Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 26.05.2025 o 11:45, mkoch napisał(-a):

Zniszczysz zegarek. Nie zrobisz tego tak, żeby było dobrze. Nie ma takiej opcji 

Kolego ,chciałbym jednak spróbować, zamówiłem już lakier bezbarwny satynowy Vallejo i małe pędzelki,bez lakieru zapewne po jakimś czasie zacznie mi wszystko blaknąć łącznie z indeksami przez Promieniowanie  UV,chyba że masz dla mnie radę co z tym fantem począć? Wizualnie jest teraz ok bez lakieru,ale czynniki zewnętrzne będą wpływać nieubłaganie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, blackbas napisał(-a):

Kolego ,chciałbym jednak spróbować, zamówiłem już lakier bezbarwny satynowy Vallejo i małe pędzelki,bez lakieru zapewne po jakimś czasie zacznie mi wszystko blaknąć łącznie z indeksami przez Promieniowanie  UV,chyba że masz dla mnie radę co z tym fantem począć? Wizualnie jest teraz ok bez lakieru,ale czynniki zewnętrzne będą wpływać nieubłaganie.

Ten zegarek wytrzymał 40 lat i bez ingerencji drugie tyle pociągnie bez problemu (o ile go np nie zamoczysz). 

A Ty go zniszczysz w 5 sekund.

Wybór należy do Ciebie

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
18 godzin temu, blackbas napisał(-a):

Jedynym ROZSĄDNYM wyjściem jest kupienie nowej - drugiej tarczy. Zanim pomalujesz tą tarczę to spróbuj  lakierowania na takiej której nie szkoda wyrzucić, sam zobaczysz.

Edytowane przez Enkil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, Enkil napisał(-a):

Jedynym ROZSĄDNYM wyjściem jest kupienie nowej - drugiej tarczy. Zanim pomalujesz tą tarczę to spróbuj  lakierowania na takiej której nie szkoda wyrzucić, sam zobaczysz.

Spróbuję poćwiczyć zachowanie lakieru na jakimś podobnym elemencie,myślałem nad poszukaniem zastępczej tarczy w razie W ,tylko problemem jest taki ze nie wiem gdzie szukać,jeśli przypadkiem malowanie by się nie udało, zawsze był bym zabezpieczony w rezerwową tarcz,przekopałem olx i allegro ,ale nic  nie znalazłem .

Schrzaniłem zmywając powłokę, ale mam nauczkę, teraz chce przywrócić choć namiastkę ochrony tarczy.

Edytowane przez blackbas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z takich jasnych tarcz na próbę mam jedynie białego perfekta ,może na nim poćwiczę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli już musisz, to użyj lakieru w sprayu. Dużo łatwiej nanieść cienką, równą warstwę. Po pędzlu warstwa będzie gruba i mogą zostać smugi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 28.05.2025 o 17:53, blackbas napisał(-a):

Spróbuję poćwiczyć zachowanie lakieru na jakimś podobnym elemencie,myślałem nad poszukaniem zastępczej tarczy w razie W ,tylko problemem jest taki ze nie wiem gdzie szukać,jeśli przypadkiem malowanie by się nie udało, zawsze był bym zabezpieczony w rezerwową tarcz,przekopałem olx i allegro ,ale nic  nie znalazłem .

Schrzaniłem zmywając powłokę, ale mam nauczkę, teraz chce przywrócić choć namiastkę ochrony tarczy.

Szukaj starych Sław z taką lub podobną tarczą, w necie albo na bazarach i giełdach staroci. Często jak zegarek popsuty czy częściowo zniszczony to cena atrakcyjna.

Tarczy nie zabezpieczaj lakierem, bo tak jak koledzy wcześniej pisali tylko zniszczysz.

Jak masz takie ciągoty to lepiej pójść w tym kierunku aby kupić kilka starych zniszczonych Sław i z tego jedną lub dwie dobre zrobić. I jeszcze tarczę jak zniszczona będziesz mógł polakierować

OOO

Ostatnio kupiłem tanio na giełdzie takiego stalowego Poljota. Zegarek cały w oryginale, tylko tarcza zniszczona. Znalazłem drugi taki sam zegarek z tarczą i wskazówkami w bardzo dobrym stanie za 150 zł.

Minus taki, że trochę składak, brak stalowej koronki i pęknięte szkło. Części i popsutych zegarków jest dużo na rynku tylko trzeba poszukać....

Jak się okazało, że zegarek dobrze trzyma czas, handlarz o tym informował ale nie wierzyłem, to podjąłem decyzję, że będę nosił w takim stanie

a jak będzie okazja do kupię samą tarczę i kiedyś zamienię.

20250531_141512.jpg

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@art_69 tarcza nie jest dokładnie taka sama jak w 55G, ale podobna. Warto byłoby sprawdzić tarczę z tego modelu: https://allegrolokalnie.pl/oferta/poljot-automat-23-jewels-rubinow-ussr-cccp-klasyk-kbc

W tych Poljotach były tarcze z płaskimi indeksami, ale były też z wypukłymi jak w 55G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, art_69 napisał(-a):

Szukaj starych Sław z taką lub podobną tarczą, w necie albo na bazarach i giełdach staroci. Często jak zegarek popsuty czy częściowo zniszczony to cena atrakcyjna.

Tarczy nie zabezpieczaj lakierem, bo tak jak koledzy wcześniej pisali tylko zniszczysz.

Jak masz takie ciągoty to lepiej pójść w tym kierunku aby kupić kilka starych zniszczonych Sław i z tego jedną lub dwie dobre zrobić. I jeszcze tarczę jak zniszczona będziesz mógł polakierować

OOO

Ostatnio kupiłem tanio na giełdzie takiego stalowego Poljota. Zegarek cały w oryginale, tylko tarcza zniszczona. Znalazłem drugi taki sam zegarek z tarczą i wskazówkami w bardzo dobrym stanie za 150 zł.

Minus taki, że trochę składak, brak stalowej koronki i pęknięte szkło. Części i popsutych zegarków jest dużo na rynku tylko trzeba poszukać....

Jak się okazało, że zegarek dobrze trzyma czas, handlarz o tym informował ale nie wierzyłem, to podjąłem decyzję, że będę nosił w takim stanie

a jak będzie okazja do kupię samą tarczę i kiedyś zamienię.

20250531_141512.jpg

Powinien mieć taką tarczę może nie idealny stan ale lepszy niż Twoja. Daj na priv to wyślę Ci zdjęcia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 28.05.2025 o 17:53, blackbas napisał(-a):

Tarcza była ładna, czysta - po co ją czyściłeś?
W swojej karierze dłubacza zegarkowego umyłem sporo cyferblatów i nigdy ich nie zabezpieczałem jakimkolwiek lakierem. Nic się z nimi nie dzieje, tak więc nie radzę Ci malować tej lakierem bezbarwnym, a już na pewno pędzelkiem, bo wyjdzie jakaś tragedia. Jeśli już to w sprayu, jak kolega Odin radził.

Edytowane przez Walter_87

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Walter_87 napisał(-a):

Tarcza była ładna, czysta - po co ją czyściłeś?
W swojej karierze dłubacza zegarkowego umyłem sporo cyferblatów i nigdy ich nie zabezpieczałem jakimkolwiek lakierem. Nic się z nimi nie dzieje, tak więc nie radzę Ci malować tej lakierem bezbarwnym, a już na pewno pędzelkiem, bo wyjdzie jakaś tragedia. Jeśli już to w sprayu, jak kolega Odin radził.

Czyściłem całą z lakieru fabrycznego bo w jednym miejscu rozmazałem na środku podczas zakładania wskazówek i i zmyłem lakier już na całej powierzchni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, kchrapek napisał(-a):

@art_69 tarcza nie jest dokładnie taka sama jak w 55G, ale podobna. Warto byłoby sprawdzić tarczę z tego modelu: https://allegrolokalnie.pl/oferta/poljot-automat-23-jewels-rubinow-ussr-cccp-klasyk-kbc

W tych Poljotach były tarcze z płaskimi indeksami, ale były też z wypukłymi jak w 55G

Nie pomyślałem o tym, że tarcza może pochodzić z innego modelu Poljota 23 jewels. 

Moje wcześniejsze zdjęcie jest trochę przekłamane, bo tarcza jest łamana.

A może to być ta sama tarcza co w Poljocie po prawej stronie? Ring jest inny.

-----

Jednak teraz zobaczyłem po zdjęciach, że data nie przeskakuje.... Zdjęcie było wykonane kilka dni temu. Cały czas jest 29.

poljot stal.jpg

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 godzin temu, art_69 napisał(-a):

Nie pomyślałem o tym, że tarcz można szukać też  z innych modeli Poljota 23 jewels. 

Moje wcześniejsze zdjęcie jest trochę przekłamane, bo tarcza jest łamana.

A może to być ta sama tarcza co w Poljocie po prawej stronie? Ring jest inny.

-----

Jednak teraz zobaczyłem po zdjęciach, że data nie przeskakuje.... Zdjęcie było wykonane kilka dni temu. Cały czas jest 29.

poljot stal.jpg

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ,dzięki koledze Paweł SilverWolf K.  Slava uratowana ,tarcz w cyrylicy od Kolegi Pawła ,którą dostałem za free z drugiego końca Polski jeszcze bardziej  mi się podoba niż poprzednia ,ta ma już odpowiednią patynkę ,jak widać na załaczonym obrazku,nie ruszam już jest git.Jeszcze raz dziękuję  Paweł i Pozdrawiam 😀

Screenshot_20250612_181235_Gallery.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowni forumowicze,potrzebuję aby mi ktoś wyremontował ten werk.

Jest to Łucz.

20250622_173749.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi