Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie to środowisko mnie martwi nieco... A w ogóle, wypada to kupować auto z kraju, który nam zafundował Potop?

oj, grubo:-))

idąc tym tokiem rozumowania, to:

- Niemcy odpadaja w przedbiegach - nie trzeba nic dodawać

- Anglia/Francja - cóż, nie pomogli jak trzeba było pomóc

- Czesi - jak mnie pamięć nie myli, to coś tam z Niemcami było na rzeczy

- Włosi, Japończycy - j.w.

- USA - niby przyjaciele, ale ciągle potrzebujemy wiz

ergo - nie ma od kogo aut kupować;-)))

Edytowane przez plszcto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koreańczycy nam nic nie zmalowali chyba. :D;)

Edytowane przez Lincoln Six Echo

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostali Chińczycy.

To przeciez Volvo właśnie ;)

Hiszpanie?

Hiszpanka, padło pół Europy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hiszpanka, padło pół Europy ;)

poza tym to zakamuflowani Niemcy - odpada;-)

po "aferze" z Huawei z Chińczykami bym uważał... jak nic zostają Koreańczycy;-))

ps: po takim podejściu do motoryzacji, jadąc do pracy zdałem sobie sprawę, że od dzisiejszego ranka inaczej patrzę na samochody mijające mnie na ulicy;-)

Edytowane przez plszcto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc ideologicznie to zostaje jeszcze Tata Motors Indyjski koncern   ;)

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie będę jeździć wypożyczonym Focusem. :D:lol:

A przejechałeś się C-klasą sedan? W porównaniu do CLA, które to jest jakimś dziwnym miksem sedana kompakta i coupe to prawdziwy model tzw. klasy średniej. Jak wypada wyposażeniowo w porównaniu do porównywalnego cenowo Volvo? Jakie wrażenia odniosłeś jeżeli chodzi o komfort, wyciszenie i wrażenie z jazdy przy C klasse i S60? Ja bym brał mietka, volvo teraz jest chińskie jak xiaomi ;) A tak serio to oni je teraz w Chinach produkują?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co masz do Japonii? Jak w 41 Polska im wojnę wypowiedziała, to wyzwania nie przyjęli:

... Wyzwania Polaków nie przyjmujemy. Polacy, bijąc się o swoją wolność, wypowiedzieli nam wojnę pod presją Wielkiej Brytanii...

Wysłane z mojego EVR-L29 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przejechałeś się C-klasą sedan? W porównaniu do CLA, które to jest jakimś dziwnym miksem sedana kompakta i coupe to prawdziwy model tzw. klasy średniej. Jak wypada wyposażeniowo w porównaniu do porównywalnego cenowo Volvo? Jakie wrażenia odniosłeś jeżeli chodzi o komfort, wyciszenie i wrażenie z jazdy przy C klasse i S60? Ja bym brał mietka, volvo teraz jest chińskie jak xiaomi ;) A tak serio to oni je teraz w Chinach produkują?

Nowy S60 akurat jest produkowany w USA, ale to wyjątek, powoli większość produkcji przenoszona jest do Chin.

Ja też brałbym C-klasę zamiast Volvo, to już dopracowany samochód, jakość wykonania też się poprawiła w ostatnich latach. 

Myślę, że Irek, znany miłośnik samochodów z gwiazdą, mnie tu poprze.  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tańsza opcja to proceed gt, drozsza s60 :D.

A w czym Proceed GT jest podobny do S60?

Patrząc ideologicznie to zostaje jeszcze Tata Motors Indyjski koncern   ;)

Słusznie - stąd postanowiłem dać szansę Jaguarowi jednak. ;)

W tych ofertach, które dostałem, wyposażeniowo wygląda porównywalnie do S60 i ma 4x4 przy 184KM. Volvo S60 składają w USA. Z Chinami to ma tyle wspólnego, że dali cash (i, być może, oprogramowanie szpiegowskie :D ). Klasa C - bardzo fajna, ale... stylistycznie z zewnątrz ciut za "dziadkowa" IMO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w czym Proceed GT jest podobny do S60?

Nie chodzi o podobieństwa ale o to ze Korea nic nam nie zmalowala.:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy planujecie montaż opon zimowych... Szukam czegoś z przeznaczeniem do Volvo S40. Rozmiarówka to 205/55 R16

Szukam czegoś budżetowego - co powiecie o oponach od Dębica np Dębica Frigo 2? Czytam na ich temat np tutaj: http://aps.net.pl/modele-opon/opony-debica-frigo-2/

Ktoś nanich jeździł? Macie jakieś doświadczenia w tej sprawie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaguar E-Type ... Jak dla mnie jedno z najpiękniejszych aut wszech czasów.

W pierwszej chwili pomyślałem, że piszesz o XE i kurde już wpadałem w konsternację

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie. Z nowożytnych Jaguarów pojeździłbym bardzo chętnie F-typem, ale bardziej z ciekawości niż specjalnej miłości do tego auta. Od kilku lat chodzę sobie regularnie na motor show w Poznaniu i praktycznie za każdym razem oglądałem Jaguary, wewnątrz również i jakoś nigdy żaden mi 4 liter nie urywał. Ojciec mojego przyjaciela do kilka lat wstecz jeździł tylko Jaguarami, pewnego dnia powiedział "nie będę przepłacał za coś co wygląda jak Mondeo". No i jeździ Volvo obecnie :P

O ile dobrze kojarzę, z dwa czy trzy lata temu Jag znalazł trochę części z oryginalnego E-type-a i wyprodukowali ok 10 sztuk bardziej nowożytnych E. Jest też bodajże firma Eagle, która robi je z nowymi bebechami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i w tym przypadku "FURA" brzmi dumnie. :);)

Nie chodzi o podobieństwa ale o to ze Korea nic nam nie zmalowala.biggrin.png

Niby nic, ale... coś z Daewoo jednak namieszali onegdaj! biggrin.pnglaugh.png

Nie, nie. Z nowożytnych Jaguarów pojeździłbym bardzo chętnie F-typem, ale bardziej z ciekawości niż specjalnej miłości do tego auta. Od kilku lat chodzę sobie regularnie na motor show w Poznaniu i praktycznie za każdym razem oglądałem Jaguary, wewnątrz również i jakoś nigdy żaden mi 4 liter nie urywał. Ojciec mojego przyjaciela do kilka lat wstecz jeździł tylko Jaguarami, pewnego dnia powiedział "nie będę przepłacał za coś co wygląda jak Mondeo". No i jeździ Volvo obecnie tongue.png

O ile dobrze kojarzę, z dwa czy trzy lata temu Jag znalazł trochę części z oryginalnego E-type-a i wyprodukowali ok 10 sztuk bardziej nowożytnych E. Jest też bodajże firma Eagle, która robi je z nowymi bebechami. 

Ja też tak "na oko" mam wrażenie, że XE to takie trochę lepsze Mondeo (akurat Mondeo bardzo lubiłem zawsze). Ale co mi szkodzi się przejechać, kiedy kolo sam mi się pcha do mnie do miasteczka? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja myśle o urządzeniu rozruchowym bo zima idzie.

I tu mam pytanie: czy używa ktoś z Was lub ma wiedzę o tym: IDEAL ULTRASTARTER 700 BEZBATERYJNE URZĄDZENIE DO ROZRUCHU 12V?

Latem po 4 tygodniach postoju auto odmówiło współpracy i wymagało odpalenia za pomocą power banku. Przyznać muszę, że urządzenie się sprawdziło. Zajmuje mało miejsca i ma tylko jeden minus trzeba pamiętać żeby je naładować.

To, o które pytam to urządzenie z kondensatorów bez baterii za producentem wkleję:

UltraSTARTER 700 może być naładowany z akumulatora w pojeździe o napięciu powyżej 5V, lecz nie tylko, również z zewnętrznego akumulatora, z drugiego pojazdu, z gniazda zapalniczki w pojeździe lub z portu USB (ładowarka, power bank). Dzięki funkcji GLOW umożliwia rozruch pojazdów z silnikiem diesla również z grzaniem świec żarowych.

W trybie BYPASS istnieje możliwość uruchomienia pojazdu z całkowicie rozładowanym akumulatorem.

Nie wymaga okresowej konserwacji, nie ma konieczności doładowywania, można utrzymywać w stanie rozładowanym bez pogorszenia parametrów rozruchu.

UltraSTARTER 700 jest zaprojektowany do natychmiastowego naładowania się a nie do trzymania energii. Z tego powodu nie musi być doładowywany i może pozostać rozładowany przez kilka lat. Jest całkowicie bezobsługowy.

Jeśli macie jakaś wiedzę o tym bo w sieci nie za wiele jest to napiszcie.

wiedzy n.t. tego urządzenia nie mam ale powiem tak, el camino po 5 miesiącach w zimnej hali odpaliło od strzała, akumulatora nawet nie odłączałem na ten okres

sprawdź lepiej gdzie Ci prąd ucieka i zastanów się nad nowym akumulatorem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś może coś powiedzieć na temat awaryjności silników Mercedesa 200, 220, 250 CDI z W212 (pojemność 2143 cm³) - OM 651

sporo aut, z większymi (i niekoniecznie gigantycznymi) przebiegami ma w opisie - usterka silnika, silnik po wymianie lub do wymiany itp. 

Co tam się z nimi działo? Od któregoś roku, bądź z konkretnymi wersjami / seriami były problemy? Przy jakich przebiegach? 

Wiem o felernej serii wtryskiwaczy piezo, marki Delphi, wadliwe wtryskiwacze były wymieniane w ramach gwarancji, ale czy to była główna przyczenia usterek silnika?

Przykład ogłoszenia:

https://www.otomoto.pl/oferta/mercedes-benz-klasa-e-e-220-avantgarde-salon-pl-1-wlasciciel-aso-ID6C7fAS.html?

Poprzednik (OM 646), o pojemności 2148 cm3, z tego co mi się wydawało poza wymianami eksploatacyjnymi typowymi dla diesla, bez większych problemów kulał się do tych 700-800 tyś, jednak w tutaj piszą co innego, że to niby padaka gorsza od 651:

https://forum-mechanika.pl/threads/mercedes-om651.22077/

https://mojafirma.infor.pl/moto/eksploatacja-auta/naped-i-skrzynia-biegow/2961658,21-CDI-OM-651-Mercedes-awarie-problemy-opinie.html

Edit - odrobiłem lekcje, prośba czy te informacje można uznać za rzetelne i wiarygodne?

https://mojafirma.infor.pl/moto/eksploatacja-auta/naped-i-skrzynia-biegow/2961658,21-CDI-OM-651-Mercedes-awarie-problemy-opinie.html

Który silnik jest najmniej zawodny w budzie W212 - bez względy czy benzyna, czy diesel? 4 lub 6 cyl. 8 nie wchodzi w grę.

Edytowane przez StaryWilk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdź lepiej gdzie Ci prąd ucieka i zastanów się nad nowym akumulatorem

Gdzie prąd uciekł to wiem, gaździna w wiaderku zabrała. Urządzenie mi się podoba bo praktycznie bezobsługowe a ja lubię gadżety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na placu boju pozostał Jeep Renegade oraz Suzuki Vitara.

Obydwa z jurnymi jednostkami pod maską 1.0 oraz 1.4 ;)

Na poważnie nadal szukam wozidełka na miasto, wożę powietrze, w porywach dwóch małoletnich na tylnej kanapie.

Już prawie był Hyundai Elantra a tu osoba związana z ASO stwierdziła żebym odpuścił tytułem rdzy z którą sobie nie radzą.

"Pies jest jedyną istotą na świecie , która bardziej kocha Ciebie niż samego siebie"./J. Billings /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy S60 akurat jest produkowany w USA, ale to wyjątek, powoli większość produkcji przenoszona jest do Chin.

Ja też brałbym C-klasę zamiast Volvo, to już dopracowany samochód, jakość wykonania też się poprawiła w ostatnich latach. 

Myślę, że Irek, znany miłośnik samochodów z gwiazdą, mnie tu poprze.  :D

Ja, ja, bierz Mercedesa nie ma jazdy bez gwiazdy :D

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi