trollu 718 #27276 Napisano 29 Października 2019 Dlaczego wszystkich wrzucacie do jednego wora? Ludzi, którzy robią 5tys km rocznie ze średnią 45km/h i tych co robią po 50 tys latając zimą po 180km/h - bo są tacy? Jeśli masz fundusze i miejsce - możesz mieć 2 komplety ale po 5 latach zimówki niby będą ok bo bieżnika jeszcze będzie sporo ale guma już swoje przeżyła. A całoroczna szybciej zejdzie - bo jeden komplet do jechania a nie dwa. Ja sam mam 2 komplety kół ale mam RWD i bywa, że nie pieszczę się z gazem nawet zimą dlatego wolę mieć dobre zimówki i letnie. Można też robić jak mój znajomy - zakłada nowe zimówki w październiku, w kwietniu je zdejmuje i sprzedaje a na kolejny sezon - kupuje nowe. Zawsze ma świeże opony. Rozwiązań jest wiele, trzeba tylko znaleźć najlepsze dla siebie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 583 #27277 Napisano 29 Października 2019 Za 2 komplety (zimowe + letnie) można kupić 2 komplety całorocznych. Na teraz i gdy się zużyją na później. Poza tym sa tez tacy, ktorzy kupują używanecie zimowki nie patrząc na date produkcji opony tylko na cene. Ale zimowki na aucie mają . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meXy 347 #27278 Napisano 29 Października 2019 Miałem kiedyś całoroczne i nie było problemu. Ale odkąd na lato kupiłem letnie, a na zimę zimowe, skończyło się wpadanie śniegu za cholewkę. Polecam. 0 Co-Axial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5948 #27279 Napisano 29 Października 2019 (edytowane) Za 2 komplety (zimowe + letnie) można kupić 2 komplety całorocznych.Na teraz i gdy się zużyją na później.Poza tym sa tez tacy, ktorzy kupują używanecie zimowki nie patrząc na date produkcji opony tylko na cene. Ale zimowki na aucie mają .Widzę, że jesteś "fanem" całorocznych" OK.Ja jestem za letnimi i zimowymi.Nie kupuję "używek", bo wiem czego się można spodziewać, lub NIE spodziewać na drodze,,,, ps. Na ten przykład taka miła trasa zimowa:Katowice - Sokółka- tam i z powrotem- nie czuję tego na "całorocznych" Edytowane 29 Października 2019 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Wywar #27280 Napisano 29 Października 2019 Michelin cross climate sa dobre, a jak bym mial taka aure jak w Polsce teraz to nawet bym nie myslal o przekladaniu opon, macie idealna pogode teraz na wielosezonowki, poco sie truc i placic 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11510 #27281 Napisano 29 Października 2019 Lincoln, jak tam MB? 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rradek 94 #27282 Napisano 30 Października 2019 Michelin cross climate sa dobre, a jak bym mial taka aure jak w Polsce teraz to nawet bym nie myslal o przekladaniu opon, macie idealna pogode teraz na wielosezonowki, poco sie truc i placicChyba w gruncie rzeczy o to najbardziej chodzi. W zeszłym roku, w kwietniu, na odcinku 5 km mijałem 3 zakopane auta, bo ludzie pozmieniali na letnie, a tu śnieg spadł...Mamy tak rozpaćkane pory roku, że jak ktoś nie ma 2 kompletów na felgach i sam nie zmienia, jak ktoś nie lata dużych tras czy nie ma zacięcie rajdowca, to całoroczne są idealne. O ile wskakiwanie w zimówki można ustawić na sztywno (np. od 1 listopada), to termin zmiany na letnie zawsze dla mnie był problemem... Wysłane z mojego EVR-L29 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 718 #27283 Napisano 30 Października 2019 nawet w maju potrafi sypnąć śniegiem więc na zimówkach trzeba by latać do czerwca 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Keniutek 278 #27284 Napisano 30 Października 2019 A z drugiej strony, czasem zdarza się w grudniu kosić trawę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5948 #27285 Napisano 30 Października 2019 Oczywiscie można jeździc na czym kto chce.Przy kolizji, ubezpieczyciel potem ma pole do popisu...a to złe opony, a to słaby bieżnik, a to... inne takie.. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vvv 2442 #27286 Napisano 30 Października 2019 Najwazniejsze to zmienic w glowie ustawienia z letnich na zimowe bo bez tego to i najlepsze opony nie pomoga. Wlasnie, jak tam nowy mercedes? 0 Pozdrawiam,Janek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6263 #27287 Napisano 30 Października 2019 Mhm, polecam też w okresie jesiennym przekładać skrobaczkę do auta zastępczego jak Wasze zostaje w serwisie Dzisiaj rano skrobałem szyby kartą na tor gokartowy, bo była najbardziej bezużyteczna z tych co miałem w portfelu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rradek 94 #27288 Napisano 30 Października 2019 Oczywiscie można jeździc na czym kto chce.Przy kolizji, ubezpieczyciel potem ma pole do popisu...a to złe opony, a to słaby bieżnik, a to... inne takie..I prędzej doczepi się do tego, że w kwietniu czy maju zalozyłeś letnie, bo przecież ciepło, a tu mróz chwycił, snieżek sypnął, a Ty na letnich... BTW: A poważnie, to żaden ubezpieczyciel nie doczepi się całorocznych opon. Najprędzej, to może szurać o głębokość bieżnika, a jak będzie bardzo zawzięty, to o zgodność rozmiarów z dopuszczonymi przez producenta do danego modelu auta. Wysłane z mojego EVR-L29 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wieloryb 3730 #27289 Napisano 30 Października 2019 Zazwyczaj przeciwnicy opon całorocznych nigdy na nich nie jeździli. Ale usilnie powtarzają mantre, iż ubezpieczyciel może coś gdzieś kiedyś zakwestionowsc. A kiedy pada argument, że większych miastach sa kolejki, pada odpowiedź, ze nie to żaden problem, bo "mam somsiada gumiarza i robi mi to za uścisk dłoni nawet o 3 rano “.Dziś moi dwaj koledzy zapisali się na wymianę opon. Najszybszy termin zs tydzień... Do 3 zakładów e okolicy. A obu czeka trasa na cmentarz po Polsce. Na szczęście, pogoda jest ok, a co jakby nagle spadł śnieg na autostradzie i temp znacznie później zera? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #27290 Napisano 30 Października 2019 (edytowane) Zazwyczaj przeciwnicy opon całorocznych nigdy na nich nie jeździli. Ale usilnie powtarzają mantre, iż ubezpieczyciel może coś gdzieś kiedyś zakwestionowsc. A kiedy pada argument, że większych miastach sa kolejki, pada odpowiedź, ze nie to żaden problem, bo "mam somsiada gumiarza i robi mi to za uścisk dłoni nawet o 3 rano “.Dziś moi dwaj koledzy zapisali się na wymianę opon. Najszybszy termin zs tydzień... Do 3 zakładów e okolicy. A obu czeka trasa na cmentarz po Polsce. Na szczęście, pogoda jest ok, a co jakby nagle spadł śnieg na autostradzie i temp znacznie później zera?Ufam, że będzie jechał ostrożnie, a nie dymał jak kretyn, ile fabryka dała... Robię ok. 50tys rocznie na całorocznych Nexen'ach i jest ok... Edytowane 30 Października 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 70726 #27291 Napisano 30 Października 2019 Lincoln, jak tam MB? Nieźle, całkiem nieźle, dziękuję. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #27292 Napisano 30 Października 2019 (edytowane) Jak kupiłem samochód to założyli mi wielosezonowe opony 19” ale dostałem komplet opon zimowych na felgach 18” około 7/8mm i świeże tak więc będę zmieniał na zimowe ale jak mi się skończą to już nie mam zamiaru kupować zimowych opon.Jeżdżę przeważnie w mieście dość małym 50tys mieszkańców, mało solą ale i mało pada i jest dość ciepło bo morze oddaje ciepło w ziemię! Więc jest przewaga temperatur powyżej 0 rocznie robię 10tys km. Z czego większość jak jadę na urlop do Polski I powiem szczerze, że nie widzę sensu zmiany opon na zimowe! A jeszcze robiłem zmiany od 8lat bez sensu! a nawet ostatnie 3lata to opony z kolcami miałem. Edytowane 30 Października 2019 przez szwed 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 583 #27293 Napisano 30 Października 2019 Nie ma Polsce obowiązku jazdy na zimówkach wiec ubezpieczyciel nie może wymagac zimówek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #27294 Napisano 30 Października 2019 Nieźle, całkiem nieźle, dziękuję. ]Do tej gwiazdy przydała by się inna gwiazda na wskazówce godzinowej! Jak to mówią nie ma jazdy bez gwiazdy! 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wieloryb 3730 #27295 Napisano 30 Października 2019 Nieźle, całkiem nieźle, dziękuję. Czujesz td spojrzenia młodych dziewczyn na światłach? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 70726 #27296 Napisano 30 Października 2019 Do tej gwiazdy przydała by się inna gwiazda na wskazówce godzinowej! Jak to mówią nie ma jazdy bez gwiazdy! Nie przepadam za Tisellem. Czujesz td spojrzenia młodych dziewczyn na światłach? Zdecydowanie nie starych. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 583 #27297 Napisano 30 Października 2019 Do tej gwiazdy przydała by się inna gwiazda na wskazówce godzinowej! :DJak to mówią nie ma jazdy bez gwiazdy! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 70726 #27298 Napisano 30 Października 2019 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #27299 Napisano 30 Października 2019 [url="http://zegarkiclub.pl/forum/ig%5B/url] Mamy to! 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41408 #27300 Napisano 30 Października 2019 Nieźle, całkiem nieźle, dziękuję. Gratuluję.Wjechałeś do garażu? 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach