Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Przymierzałem dzisiaj/ostatnio...

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o zapoznanie się z tym co niżej:

Nasze wpłaty i wydatki na rzecz utrzymania klubowego forum:

Pozycja wydatki to: księgowość, adres, alerty bankowe, mini firma, WEBH, administracja 

Luty 2024

455,00 zł od 16 klubowiczów

Marzec 2024

705,00 zł od 17 klubowiczów

Kwiecień 2024

do 30-04-2024 wpłaty  475,00 zł od 9 klubowiczów

do 30-04-2024 wydatki  3.515,58 zł 

Maj 2024

do 6-05-2024 wpłaty 40,00 zł od 2 klubowiczów 

do 6-05-2024 wydatki 2.652,18 zł

Jak bardzo wyraźnie widać wyżej, to się nie może udać !

I jeśli tak dalej będzie, to już w czerwcu forum zostanie zawieszone z powodu braku środków. Tu żadne dyskusje i dobre rady nic nie dadzą, potrzebne są prawdziwe pieniądze na rachunku KMZiZ  na utrzymanie klubowego forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiejsze przymiarki:

Jaeger-LeCoultre - Reverso Tribute Duoface Calendar ref. Q3918420-  Super zegarek ! Jak będę starszy to na pewno sobie go kupię. Na tą chwilę jeszcze jestem za młody

Panerai Luminor Marina - duży, wygodny ale bez szału...

i na koniec bonus - zegar Comitti The Congreve - rekonstrukcja oryginalnego zegara z XIX wieku, którego właścicielem był ówczesny Książe Walii. Na tarczach pokazywane są odpowiednio - godzina, minuta i sekundy (wskazówka sekundowa przeskakuje co 15s a nie co sekundę bo tyle trwa przejście kulki z jednego końca na drugi).

Co ciekawe, w pierwowzorze rolę kulki pełniła kula od muszkietu a dokładność tego zegara szacuje się na...+/- 15 min na dobę 

Cena - skromne 16 tyś euro..;)

Edytowane przez kaponier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, kaponier napisał(-a):

Super zegarek ! Jak będę starszy to na pewno sobie go kupię. Na tą chwilę jeszcze jestem za młody

Reverso bardzo wdzięcznie się odmładza i odformalizuje różnymi paskami, nie trzeba czekać na odpowiedni wiek 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Jan napisał(-a):

Reverso bardzo wdzięcznie się odmładza i odformalizuje różnymi paskami, nie trzeba czekać na odpowiedni wiek 😉

Ja to widzę i rozumiem - to co napisałem to moje prywatne zdanie. Mając obecnie ograniczone środki na zakup, wolę wybierać coś z bardziej szalonymi i mniej czytelnymi tarczami. "Clean designy" zostawiam sobie na czasy jak już oczy będą nie te ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, kaponier napisał(-a):

Ja to widzę i rozumiem - to co napisałem to moje prywatne zdanie. Mając obecnie ograniczone środki na zakup, wolę wybierać coś z bardziej szalonymi i mniej czytelnymi tarczami. "Clean designy" zostawiam sobie na czasy jak już oczy będą nie te ;)

A co w starszym wieku nie można zaszaleć 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.05.2024 o 20:36, kaponier napisał(-a):

Panerai Luminor Marina - duży, wygodny ale bez szału...

Bo mierzyłeś, coś co jest już  niestety wyrobem PAMo-podobnym :( a do tego w fatalnym jak dla Panerai kolorze 

Obczaj coś ze starszych ref. to Ci się powinno wyjaśnić

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Składając zamówienie takie cuda oglądałem.

Może da się to jeszcze odkręcić ? 🤪

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, gszydlowsky napisał(-a):

Może da się to jeszcze odkręcić ? 🤪

Np. co? 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wysoki to fakt ale na mojej chudej witce całkiem fajnie leży 😄😄😄

IMG_20240517_132010.jpg

IMG_20240517_132027.jpg

IMG_20240517_132045.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.05.2024 o 13:38, TomcioMiki napisał(-a):

Jest wysoki to fakt ale na mojej chudej witce całkiem fajnie leży 😄😄😄

IMG_20240517_132010.jpg

IMG_20240517_132027.jpg

IMG_20240517_132045.jpg

No i jest dość lekki. Citizen robi fajne zegarki. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, kornel91 napisał(-a):

No i jest dość lekki. Citizen robi fajne zegarki. 

O tak o tym nie napisałem, a nie wygląda na takiego niby kloc ale 🪶🪶🪶

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przy okazji udalo mi sie przymierzyc 3 Longines'y, na ktore od dluzszego czasu zerkalem:

LLD 42 mm
Zawsze balem sie dlugich uszu ale jak sie okazuje sa fajnie podgiete. Na moim 18 - 18,5 cm nadgarstku lezy dobrze choc to raczej maks tego, co moglbym nosic. Swietna tarcza degrade, calosciowo przyjemny w odbiorze - cena juz mniej.

Longines Conquest 41 mm
Zielona tarcza jest absolutnie fenomenalna, tym bardziej razi data na bialym tle, na plus pozycja na godzinie 6.
Z minusow - prosto poprowadzone uszy (rownolegle do nadgarstka), powoduja ze na krancach uszu jest szpara pomiedzy koperta a reka.
Ogolnie bardzo fajny, krok do przodu w stosunku do poprzednika - choc z drugiej strony ma mniej charakteru a sporo vibe'u Rolexa OP...
Bede chcial przymierzyc wersje 38 mm, ktora to powinna mi bardziej podejsc; jak wiekszosc forumowiczow wie wole mniejsze zegarki.

Longines Spirit Zulu Time 42 mm
Z mierzonej trojki najbardziej mi podszedl - bardzo ale to bardzo fajny i swietnie wykonany zegarek, choc jak mialbym kupowac to raczej nie czarny.
Przez meskie end linki i tak niemaly L2L (jak to Longines)  robi sie realnie jeszcze wiekszy i choc mam niemaly nadgarstek to jest absolutnie na granicy.
Zdecydowanie bede chcial przymierzyc wersje 39 mm bo to moze byc to; dla mnie jest o wiele ciekawszy niz BB GMT (choc jak zrobia czarnego BB 58 GMT to kto wie).

Dominik, masz kawałek tego nadgarstka, więc imo wszystkie dają radę. Choć wiadomo, z perspektywy komfortu, nieco mniej pewnie wyjdzie lepiej.

Co do Conquesta 41 to pełna zgoda z uchami - mogliby je nieco przygiąć/wyprofilować i byłaby bajka. Mam teraz porównanie z SMPc, która też ma 41mm, ale znacznie lepiej wyprofilowaną, i wyglada o niebo lepiej.
Przy czym w mojej opinii to jest raczej kwestia odbioru wizualnego i to z perspektywy użytkownika (te szpary na krawędziach nadgarstka). Bo użytkowo, dzięki niskiemu profilowi koperty i mega wygodnej bransolecie, ten zegar nosi się bardzo komfortowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, rafi napisał(-a):

Dominik, masz kawałek tego nadgarstka, więc imo wszystkie dają radę. Choć wiadomo, z perspektywy komfortu, nieco mniej pewnie wyjdzie lepiej.

Co do Conquesta 41 to pełna zgoda z uchami - mogliby je nieco przygiąć/wyprofilować i byłaby bajka. Mam teraz porównanie z SMPc, która też ma 41mm, ale znacznie lepiej wyprofilowaną, i wyglada o niebo lepiej.
Przy czym w mojej opinii to jest raczej kwestia odbioru wizualnego i to z perspektywy użytkownika (te szpary na krawędziach nadgarstka). Bo użytkowo, dzięki niskiemu profilowi koperty i mega wygodnej bransolecie, ten zegar nosi się bardzo komfortowo.

Nie miałem go na ręku długo ale wydawał się być dość wygodny. Jak bym szukał czegoś a la OP albo AT a chciał wydać mniej - byłby to bardzo mocny zawodnik. Szkoda, że AD nie miał akurat wersji 38 mm bo chętnie bym porównał obydwa.

PS. Tam są żeńskie end linki i przez to całość układa się o niebo lepiej. Jednak da się - bo myślałem już, że Longines nie umie ich zrobić…

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miałem go na ręku długo ale wydawał się być dość wygodny. Jak bym szukał czegoś a la OP albo AT a chciał wydać mniej - byłby to bardzo mocny zawodnik. Szkoda, że AD nie miał akurat wersji 38 mm bo chętnie bym porównał obydwa.

PS. Tam są żeńskie end linki i przez to całość układa się o niebo lepiej. Jednak da się - bo myślałem już, że Longines nie umie ich zrobić…

AT 38,5, przynajmniej wersja bez ramki, z datą na 3, jest mniej wygodna. No i to trochę grubasek. Zawsze wzdychałem za tym zegarkiem. Jak ostatecznie po niego poszedłem, ty wyszedłem z SMPc

cdd6fc0f6fa52967f4365be26f13a6e3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, rafi napisał(-a):

AT 38,5, przynajmniej wersja bez ramki, z datą na 3, jest mniej wygodna. No i to trochę grubasek. Zawsze wzdychałem za tym zegarkiem. Jak ostatecznie po niego poszedłem, ty wyszedłem z SMPc emoji846.png

AT 38,5 ma niestety skopane proporcje właśnie przez nadmierną grubość koperty…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, rafi napisał(-a):

AT 38,5, przynajmniej wersja bez ramki, z datą na 3, jest mniej wygodna. No i to trochę grubasek.

7 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

AT 38,5 ma niestety skopane proporcje właśnie przez nadmierną grubość koperty…

Tak rzeczywiście jest. Ja miałem to szczęście/nieszczęście, że najpierw przymierzyłem Ball Fireman a zaraz potem AT (małą i dużą). Ball usiadł na nadgarstku rewelacyjnie, ale jak zaraz potem wskoczyła Omega, to nie było mowy, żeby jakikolwiek komfort poczuć po Ballu. I duża i mała. Paradoksalnie, większa trochę lepiej leżała.

Jak przy innej okazji przymierzyłem AT jeszcze raz, ale bez wcześniejszego przejścia przez inny, wygodniejszy zegarek, to odbiór AT miałem już dużo lepszy.

Potem podobne odczucia miałem jeszcze przy Seiko Alipinist GMT. Niby nieduży zegarek, ale gruby i absolutnie skopany pod względem proporcji, z mocno wystającym deklem, a przez to źle leżący na ręku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak rzeczywiście jest. Ja miałem to szczęście/nieszczęście, że najpierw przymierzyłem Ball Fireman a zaraz potem AT (małą i dużą). Ball usiadł na nadgarstku rewelacyjnie, ale jak zaraz potem wskoczyła Omega, to nie było mowy, żeby jakikolwiek komfort poczuć po Ballu. I duża i mała. Paradoksalnie, większa trochę lepiej leżała.
Jak przy innej okazji przymierzyłem AT jeszcze raz, ale bez wcześniejszego przejścia przez inny, wygodniejszy zegarek, to odbiór AT miałem już dużo lepszy.
Potem podobne odczucia miałem jeszcze przy Seiko Alipinist GMT. Niby nieduży zegarek, ale gruby i absolutnie skopany pod względem proporcji, z mocno wystającym deklem, a przez to źle leżący na ręku.

Po Firemanie to chyba tylko Rolo (OP, DJ) mogą sprawiać wrażenie wygodnych i dobrze leżących. Ta koperta jest genialna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.05.2024 o 12:00, mario1971 napisał(-a):

Składając zamówienie takie cuda oglądałem.

Do mnie jakoś Chopardy nie przemawiają. Mierzyłem kilka w Galerii Riviera w Gdyni. Pamiętasz może czy mechanizmy Choparda nadal są opatrzone Pieczęcią Genewską ?

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, mylof napisał(-a):

Do mnie jakoś Chopardy nie przemawiają. Mierzyłem kilka w Galerii Riviera w Gdyni. Pamiętasz może czy mechanizmy Choparda nadal są opatrzone Pieczęcią Genewską ?

Niektóre są:

https://www.chopard.com/fr-fr/watches-poincon-geneve

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po łacinie nie chciałem bo można bana dostać..

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi