Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Potwierdzam :) pamiętam jak kupowałem swoje volvo v50 t5, przyjaciel pytał czemu "dziadkowoz" kupuje :) jego mina jak go wsadzilem za kierownice i kazałem depnac - bezcenna :D

Podobnie z fokusem 1.6 T :D, seria 150KM, po programie 205KM, a wygląda jak tysiące innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mnie często się nacinają na skrzyżowaniach hothatchami. Bo z tyłu napis TDI, więc robią przegazówkę obok na światłach, a potem się dziwią, że oglądają mojego tedeika z tyłu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobnie z fokusem 1.6 T :D, seria 150KM, po programie 205KM, a wygląda jak tysiące innych.

No ja mam serie 220km/320nm od 1500 obrotow :) i spiew 5 garów :) z reszta te silniki wlasnie do focusow tez kladli :) ale do ST :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogie opony nie zawsze są najlepsze. Wiem to na swoim przykładzie. Na letnich 20" Pirelli Scorpion przejechałem zaledwie 45 000 km i już są bez bieżnika - do wymiany. W lecie na asfalcie trzymały auto jak trzeba, natomiast jesienią nierozgrzane na mokrej nawierzchni przy tempetaturze 4-6 stopni były tak twarde, że auto na rondzie potrafiło "iść bokiem". Teraz mam założone zimówki także Pirelli Scorpion Winter i tu wszystko chodzi jak należy. Na wiosnę będę kupował letniaki i na pewno nie bedzie to marka Pirelli!

Wysłane z mojego S9 przy użyciu Tapatalka

Prowadziliśmy tu wiele dyskusji, że niby letnie nawet na mrozie jak sucho to lepsze od zimowych a Ty takie herezje... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prowadziliśmy tu wiele dyskusji, że niby letnie nawet na mrozie jak sucho to lepsze od zimowych a Ty takie herezje... ;)

Jasne, letnie na mrozie na suchej drodze...takie właśnie miałem w moim pierwszym aucie. Był to Fiat 125p poj. 1300

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, letnie na mrozie na suchej drodze...takie właśnie miałem w moim pierwszym aucie. Był to Fiat 125p poj. 1300

To nie byly letnie, w tamtych czasach wszystkie lub bardziej poprawnie prawie wszystkie opony krajowe były gumami całorocznymi z bieznikiem D124 chyba ze na kanciku miałeś opone z tzw. zachodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opony jak opony ciekawi mnie czy wyczuwacie ich twardość jadąc samochodem?

Na zimę warto kupić opony nowe i jeździć aż bieżnik nie zejdzie ponad połowę wtedy zimówka przestaje być zimówką 

Aby opony zmiękły wystarczy zmniejszyć ciśnienie zamiast 2,2 dać 1.8 to wyczuwalnie "zmiękczy" oponę 

Czyli podsumowując - jak najwyższy bieżnik, mniejsze ciśnienie i będzie dobrze 

Ja non stop latam po górach, miałem różne zimowe opony i najgorzej trzymały michelin (kopałem się w każdym śniegu totalna porażka) a najlepiej nalewki ale one wyły niemiłosiernie na asfalcie 

Teraz mam Barum - tanie i dają radę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mnie często się nacinają na skrzyżowaniach hothatchami. Bo z tyłu napis TDI, więc robią przegazówkę obok na światłach, a potem się dziwią, że oglądają mojego tedeika z tyłu...

Mam dokładnie tak samo jak jeżdżę F150 :D

Miny kierowców, priceless

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opony jak opony ciekawi mnie czy wyczuwacie ich twardość jadąc samochodem?

Na zimę warto kupić opony nowe i jeździć aż bieżnik nie zejdzie ponad połowę wtedy zimówka przestaje być zimówką

Aby opony zmiękły wystarczy zmniejszyć ciśnienie zamiast 2,2 dać 1.8 to wyczuwalnie "zmiękczy" oponę

Czyli podsumowując - jak najwyższy bieżnik, mniejsze ciśnienie i będzie dobrze

Ja non stop latam po górach, miałem różne zimowe opony i najgorzej trzymały michelin (kopałem się w każdym śniegu totalna porażka) a najlepiej nalewki ale one wyły niemiłosiernie na asfalcie

Teraz mam Barum - tanie i dają radę

Jak ktos ogólnie "czuje auto" to na pewno wyczuje różnice w miekkosci opony niezależnie czy to zima czy lato itd. Czuć nawet czy już gumą jest już rozgrana od jazdy czy nie :)

A z tym zmniejszeniem powietrza to trzeba pamiętać, że przy zbyt niskim ciśnieniu od pewnego momentu opona robi sie wklęsła w środkowej części co odbija sie negatywnie na przyczepnosci.

Edytowane przez Balansujący Na Osi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wywar

Michelin crosclimate, opona letnia z dopuszczeniem na zime czy jakos tam :) jest duzo testow i opini ale malo na sniegu, ja sniegu mam duzo to moge polecic bo gdzie nie wjade w lesie to wyjade, ale raczej twarda opona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marianie a do jakiego auta to potrzebujesz? Do Golfa rok temu brałeś Goodyear Vector 4Seasons. Jakie wrażenia?

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aj tam opony. Brać ze szrotu, najlepiej z wystającymi drutami, to nie trzeba w takich łańcuchów na śnieg ❄:-)

Edytowane przez albiNOS 01

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja mam serie 220km/320nm od 1500 obrotow :) i spiew 5 garów :) z reszta te silniki wlasnie do focusow tez kladli :) ale do ST :)

R5 to była wizytówka volvo :), ale już w nowych modelach przez ekologów, nieobecna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najgorsze opony jakie miałem to były Barum, guma już na oko była jakaś taka dziwna śliska i miały taki szary odcień nawet po wyplakowaniu ( opony były 4 letnie więc...to nie efekt starzenia ) . Na jakiejkolwiek śliskiej nawierzchni tańczyły. Ponoć w Chorwacji 80% ludzi jeździ na zimówkach latem i w ogóle nie zmienia opon.

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeginają niekiedy z downsizingiem.

Aczkolwiek uczciwie muszę przyznać, że 2,0 4 cyl + turbo + elektryk w BMW 330e f30 robi miazgę z 4,4 V8 plus vanos w 540i e39.

Najgorsze opony jakie miałem to były Barum, guma już na oko była jakaś taka dziwna śliska i miały taki szary odcień nawet po wyplakowaniu ( opony były 4 letnie więc...to nie efekt starzenia ) . Na jakiejkolwiek śliskiej nawierzchni tańczyły. Ponoć w Chorwacji 80% ludzi jeździ na zimówkach latem i w ogóle nie zmienia opon.

W Polsce też sporo osób tak robi. Tak właśnie głupie frazesy i stereotypy sprawiły, że ludzie zamiast jezdzić na oponach całorocznych, jeżdżą cały rok na zimówkach. A w takiej Chorwacji to już w ogóle kuriozum, zrozumiałbym to ewentualnie częściowo w Skandynawii...

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje są czarne - może jakieś trefne kupiłeś albo co ... nie wiem - ja tam jeżdżę drugi sezon i jest ok 

Z Chorwatami to prawda - nie wiem o co chodzi z tymi zimówkami ale np w tym roku w Rogoznicy wszyscy miejscowi mieli zimówki nawet z kumplem polewaliśmy z tego po kilku głębszych.Oni ogólnie nie dbają o samochody, prawie z wszystkich schodzi klar od słońca, wszystkie poobijane i porysowane - większość samochodów nawet osób w miarę zamożnych to stare modele i bez klimy 

Kapiący olej z silnika to norma u nich  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeginają niekiedy z downsizingiem.

Aczkolwiek uczciwie muszę przyznać, że 2,0 4 cyl + turbo + elektryk w BMW 330e f30 robi miazgę z 4,4 V8 plus vanos w 540i e39.

gdyby nie robiło to byłoby już dziwnie  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M5 Competition też robi miazge :)

IMG-20181207-113813.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W życiu się nim nie przejadę.

Żeby na niego nie zachorować...

A powiedz jak oceniasz M2 competition vs zwykłe M2?

Edytowane przez Tommaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedz jak oceniasz M2 competition vs zwykłe M2?

competion ma w końcu mega wygodne fotele (i ładniejsze), lepiej hamuje....osiągi jak dla mnie ciężkie do zauważenia w stosunku do M2 jeśli chodzi o "normalna" jazdę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nowy wydech?

Zawieszenie jest takie samo, czy twardsze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

competion jest twardsza, nowy wydech jest sporo cichszy w porównaniu do m2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie - patrząc jak wielką puchę wcisnęli pod podłogę z tyłu, tego właśnie się niestety spodziewałem...

Co do twardości, to też zmiana na minus, poprzednie było super wyważone pomiędzy komfortem i pewnością prowadzenia.

Za to fotele i podejrzewam, że hamulce (niestety jedno i drugie za dopłatą) zdecydowanie na plus. 

Do foteli się przymierzałem, ale jeszcze nie jechałem competition.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mnie kiedyś będzie stać na nową M-kę, to zamówię z pakietem nieemowskim, że tak to określę. Człowiek na starość jakiś się skromniejszy robi.

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi