Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Perpetuum Mobile

Co dalej z naszym Forum?

Rekomendowane odpowiedzi

54 minuty temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Słuchajcie, ja z kilku/kilkunastu "wrzutek" Eugeniusza zrozumiałem jedno - że "pospolite ruszenie" przeprowadzane od czasu do czasu to nie jest rozwiązanie problemu. Innymi słowy, potrzebne jest STAŁE i STABILNE źródło kasy. A skoro, jak pisał kilka razy m.in. @Hecke, firmy "niespecjalnie chcą" się na forum reklamować, to co zostaje? Albo sponsor albo obowiązkowe opłaty. No i tyle. Więc nie rozumiem pojawiających się i powracających co chwila "szlachetnych" głosów, że "nie, nie, nie - kaski to żądać od dobrych ludzi nie można". Ale odwoływanie się do uduchowionego "co łaska" da jedynie przedłużenie stanu paliatywnego - nie wyleczenie. Czy chociaż tego nie możemy zdefiniować jako FAKT, a nie OPINIĘ..?  ;)

Też jestem za tym. A dlaczego osoby "dotujące" do tej pory nie miały by zostać członkami Stowarzyszenia? Dla samego Stowarzyszenia jest to jakaś tam gwarancja wpłaty składek (skoro płacimy bez tego to raczej będziemy płacić nadal).  Kwestia jakichś tam profitów ( strzelam np pakiecik "sprzedam" lub coś innego). Jeśli by się znalazło te  400 osób to mamy problem załatwiony. 

Teraz, Anansi napisał(-a):

Muszę się przyznać, że nie będąc przymuszany jakimś cyrografem, dofinansowuję  np Wikipedię (po weryfikacji jest to świetne źródło wiedzy, choć niektórzy a priori nim pogardzają) czy też najlepszy moim zdaniem program pocztowy, Thunderbird. Też trzymają się wyłącznie ze składek takich (...) tu sobie wstawcie odpowiednie określenie. Gdyby Wiki czy Thunderbird nagle stały się obowiązkowo płatne - miałbym problem.

rozumiem tyle, że Stowarzyszenie to podmiot i musi mieć gwarancje finansowe żeby prowadzić działalność. Jak jej nie ma to powinna zamknąć sklepik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Anansi napisał(-a):

Muszę się przyznać, że nie będąc przymuszany jakimś cyrografem, dofinansowuję  np Wikipedię (po weryfikacji jest to świetne źródło wiedzy, choć niektórzy a priori nim pogardzają) czy też najlepszy moim zdaniem program pocztowy, Thunderbird. Też trzymają się wyłącznie ze składek takich (...) tu sobie wstawcie odpowiednie określenie. Gdyby Wiki czy Thunderbird nagle stały się obowiązkowo płatne - miałbym problem.

Czy Szanownemu Koledze jest znane pojęcie skali?

Forum KMZiZ i Wikipedia, niczym skok wzwyż, a lot na Marsa.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Anansi napisał(-a):

Wikipedia to nie jest jedyne źródło wiedzy w necie, a Thunderbird nie jest jedynym istniejącym programem pocztowym. Gdyby obie te "instytucje" padły z dnia na dzień, świat nie zatrzymałby się w miejscu. Forum jest w Polsce JEDNO i jeżeli nie będzie na nie pieniędzy, to - wg naszej najlepszej wiedzy - padnie. Padnie JEDYNE takie polskojęzyczne miejsce w necie. Ale może wuj z tym - bo widząc, jak "wiele" osób to obchodzi, faktycznie można się zniechęcić do jakiegokolwiek działania.

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Autor1984Skalowanie mam odwrotne w zakresie płatności. ;) Na KMZiZ wpłacam więcej i nie zniechęcam się. Pisałem o trochę innych aspektach.

@Lincoln Six Echo W sumie to samo. Wkurzasz się, kiedy Ciebie nie rozumieją, a ja się wkurzam kiedy Ty mnie nie rozumiesz. :)

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Anansi napisał(-a):

@Autor1984Skalowanie mam odwrotne w zakresie płatności. ;) Na KMZiZ wpłacam więcej i nie zniechęcam się. Pisałem o trochę innych aspektach.

@Lincoln Six Echo W sumie to samo. Wkurzasz się, kiedy Ciebie nie rozumieją, a ja się wkurzam kiedy Ty mnie nie rozumiesz. 

Taa.... Zacznijmy jeszcze "komunikować się" cytatami ze starohinduskich mędrców. To na pewno ZNACZNIE poprawi stabilność finansową forum.  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Taa.... Zacznijmy jeszcze "komunikować się" cytatami ze starohinduskich mędrców. To na pewno ZNACZNIE poprawi stabilność finansową forum.  ;)

Tego nie można wykluczyć (starohinduskich???), większa oglądalność to potencjalnie większa dofinansowywalnośc, o pensika choćby. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Anansi napisał(-a):

Tego nie można wykluczyć (starohinduskich???), większa oglądalność to potencjalnie większa dofinansowywalnośc, o pensika choćby. ;)

Męczysz bułę.  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 hours ago, Autor1984 said:

Nawet jeśli będzie 200 osób, które będą cyklicznie wpłacały msc/msc 16,66zł to już będziemy "wolni". Za wspomnianą kwotę nie kupimy nawet paczki papierosów.

A jak by do tego dorobić jeszcze jakiś okolicznościowy kalendarz, proporczyk itp itd to wpłatę można by zwiększyć… no ale trzeba zachęcić jakoś więcej w tych czasach gdzie wiedzę zgłębią się też googlem i to większości za darmo, co widać tutaj napewno, to jest to wielka niewiadoma przy następnym logowaniu.
+ to o czym już pisałem wcześniej, prosta, szybka i bezpieczna metoda wpłaty, PayPal… Revolut, a nie jakieś czekania i potwierdzenia czy wpłata doszła czy też nie (metoda z zagranicy… z własnego doświadczenia) gro ludzi ma kupę roboty, problemów i innych rzeczy do ogarnięcia no i po prostu nie chce się pchać w kolejne nieprzyjemne nieudogodnienia. 
Jestem chętny do pomocy, ale trzeba też chcieć sobie pomóc. 

2 hours ago, Autor1984 said:

Edytowane przez Londek
Dubel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na naszym forum nie ma reklam w "stopce"

Może to zachęciłoby użytkowników posiadających własne firmy. 

A może Ci którzy nie prowadzą działalności gospodarczej ale mają dużo napisanych postów  zgodzą się przyjąć reklamę w stopke w zamian za od płatność  na rzecz KMZiZ?

Jeżeli ktoś w takiej formie chce sobie "kupić"  moderatora to ja jestem "na sprzedaż" oczywiście jeśli zgodzi się na taką formę Zarząd. 

Edycja 

Oczywiscie z zastrzeżeniem, że  reklama jest widoczna w pełnej wersji forum - nie wiem jak to jest w wersji mobilnej i w tt - na telefonie też używam pełnej wersji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie jestem na etapie małego baneru i Pan Eugeniusz zaproponował dobrą cenę. Raczej nie przełoży to się na sprzedaż ale pomagam jak mogę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Londek napisał(-a):

A jak by do tego dorobić jeszcze jakiś okolicznościowy kalendarz, proporczyk itp itd to wpłatę można by zwiększyć… no ale trzeba zachęcić jakoś więcej w tych czasach gdzie wiedzę zgłębią się też googlem i to większości za darmo, co widać tutaj napewno, to jest to wielka niewiadoma przy następnym logowaniu.
+ to o czym już pisałem wcześniej, prosta, szybka i bezpieczna metoda wpłaty, PayPal… Revolut, a nie jakieś czekania i potwierdzenia czy wpłata doszła czy też nie (metoda z zagranicy… z własnego doświadczenia) gro ludzi ma kupę roboty, problemów i innych rzeczy do ogarnięcia no i po prostu nie chce się pchać w kolejne nieprzyjemne nieudogodnienia. 
Jestem chętny do pomocy, ale trzeba też chcieć sobie pomóc. 

Tak należy usprawnić system płatności.👍

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Tak należy usprawnić system płatności.👍

Łukasz, odnośnie Stowarzyszenia legitymacje klubowe, drobne gadżety (za "ileślecie"), zniżki przy wstępie do niektórych muzeów  itp proponowałem już lata temu. Za "tłustych"  lat członkowie Stowarzyszenia otrzymywali różne zachęty (karta do Kruka, zniżka na limitowane edycje zegarków itp). Tego, w obecnych czasach nikt już nie wywalczy, nawet Darek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie mozna troche tego uproscic i zdopingowac ludzi? 
Ci ktorzy placa roczna skladke moga wystawiac na bazarku.
Koszt jednorazowego mozna podniesc 2-3 krotnie. Albo wogole umozliwic to tylko osobom placacym roczna wplate

W ten sposob pozbylibysmy sie takze czesci kosztow ksiegowosci. Bo roczna wplata jest przeciez darowizna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam bazarek może wygenerować znaczny przychód. Chrono24 ma prowizję chyba 6,5 %, Allegro 8% więc może warto wdrożyć system z prowizją od sprzedaży za pośrednictwem forum KMZIZ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Krzysiek82 napisał(-a):

Sam bazarek może wygenerować znaczny przychód. Chrono24 ma prowizję chyba 6,5 %, Allegro 8% więc może warto wdrożyć system z prowizją od sprzedaży za pośrednictwem forum KMZIZ.

Musiałaby być niska. Kwestia zasięgu. Ostatnio łatwiej sprzedać nawet na allegro lokalnie niż tutaj. 

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Anansi napisał(-a):

Łukasz, odnośnie Stowarzyszenia legitymacje klubowe, drobne gadżety (za "ileślecie"), zniżki przy wstępie do niektórych muzeów  itp proponowałem już lata temu. Za "tłustych"  lat członkowie Stowarzyszenia otrzymywali różne zachęty (karta do Kruka, zniżka na limitowane edycje zegarków itp). Tego, w obecnych czasach nikt już nie wywalczy, nawet Darek.

Więc co nam pozostało?

Z rozrzewnieniem przeglądam stare relacje z imprez. 

I zawsze z tyłu głowy mam słowa byłego Prezesa Dariusza Chlastawa o tym, że Stowarzyszenie jest unikatem na skalę europejską.

9 godzin temu, Krzysiek82 napisał(-a):

Moim zdaniem po opłacie 8.33 zł miesięcznie powinien przysługiwać darmowy pakiet sprzedaży. Naturalnie w określonym limicie.

Sądzę, że znacząco zwiększyłoby to ruch na stronie, a co za tym idzie ilość odsłon potencjalnych reklamodawców. Problem dotyczyłby ewentualnej weryfikacji użytkowników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
23 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Więc co nam pozostało?

Z rozrzewnieniem przeglądam stare relacje z imprez. 

I zawsze z tyłu głowy mam słowa byłego Prezesa Dariusza Chlastawa o tym, że Stowarzyszenie jest unikatem na skalę europejską.

To dla mnie był crème de la crème funkcjonowania Klubu - doroczne spotkania, na których można było poobcować z zegarkami z wysokiego zegarmistrzostwa (HH), a nawet bezpośrednio z Twórcami. Niestety ostatnie spotkanie w takiej (podobnej) formie odbyło się w Błoniu kilka lat temu. Pytanie czy podejmowane są próby reaktywacji takich spotkań i nie ma pozytywnego odzewu od producentów czy sponsorów, czy jednak nie ma takiej inicjatywy?

Edytowane przez Christo
Błoniu, nie Błoniach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że nieraz przychodzą mi do głowy różne głupoty, to tak sobie pomyślałem,

że obecną sytuację forum można porównać do zegara wieżowego...
W końcu, jest to forum głównie o zegarkach i zegarach.

Na budynku ratusza jest zegar bardzo stary mechaniczny i często się psuje, i zatrzymuje.

Zegar z historią, przetrwał wojny i był wykonany przez bardzo znanego,

polskiego wytwórcę.

Jedni są za tym, żeby go naprawić, a inni, żeby wstawić mechanizm elektroniczny.
Naprawa kosztuje, ponadto nikomu nie chce się wchodzić codziennie na górę,

żeby go podkręcać.
Plusem w tej sytuacji jest to, że do zegara jest doprowadzony prąd i to,

że jest on ujęty w rejestrze zabytków.
Dzięki temu, że jest zabytkiem to można będzie uzyskać na naprawę

i modernizację fundusze z zewnątrz, z Unii bądź sejmiku.
Dzięki temu, że jest prąd to można zamontować silnik, styczniki, przekaźniki

i zegar będzie sam się nakręcał.
Ludzie przechodzą i dyskutują, że zegar znowu stoi, że się spóźnia - czemu go nie naprawiają, najlepiej zamontować elektroniczny - będzie chodził zawsze i będzie dokładny.
Lecz zwolennicy starego zegara są temu przeciwni.

Założyli fundusz na ratowanie zegara.
Samo jednak się nie zrobi, do tego musi być konkretny fachowiec,

który pomoże uzyskać fundusze, naprawi, wyczyści i zmodernizuje stary zegar.
Znowu podniosły się głosy, że zegar jest nie potrzebny, że nikt nie patrzy na niego,

bo przecież każdy ma telefon. Po co naprawiać coś starego i wydawać na to kupę pieniędzy.
Zwolennicy naprawy zebrali ile mogli, a że to jeszcze było mało, to zaczęli szukać sponsorów i w lokalnych mediach umieszczali informacje o zbiórce oraz podziękowania dla darczyńców.
Wszystko dobrze się skończyło, chociaż trwało to dosyć długo.
Znalazł się fachowiec-zegarmistrz, który sporządził dokumentację,

pomógł w pozyskaniu dotacji, nadzorował całość prac i dalej doglądał,

i serwisował zegar po naprawie.
Cała naprawa i modernizacja nie pochłonęła wcale aż tak dużych pieniędzy, bo dotacje, sponsorzy i oczywiście zrzutka fanatyków zegarowych - starczyło na pokrycie wszystkich kosztów.
I zwolennicy jak i przeciwnicy całego przedsięwzięcia byli zadowoleni,

i każdy przechodząc spoglądał na zegar.
Najważniejsze, że historyczny zegar działa ku zadowoleniu wszystkich

i będzie działał przez wiele lat.

Życzę sobie i wszystkim, aby to forum + stowarzyszenie odbiły się od dna, 

i funkcjonowały jak najdłużej. 

Pozdrawiam Jacek 

"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
18 godzin temu, Christo napisał(-a):

To dla mnie był crème de la crème funkcjonowania Klubu - doroczne spotkania, na których można było poobcować z zegarkami z wysokiego zegarmistrzostwa (HH), a nawet bezpośrednio z Twórcami. Niestety ostatnie spotkanie w takiej (podobnej) formie odbyło się w Błoniach kilka lat temu. Pytanie czy podejmowane są próby reaktywacji takich spotkań i nie ma pozytywnego odzewu od producentów czy sponsorów, czy jednak nie ma takiej inicjatywy?

Po pierwsze należy zacząć zmiany od zmiany podejścia w prowadzeniu forum.

Filozofia "bawicie się za darmo" mi osobiście się nie podoba. 

To klubowicze tworzą treści, wiedzę, obrazy i narrację tego miejsca. Miejsca z olbrzymim potencjałem zarówno społecznym jaki i marketingowym, czy biznesowym. Ten potencjał nie jest wykorzystany. 

W kolejnym kroku zmiany warto sprawdzić, jak klub od "ewenementu w skali europejskiej" przeszedł do miejsca w którym jest dzisiaj. Co poszło nie tak?

Edytowane przez Antiquarius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Antiquarius napisał(-a):

Po pierwsze należy zacząć zmiany od zmiany podejścia w prowadzeniu forum.

Filozofia "bawicie się za darmo" mi osobiście się nie podoba. 

To klubowicze tworzą treści, wiedzę, obrazy i narrację tego miejsca. Miejsca z olbrzymim potencjałem zarówno społecznym jaki i marketingowym, czy biznesowym. Ten potencjał nie jest wykorzystany. 

W kolejnym kroku zmiany warto sprawdzić, jak klub od "ewenementu w skali europejskiej" przeszedł do miejsca w którym jest dzisiaj. Co poszło nie tak?

A dlaczego oznaczyłeś akurat tych kilka osób? Zdanie pozostałych Cię nie interesuje, czy z jakichś innych powodów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mocną stroną Klubu - tak Forum jak i Stowarzyszenia były akcje upamiętniania  śladów po wielkich twórcach zegamistrzostwa. Był Gustav Becker, Anton Harder, Antoni Patek (w ubiegłym roku!). 

W Srebrnej Górze wczoraj zakończyło się kolejne już spotkanie zegarowców, jest tam do upamiętnienia miejsce ostatniego spoczynku Edwarda Eppnera, właściciela fabryki zegarów, która przetrwała II Wojnę . Pozostaje także Teschen/Cieszyn z zachowanymi jeszcze budynkami fabryki Johanna Franke/Carla Gronemanna i później fabryk "Świt" i "Orjon". Zapomniano chyba o upamiętnieniu najdłużej działającej w Warszawie fabryki zegarów (budzików) Bracia Fortwaengler (1890/1 - 1944) i jej szefa. Karola Hetticha, Anglika, który po slubie z Niemka został Polakiem. Aby takie akcje istniały, potrzebny jest Klub jako połączenie Stowarzyszenia i Forum. Przy rozpadzie nic z tego nie będzie.

5 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

A dlaczego oznaczyłeś akurat tych kilka osób? Zdanie pozostałych Cię nie interesuje, czy z jakichś innych powodów?

Bo męczybuły reagują. :P

Edytowane przez Anansi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kasa na istnienie Forum: z obowiązkowych składek, które jednocześnie dają pełne członkostwo w Stowarzyszeniu, na pełnych prawach (głosowania, itd.).

Kasa z reklam i od dobrowolnych donatorów/sponsorów: na imprezy + dodatkowe "eventy" (typu tych, o których napisał powyżej @Anansi).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pytanie, 

W ramach zwiększenia zasięgu informacji o tym że KMZiZ próbuje przetrwać, czy mogę umieścić post FB z informacją o zrzutce? 

Na grupie FB jest 4,4 tysiąca użytkowników.

Grupa ma widoczność publiczną, dlaczego by nie wykorzystać tego kanału dla zwrócenia uwagi?  Z tego co widzę ani Zarząd ani nikt z Administracji nie pokusił się o taki ruch?

:) 

@edit

poszło :) 

Facebook.thumb.png.d5e29459cc4f0dbbf1b242d1a7165e25.png

Edytowane przez SPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi