Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, nav napisał(-a):

Ten post nie wnosi niczego merytorycznego do tematu, po prostu chcę się pochwalić nowym zegarkiem. Mam nadzieję, że sprawdzi się w roli "woła roboczego".

_storage_emulated_0_DCIM_.convert_security_files_1723210557062.jpg

Gratuluję :)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.08.2024 o 15:17, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Halo, dzwońcie do Aurela Bacsa, druga Daytona PN umyka im sprzed nosa. Jeszcze ktoś właściciela oszuka i kupi za tanio. 

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komplet z wszystkimi linkami w bransolecie.

91bc3b9b45701aa9ee264c5c6f9d5ffe.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, kingcrimson napisał(-a):

Czasy są takie,że porównywanie twórczości Blanki Lipińskiej do Wisławy Szymborskiej też mnie nie zdziwi.

Przeczytaj sobie "Morfinę" lub "Chołod". Według mnie nawet lepsze niż Król.

Nie wspominając o Drachu. Porównałbym jakościowo do tych obu, które wymieniłeś.

Aha, zapomniałem o Pokorze, to jest naprawdę dobra książka.

Twardoch to całkiem dobry pisarz.

Edytowane przez facecik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, facecik napisał(-a):

Nie wspominając o Drachu. Porównałbym jakościowo do tych obu, które wymieniłeś.

Aha, zapomniałem o Pokorze, to jest naprawdę dobra książka.

Twardoch to całkiem dobry pisarz.

Tak zgadzam się z tym, że Drach był dla mnie trochę trudny w odbiorze przez użyty język i formę, Pokorę łyknąłem w trzy dni bo to bardzo wciągająca książka.

Tak to całkiem dobry pisarz i powiem więcej, nie widzę lepszych wśród młodszego pokolenia. Życzę mu żeby zyskał sławę Hemingwaya😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O całe 10g lżejszy od Hulka. Dodam tylko, że dołożyłem jedno ogniwo extra w stosunku do oryginalnej długości bransolety.

8abfe6f11acaf1a51a3081d2615620a5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, mario1971 napisał(-a):

O całe 10g lżejszy od Hulka. Dodam tylko, że dołożyłem jedno ogniwo extra w stosunku do oryginalnej długości bransolety.

8abfe6f11acaf1a51a3081d2615620a5.jpg

Sobotnia nuda?😉 Weź się lepiej za jakąś robotę koło domu, a nie ogniwka dokładasz i dawno zważone przez innych zegarki ważysz🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, facecik napisał(-a):

Sobotnia nuda?😉 Weź się lepiej za jakąś robotę koło domu, a nie ogniwka dokładasz i dawno zważone przez innych zegarki ważysz🙂

Zrobiliśmy z synem dobre 25km na rowerach. I wystarczy na dzisiaj. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, jestem po przymiarce dwóch modeli w gdańskim Kruku. DJ 36 i 41 mm. Mniejszy wydaje się być dla mnie zdecydowanie za mały mimo dość szczupłego nadgarstka 16cm. Lepiej czuję referencję 126300. Niemniej zegarki robią niesamowite wrażenie. Mijają 3 miesiące od zapisu, wciąż czekam.

IMG_4204.jpeg

IMG_4199.jpeg

IMG_4192.jpeg

Edytowane przez armageddon10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Komplet z wszystkimi linkami w bransolecie.

91bc3b9b45701aa9ee264c5c6f9d5ffe.jpg

Leciutki zegarek. Żaden na bransolecie u mnie nie jest taki lekki. Nawet CW na mój nadgarstek bez chyba 3 ogniw waży 155g.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cześć, jestem po przymiarce dwóch modeli w gdańskim Kruku. DJ 36 i 41 mm. Mniejszy wydaje się być dla mnie zdecydowanie za mały mimo dość szczupłego nadgarstka 16cm. Lepiej czuję referencję 126300. Niemniej zegarki robią niesamowite wrażenie. Mijają 3 miesiące od zapisu, wciąż czekam.
IMG_4204.thumb.jpeg.039cf6200d63481a38fba1a077bcf154.jpeg
IMG_4199.thumb.jpeg.d29c6d68c851371d624bd9bbb9493c1b.jpeg
IMG_4192.thumb.jpeg.cbafc68f650ff42608df97a7ee293680.jpeg

Robią wrażenie, bo to w końcu DJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

z synem dobre 25km na rowerach. I wystarczy na dzisiaj

Mojej wczorajszej rowerowej aktywności nie przebijesz: dwie sztuki "zepsułem". Najpierw myślałem, że uszkodziłem zawór presto w moim, a przy podpompowywaniu opony żony okazało się że to kompresor na Orlenie ciśnienia nie podaje tylko burczy.

Efekt: dwa flaki trzeba było odprowadzić do domu, szczęśliwie tylko jakieś 50 metrów. Rok temu z podkulonymi ogonem wracałem autobusem z powietrzem spuszczonym na pompce rowerów miejskich. Kończę kawę i schodzę do rowerowni.

Udanej niedzieli !!

IMG_20240811_083527.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

Leciutki zegarek. Żaden na bransolecie u mnie nie jest taki lekki. Nawet CW na mój nadgarstek bez chyba 3 ogniw waży 155g.

Bo to jest właśnie magia Rolexa. Komfort i ergonomia przede wszystkim, a przy okazji solidnie wykonane. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mroova napisał(-a):

Mojej wczorajszej rowerowej aktywności nie przebijesz: dwie sztuki "zepsułem". Najpierw myślałem, że uszkodziłem zawór presto w moim, a przy podpompowywaniu opony żony okazało się że to kompresor na Orlenie ciśnienia nie podaje tylko burczy.

Efekt: dwa flaki trzeba było odprowadzić do domu, szczęśliwie tylko jakieś 50 metrów. Rok temu z podkulonymi ogonem wracałem autobusem z powietrzem spuszczonym na pompce rowerów miejskich. Kończę kawę i schodzę do rowerowni.

Udanej niedzieli 

Lepiej korzystać z dobrej pompki domowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sanik dziś zamawiam z końcówką do obu typów zaworków, przejściówka się nie sprawdza - po napompowaniu presto ściągając mosiężną nakładkę znów wyjąłem wkład zaworu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Robią wrażenie, bo to w końcu DJ emoji6.png

Proszę tylko o opinię, czy aby na pewno 41 mm nie jest zbyt duży na mój nadgarstek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mojego trekingowego ładuję 4 bary. Używam domowego kompresora lub korzystam z tych na stacjach benzynowych. Do górali pompuję ręcznie, pompką z wymienną końcówką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, armageddon10 napisał(-a):

Mniejszy wydaje się być dla mnie zdecydowanie za mały

To się tylko liczy. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, armageddon10 napisał(-a):

DJ 36 i 41 mm. Mniejszy wydaje się być dla mnie zdecydowanie za mały mimo dość szczupłego nadgarstka 16cm.

Zdjęcia tego nie potwierdzają, ale to indywidualna kwestia. Jak lepiej się czujesz w większym, to bierz większy, tu nie ma się nad czym doktoryzować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.08.2024 o 15:17, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Ceny GMT spadaja, trzeba sprzedawac 🤣

Twardoch The Flipper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, meinard napisał(-a):

Zdjęcia tego nie potwierdzają, ale to indywidualna kwestia. Jak lepiej się czujesz w większym, to bierz większy, tu nie ma się nad czym doktoryzować. 

Chwilę czasu poświęciłem temu zagadnieniu, ponieważ decyzja o rozmiarze ostatecznie wpłynie na ogólne zadowolenie z zegarka. O tym czy będzie się nosił wygodnie, czy będzie cieszył oko- tak zwany zakup trafiony. W przypadku błędu ostatecznie pozostaje tylko sprzedaż, a nie o to chodzi w zegarku za 38 tys. zł na który trzeba czekać rok od zapisu. Pomimo, że wyrobiłem na ten temat pewnie zdanie i po kolejnej 3 już przymiarce wrażenie pozostaje takie same tj. 41 wygląda najlepiej warto swoje spostrzeżenie skierować na forum. Moja pasja do zagarków trwa lat kilkanaście jednak to pierwszy taki zakup, który wychodzi ponad półkę mainstream tj. Certina, Tissot, Longines. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem 36 wygląda lepiej, tym bardziej na takim malym nadgarstku, tylko co z tego, Tobie ma się podobac

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, bober5264 napisał(-a):

Moim skromnym zdaniem 36 wygląda lepiej, tym bardziej na takim malym nadgarstku, tylko co z tego, Tobie ma się podobac

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Z technicznego punktu widzenia tak zapewne jest, 36 mm byłby idealnym klasykiem w swoich proporcjach. Z przyczyn czysto subiektywnych nie akceptuję go. Chciałem natomiast skonsultować czy 41 mm nie jest po prostu karykaturalna. Potrzebuje również świeżego spojrzenia z zewnątrz. Może jest tak, że oba zegarki nie pasują.

Edytowane przez armageddon10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, armageddon10 napisał(-a):

Chwilę czasu poświęciłem temu zagadnieniu, ponieważ decyzja o rozmiarze ostatecznie wpłynie na ogólne zadowolenie z zegarka. O tym czy będzie się nosił wygodnie, czy będzie cieszył oko- tak zwany zakup trafiony.

Nie zawsze jest łatwo pogodzić wygodę z większym rozmiarem. Oczywiście, że 36mm będzie wygodniejszy, a 41mm będzie bardziej cieszyć oko. Weź pod uwagę do czego będziesz głównie nosić ten zegarek. Na bardziej oficjalne okazje, do białej koszuli, w konfiguracji z karbowanym bezelem, tu myślę, że 36mm będzie ok. Moim zdaniem ideałem w takiej konfiguracji jest wersja z białą tarczą i rzymskimi cyframi. https://www.rolex.com/pl/watches/datejust/m126234-0025

Jako zegarek sportowy wybrałbym 41mm, on ma lug to lug 47,5mm, to nie jest tak bardzo dużo, Twój nadgarstek da radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi