Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Recommended Posts

zbyt delikatne do codziennego noszenia

Two liner spełni tę rolę perfekcyjnie tak jak to robi 16610  

Co w nim zbyt delikatnego? Znam dwie osoby, które użytkują normalnie, a nawet dużo intensywniej niż większość swoje nowe SUBy i jakoś nic im nie jest poza rysami.

Guest Bronzo
7 godzin temu, machlo napisał(-a):

Foty EXP40 od Hodinkee (nadgarstek ~16 cm)

1C2A063516by9.jpg

1C2A0647.jpg

1C2A0640.jpg

Wyglada świetnie, aż żałuje, że się na niego nie zapisałem 

Fajnie, że dodali ten 1mm, bo mierzyłem dość dlugo wersję 39mm i na moim średnim nadgarstku była po prostu za mała. Teraz może będzie w sam raz, ale nie zmienia faktu, iż wg mnie, prócz korony i fajnie szczotkowanej bransolety w tym zegarku nie ma zupełnie nic ciekawego...  

Z tego co piszą to exp 40mm jest wyraźnie większy niż 39mm. Optycznie to duży zegarek, nie wróżę mu sukcesu specjalnie w porównaniu do mniejszej wersji.

18 minut temu, wieloryb napisał(-a):

Fajnie, że dodali ten 1mm, bo mierzyłem dość dlugo wersję 39mm i na moim średnim nadgarstku była po prostu za mała. Teraz może będzie w sam raz, ale nie zmienia faktu, iż wg mnie, prócz korony i fajnie szczotkowanej bransolety w tym zegarku nie ma zupełnie nic ciekawego...  

Prosty do bólu :) Dlatego taki fajny. Ja się na niego zapisałem, by mieć zegarek na co dzień.

Mam 17-17,5 cm w nadgarstku i 36 jest dla mnie wizualnie mały , a ceny 39 w stanie nieużywanym odleciały w okolice 50-55k.

Zobaczymy jak przyjdzie , przymiarka na żywo dopiero jest rozstrzygająca.

Dodam jeszcze, że w 39mm napis "Explorer" na dole daje moim zdaniem lepszy balans tarczy. Do tego matowa jest bliżej charakteru pierwszych Explorerów. Nie mniej dobrze, że jest wybór jak ktoś woli większe. 

11 minut temu, mrstatler napisał(-a):

Prosty do bólu :) Dlatego taki fajny. Ja się na niego zapisałem, by mieć zegarek na co dzień.

Mam 17-17,5 cm w nadgarstku i 36 jest dla mnie wizualnie mały , a ceny 39 w stanie nieużywanym odleciały w okolice 50-55k.

Zobaczymy jak przyjdzie , przymiarka na żywo dopiero jest rozstrzygająca.

To ja na Teneryfie , jak mierzyłem zdaje sie w 2019r mogłem kupić od ręki za równe 6000 euro ;)  Ale przy 18,5cm nadgarstku był dla mnie zbyt mały , a że nigdy nie będę jedno czy 2-3 zegarkowcem, to taki "nudny zegarek do wszystkiego" byl po prostu zbędny...   Na nadgarstku ok  17cm ,na pewno wyglądałby spoko...  A najlepiej od boku ręki, jak widać tylko kajdan i profil koperty ;) :)

9 godzin temu, machlo napisał(-a):

Foty EXP40 od Hodinkee (nadgarstek ~16 cm)

Thx za stały update oraz Twoje grafiki. To są mega dobre posty!

Jest już gdzieś info czy tarcza jest matowa jak w 39mm czy lakierowana jak w 36mm?

8 minut temu, tbn napisał(-a):

Dodam jeszcze, że w 39mm napis "Explorer" na dole daje moim zdaniem lepszy balans tarczy. Do tego matowa jest bliżej charakteru pierwszych Explorerów. Nie mniej dobrze, że jest wybór jak ktoś woli większe. 

Już myślałem, że tylko ja to widzę :) 

Dla mnie napis Expolrer trochę zaburza balans, szczegółnie w zestawieniu z wersją 39mm

Ciekawe jak będzie na żywo

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

2 minuty temu, pisar napisał(-a):

Thx za stały update oraz Twoje grafiki. To są mega dobre posty!

Jest już gdzieś info czy tarcza jest matowa jak w 39mm czy lakierowana jak w 36mm?

Już myślałem, że tylko ja to widzę :) 

Dla mnie napis Expolrer trochę zaburza balans, szczegółnie w zestawieniu z wersją 39mm

Ciekawe jak będzie na żywo

Musieli coś zmienić na tarczy , by się nie przyznać , że wycofanie 39 to był bład. ;)

3 minuty temu, mrstatler napisał(-a):

Musieli coś zmienić na tarczy , by się nie przyznać , że wycofanie 39 to był bład. ;)

Nie wiem czy to błąd czy po prostu potrzeba majstrowania ciągle przy kolekcji wymuszona przez oczekiwania branży, social media etc. Ciężko o innowacje i nowe projektu, więc wycofują, przywracają, zmieniają milimetry, poprawiaja uszy, dodają kolorki. Coś jak w telefonach, w których co roku jest emejzing , 30% cieńszy etc. Na przykład Tudor, właśnie odświeża Black Baye, ale tylko burgund jest. Za jakiś czas będzie okazja zrobić "premierę" nowych bezeli. 

16 godzin temu, ArtiGarnek napisał(-a):

Od kiedy oni mają Omegę?! I JLC? Wszytko już zabrali Apart? 

Screenshot_20230330-190441.jpg

Omegi już prawie nie ma. Jest tylko na lotnisku to wyprzedania zapasów (i da się dostać upust).

JLC za to mają w Raffles i z niego nie wychodzą. A do tego ma dojść IWC.

Godzinę temu, pdb napisał(-a):

Omegi już prawie nie ma. Jest tylko na lotnisku to wyprzedania zapasów (i da się dostać upust).

W. Kruk ma mieć IWC?😅

Z Aparta ze Złotych Tarasów zniknął też Zenith. Na razie obsługa kieruje do GM, ale ciekawe czy ta marka też finalnie trafi pod "opiekuńcze" skrzydła Kruka. 

15 godzin temu, memento mori napisał(-a):

W historii liczonej od zamachu na WTC czy jak? Mamy jeszcze 5508 i 5513 czy nawet two linera. Ach Ci nowi miłośnicy marki... 😉

W historii mojego widzimisię :) Te wcześniejsze mi mniej leżały. 

15 godzin temu, desmo napisał(-a):

Najbardziej proporcjonalna była poprzednia referencja…ten ma jednak efekt kobry patrząc na przejście bransoleta / koperta. Ale komu to przeszkadza…w końcu to Rolex. 🤔

Co to jest efekt kobry?

Lubię divery, nie lubię chronografów.

Ukradzione z postu Markizy w grupie na fb: fotka z nowego katalogu

received_217533450877374.jpeg

Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

Ukradzione z postu Markizy w grupie na fb: fotka z nowego katalogu
received_217533450877374.thumb.jpeg.99fb739f6539dcdfafee5caff493f12d.jpeg

Opaska wyraznie przygotowana juz na tarcze Celebration.

bibbi
Co to jest efekt kobry?

To jest cos takiego, ze lepiej nie pytac.

bibbi

Chyba młodzieżowy jestem, bo ten celebration OP jest świetny. NIe dla mnie, ale u kobiety rewelacja moim zdaniem. Duże lepszy niż te dwukolorowe DJ-ty itd. 

A wiec po kolei, dzis  z rana gdy salony w Galeriach były już otwarte,  obdzwoniłem je prawie wszystkie. W Warszawskich nikt nie odbierał telefonu, a napierałem po trzy - cztery razy. To samo zjawisko wystąpiło na południu naszego Kraju. I gdy już kompletnie zniechęcony wybrałem numer do salonu w pewnym pięknym miescie( nie będę ułatwiał i pisał w którym😀) , już po pierwszym sygnale uslyszalem Panią o bardzo ciepłym i miłym głosie . Zostałem poinformowany, ze zapisy jak najbardziej sa prowadzone, ale oni jako salon niczego nie gwarantują , gdyż te listy są potem odsyłane i następnie weryfikowane ( nie pytałem gdzie i kto przeprowadza te czynności ) Nie zastanawiając się zbyt długo i korzystając z tego ze moja córka była u mnie w gościach swoim Bentleyem , poprosiłem ją uprzejmie żeby zawiozła mnie do wspomnianego pięknego miasta . Z zapisem nie było żadnych problemów . Ja wybrałem wersję w platynie kultowego chronometru, mniemając że w ten sposób zwiększam szanse zakupu zegarka, który prawdopodobnie będzie mi już towarzyszył do końca mojego życia . Córka także się zapisała . Na ten kolorowy z balkonikami😎. Pozdrawiam wszystkich znad pysznego flat white z sernikiem😀

51 minut temu, tomekr89 napisał(-a):

Co to jest efekt kobry?

Proporcje między głową ( kopertą) a resztą ciała ( bransoletą) .widać na załączonym obrazku że poprzednia wersja najbardziej nieproporcjonalna. Na foto z terenu , obok SUBa jest najnowszy Moonwatch p, ze swoją agresywnie zwężaną bransoletką  i finalnie podobnym efektem wizualnym😎

CECB5C79-2A9A-492B-A196-6FD487124C6C.jpeg

A700EE17-3320-4847-88CF-CBE79AB6428C.jpeg

Edited by desmo

Punkt dla ciebie. 53/54 wyglądają najlepiej, ale to zabytki. Dlatego obiektywnie 14060/16610 są najlepszą opcją. Ten drugi zwłaszcza, bo troche lepsza bransoleta. Teraz można kupić Tudora 54. ;)

2 godziny temu, pdb napisał(-a):

Grupa Richemont za pośrednictwem W.Kruk chciałaby wytestować model sprzedawania swoich zegarków „ na zamówienie z katalogu” ? Eksperyment z Cartier i Panerai im nie wystarczył? Powodzenia. Już widzę te tłumy rodaków śpieszące do jedynego w kraju butiku by zapłacić więcej niż w dowolnym kraju EU za zegarek którego nie ma na miejscu do przymiarki i u klienta będzie już za 3-6 m- cy.

Edited by desmo

Bardzo lubię swoją "kobrę". Rzeczywiście wyróżnia się pośród tych wąskouchych. W sumie to nie ma na co go wymienić - starsze referencje gorzej wykonane, nowsze rozmiarowo niepodchodzące.

Byłem dziś w W. Kruk Stary Browar Poznań. Żadnych pytań, ale raczej masówka bo ludzie chyba byli co 15 minut umówieni. Mogłem zapisać się tylko na jeden zegarek, co jest dziwne, bo w zeszłym roku można było na 2 (1 klasyk i 1 pro). Jak powiedziałem że chcę pandę wziąć, to sprzedawca praktycznie parsknął śmiechem, więc szanse nawet na za 4 lata są wiadome 😒.

No ale lepiej żałować że nie wyszło, niż żałować że się nie spróbowało.

Jestem też zapisany na listę Yacht Mastera na niby za rok wiec może chociaż coś mi skapnie...

59 minut temu, Czarek03 napisał(-a):

A wiec po kolei, dzis  z rana gdy salony w Galeriach były już otwarte,  obdzwoniłem je prawie wszystkie. W Warszawskich nikt nie odbierał telefonu, a napierałem po trzy - cztery razy. To samo zjawisko wystąpiło na południu naszego Kraju. I gdy już kompletnie zniechęcony wybrałem numer do salonu w pewnym pięknym miescie( nie będę ułatwiał i pisał w którym😀) , już po pierwszym sygnale uslyszalem Panią o bardzo ciepłym i miłym głosie . Zostałem poinformowany, ze zapisy jak najbardziej sa prowadzone, ale oni jako salon niczego nie gwarantują , gdyż te listy są potem odsyłane i następnie weryfikowane ( nie pytałem gdzie i kto przeprowadza te czynności ) Nie zastanawiając się zbyt długo i korzystając z tego ze moja córka była u mnie w gościach swoim Bentleyem , poprosiłem ją uprzejmie żeby zawiozła mnie do wspomnianego pięknego miasta . Z zapisem nie było żadnych problemów . Ja wybrałem wersję w platynie kultowego chronometru, mniemając że w ten sposób zwiększam szanse zakupu zegarka, który prawdopodobnie będzie mi już towarzyszył do końca mojego życia . Córka także się zapisała . Na ten kolorowy z balkonikami😎. Pozdrawiam wszystkich znad pysznego flat white z sernikiem😀

A cenę wyjściową Ci podali? Czy chociaż szacunkową?