Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Przymierzałem dzisiaj/ostatnio...

Rekomendowane odpowiedzi

zapodaj jakies foto :]

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dzisiaj Royal Kontiki

Troszkę droga IMO.

royal-kontiki_press_7870-164dc.jpg

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19tys z ogonkiem na gumiaku.

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dzisiaj Royal Kontiki

Troszkę droga IMO.

royal-kontiki_press_7870-164dc.jpg

Bezel i kształt kopert BARDZO przypominają IWC Inge 322701.

Edit: 19kafli? 

Widać Eterna chce iść śladem Omegi, jednak u nich to było poparte zastosowaniem ceramiki, wprowadzeniem in-house'owego 8500 oraz wielu technicznych rozwiązań, których research jednak kosztuje i musi się zwrócić w postaci wyższych cen detalicznych.

Edit2: widzę, że również wprowadzili in-house. Nieźle. 

Moim zdaniem, 4kUSD, 3kEUR, to byłaby maksymalnie rozsądna i w miarę optymalna cena detaliczna, w zestawieniu z 6-8kUSD za Sub'a czy obecne ceny Planet Ocean.

Edytowane przez Jakub Mróz

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakub - To raczej nie Eterna, a nasi sprzedawcy. Na chrono24 ceny są dwukrotnie niższe.

http://www.chrono24.com/en/eterna/royal-kontiki-gmt---100--new---free-shipping--id2987765.htm

Nasze salony chyba sobie naliczyły "podatek od nowości", bo ja nie wiem jak tu inaczej tłumaczyć praktycznie 100%-ową przebitkę ceny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W granicach 10k, to ten zegarek może odnieść naprawdę duży sukces. Podobnie jak Tudor Black Bay czy Pelagos. Tylko na naszym forum przez ostatni rok czy dwa lata, przybyło(i chyba też z 1-2 ubyły ;)) co najmniej 5 Tudorów Black Bay ;)

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę,że nawet więcej Tudorów BB przybyło,bo jest przecież sporo użytkowników którzy się nie udzielają na forum a jednak na bazarku kupują.
Ta Kon Tiki już jakiś czas temu wpadła mi w oko i w tym budżecie może być mocnym przeciwnikiem dla popularnych diverów.

@YouAreNext widzę,że wszystkie przymiarki robione raczej w jednym salonie,zdradzisz w którym ?

Edytowane przez mikolaj78

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

royal kontiki,w tej cenie (w Polsce można dostać w cenie 15-16 tyś) to niewątpliwie atrakcyjna oferta. Własny, bardzo ciekawy i skomplikowany mechanizm, rewelacyjne wykonanie i widoczne na pierwszy rzut oka konotacje z G Genta - palce lizać, absolutny brak konkurencji w tym przedziale cenowym.

ps. Jakub, porównania z Omegą i ich strategią moim zdaniem całkowicie nietrafione ;)

Edytowane przez karol1302

kupię doxę sub...zawsze i każdą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od zawsze lubiłem serię Kontiki.

I ten zegarek mi się bardzo podoba - in-house, ciekawa koperta, nawet lekkie kopiowanie Inżyniera Genty tu nie przeszkadza, bo ładnie nawiązuje do samego logo.

Jeśli można ją kupić na chrono24 za ok. 10 tys., to moim zdaniem świetna propozycja.

Sam bym się zastanowił, gdyby nie rozmiar...

A polskie ceny Eterny to w ogóle osobny temat, jak kupowałem swoją FourHands, to za nową u AD w Niemcowni zapłaciłem 40% mniej niż wynosiła cena detaliczna w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek, ale to nie jest kopiowanie! z tego co pamiętam, to Genta projektował Royal w latach 70-tych, a obecny model jest jego reedycją. Na chrono można kupić w granicach 3 tyś $ ale trzeba doliczyć podatki, więc robi się już kilkanaście tysięcy. Co do ceny, to eterna (przez co mocno stracili w moich oczach ucięła swoje ceny po zmianie właściciela, o jakieś 30-40 % w dół).

ps. w Niemczech Eterna jest kompletnie niedocenianą marką ;) co ma niewątpliwie wpływ na cenę

Edytowane przez karol1302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kupiłeś przed obniżką to rozumiem,bo straciłeś $.

Dla tych co zamierzają kupić to raczej nie problem jeśli przy okazji nie obcięli też jakości :)

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. Jakub, porównania z Omegą i ich strategią moim zdaniem całkowicie nietrafione ;)

Przecież się już zreflektowałem 2 razy :-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakub :)

Mikołaj, co do cen i jakości, to mniej więcej o to chodzi,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta Eterna na gumie chyba podoba mi się jeszcze bardziej niż na bransolecie... ale z drugiej strony, tak cudnie wykończonej bransoletki już dawno nie widziałem. Jeśli za rok, dwa lub parę najdzie mnie ochota na wzbogacenie kolekcji, to już wiem, że ten model będzie miał spory priorytet :). Mi się ta ich polityka marki podoba. Nie robią z siebie drugiego AP, znają swoje miejsce i możliwe, że w przyszłości nieco zawojują konkurencję.

Edytowane przez atrax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą, nie bulwersuje Was to, jak w ciągu ostatnich 2 tygodni kurs USD poszybował w górę? 

Obecnie PayPal życzy sobie jakieś 3.7 PLN za 1 USD ! 

W moich oczach, Eterna, obecnie, wiele zyskała. Znaczy się, nie doceniałem ich ;)

Edytowane przez Jakub Mróz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem wiele zegarków Etarny i jak pisałem wcześniej zraziłem się do nich bardzo - któż z nabywców rolexa nie zagryzłby zębów, gdyby kupił suba za 30 tyś  a za rok jego zegarek kosztowałby 20 tyś., ze wszystkimi tego konsekwencjami ;)

Oczywiście w złości pozbyłem się większości ze swoich kontiki, jednak jakość wykonania i kontynuowana obecnie polityka nawiązywania do tradycji marki, skłoniła mnie do stopniowego przepraszania się z Eterną ;) Nowe zegarki są tańsze od poprzednich serii, jednak nie straciły nic na jakości wykonania i stylistyce. Obecnie uważam, że najlepszym stosunkiem jakość=dizajn=cena mogą poszczycić się Tudor i Eterna, a później długo, długo nic

83481023804043757386.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem będzie dobrze leżała. Jest grubości Suba a i uszy ma krótkie. Może rip coś dopowie w tej kwestii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jak z lumą w tej royal kontiki, jakby świeciła porównywalnie do czterorękiej to z wr na poziomie 100m idealny zegarek do codziennego użytku.

Co do rozmiaru patrząc po zdjęciach z sieci jest jak najbardziej akceptowalny. Niektórym się pewnie kojarzy z wielkością AP RO, gdzie 41mm to bardzo dużo, ale konstrukcja koperty - zwłaszcza łączenia z bransoletą, jest zupełnie inna.

Edytowane przez Stierlitz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chronoswiss Pacific w wersji 40mm - całkiem fajny zegarek.

post-13089-0-79574900-1421358670_thumb.jpg

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny , ale mi zabardzo Omege HV przypomina 

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rado Centrix

Nigdy nie byłem fanem, ale szczerze mówiąc mają coś w sobie. Może kiedyś.. 

6ir05d.jpg

instagram.com/average_watch_enjoyer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W weekend przymierzałem w Pracowni Czasu kilka sztuk Cuervo y Sobrinos. Szwajcary z kubańskim rodowodem.

Szczególnie fajny jest Cuervo y Sobrinos Historiador Racing. Prosty zegarek nawiązujący do wyścigów samochodowych.

Świetna, trójwymiarowa tarcza wyglądajaca jak kolo vintydżowego auta sportowego. 

Niezły efekt daje bardzo długa wskazówka sekundowa - prawie dotyka krawędzi tarczy.

Mimo małej średnicy (40mm) na mojej szerokiej ręce leży bardzo dobrze - ma bardzo długie uszy.

Koperta i szczególnie tarcza bardzo dobrze wykonane - ale to standard dla CyS.

Do tego, w zestawie, prawdziwy humidor. Limitacja do 200. sztuk.

Bardzo ciekawe i oryginalne zegarki.

post-34848-0-96627400-1422262807_thumb.jpg

post-34848-0-65336700-1422262811_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi