Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, Lemax napisał(-a):

Ale można nie zakładać filtra wody zupełnie, ustawić w ekspresie pracę bez filtra i używać wody filtrowanej np. filtrami Brita Maxtra. Ja tak właśnie robię i już 7 rok.

Wszystko zależy, jak twardą wodę masz w kranie. Jeśli jest niedużo związków powodujących zakamienianie, to oki, ale jeśli odwrotnie, może być problem z narażeniem szczególnie grzałki w bojlerze.

Sprawdzałeś mineralizację wody przed i po filtrowaniu, bo stoję właśnie przed dylematem, gdzie znaleźć odpowiednią wodę?

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie biorę wody z kranu - od zawsze do ekspresu filtruję wodę z beczułek 19l takich do dystrybutorów wody. Kiedyś to się nazywało Dar Natury teraz Eden.

Po przeglądzie ekspresu po 5 latach pracy wszystko było OK - serwis ocenił stan ekspresu na bardzo dobry. A przegląd i tak obejmował m.in. odkamienianie.

Równie zła dla ekspresu automatycznego jest woda zbyt miękka - powoduje pojawienie się zjawiska kropelkowania, ekspres nie może zbudować ciśnienia,

tak czasami dzieje się kiedy np. w domu jest instalacja centralna uzdatniania/odkamieniania wody i robi wodę jak z górskiego potoku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
16 minut temu, Lemax napisał(-a):

Dar Natury teraz Eden

Stała mineralizacja plus filtr, wtedy jest oki. Do tej pory używałem Żywieckiego Kryształu dodając 1g/5l MgSO⁴7xH²O i miałem około 140 jednostek, prawie idealną wodę do espresso. Teraz producent ciągnie wodę z innego źródła i mineralizacja skoczyła ze starej 77 na ponad 200 i mam problem, bo kamień na grzałce gotowy. Żadna dostępna woda w Polsce nie ma mineralizacji poniżej 200, oprócz starego ŻK.

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Lemax napisał(-a):

zła dla ekspresu automatycznego jest woda zbyt miękka - powoduje pojawienie się zjawiska kropelkowania, ekspres nie może zbudować ciśnienia,

tak czasami dzieje się kiedy np. w domu jest instalacja centralna uzdatniania/odkamieniania

U mnie założyli na początku tego roku - co w takim przypadku ? Ja dodatkowo puszczam przez britę i filtr oryginalny jury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zmierz twardość wody z kranu i po filtrze brita paskiem Jury i w zależności od wyniku ustaw ekspres. Sądzę że wystarczy woda z kranu jak masz uzdatniacz i filtr w ekspresie. Brita bedzię zbędna. Techniczne szczegóły znajdziesz na kanale YT Tomasz Bebel (primocaffe). Tam jest sporo filmów o ustawianiu ekspresów w zależności od wody i jak to pomierzyć.

Edytowane przez Lemax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 27.08.2025 o 11:46, bromborek napisał(-a):

Moja żona potrzebuje do pracy jakiś ekspres automat albo kolbowy za niewielkie pieniądze. Co polecicie z tych dostępnych na rynku tak do 1500 pln - może być i sporo niżej bo pewnie kawa będzie robiona góra 3-4 dziennie.

Może kupić w Lidlu kolbowy, szczególnie że do pracy.

Edytowane przez Remy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Remy napisał(-a):

Może kupić w Lidlu kolbowy, szczególnie że do pracy.

Wyrzucenie, choć niedużej, kasy w błoto.

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla większości będzie ok. Kawa po tzw turecku królowała przez dziesiątki lat. Tak że kolba to I tak postep niesamowity. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Wyrzucenie, choć niedużej, kasy w błoto.

Miałem kolbę z Lidla i kawa smakowała mi bardziej niż z mojej Nivony.

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.08.2025 o 20:53, Lemax napisał(-a):

Równie zła dla ekspresu automatycznego jest woda zbyt miękka - powoduje pojawienie się zjawiska kropelkowania, ekspres nie może zbudować ciśnienia,

tak czasami dzieje się kiedy np. w domu jest instalacja centralna uzdatniania/odkamieniania wody i robi wodę jak z górskiego potoku.

Może szanowny Kolega wyjaśni, w jaki sposób zmiękczacz miałby wpływać na właściwości mechaniczne wody?
Bo coś mi się tu nie spina. Zmiękczacz zmienia jedynie proporcje jonów wapnia i magnezu, które odpowiadają głównie za powstawanie kamienia, a pośrednio mogą wpływać na smak czy aromat naparu. Ale nawet odwrócona osmoza nie zmienia budowy cząsteczki wody...

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, eye_lip napisał(-a):

Miałem kolbę z Lidla i kawa smakowała mi bardziej niż z mojej Nivony.

A ustawiałeś automat parametrami do konkretnej kawy? Ostatnio byłem u znajomego i właśnie miał Nivonę. Nie mogłem się powstrzymać i pogrzebałem w ekspresie 😄 Od razu poczuli różnicę on i pracownicy.

Co do marketowych kolb, a raczej ich protez, to przydałby się jeszcze przyzwoity młynek, ale i tak rozstrzał temperatury podczas ekstrakcji jest tak duży, że szkoda czasu, pieniędzy i dobrej kawy. Oczywiście wszystko zależy od tego, kto jakie ma potrzeby i do jakich wypitych kaw ma porównanie, ale uwierzcie mi, bo z praktyki a nie teoretycznie, że z takiego najtańszego automatu np De'Longhi (tylko stalowe żarna młynka) zrobię o niebo lepszą kawę niż z każdej pseudo kolby. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mam stale ustawione mielenie najdrobniejsze. Temperaturą się nie bawię, ale czy mam espresso czy inną kawę w 3 dostępnych trybach czy mocy to jakoś nigdy nie byłem zadowolony (nie udało się ustawić nic sensownego). Nawet właśnie teraz piję za Twoim poleceniem Praską i nie jest to jakaś wielka różnica w stosunku do Orki. Generalnie na kolbie jak kupowałem lepsze kawy to czuć było bardzo dużą różnice w delikatności w stosunku do słabych kaw i czuć było aromaty tzn. jak była bardziej kwiatowa itp. Na automacie nie czuję tego, może podpowiesz coś z ustawieniami.

Edytowane przez eye_lip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 minut temu, eye_lip napisał(-a):

Mam stale ustawione mielenie najdrobniejsze. Temperaturą się nie bawię, ale czy mam espresso czy inną kawę w 3 dostępnych trybach czy mocy to jakoś nigdy nie byłem zadowolony (nie udało się ustawić nic sensownego). Nawet właśnie teraz piję za Twoim poleceniem Praską i nie jest to jakaś wielka różnica w stosunku do Orki. Generalnie na kolbie jak kupowałem lepsze kawy to czuć było bardzo dużą różnice w delikatności w stosunku do słabych kaw i czuć było aromaty tzn. jak była bardziej kwiatowa itp. Na automacie nie czuję tego, może podpowiesz coś z ustawieniami.

Najpierw doprecyzujmy: kawa to Brazylia Cerrado dark roast?

20250830_090854.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brazylia Cerrado (bez dopisku dark roast).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
35 minut temu, eye_lip napisał(-a):

Brazylia Cerrado (bez dopisku dark roast).

To jest to samo ziarno, tylko jaśniej wypalone. W automacie nie każdemu podejdzie. W smaku więcej będzie owocowości, kwaskowata, niż w Dark roast czekolady, goryczki, znikoma kwasowość. Mojej starszej córce smakuje (żonie też), ale ma prawdopodobnie najlepszy domowy automat WMF-a. Zmęcz ją i kup ciemniejszy wypał ziarna. 

A teraz do niej:

¹ temperatura parzenia najwyższa 

² maksymalna ilość mielonki w module zaparzającym (bardzo mocna?), chyba w Nivonie jest 11g

³ ustaw ilość espresso na 40ml

⁴ jak włączysz ekstrakcję, to puść stoper na telefonie i zatrzymaj po zakończeniu parzenia, podaj czas.

⁵ sprawdź jeszcze, czy na pewno masz ustawiony młynek na najmniejszą kropkę?

PS

Ta ze zdjęcia?

20250830_094403.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

😄😆😅🤣👌👍

Screenshot_20250830_101044_Instagram.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prezent od rodziców
ffb005091b5489f6e11700df44b596a4.jpg
Mam go już kilka dni i trochę testowałem i porównywałem z moim Timemore C3 ESP pro.
Jak na razie to mam takie przemyślenia , że jak bym sam miał wydać pieniądze na Comandante to bym tego nie zrobił.
Ten Timemore jest na prawdę bardzo dobrze wykonany a skala na ustawieniach mielenia jest świetnym rozwiązaniem. Zawsze wiadomo na jakim ustawieniu jesteśmy. W Comandante trzeba wracać do ustawienia zero i liczyć kliki.
Wydaje mi się , że z Comandante jest minimalnie mniej pyłu przy mieleniu ale to może mi się tylko wydawać bo to Comandante
Bardzo fajnie, że można znaleźć na necie przeliczniki ustawień klików z Timemore na Comandante i odwrotnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, rafiros napisał(-a):

bym sam miał wydać pieniądze na Comandante to bym tego nie zrobił.

Tak jest => nie wart tej kasy. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak jest => nie wart tej kasy. 

Chyba są tego świadomi bo dość mocno zeszli z cenami i bez problemu można kupić C40 MK4 w okolicach 800-900 zł.
Ale tak jak pisałem wcześniej Timemore C3 ESP Pro za 329 zł nie odstaje od Comandante.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też trochę uzupełniłem zapasy kawy. 

nOOnlzZ.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kornel91 napisał(-a):

Ja też trochę uzupełniłem zapasy kawy. 

Włoska robota robi robotę 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myślicie o tej kawie? Do codziennego użytku;) Ekspres automatyczny. 61b053389b240d61c09b735e18a97f61.jpg

Wysłane z mojego SM-S938B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nada się, tylko jak chcesz wyciągąć z niej najlepszy napar, to wykorzystaj moje wskazówki w kwestii optymalnego ustawienia automatu z wcześniejszych komentarzy, jeśli potrzebujesz.

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi