Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Trollu - ale golf jest nudny

W sumie ciężko dyskutować o kwestiach tak subiektywnych jak wygląd. Wizualnie istotnie nudny bo jego charakterystyczne od 1 generacji motywy jak szeroki słupek C są stare niczym Biskupin i niezmienne. To już klasyka auta klasy kompakt. Ale tak jak w ubiorze i galanterii, jak w wielu dziedzinach życia - klasyka nie nudzi się nigdy.

Jeśli do tego dodać techniczna przewagę - staje się jasne dlaczego Golf się ludziom nie nudzi.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Natomiast zamiast Passata wolałbym np mazdę 6,  Mondeo, czy nawet optimę lub i40  bo juz nie odstają a sam ich widok pobudza. Widok passata można aplikować w klinikach leczenia bezsenności :)

żartujesz sobie  :)

poza oczywistymi oczywistościami typu, że passat nie jest projektem na miarę red dot (choć jest mega poprawny), chyba dla kolorytu uzyłes takich zestawień,

ja jestem świeżo po pierwszym rozeznaniu i siedząc w passacie wszystkomającym (katalogowo 250 tys, do leasingu nieco ponad 200) wejście do mondeo vignale było rozczarowujące, do mazdy 6 skypassion nie mniej (chociaż tutaj sprawa ceny mocno łagodziła ewidentne słabe punkciki),

kii a tym bardziej hyundaia nie oglądałem, ale bądźmy poważni - jeśli kryterium ma być jakość auta bez decydującego dyskonta ceną, to passek, a potem długo nic...  B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakąż to techniczną przewagę ma golf nad np Mazdą 3 czy astrą? 

Valygar - porównaj równoważne wersje silnikowe i wyposażeniowe. Zazwyczaj jest podobna cena - i passat wypada...... najwyżej podobnie. Do tego nuuuda - i dlatego taka moja opinia. 

Każdy ma swoje priorytety. Dlatego jest wybór. Ja jezdżę autem 3-4 lata. Czasem mniej. Obcowanie z nim ma sprawiać przyjemność. Obcowanie z czymś o finezji wozu drabiniastego nie może - dlatego passat daleko z tyłu.  

Edytowane przez Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Ja tam akurat w CLS DNA Mercedesa nie widzę. Nie tak mi sie kojarzy. CLS t zdeptany "normalny" mercedes :)

Jacek  ale ani DS, czy kaczka ani późniejsze, jak dla mnie, typowo "citroenowe"  CX, GX czy jeszcze XM - w kategorii "piękność" raczej medalowe nie były ;)

One były efektowne, innowacyjne, nietypowe, ale czy standardowo ładne? Chyba nie.

C6 dla mnie miodzio, pięknie nawiązuje do poprzedników:

np. CX (również w wklęsłą tylną szybą):

CX jest jak dla mnie piękny po dziś dzień, czego nie mogę powiedzieć o C6 :)

Edytowane przez Jash
Nie cytujemy zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie!

"Jeden woli ogórki drugi ogrodnika córki"  :)

Ja mając nóż na gardle za 700 dojcze mark 

mogłem kupić Golfa I i podobał mi się za***iście!  :wub:

Jednak wybrałem Simkę 1000 bo za 100 DM 

kupiłem drugą bez papierów na graty!  ;)

Oczywiście "strucle", bo co innego

za pierwszą tygodniówkę nie dało się kupić. :(

I co ciekawe samochodzik też mi się widział! 

Tyle uradochy ile mi sprawił już nigdy żaden 

nigdy nie  przyniósł. B)

Edytowane przez lec

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakąż to techniczną przewagę ma golf nad np Mazdą 3 czy astrą? 

Valygar - porównaj równoważne wersje silnikowe i wyposażeniowe. Zazwyczaj jest podobna cena - i passat wypada...... najwyżej podobnie. Do tego nuuuda - i dlatego taka moja opinia. 

Każdy ma swoje priorytety. Dlatego jest wybór. Ja jezdżę autem 3-4 lata. Czasem mniej. Obcowanie z nim ma sprawiać przyjemność. Obcowanie z czymś o finezji wozu drabiniastego nie może - dlatego passat daleko z tyłu.  

Porównuję wersje top. To problem mazdy czy kii, że nie mają silników, które z wyszydzonego passka czynią małą bestyjkę, a z pozostałych wspomniane przez ciebie wozy drabiniaste ;)

Zresztą zobacz na żywo choćby różnicę między virtual cokpit w vw a w fordzie  B)

Ja również lubie obcować z autem, sporo jeżdżę - ty może masz na myśli mycie auta czy okrążanie go na parkingu :P . Dlatego stawiam na wnętrze i passat jest na poziomie nieosiągalnym dla omawianej konkurencji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsiadając do Passata czuje emocje jakbym szedł na stypę;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsiadając do Passata czuje emocje jakbym szedł na stypę ;)

nie no nie żartuj, bardzo ładny projekt, konserwatywny, ale ładny:

hqdefault.jpg

2015-Volkswagen-Passat-Interior.jpg

do mnie gada, fajna ta kratka nawiewu przez całą szerokość deski.

Chyba jedna z ładniejszych z marek "nie premium" (uwzględniając design + jakość wykonania + jakość materiałów). Ciekawe jak nowa giulia z jakością, bo projekt piękny moim zdaniem:

Alfa_Romeo_Giulia_04.jpg

Edytowane przez StaryWilk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alfa sama na własne życzenie wypadła z segmentu premium, moze nie sedanow ale jezeli chodzi o sportowe samochody to kiedys alfa była na prawdę wysoko. Teraz zdaje sie ze chcą wrócić i rywalizować z niemcami, z giulią powinno sie udac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Passata, to tam nic się nie zmienia od lat. To samo, tylko inaczej. To samo na zewnątrz, ledzik tu, ledzik tam i już nowa generacja. Nie nadążam za nimi. Kupując ostatnio auto również oglądałem Passata. Szału nie było, za to cena powalała. Na moje pytanie co tak drogo, usłyszałem, wie Pan to Passat. Więcej nie potrzebowałem. Mazda 6 piękna na zewnątrz, w środku była jakaś taka ciasna, ale przy Passacie, to to cudo. Wziąłem Mondeo, bo po pierwsze różni się wyraźnie od poprzedniej wersji, po drugie mogę stwierdzić jako użytkownik, że wykonane jest bardzo fajnie. Wyciszenie jest dużo lepsze niż w Passacie (o Maździe już nie wspomnę). W każdym razie nie mam nic do Passata, ale za dużo VW w Polsce ;)Poza tym nie oszukujmy się Passat jest po prostu drogi, za drogi w stosunku do marki. Osobiście uważam, że nowa Kia Optima może sporo namieszać, choć jaka by nie była,  to i tak Passata nie przeskoczy, bo z natury nazywa się Kia, a nie VW.

Co do mocnych aut, bo gdzieś tam się taki temat wcześniej przewinął, Mając poprzednie 280 konne auto, zaliczyłem nim najmniej mandatów ze wszystkich moich aut. Mając moc nie oznacza, że trzeba grzać na łeb, na szyję.

Citroen DS piękne auto. Z tego co wiem Francuzi odeszli od Hydroactiv. Nie mogę tego zrozumieć, ale skończyło się na generacji 3+ z tego co wiem.

Edytowane przez Osiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Patrzę z boku na tę Giulię i widzę BMW :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewidentnie się za patrzyli na trójkę.

Osiem mazda 6 powyżej 140 km/godz. jest głośniejsza od konkurencji , to fakt.

Natomiast kult Passata i wiara w jego nieistniejące przewagi to jakaś dziwna tendencja, głównie u nas chyba. To auto jak inne. Gdzieś lepsze, gdzieś gorsze tyle że nużące jak praca na taśmie. Ale o to chodzi, że jest coś dla każdego. Nawet jak ktoś chce auto w estetyce granitowego nagrobka. Też ma.;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż..jeden lubi Hublota drugi Lange.Ja optuję za tym drugim.Passat jest dość solidnym ,wygodnym i nie rzucającym się wozidłem,a takie auta mi odpowiadają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla niektórych auto to rzecz użytkowa, a dla niektórych rzecz użytkowa, która ma przy okazji dawać nieco przyjemności z ów użytkowania i cieszyć oko.

Tyle w temacie.

Co do Giulii- bardziej mi 5er przypomina, ja w niej 3er nie widzę. Wygląda nieźle, ale takiego wow jakie zrobiła 159 w 2005 roku nie robi, ani tym bardziej 156 w 1997.  Ale to wygląd.... zobaczymy jak to się będzie sprawdzać.

Jeśli Giulia na żywo będzie wyglądać choć w połowie tak dobrze jak poprzedniczki i będzie trwała jak 159 to może być fajny wóz. 3.9s do setki i 307km/h to fajnie brzmi, ale wersję QV kupi garstka osób... jeśli te zwykłe wersje będą dobre, to może być ciekawie w segmencie, w którym jest nieco nudno.

Jeszcze w kwestii Cytryn- C6 jest na pewno futurystyczny nawet jak na dziś dzień. Ja się nie mogę do tego auta przekonać, ale oglądam się na ulicy jak je widzę.  DS-ki te nowe....no cóż. DS3 to taki pseudo sportowy trampek.  DS5 mimo wszystko coś tam w sobie ma, ale właśnie nieco mi brakło komfortu na jeździe testowej. Taka trochę taczka, a spodziewałem się więcej. C5 dużo bardziej wygodne było, ale na hydraulice...

Jak już tu jesteśmy przy francuzach- ja jestem ciekaw jak się Talisman będzie sprawował... Byłem akurat wczoraj w salonie, bo kupowałem jakąś pierdółkę żonie do auta i jak sobie wsiadłem to ogólne wrażenia miałem raczej mocno salonowe- i chyba się starzeję, bo całkiem mi było przyjemnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż..jeden lubi Hublota drugi Lange.Ja optuję za tym drugim.Passat jest dość solidnym ,wygodnym i nie rzucającym się wozidłem,a takie auta mi odpowiadają.

VW nie porównywałbym do Lange. Lange to Maybach.

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary żart mówi, że kierowcy Alfy nie pozdrawiają się na drodze bo już rano widzieli się w serwisie.

Moje Infiniti G37 Coupe stoi w serwisie dopiero trzeci raz w tym roku  ;)

jedyną stałą cechą rozwoju jest zmiana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Mood utwórz Pan osobny temat dla marzycieli :) ( Moje wymarzone autko ) , tam będą sobie foldery wklejali nowych autek , albo rozprawiali jak z 2 godziny siedzieli lub jeździli w fajnych furach.  :D  :D  :P

Temat się trochę rozjechał . Każdy miał pisać jakie obecnie auto posiada i no i może jego słabe i mocne strony , tak dla Innych, żeby wiedzieli. Od czasu do czasu tu zaglądam i niektórzy powalają Mnie śmiechem jak się rozmarzyli . Od razu przypominają Mi się posty tych co w salonach zegarkowych bywają i przymierzają zegarki za 30- 50K i piszą jak wspaniale leżą na nadgarstku, jaka wygodna bransoleta  i nosili by Je zawsze . Koledzy, przynajmniej niektórzy wróćcie do Naszej rzeczywistości .

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja słyszałem, że powinni do Alfy w instrukcji dodawać aktualny rozkład jazdy pociągów i autobusów :P

Edytowane przez msokol19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Mood utwórz Pan osobny temat dla marzycieli :) ( Moje wymarzone autko ) , tam będą sobie foldery wklejali nowych autek , albo rozprawiali jak z 2 godziny siedzieli lub jeździli w fajnych furach.  :D  :D  :P

Temat się trochę rozjechał . Każdy miał pisać jakie obecnie auto posiada i no i może jego słabe i mocne strony , tak dla Innych, żeby wiedzieli. Od czasu do czasu tu zaglądam i niektórzy powalają Mnie śmiechem jak się rozmarzyli . Od razu przypominają Mi się posty tych co w salonach zegarkowych bywają i przymierzają zegarki za 30- 50K i piszą jak wspaniale leżą na nadgarstku, jaka wygodna bransoleta  i nosili by Je zawsze . Koledzy, przynajmniej niektórzy wróćcie do Naszej rzeczywistości .

Jak dotąd wszyscy wypowiadali się z perspektywy jeżdżącego różnymi samochodami o których pisali, więc w czym problem? 

Nie widziałem by ktokolwiek wymienił się doświadczeniem z jazdy SLS-em, SLR McLaren, 458 Italia, nową S-klasą Coupe(a uwierz mi kolego, jest tutaj kilka osób, które mogłoby spokojnie mieć A8 lub S-klasę na leasing) czy Panamerą, więc w czym problem?

Zegarki za 30-50k(mowa o cenach salonowych, nie nabycia) też pojawiają na przegubach często i to na stałe, więc dziwne insynuacje wysnuwasz. 

Zwłaszcza z takim wymownym motto w sygnaturze.

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Jeśli do tego dodać techniczna przewagę - staje się jasne dlaczego Golf się ludziom nie nudzi.

Jaką to przewagę mają? Piszesz o silnikach 1.2 ;):lol:

Chyba trochę Cię poniosło. ;)

///

Jak coś takiego widzę, to nawet śmiać mi się nie chce.

Tragiczni są ludzie którzy coś takiego robią. :(

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie poniosło. Uważasz, że gdy Golf seryjnie wygrywa testy porównawcze oznacza, że wszyscy kłamią/oszukują/są opłaceni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie testy? Z czym porównywane?

Pytam poważnie, bo żadnych nie widziałem i nie czytałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czytaj, jeźdz sam i wyciągaj wnioski. Polecam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeździłem kilkoma VW. Mój kumpel ma pier....ca na punkcie tej marki.

I nie widzę, żadnych przewag technologicznych w stosunku do konkurencji. A jeśli chodzi o dizajn  to porażka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi