Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Przymierzałem dzisiaj/ostatnio...

Rekomendowane odpowiedzi

Moda zegarkowa się zmienia i to dotyczy nie tylko rozmiaru, ale i kształty, grubości, proporcji. To co podoba je jednym, całkowicie nie przypada do gustu innym, i bardzo dobrze. Dzięki temu producenci tworzą wciąż nowe i nowe zegarki, a one zachwycają nas swoją osobowością i indywidualnością. Rolex też. 

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się w nowych Rolkach nie podobają dwie rzeczy, które skutecznie powstrzymują zakup. 

1. Zbyt masywne uszy w nowym SUB`ie względem starego, co mi się kompletnie nie podoba.

2. To najważniejsze - brak AR. Tego to już nigdy nie zrozumiem :) Mówienie, że starają się być jak najbliżej klasyki, jest bzdurą. Skoro dało się zrobić ceramiczny bezel, to można też AR.

Do uszu przyzwyczaisz się po paru godzinach.

Ja też z początku z powodu kształtu koperty byłem zwolennikiem starego modelu, ale tam za to nie akceptowałem bransolety.

A dzisiaj uważam, że uszy w niczym nie przeszkadzają, nawet przy moim małym nadgarstku.

A brak AR? Ten zegarek jest tak czytelny, że nie widzę potrzeby. Bardziej przeszkadza mi zewnętrzny AR, bo stale się boje, że go porysuję...

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na czym, na lupce?

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak się zastanawiałem czy umieszczać na forum takie przemyślenia...no cóż po to chyba jest forum :)

nie chciałem takich herezji :) pisać w tematach o roleksie więc bezpieczniej będzie TU, wszak poprzymierzałem sobie kilka modeli..

przed świętami po raz kolejny skierowałem się do salonu roleksa, a przepraszam powinno być Roleksa. (...)

po pierwszej próbie zbliżenia z roleksem postanowiłem, że nie jest wart mojej uwagi i jako substytut kupiłem sobie Eternę Kontiki 4 hands z białą tarczą.

(...)

najśmieszniejszą sprawą jest fakt, iż coś mi mówi że kiedyś roleks zagości na moim nadgarstku. (...)

....tak mi się nudziło, to i was trochę ponudziłem tym wpisem...

LORT

Nie krępuj się, to w końcu forum o zegarkach ;).

Powinno być Rolexa, to nazwa własna.

Zagości z pewnością, skoro na razie masz jego substytut, przyjdzie czas na oryginał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na czym, na lupce?

Nie wyraziłem się precezyjnie.

Chodzi mi o inne zegarki i AR zewnętrzny na całym szkiełku.

Miałem takich zegarków ok. dziesięciu, a tylko w 3 szkiełko było bez skaz.

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AR to fajna sprawa,tarcza swietnie się prezentuje.Jak dbasz tak masz,ja do zegarków mam delikatne podejście i jesznie nie zdarzyło mi się,żeby uszkodzić AR.Jak coś się stanie zawsze można go usunąć,to minuta roboty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też o zegarki dbam, a i tak w Eternie Kontiki FH zdarzyło mi się niechcący zarysować AR i nawet nie wiem kiedy się to stało.

Pozostałe zegarki już takie dostałem, ale fakt pozostaje faktem - AR na szkiełku jest bardzo łatwo zarysować.

Pamiętam, że gdy chciałem kupić kiedyś używane Damasko DA36 to śledziłem ogłoszenia na WUSie, Ebayu i Uhrforum. 90% zegarków miało jakieś rysy na AR. I ten co w końcu kupiłem, też miał...

A Akis, nie obraź się, nie jesteś dobrym przykładem. Twoje zegarki nawet po roku można włożyć z powrotem do pudełka i sprzedawać w sklepie jako nowe :)

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się w nowych Rolkach nie podobają dwie rzeczy, które skutecznie powstrzymują zakup. 

1. Zbyt masywne uszy w nowym SUB`ie względem starego, co mi się kompletnie nie podoba.

2. To najważniejsze - brak AR. Tego to już nigdy nie zrozumiem :) Mówienie, że starają się być jak najbliżej klasyki, jest bzdurą. Skoro dało się zrobić ceramiczny bezel, to można też AR.

Ja z uszami i bransoletą miałem to samo, totalny brak harmonii. Jednak po miesiącu użytkowania o 180st zmieniłem swój pogląd, od 2 lat strasznie mi się to podoba( o wygodzie noszenia takiej wąskiej bransolety nie wspominając), jest surowo i prosto, ja to lubię. AR w zegarkach dla mnie nigdy nie stanowił wartości dodanej tzn wszystkie wcześniejsze były z AR a ja wciąż nosząc Suba różnicy nie widzę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartek79 bo bardzo ci się sub podoba to i to nie przeszkadza :) Tylko pewnie jakby był sam wewnętrzny AR to większość byłaby pewnie za :)

Wąska bransoleta czyli ile ma przy zapięciu ??

Edytowane przez kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ok 18mm. Oczywiście, że wewnętrzny AR nie zaszkodzi ale on mi różnicy nie robi. Ważne, że pod lupką dali bo odczyt daty jest dużo lepszy niż w poprzedniej wersji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie krępuj się, to w końcu forum o zegarkach ;).

Powinno być Rolexa, to nazwa własna.

Zagości z pewnością, skoro na razie masz jego substytut, przyjdzie czas na oryginał.

właśnie zastanawiam się czy w moich oczach to nadal substytut :)

chyba gdzie na forum była dyskusja o designie rolexa i coś mi podpowiada że eterna była pierwsza z tarczą i typowymi dla diverów indeksami

może ktoś pamięta ten wątek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba gdzie na forum była dyskusja o designie rolexa i coś mi podpowiada że eterna była pierwsza z tarczą i typowymi dla diverów indeksami

to zapewne zamierzchłe czasy z początku naszego forum :]

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli mnie pamięć nie myli to było w wątku Fani i antyfani ROLEXA

to zapewne zamierzchłe czasy z początku naszego forum :]

raczej nowożytnie, bo z połowy 2011 roku.  

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

By forum miłośników zegarków nie przerodziło się w forum (nie)miłośników Rolexa, wracam do korzeni tego wątku  ;).

Miałem okazję przymierzyć takie oto cudo. Na żywo prezentuje się znakomicie. Zarówno na pasku skórzanym, jak i na gumie. Macie jakieś przemyślenia na temat tego czasomierza? Mierzyliście, nosiliście? Będę zobowiązany za wszelkie informacje.

rv1h.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spytaj się Ministra Nowaka ;)

Obstawiałem, że to będzie pierwsza odpowiedź na moje zapytanie  B). Prawie mi się udało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem , bardzo fajny , lekki i dobrze leżący na ręku zegarek

Miałem na niebieskiej gumie

Trochę mnie niepokoi drogi i długi serwis oraz mocowanie paska / gumy. Nie wchodzi nic poza oryginalnym UN.

No i nasuwa się pytanie czy nie lepiej wziąć następcy na własnym werku. Tu jednak cena znacznie (c.a. 2 k€) wyższa i wskazówki znacznie brzydsze. Wiem, wiem, de gistibus non est disputandum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę mnie niepokoi drogi i długi serwis

Nie wiem jak jest teraz ale kiedyś (2-3 lata temu) oddawałem UN do serwisu na Wiejskiej do Pracowni Czasu. Odsyłali już nie pamiętam czy do Niemiec czy do Szwajcarii. Trwało pełne 6 tygodni.

Ale powiedzieli też, że ich zegarmistrz stara się wyrobić autoryzację serwisową w UN. Może już mu się udało i teraz jest szybciej i na miejscu, 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chybs jest serwis na miejscu w PC, bo znajomy wysylal kilka miesiecy temu, ale i tak 6 tygodni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętajmy, że serwis zegarka to nie to samo co serwis np elektroniki. Lepiej aby trochę dłużej poleżał na testach niż wrócił źle wyregulowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PC wysyła do UN. Trwa to ok 6-8 tygodni. Serwis jest jednak - według zapewnień - znakomity. Zegarek jest rozbierany, wszystkie niezbędne części wymieniane, testowany etc. Pełen pakiet. Otrzymujesz zegarek jak nowy :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj przymierzyłem sobie Longinesy: HydroConquest Automatic i Legend Diver. Ależ to są pięknie zrobione zegarki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście całkowicie subiektywnie mogę potwierdzić, że LLD zachowuje się super w czasie noszenia i ergonomicznie też jest fajnie dopasowany.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi