Myślę,że to może być element blokady transportowej gongów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz Erlich 0 #290 Napisano 23 Sierpnia 2016 Czołem Koledzy ponieważ piszecie z prośbą o namiary na speca od dorabiania szkieł i witraży w zegarach ZNALAZŁEM podaje namiary:Alu - Glass Jacek Graczyk ul. Sienkiewicza 35 Łódź, tel. 604-537-048 , 698-877-373, [email protected] Pozdrawiam Łukasz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kullenberg 0 #291 Napisano 22 Grudnia 2016 Bardzo dziękuję za zainteresowanie i namiary bo bardzo mnie gryzie ta sprawa.Pozdrawiam, roman Pudło 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 305 #292 Napisano 24 Grudnia 2016 Bardzo dziękuję za zainteresowanie i namiary bo bardzo mnie gryzie ta sprawa.Pozdrawiam, roman PudłoJa się poddałem z dorabianiem i kupiłem na all.... bardzo podobną szybkę witrażową w idealnie tym samym rozmiarze. Koszt kilkanaście razy mniejszy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3498 #293 Napisano 8 Lutego 2017 I ja dokładnie w ten sam sposób uczyniłem.Dziękuję za zainteresowanie i pomocAdamWitam ! Trochę późno się wtrącam do dyskusji, ale może się przydać, będzie mniej siłowo. W spoinę z klejem (jeśli jest to klej kostny lub rybny) należy wstrzyknąć odrobinę alkoholu. Odczekać z 20 minut i powinno się łatwo rozdzielać sklejone elementy. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1812 #294 Napisano 24 Maja 2017 Witam ! Może ktoś doradzi ! Moja tarcza , do Gustav Becker,a , jest trochę sczerniała . Wyczyścić się nie da , bo pokazuje się podkład miedziany. Więc , czy szukać drugiej lepszej , czy jest jakiś sposób na poprawę jej wyglądu ? Nigdzie , takiej ,, wolnej ,, nie widać . Pozdrawiam !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #295 Napisano 24 Maja 2017 Ona jest w świetnym stanie, nie ruszać! Jedyne co, to umyć ciepłą wodą z detergentem i to delikatnie. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3498 #296 Napisano 24 Maja 2017 Mnie się sprawdzają do takich celów płyny do naczyń...Koniecznie dobrze wypłukać !!! 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1812 #297 Napisano 24 Maja 2017 Ooooo !!!! Dzięki za tak szybkie odpowiedzi i dobre rady !!!! Myłem z płynem do naczyń i niewiele pomogło .Ale może faktycznie ...wcale , aż tak źle nie jest ! Fakt , że ma już swoje lata , a ja chciałbym trochę za dużo . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #298 Napisano 24 Maja 2017 To jest produkcja wojenna z 1915 roku, gdzie metale kolorowe poleciały w formie łusek pocisków na większe czy mniejsze miasta i wsie...do produkcji zegarów używano zaś tzw. Scheissmetalu... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1388 #299 Napisano 24 Maja 2017 Moim zdaniem poddana renowacji wyglądałaby znacznie lepiej, zwłaszcza wtedy kiedy zostanie poddana gruntownej renowacji również skrzynka.Oto dwa przykłady dla porównania. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #300 Napisano 25 Maja 2017 To nie jest renowacja tylko przemalowanie, z oryginałem nie ma nic wspólnego poza podkładem... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach