Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego powiedzieć z pełnym przekonaniem "niepolerowany", to mniej więcej tak, jak gdy ja mówię z pełnym przekonaniem, że zegarek zostanie ze mną "na zawsze" xD

Jeżeli zegarek jest w tak ostrym stanie, że trzeba się zastanawiać, czy był polerowany, czy nie - to już wystarczające osiągniecie jak dla mnie ;) 

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam się na starszych 5- cyfrowych modelach, a powyższa dyskusja pokazuje, jak trudny to temat dla tych, którzy nie siedzą w tym po same uszy i/lub połamali w zagłębianiu się w te arkana swoje zęby. Liczę, że paru wytrawnych znawców mogłoby coś jeszcze dodać w tej sprawie. Może Damian Pietrzyk wtrąci swoje trzy grosze...? 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze Damian przyjdzie, spojrzy, zorientuje się, że to on go kiedyś robił i będzie miał dylemat, czy nam powiedzieć :P 

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow ja nie wiedziałem ze taka dyskusja się rozwinie na temat koronki i tajemniczych rysek o których @Nomateus nikogo nawet nie pytał o zdanie. Dlaczego nikt nie skomentuje i nie pochwali pięknych zdjęć, energii i czasu włożonej w ich produkcje czy w poszukiwanie samego zegarka. Nikt nie zada pytań na temat przygody tego zegarka, kamery czy obiektywu... Przecież to video co zrobił Mateusz to czysta pasja! To powinno się chwalić i o tym powinno się dyskutować na forum a nie wytykać jakieś ryski i psuć komuś przyjemność. Przecież on te zdjęcia i video zrobił DLA NAS! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wow ja nie wiedziałem ze taka dyskusja się rozwinie na temat koronki i tajemniczych rysek o których [mention=116619]Nomateus[/mention] nikogo nawet nie pytał o zdanie. Dlaczego nikt nie skomentuje i nie pochwali pięknych zdjęć, energii i czasu włożonej w ich produkcje czy w poszukiwanie samego zegarka. Nikt nie zada pytań na temat przygody tego zegarka, kamery czy obiektywu... Przecież to video co zrobił Mateusz to czysta pasja! To powinno się chwalić i o tym powinno się dyskutować na forum a nie wytykać jakieś ryski i psuć komuś przyjemność. Przecież on te zdjęcia i video zrobił DLA NAS! 

Z checia poznam te historie. Zdjecia super. Co jakis czas odwiedzam pewne zagramaniczne forum, na ktorym Nomateus zostawil foto suba. Piekne.

bibbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, machlo napisał(-a):

Forum nie jest tylko do poklepywania po pleckach i cmokania nad kolejnym Rolexem. ;) Forum służy wymiany opinii, spostrzeżeń, doświadczenia i przede wszystkim wiedzy, choć to akurat nie zdarza się zbyt często w tym wątku. ;)
Nie traktuj komentarzy pod Twoim postem personalnie, tzn. komentarze nie są o Tobie, nie oceniają Ciebie, a dotyczą zegarka, który pokazałeś - to nie jest to samo!

Akurat pojawiło się kilka komentarzy, które mają sensowną wartość - na co należy zwracać uwagę, żeby rozpoznać, że dany element zegarka był odnawiany, a to może się komuś przydać w przyszłości i może kogoś uratuje w przyszłości przed wtopą z trefną sztuką.

Naprawdę myślisz, że zależy mi na poklepywaniu po pleckach i cmokaniu? No właśnie komentarze nie są, w pewnym sensie, o tym zegarku - są o polerce, tylko i wyłącznie. Krytyka pt. "brzydkie zdjęcie/brzydki zegarek/nudny zegarek/nieciekawa historia/masz złe informacje/itp." jest super, akceptuję taką krytykę. Ale gadanie przez dwie strony wątku o polerce i zużyciu koronki, bo niektórzy pierwszy raz zobaczyli prawdziwe macro-zdjęcie? No tak.. 

instagram.com/crownandlume 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Nomateus sam pisałeś, że nie był polerowany i jest w idealnym stanie 😉.

Ja pisał Mariusz, kupno takiego 5-cyfrowego youngtimera to prawdziwe pole minowe. Czy trafienie idealnego 20-paro letniego sportowego zegarka jest w ogóle możliwe ?

I tak się z Tobą cieszymy, że kupiłeś naprawdę ekstra sikor.

Przecież każdy zalicza jakieś wtopy.

Poza tym wyluzuj, koledzy wskazywali (słusznie) na ułomności jedynie zegarka, a nie Twojej pięknej żony 🙂.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zostawmy nudnego staruszka - to akurat żart @Nomateus - 😉 i przejdźmy do młodej krwi  , @KrysH czy metalowe obwódki subtarcz to nowość w tym modelu , czy zawsze były ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Nomateus napisał(-a):

Naprawdę myślisz, że zależy mi na poklepywaniu po pleckach i cmokaniu? No właśnie komentarze nie są, w pewnym sensie, o tym zegarku - są o polerce, tylko i wyłącznie. Krytyka pt. "brzydkie zdjęcie/brzydki zegarek/nudny zegarek/nieciekawa historia/masz złe informacje/itp." jest super, akceptuję taką krytykę. Ale gadanie przez dwie strony wątku o polerce i zużyciu koronki, bo niektórzy pierwszy raz zobaczyli prawdziwe macro-zdjęcie? No tak.. 

Gdybym ja kupił używany zegarek, wstawił bardzo ładne zdjęcia tu na forum i ktoś by mi powiedział że np. zegarek miał wymieniane szkło, albo że jest składakiem, to bym się wkurzył. Ale wkurzył na siebie. A tym co mi to wykazali bym podziękował. A potem bym się zastanawiał czy zegarek zostawić czy zwrócić. 
Wybacz, ale w twoim przypadku zachowałeś się trochę jak typowy użytkownik Instagrama: patrzcie i podziwiajcie. Zegarek jest ekstra i gratuluję jego nabycia -  niech cieszy. Niemniej, jak już koledzy wspomnieli, sam napisałeś że jest bez polerki. Być może takie uwagi nieco Cię zirytowały po zapewnieniach uzyskanych od sprzedawcy, szczególnie w gorącym okresie zaraz po otrzymaniu czasomierza. Niemniej, moim zdaniem, koledzy starali się po prostu pokazać, że niekoniecznie tak było. Ja personalnych wycieczek nie widziałem. No ale to jest twój zegarek i twoje odczucia.

Edycja: @Nomateus: następnym razem, kupując zegarek w mojej okolicy przyjedź i pooglądamy razem. Nie znam się jak koledzy, ale weźmiemy lupę i pooglądamy na żywo. A do tego pokażę ci gdzie dobrze zjeść. 

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wychodzę z założenia, że ja nie umiem poznać czy był odświeżany czy nie to co za różnica. Stan jest świetny, nie ma co dzielić włosa na czworo czy coś było robione tylko nosić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, mroova napisał(-a):

@Nomateus sam pisałeś, że nie był polerowany i jest w idealnym stanie 😉.

Ja pisał Mariusz, kupno takiego 5-cyfrowego youngtimera to prawdziwe pole minowe. Czy trafienie idealnego 20-paro letniego sportowego zegarka jest w ogóle możliwe ?

I tak się z Tobą cieszymy, że kupiłeś naprawdę ekstra sikor.

Przecież każdy zalicza jakieś wtopy.

Poza tym wyluzuj, koledzy wskazywali (słusznie) na ułomności jedynie zegarka, a nie Twojej pięknej żony 🙂.

@mroova Przy założeniu, że macie rację - mnie dalej cieszy tak samo i stan zegarka zaiste jest świetny, na czym głównie mi zależało.

Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Gdybym ja kupił używany zegarek, wstawił bardzo ładne zdjęcia tu na forum i ktoś by mi powiedział że np. zegarek miał wymieniane szkło, albo że jest składakiem, to bym się wkurzył. Ale wkurzył na siebie. A tym co mi to wykazali bym podziękował. A potem bym się zastanawiał czy zegarek zostawić czy zwrócić. 
Wybacz, ale w twoim przypadku zachowałeś się trochę jak typowy użytkownik Instagrama: patrzcie i podziwiajcie. Zegarek jest ekstra i gratuluję jego nabycia -  niech cieszy. Niemniej, jak już koledzy wspomnieli, sam napisałeś że jest bez polerki. Być może takie uwagi nieco Cię zirytowały po zapewnieniach uzyskanych od sprzedawcy, szczególnie w gorącym okresie zaraz po otrzymaniu czasomierza. Niemniej, moim zdaniem, koledzy starali się po prostu pokazać, że niekoniecznie tak było. Ja personalnych wycieczek nie widziałem. No ale to jest twój zegarek i twoje odczucia.

Edycja: @Nomateus: następnym razem, kupując zegarek w mojej okolicy przyjedź i pooglądamy razem. Nie znam się jak koledzy, ale weźmiemy lupę i pooglądamy na żywo. A do tego pokażę ci gdzie dobrze zjeść. 

Nie przesadzajmy, że mam dziękować za niekończącą się dyskusję na temat polerki, kiedy chętniej porozmawiałbym o tej referencji, jej wadach lub zaletach, albo alternatywach...

Nikomu nie kazałem patrzeć i podziwiać, to niesłuszny wniosek z Twojej strony, że tego oczekuję - przecież napisałem wyżej, że krytyka jest w porządku, mówiłem tylko o wypowiedziach dot. polerki.

Co do ostatniego - dzięki i chętnie. Tak jak kiedyś obiecałem, przy kolejnej wizycie w Milano na pewno się z Tobą i żoną chętnie spotkamy! Tym razem nie miałem na to jednak czasu, musiał to być zakup online.

Edytowane przez Nomateus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Nomateus napisał(-a):

@mroova Przy założeniu, że macie rację - mnie dalej cieszy tak samo i stan zegarka zaiste jest świetny, na czym głównie mi zależało.

Nie przesadzajmy, że mam dziękować za niekończącą się dyskusję na temat polerki, kiedy chętniej porozmawiałbym o tej referencji, jej wadach lub zaletach, albo alternatywach...

Nikomu nie kazałem patrzeć i podziwiać, to niesłuszny wniosek z Twojej strony, że tego oczekuję - przecież napisałem wyżej, że krytyka jest w porządku, mówiłem tylko o wypowiedziach dot. polerki.

Co do ostatniego - dzięki i chętnie. Tak jak kiedyś obiecałem, przy kolejnej wizycie w Milano na pewno się z Tobą i żoną chętnie spotkamy! Tym razem nie miałem na to jednak czasu, musiał to być zakup online.

Ten zegarek jest ekstra i mam nadzieję że będzie cieszył. U mnie dużo tej referencji widuję na nadgarstkach i jak pisałeś, względem nowego modelu ta starsza referencja jest o wiele, wiele fajniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nomateus - piękny zegarek, gratuluję.

Wstawiaj jak najwięcej zdjęć - te Twoje powodują, że chce się zaglądać na to forum - pokazują również kawałki Twojego życia. Młodzi, piękni i szczęśliwi... pozytywnie "zadraszczam" :)

Widać, że zegarki to hobby, którym potrafisz się cieszyć.

Pozdrawiam serdecznie - tak trzymaj! :)

Ps. Czy ten Submariner wymagał jakiegokolwiek serwisu eksploatacyjnego przez te lata, czy nieotwierany trzyma do dzisiaj taką precyzję chodu?

Pytam w kontekście swojego zaledwie Tudora, nie wiem jak przez lata zniesie eksploatację ten "inhousowy" mechanizm. Zegarmistrz, z którym rozmawiałem twierdził, że przez dwadzieścia lat nie powinien raczej wymagać żadnej ingerencji... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem o co chodzi i czy tak jest poza granicami tego kraju ale w Polsce niesłychane podniecenie wywołuje temat polerki zegarka

Nikt jej nie chce a pewnie nieświadomie połowa ludzi z takimi zegarami chadza ;) 

Oczywiście ordynarna i źle zrobiona polerka  jest jak nabardziej poza dyskusją ale co Wam szkodzi, że zegarek jest lekko odświeżony i ubyło mu ćwierć nano milimetra stali? 

Jeżeli ta polerka jest zrobiona tak, że nikt nie jest jednoznacznie jej stwierdzić (czyli dobra robota) to co to zmienia w noszeniu zegarka? 

Trochę mi to przypomina przebieg auta. Każdy chce mieć oryginalny przebieg i takie auta się nie sprzedają. Jak się cofnie licznik to nagle magicznie wzrasta ilość zainteresowanych kupnem :) 

@Nomateus gratuluję świetnej sztuki raz jeszcze i mi wróciłeś wiarę, że da się kupić jeszcze Two-Linera w super stanie 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, gienek74 napisał(-a):

Wstawiaj jak najwięcej zdjęć - te Twoje powodują, że chce się zaglądać na to forum - pokazują również kawałki Twojego życia. Młodzi, piękni i szczęśliwi... pozytywnie "zadraszczam" :)

Ps. Czy ten Submariner wymagał jakiegokolwiek serwisu eksploatacyjnego przez te lata, czy nieotwierany trzyma do dzisiaj taką precyzję chodu?

Pytam w kontekście swojego zaledwie Tudora, nie wiem jak przez lata zniesie eksploatację ten "inhousowy" mechanizm. Zegarmistrz, z którym rozmawiałem twierdził, że przez dwadzieścia lat nie powinien raczej wymagać żadnej ingerencji... 

Jakie 20 lat? Co to za zegarmistrz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zegarek nawet cały porysowany jest super, musze powiedzieć, że po tym wcześniejszym poscie porównującym kilka różnych Subów z róznych epok tez ten mi chodzi po głowie ale na razie no1 jest 1680. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, gienek74 napisał(-a):

@gienek74 Piękne dzięki! Przeszedł pełny serwis, dostałem na niego 2 lata gwarancji. Raczej bez serwisu nie byłoby takich wyników. Chyba, ale ja się nie znam.

2 minuty temu, pisar napisał(-a):

Nie wiem o co chodzi i czy tak jest poza granicami tego kraju ale w Polsce niesłychane podniecenie wywołuje temat polerki zegarka

Nikt jej nie chce a pewnie nieświadomie połowa ludzi z takimi zegarami chadza ;) 

Oczywiście ordynarna i źle zrobiona polerka  jest jak nabardziej poza dyskusją ale co Wam szkodzi, że zegarek jest lekko odświeżony i ubyło mu ćwierć nano milimetra stali? 

Jeżeli ta polerka jest zrobiona tak, że nikt nie jest jednoznacznie jej stwierdzić (czyli dobra robota) to co to zmienia w noszeniu zegarka? 

Trochę mi to przypomina przebieg auta. Każdy chce mieć oryginalny przebieg i takie auta się nie sprzedają. Jak się cofnie licznik to nagle magicznie wzrasta ilość zainteresowanych kupnem :) 

@Nomateus gratuluję świetnej sztuki raz jeszcze i mi wróciłeś wiarę, że da się kupić jeszcze Two-Linera w super stanie 

@pisar Dzięki tutaj również i do zobaczenia! No i zgoda co do powyższego.

1 minutę temu, Toho napisał(-a):

Ten zegarek nawet cały porysowany jest super, musze powiedzieć, że po tym wcześniejszym poscie porównującym kilka różnych Subów z róznych epok tez ten mi chodzi po głowie ale na razie no1 jest 1680. 

1680 jest świetny. Wrzucę dzisiaj porównanie 16610 vs 14060m.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie przeżywał, najbardziej wartościowa opinia od @MasterMind brzmi dobrze i tego bym się trzymał.

3 godziny temu, mroova napisał(-a):

No nie ma szans. Najmłodsze modele mają ledwo 12 lat, na rynku jest mnóstwo NOSów, szczególnie odkąd do handlarzy doszło że Rolex jednak nie będzie szedł zawsze w kosmos i zaczęli je sprzedawać.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4-linera moim zdaniem da radę jeszcze trafić NOS, przynajmniej na ile się orientowałem. Cena oczywiście tak +40-50% do pozostałych. Oferty na. 2-linera NOS chyba nie widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo wg paru ortodoksów to jest straszna zbrodnia na zegarku
Delikatnie spolerujesz bransoletę i zegarek już nie jest oryginalny
Lepiej jest tłuc o biurko, futrynę, styrać zegarek jak burą sukę, broń Boże nie polerować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Nomateus napisał(-a):

14060m vs 16610. Ciężko źle wybrać! ;) 

IMG_1502-1.thumb.jpg.1fe6908a8837513422a6bb3cde27082c.jpgIMG_1487-1.thumb.jpg.2b0088af76183e1d1d6b32d754ac57fd.jpg

Zdecydowanie dwuliniowiec wygrywa 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Nomateus @nicon gratulacje zakupu i współpracy miedzy forumowiczami. O takie forum.. nic nie zrobiłem ale fajnie że tak jest :)

Dla mnie dyskusja na temat polerki nie ma sensu. Po tym co robi Damian widać ze wszystko może być uratowanie/odświeżone i jest nie do sprawdzenia (?). Dochodzenie prawdy nie ma sensu w 99% chyba że ktoś chce nas naciąć.

Wtedy to może być  papierkiem lakmusowym dla sprzedawcy. No bo, jak ktoś twierdzi że zegarek nie był polerowany a wszystkie krawędzie są obłe to dalsza dyskusja ma taki sens jak tłumaczenie Mirkowi handlarzowi że pół kilo szpachli na dachu to raczej nie wyjechało z fabryki 😉 

Dodatkowo większości kolekcjonerów i tak nie stać na te zegarki w których polerka ma to ogromne przełożenie na wartość (a stamtąd spłynął właśnie ten trend). Tak więc nieudolnym korektom i niszczeniu oryginału mówimy zdecydowane nie ale wszystko ze zdrowym rozsądkiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi