Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Moja się zgadza. Nawet 31mm z przyjemnością noszę.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja noszę i 5500 34mm i Sky 42mm.
Tak też można

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja noszę bardziej uniwersalne rozmiary 38-40mm.

4ba1f64d79afad3421e846e0571d1970.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Ja noszę bardziej uniwersalne rozmiary 38-40mm.

4ba1f64d79afad3421e846e0571d1970.jpg

Dawaj Hulka nie chcemy Pepsiaka 🙂↔️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, eye_lip napisał(-a):

Moja się zgadza. Nawet 31mm z przyjemnością noszę.

31mm? Filip, oddaj dziecku zegarek. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, McIntosh napisał(-a):

31mm? Filip, oddaj dziecku zegarek. ;)

Nie rozumiem po co tego typu teksty, jak Filip będzie chciał to i 28 będzie nosił, te porównania do damskich czy dziecięczych zegarków to tragedia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jeszcze w temacie rozmiarów i Rolexa (znalezione na FB)

IMG_6292.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy światowi jeżeli jesteście w pobliżu Monachium to warto zajrzeć do bucherer 

Foto z IG

Screenshot_2026-06-19-10-18-03-856_com.instagram.android-edit.jpg

Screenshot_2026-06-19-10-17-13-030_com.instagram.android-edit.jpg

Screenshot_2026-06-19-10-17-26-276_com.instagram.android-edit.jpg

Screenshot_2026-06-19-10-17-45-626_com.instagram.android-edit.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.06.2026 o 11:15, dsz napisał(-a):

Nie rozumiem po co tego typu teksty, jak Filip będzie chciał to i 28 będzie nosił, te porównania do damskich czy dziecięczych zegarków to tragedia...

To nie tragedia tylko rzeczywistość, ale spoko. Skoro gwiazdą Internetu mógł zostać niejaki Gracjan Roztocki, a jeden z uczestników Big Brothera nosił majtki na głowie, to i dorosły chłop może nosić 28 mm średnicy koperty na nadgarstku i wyglądać równie okay. :) Można tak żyć tylko jaki w tym sens? Zrobiła się ostatnio moda na małe zegarki, ale to wszystko idzie w jakąś dziwną stronę - tak to odbieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

To nie tragedia tylko rzeczywistość, ale spoko. Skoro gwiazdą Internetu mógł zostać niejaki Gracjan Roztocki, a jeden z uczestników Big Brothera nosił majtki na głowie, to i dorosły chłop może nosić 28 mm średnicy koperty na nadgarstku i wyglądać równie okay. :) Można tak żyć tylko jaki w tym sens? Zrobiła się ostatnio moda na małe zegarki, ale to wszystko idzie w jakąś dziwną stronę - tak to odbieram.

Ciekawe co piszesz, bo żeby udowodnić swoją tezę naciągasz rzeczywistość jak ten gość owe majtki na głowie. Dziesiątki lat najelegantsi mężczyźni świata nosili małe zegarki i wyglądało to super. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Coraz częściej widzę na nadgarstkach studentów malutkie zegarki. Okrągłe może rzadziej ale „ tank alike” seiko czy podobne naprawdę często. I to naprawdę maleństwa. I szczerze, moim zdaniem wygląda to zdecydowanie lepiej niż 10-15 lat temu, kiedy młodzież w tym samym wieku nosiła na nadgarstkach budziki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać sporo tych małych Seiko na nadgarstkach, co się chyba wiąże z powrotem do mody lat 90. Mnie osobiście mało interesuje kto co nosi, dla mnie zegarek powinien być przede wszystkim wygodny i czytelny. Każdy ma inny nadgarstek, co innego mu lepiej leży. Flik flak mojej kilkuletniej córki ma 31mm chyba, wygląda to spoko. Widać podążała za modą wielu eleganckich mężczyzn z przeszłości. Jednak 38-41 jest bardziej praktyczne, historycznie tutaj się mieści większość sportowych modeli ostatnich dekad. Zwłaszcza jak dochodzą komplikacje, diver bezel it’d. te 38 mm wydaje się rozsądne minimum. Jakiś prosty trzywskazowkowiec to 36mm też będzie ok. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat wraca jak bumerang...

Pamiętacie jak uparłem się na 34mm OP a wy to negowaliście? I w pełni mieliście rację :) 

Na komfort noszenia nie wpływa sama średnica koperty, a L2L i grubość zegarka, czy równomiernie rozkłada się masa żeby nie latał na nadgarstku.

Zegarki na bransolecie mają ogólnie lepsze wyważenie, przeciwwagę co sprzyja stabilizacji na nadgarstku.

Mi ostatnio podszedł bardzo 37mm 11mm i L2L 46mm - idealnie leży - nie będę zdradzał marki ;) 

3 minuty temu, tbn napisał(-a):

Widać sporo tych małych Seiko na nadgarstkach, co się chyba wiąże z powrotem do mody lat 90. Mnie osobiście mało interesuje kto co nosi, dla mnie zegarek powinien być przede wszystkim wygodny i czytelny. Każdy ma inny nadgarstek, co innego mu lepiej leży. Flik flak mojej kilkuletniej córki ma 31mm chyba, wygląda to spoko. Widać podążała za modą wielu eleganckich mężczyzn z przeszłości. Jednak 38-41 jest bardziej praktyczne, historycznie tutaj się mieści większość sportowych modeli ostatnich dekad. Zwłaszcza jak dochodzą komplikacje, diver bezel it’d. te 38 mm wydaje się rozsądne minimum. Jakiś prosty trzywskazowkowiec to 36mm też będzie ok. 

Dokładnie masz rację anatomia nadgarstka tez jest b.ważna.

Dużo ludzi nie wie, ale dobieranie zegarka do karnacji i urody też robi duży efekt...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, dsz napisał(-a):

Mi ostatnio podszedł bardzo 37mm 11mm i L2L 46mm - idealnie leży - nie będę zdradzał marki ;) 

To bardzo proste. Tudor BB 54.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uważam, że odbiór zegarka na nadgarstku to kwestia bardzo indywidualna dla osoby, która go nosi.Z gustami się nie dyskutuje.Tak samo nie do końca rozumiem, w jaki sposób gust może się zmienić.Nie biorę tutaj pod uwagę zmiennych typu „wcześniej nie mierzyłem, a po przymiarce okazuje się, że jest inaczej” — bo to oczywiste, że coś, co widzimy na żywo, nagle może się spodobać lub na odwrót..
Natomiast z własnego doświadczenia, w kontekście zegarkowym, napiszę, że kiedyś kupiłem, totalnie zauroczony, Rolexa Milgaussa przy płaskim nadgarstku ok. 19–19,3 cm i po około 1,5 roku go sprzedałem, bo właśnie jego rozmiar mi przeszkadzał.Jestem pewien, że gdyby miał 1–2 mm więcej, nigdy bym się go nie pozbył. Zegarek był świetny, ale w moim odbiorze po prostu „znikał” na nadgarstku.
Podobne odczucia miałem kiedyś (jakoś w 2017 roku), mierząc w Berlinie Daytonę.Po prostu za mały zegarek na moim nadgarstku — to było coś, co mi się nie podobało, a wręcz odpychało.

IMG-3509.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wszystko zależy od punktu widzenia. Kiedyś przez całe 5 lat nosiłem 43mm divera od Certiny. Był na owe czasy wygodny, dopóki nie kupiłem Suba 41mm. Po jakimś czasie przymierzyłem starszą referencję 40mm i ten 126610LV także przestał być wygodny. Nosiłem także Omegi 42mm oraz inne duże nowoczesne Rolki, typu Polar czy Sky-Dweller i przekonałem się, że mój 19cm nadgarstek najlepiej przyjmuje sportowe zegarki w okolicach 40mm i wadze z bransoletą do 160g. Co zaś się tyczy elegantów, to dla mnie wizualnie pasują rozmiary od 37-39mm. 40mm Chopard okazał się za duży. Małe/mniejsze też może dobrze wyglądać na nadgarstku. 

1000083099.jpg

Edytowane przez mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ma z 5mm grubości ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby ktoś szukał, to mam swojego OP41 Silver z 2022 full set z bucherera do sprzedania.

IMG_0039.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Wszystko zależy od punktu widzenia. Kiedyś przez całe 5 lat nosiłem 43mm divera od Certiny. Był na owe czasy wygodny, dopóki nie kupiłem Suba 41mm. Po jakimś czasie przymierzyłem starszą referencję 40mm i ten 126610LV także przestał być wygodny. Nosiłem także Omegi 42mm oraz inne duże nowoczesne Rolki, typu Polar czy Sky-Dweller i przekonałem się, że mój 19cm nadgarstek najlepiej przyjmuje sportowe zegarki w okolicach 40mm i wadze z bransoletą do 160g. Co zaś się tyczy elegantów, to dla mnie wizualnie pasują tozmiary od 37-39mm. 40mm Chopard okazał się za duży. Małe/mniejsze też może dobrze wyglądać na nadgarstku. 

1000083099.jpg

Mariuszek ten VC robi robotę, 

12 minut temu, qlimaxzu napisał(-a):

Jakby ktoś szukał, to mam swojego OP41 Silver z 2022 full set z bucherera do sprzedania.

IMG_0039.jpeg

tych OP jest sporo, ostatnio widziałem na jednej  z platform nówkę z Polski 36 zielony za 32 koła i nikt nie szarpie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi