Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ritter

A proszę cię ja bardzo :) .

Chcesz cudu ;) użyj glukonianu sodu albo potasu. Podpowiem, odrdzewiacz a jednocześnie polerowacz powierzchni stalowych.

Najważniejsze, że oryginalne koronki są całe i możliwe do powtórnego zastosowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. Pytanie z gatunku głupich. Od czego zależy głośność „tykania” mechanizmu? Nie chodzi o kwarc. Niektóre moje zegarki tykają tak cicho, że nie wiadomo czy żyją a mam takiego jednego Szwajcara którego słychać w całym pokoju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej nowo nabytej czajce

mam założoną górę od poljota .

Mechanizmy 2616.2h i 2627 są pochodnymi .

Ale czy to ma prawo dobrze śmigać?

Kupując ją wcześniej się nad tym nie rozwodziłem ale okazało się że wskazówka minutowa potrafi po zmianie położenia się przemieścić.

Trochę buszowałem w internecie ale nie znalazłem odpowiedzi tu tylko człowiek z praktyczną wiedzą odpowie .

Sprostowanie .

Co do wskazówki minutowej nie powinno mieć to wpływu tak mi się wydaje patrząc na to jak wygląda mechanizm bez automatu nakrecajacego .

No nikt nie zauważył braku śrubki w mostku automatu ? ;)

Dwa dni dochodziłem czemu staje i to o nieregularnych porach tarcza lekko przekrzywiona i kołnierz godzinowej co robił za klina 3e1d68a6c5f614f5ccf6a95ad80d7b7a.jpg

Edytowane przez Sebolski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. Pytanie z gatunku głupich. Od czego zależy głośność „tykania” mechanizmu? Nie chodzi o kwarc. Niektóre moje zegarki tykają tak cicho, że nie wiadomo czy żyją a mam takiego jednego Szwajcara którego słychać w całym pokoju.

Tykanie to uderzanie wychwytu (a konkretnie uderzenie palety o koło wychwytowe). Głośność zależy od wielkości wychwytu, jak również samego mechanizmu oraz rezonowania / tłumienia dźwięku przez samą kopertę

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głośność zależy od wielkości wychwytu, jak również samego mechanizmu oraz rezonowania / tłumienia dźwięku przez samą kopertę

Ale też trochę od jakości i daty ostatniego smarowania ;)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tykanie to uderzanie wychwytu (a konkretnie uderzenie palety o koło wychwytowe). Głośność zależy od wielkości wychwytu, jak również samego mechanizmu oraz rezonowania / tłumienia dźwięku przez samą kopertę

A nie kotwicy o ograniczniki? To tak na pierwszy rzut oka

Wydeptane mi5s

Edytowane przez Sebolski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Kiedy do tego mechanizmu wnika wilgoć od strony koronki, nastawnika daty to przebarwieniu ulegają w pierwszej kolejności pierścienie kalendarza. Ten przypadek to raczej problem ze szkiełkiem albo wilgocią od strony dekla, która powędrowała jako para na szkiełko, skondensowała i obrdzewiła ćwiertnik a może i oś sekundową. To miejsca styku dwóch metali o różnym potencjale elektrochemicznym bo na wskazówki nakładana jest warstwa szlachetniejszego metalu. Nie przyglądałem się zbyt dokładnie wskazówkom na ich długości ale jak mają rdzawe wżery to poziom ostrożności powinien rosnąć.

W Raketa2609 i kwarcowej z tarczą o bardzo podobnych indeksach nie specjalnie bym się martwił przebarwieniem. W Slava2428 jest nieco gorzej. Dla mnie zagadką jest czy zdejmiesz wskazówki tak by można było je ponownie założyć a także na co założyć gdyż korozja osi sekundowej i ćwiertnika jest wysoce prawdopodobna. Inne, ewentualne spustoszenia w okolicach kalendarza to już zupełnie zagadka i gdybanie.

Edytowane przez Ritter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś się z Was orientuje czy mostek balansu z mechanizmu wostoka 2409 oraz 2414 będzie pasował do 2209? Szukam dawcy i nie wiem czy ograniczać się tylko do 2209? Niestety ale próbując wyjąć balans z zaczepu w celu wyprostowania włosa pękła mi ta sprężynka trzymająca koniec włosa. :(

wostok2209_2.jpg

Edit:

Odpowiem sam sobie: nie pasuje.

Edytowane przez Bonthyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem laikiem w sprawach technicznych dotyczących sztuki zegarmistrzowskiej. Dwa moje zegarki, przeszły w lipcu profesjonalny przegląd (pobieda, zaria). Mam kilka zegarków w których chodzę przemiennie. Te w których akurat nie chodzę nakrecam raz na tydzień. Po nakręceniu tych dwóch, żeby ruszyły muszę lekko potrząsnąć. Czy to jest jakaś poważna usterka, czy wiek zegarka, jego zużycie jest powodem, czy należy zareklamować przegląd. Zegarmistrz dał rok gwarancji. Proszę o radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie kotwicy o ograniczniki? To tak na pierwszy rzut oka

Wydeptane mi5s

No ograniczniki, czy też zęby, jak zwał tak zwał. O to mi chodziło, dzięki za dookreślenie. 

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś się z Was orientuje czy mostek balansu z mechanizmu wostoka 2409 oraz 2414 będzie pasował do 2209? Szukam dawcy i nie wiem czy ograniczać się tylko do 2209? Niestety ale próbując wyjąć balans z zaczepu w celu wyprostowania włosa pękła mi ta sprężynka trzymająca koniec włosa. :(

Edit:

Odpowiem sam sobie: nie pasuje.

22xx to nie to samo co 24xx

Wydeptane mi5s

Jestem laikiem w sprawach technicznych dotyczących sztuki zegarmistrzowskiej. Dwa moje zegarki, przeszły w lipcu profesjonalny przegląd (pobieda, zaria). Mam kilka zegarków w których chodzę przemiennie. Te w których akurat nie chodzę nakrecam raz na tydzień. Po nakręceniu tych dwóch, żeby ruszyły muszę lekko potrząsnąć. Czy to jest jakaś poważna usterka, czy wiek zegarka, jego zużycie jest powodem, czy należy zareklamować przegląd. Zegarmistrz dał rok gwarancji. Proszę o radę.

Może jaki syf się zrobił. Ja czasami tak mam gdy wydaje mi się że w kamieniu można się przejrzeć bo taki czysty to po 6 miesiącach słabo chodzi. Rozbieram i patrzę a tu albo włos jest niespodziewanie albo co gorsza połączenie oleju i nagaru.

Wydeptane mi5s

Edytowane przez DawPi
Nie cytujemy zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś pamięta średnicę szkła do Kirowskiego kraba?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam takie pytanie. Zegarek Poljot 23 kamienie automat.  Zegarek nie chodził ok 20 lat po czym po nakręceniu nie ruszył. Zaniesiony do zegarmistrza. Ten naprawił i powiedział że ktoś "przeleciał" cały tydzień wskazówkami chcąc ustawić dzień tygodnia i mechanizm się poddał. Zegarek naprawiony dwa dni chodził pięknie (zgubił w tym czasie może 20 sek.) Na trzeci dzień zegarek zaczął jak dla mnie żyć własnym życiem. W nocy z 2 na 3 dzień po naprawie spóźnił o 4 minuty. Myślałem że może za mało chodziłem i automat nie nakręcił jak należy więc zrobiłem to ręcznie i pojechałem do pracy. W pracy po ok godzinie widząc że chodzi jak należy ustawiłem prawidłową godzinę by po dwóch godzinach sprawdzić i zobaczyć że zegarek spóźnia się 2 minuty. Postanowiłem się temu przyjrzeć i przez resztę dnia gubił raz 1 raz 5 a raz 10 sekund na godzinę przy czym było to losowe kiedy ile zgubi. Wieczorem znowu go ustawiłem.Przez noc zgubił 1 minutę aby w pracy znowu w ciągu godziny zgubić 2 minuty a resztę dnia po kilka sekund na godzinę ( znowu raz 1 raz 2 a raz 10). Ostatecznie tego samego dnia (4 po naprawie) wybrałem się znowu do zegarmistrza i stwierdził że potrzebna jest tylko regulacja bo od ustawienia wieczorem dzień wcześniej spóźnił 6 minut. Po regulacji zegarek spieszył ok 10 sek na godzinę do wieczora aby na drugi dzień rano spieszyć 2 minuty (względem regulacji i ustawienia przez zegarmistrza ok 16) po czym znowu zaczął spóźniać i znowu najpierw skokowo (4 minuty w dwie godziny) po czym wyrównał chód na kilka godzin (spóźnianie rzędu 1 - 2 sek na godzinę) po czym znowu przyspieszył w godzinę o 20 sek aby potem trzymać tempo spieszenia na poziomie ok + 1 sek na godzinę.  Czy te odchyły są faktycznie prawidłowe jak twierdził zegarmistrz i wymagają jedynie regulacji ??  Wydawało mi się że odchyły mogą się zdarzać nawet w dwie strony ale nagłe zgubienie 2 minut w godzinę ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej coś jest nie tak

Może być uszkodzony balans a w zasadzie to jego czopy

Albo krzywy bądź krzywo ułożony włos

Lub problemy z wychwytem

Lub skoro ktoś przeleciał cały tydzień kręcąc wskazówkami to jest zbyt duży luz na ćwiertniku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Pobieda2602 to mechanizm, jak nie rusza samoistnie po 3-5 pokręceniach koronką to jest problem. Sprawdź czy tak samo jest w obu położeniach, cyferblatem do góry i do dołu?

Wymienione mechanizmy należały do popularnej klasy użytkowej i zegarki o nie oparte były eksploatowane na co dzień. To oznacza, że w większości są zużyte zwykła wieloletnią eksploatacją. To implikuje powstawanie ukrytych felerów. Nawet po czyszczeniu i oliwieniu stan może poprawić się na pewien okres czasu a po nim jak to wszystko się uleży to stare mankamenty wracają. Dlatego to nie koniecznie leży po stronie zegarmistrza.

Skoro zegarmistrz dał gwarancję a sam nie masz o tym zielonego pojęcia to idź i niech rzuci na nie okiem z lupką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś pamięta średnicę szkła do Kirowskiego kraba?

To odpowiem sobie sam: wsadziłem 306 jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luzik, przynajmniej była okazja samemu coś pokombinować :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po założeniu baterii do Łucza elektro-mechanicznego balans delikatnie się waha, tak jakby "chciał a nie mógł"

https://youtu.be/LsBWDHz_4tk

Myślałem że wyjmę balans w sposób jak w mechanicznych odkręcając górny półmostek, ale tutaj koło balansu jest podwójne, a pomiędzy kołami płytka.

Co robić dalej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Koncepcyjnie to Junghans 600.10 :) :

http://watchguy.co.uk/repair-service-elgin-electronic-105-calibre-250-junghans-600-10-ato-chron/

Problem raczej nie leży w mechanice a w układzie elektrycznym. Rozebrać się da i to tak by nie uszkodzić cewki a właściwie cewek wewnątrz podwójnego koła balansowego z magnesami. Lecz to wymaga mocnego rozbebeszenia mechanizmu. Bez odkręcenia płytki elektroniki nie uniesiesz balansu tak by nie uszkodzić czopów jego osi.

Edytowane przez Ritter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za podpowiedź. Wg strony z podanego linka, rozbiórka takiego sikora nie jest aż tak bardzo skomplikowana. Pewnie spróbuję, wiele do stracenia nie mam. Wg mnie tutaj problem może być w mechanice, bo coś mi tu nie gra przy poruszeniu kołami zębatymi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi