Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Idzie nowe...

BMW kokpit.jpg

BMW kokpit2.jpg

BMW kokpit3.jpg

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Co do RX'a Tomka...

Bardzo mocno mojego szwagra poniosło...

Co najciekawsze w konfiguratorze "miedziany" bo taką nazwę nosi ten lakier wygląda na zupełnie inny; ciemniejszy w innej tonacji. Na zdjęciu zalatuje Barbie, ale na żywo robi całkiem fajne wrażenie.

396499820_rzowy.thumb.png.c72c32e97fb305a1e266f8df06146bfe.png

Na myśl przychodzi mi kolor iPhonów.
Ciekawy kolor. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Idzie nowe...

BMW kokpit.jpg

BMW kokpit2.jpg

BMW kokpit3.jpg

Przytulnie😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, facecik napisał(-a):

Przytulnie😉

No bardzo 🤔🤔🤔

CAM014_INTEGRA_X_PRINT_00000-1024x576.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

No bardzo 🤔🤔🤔

CAM014_INTEGRA_X_PRINT_00000-1024x576.jpg

Tomek serio nie wiem o co Ci chodzi, w ten nuty już grano dawno temu. Wydaje mi się, że masz Espace IV generacji, więc zegary masz również na podszybiu.

Renault.jpg

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Autor1984 napisał(-a):

Tomek serio nie wiem o co Ci chodzi, w ten nuty już grano dawno temu. Wydaje mi się, że masz Espace IV generacji, więc zegary masz również na podszybiu.

Renault.jpg

Nie nie mam  Espace mam Scenica a dla czego, bo na takiego było mnie stać i chciałem naprawdę praktyczne autko duży ustawy bagażnik masę schowków, wygodne do wsiadania i wysiadania a i szukałem takiego Scenica z najmocniejszym silnikiem jaki był w nim dostepny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, TomcioMiki napisał(-a):

Nie nie mam  Espace mam Scenica a dla czego, bo na takiego było mnie stać i chciałem naprawdę praktyczne autko duży ustawy bagażnik masę schowków, wygodne do wsiadania i wysiadania a i szukałem takiego Scenica z najmocniejszym silnikiem jaki był w nim dostepny 

Ok Scenic... A więc Scenic II ma zegary na desce, które też "wędrują" w stronę podszybia. Tego typu dizajn już znamy. I Ty również go powinieneś znać.

scenicII.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, RysiekOchodzki napisał(-a):

Tak tu wrzucę :) 

image.png.671e93a5290de7add348d08d89757bd2.png

4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

@RysiekOchodzki

Poczuli swąd socjalizmu rodem z PRL.

CPN.jpg
Puentując
; socjalizm zawsze prowadzi do niewydolności, zawsze.

Choć Szwedzi pewnie nie narzekają w normalnych warunkach ładując swoje elektryki, to takie obrazki powinny być dla każdego przestrogą, jeżeli nam się siłą narzuca zeroemisyjność do jakiegoś tam roku, to musimy tupać tak głośno, aby przygotowali infrastrukturę, która będzie wydolna i nie będzie powodowała drogowego paraliżu.

Infrastruktura jest... to konflikt Tesli z największym związkiem zawodowym w Szwecji do którego oprócz pracowników moto należą też elektrycy. W ramach solidarności odmawiają podpięcia stacji ładujących do sieci. I to wszystko w czasie okresu świąteczno - noworecznego. Jak zawsze z takimi akcjami cierpi ten najmniej winny a przy okazji można zalać internet zdjęciami i historią wyrwaną z kontekstu jakie to elektryki są be

Edytowane przez Rebrov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Rebrov napisał(-a):

Infrastruktura jest... to konflikt Tesli z największym związkiem zawodowym w Szwecji do którego oprócz pracowników moto należą też elektrycy. W ramach solidarności odmawiają podpięcia stacji ładujących do sieci. I to wszystko w czasie okresu świąteczno - noworecznego. Jak zawsze z takimi akcjami cierpi ten najmniej winny a przy okazji można zalać internet zdjęciami i historią wyrwaną z kontekstu jakie to elektryki są be

Dlatego napisałem, że Szwedzi w normalnych warunkach nie mają na co narzekać. My natomiast mamy bardzo wiele roszczeń wobec warunków jakie się nam stawia. I o to mi w sumie chodziło - to odniesienie do tego co mamy, a czym mamy jeździć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Renault.jpg

Nie chodziło mi o zegary tylko strasznie ascetycznie a deska w Espace to jeden wielki schowek czego w tej Bmce nie uświadczysz 🤗🤗🤗

456x342.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Nie chodziło mi o zegary tylko strasznie ascetycznie a deska w Espace to jeden wielki schowek czego w tej Bmce nie uświadczysz 🤗🤗🤗

456x342.jpeg

Zarówno deska i sam kokpit w Espace i Scenicu musiały w dniu premiery u takich malkontentów jak Ty wywołać podobne poczucie niesmaku. Dziwne, że później tymi samochodami wszyscy jeździmy... Paradoks. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Renault.jpg

I pisaliśmy o przytulności wnętrza a mi się skojarzyło z salą operacyjną 🤗🤗🤗

Teraz, Autor1984 napisał(-a):

Zarówno deska i sam kokpit w Espace i Scenicu musiały w dniu premiery u takich malkontentów jak Ty wywołać podobne poczucie niesmaku. Dziwne, że później tymi samochodami wszyscy jeździmy... Paradoks. :)

A widzisz u mnie tak nie było przesiadłem się z Saaba do Scenica, bo dziecko bo zwierzak, bo czasami potrzebuję przewieść więcej jak 5  osób bo szukałem auta z hakiem na platformę do rowerów problem z barkami nie dźwignię rowerów na dach ma szklany dach co Żonie się podoba bo wnętrze jest ładnie doświetlone i trafiła się uturbiona dwulitrowka szkoda że już nie robią miniwanów . Nie jest idealny ma masę wad ale jest praktyczny jak dla mnie 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Dlatego napisałem, że Szwedzi w normalnych warunkach nie mają na co narzekać. My natomiast mamy bardzo wiele roszczeń wobec warunków jakie się nam stawia. I o to mi w sumie chodziło - to odniesienie do tego co mamy, a czym mamy jeździć ;)

2 godziny temu, Rebrov napisał(-a):

Nie mają co narzekać, a jednak narzekają... link do tego filmu przesłał mi kolega Szwed. Z jego perspektywy ta infrastruktura wygląda tak, że 1/3 jest zepsuta/nie działa; 1/3 jest zajęta, a szukając pozostałej 1/3 musi sprawdzać, czy ma kartę kompatybilną z danym operatorem. Rozmawiałem ostatnio z kolegami z Nordyków i powiedziałem im, że przekaz mainstreamu w Polsce jest taki -  u nas jest zaścianek i średniowiecze, ale jak tylko wyjedziemy na zachód/południe/północ to raj na ziemi i taka infrastruktura, że nic tylko śmigać. Nieźle się uśmiali jak to usłyszeli. I jeszcze garść statystyk ze Szwecji: rejestracje nowych samchodów osobowych 2024 vs. 2023: total -7%; elektryki -15,9%; hybrydy +3,3%. Emisja CO2 +5% (wzrost z 61 do 64 g/km). Źródło: mobilitysweden.se

Ale najlepiej jest zarzucić wyrwanie z kontekstu i przekonywać, jakie to elektryki są cacy.

Edytowane przez RysiekOchodzki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, RysiekOchodzki napisał(-a):

Nie mają co narzekać, a jednak narzekają... link do tego filmu przesłał mi kolega Szwed. Z jego perspektywy ta infrastruktura wygląda tak, że 1/3 jest zepsuta/nie działa; 1/3 jest zajęta, a szukając pozostałej 1/3 musi sprawdzać, czy ma kartę kompatybilną z danym operatorem. Rozmawiałem ostatnio z kolegami z Nordyków i powiedziałem im, że przekaz mainstreamu w Polsce jest taki -  u nas jest zaścianek i średniowiecze, ale jak tylko wyjedziemy na zachód/południe/północ to raj na ziemi i taka infrastruktura, że nic tylko śmigać. Nieźle się uśmiali jak to usłyszeli. I jeszcze garść statystyk ze Szwecji: rejestracje nowych samchodów osobowych 2024 vs. 2023: total -7%; elektryki -15,9%; hybrydy +3,3%. Emisja CO2 +5% (wzrost z 61 do 64 g/km). Źródło: mobilitysweden.se

Ale najlepiej jest zarzucić wyrwanie z kontekstu i przekonywać, jakie to elektryki są cacy.

Akturat wielkim problemem w Szwecji byly glupie decyzje podejmowane przez partie zielonych. Podatki, bardzo wysokie ubezpieczenia, glupie umowy z innymi panstwami na sprzedaz pradu. 

Nie wspomne o tym, ze odkad polaczyli swoja poczte z Dunczykami to prawie nic tam nie dochodzi 🤦‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

wczoraj kumplowi wysłałem filmik z prezentacją tego nowego kokpitu BMW i też mi odesłał espace'a:lol:

a że BMW czerpie już z tego co było - teraz chyba wszystkie oznaczenia wewnętrze generacji będą się zaczynać od litery U (X1 ma U11), 90 lat temu niemcy wypuścili na świat całe setki maszyn z takimi oznaczeniami ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, trollu napisał(-a):

wczoraj kumplowi wysłałem filmik z prezentacją tego nowego kokpitu BMW i też mi odesłał espace'a:lol:

a że BMW czerpie już z tego co było - teraz chyba wszystkie oznaczenia wewnętrze generacji będą się zaczynać od litery U (X1 ma U11), 90 lat temu niemcy wypuścili na świat całe setki maszyn z takimi oznaczeniami ;)

🤔🤔🤔

German_U-Boat_U-570_enters_dock_at_Barrow-in-Furness_after_her_capture.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, trollu napisał(-a):

Ten kokpit to koncept, czy już taki wejdzie do produkcji? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, RysiekOchodzki napisał(-a):

musimy pamiętać dlaczego w Skandynawii kochają elektryki - zwłaszcza  Tesla- ? bo ich rządy dały ogromne wsparcia finansowego na zakup tych aut - w Polsce ta sama sytuacja by była , uwierz mi- obecnie rządy wycofują tych dotacji na elektryki,  bo muszą karmić uchodzaców i finansować luksusowych aut na ukraińskich tablicach 😉 i stąd spadek zainteresowanie elektrykami, natomiast inne pytanie bym zadał : ilu właścicieli elektryków wróciło do spalinówek ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

natomiast inne pytanie bym zadał : ilu właścicieli elektryków wróciło do spalinówek ? 

W DE sposrod moich znajomych, ktorzy przesiedli sie na elektryki: zero. Dwie osoby wlasnie zamienily elektryka na elektryka. Reszta rowniez planuje kolejne auto elektryczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wśród moich znajomych 2 osoby są na pierwszym swoim elektryku, pewnie nie sprzedadzą ich i nie kupią zamiast nich spalinówek. Oczywiście elektryk u jednego i u drugiego jest czwartym autem w rodzinie, oprócz nich zarówno jeden jak i drugi ma jednego diesela i dwie benzyny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elektryk jako jedyny samochód ma sens dla osoby mieszkającej we własnym domu z możliwością nocnego doładowania, ewentualnie jak w bloku, ale doładowują w miejscu pracy i gdy traktują ten samochód jako środek przemieszczania się do pracy i z powrotem. Wakacje tylko samolotem, o ile lotnisko jest w zasięgu elektryka. W każdym innym przypadku elektryk nie ma sensu. A najlepiej, gdy elektryk jest samochodem nr 2 lub 3 itd., w rodzinie. Funkcjonalność samochodów spalinowych i elektrycznych jest zasadniczo odmienna, przynajmniej w polskich realiach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Elektryk jako jedyny samochód ma sens dla osoby mieszkającej we własnym domu z możliwością nocnego doładowania, ewentualnie jak w bloku, ale doładowują w miejscu pracy i gdy traktują ten samochód jako środek przemieszczania się do pracy i z powrotem. Wakacje tylko samolotem, o ile lotnisko jest w zasięgu elektryka. W każdym innym przypadku elektryk nie ma sensu. A najlepiej, gdy elektryk jest samochodem nr 2 lub 3 itd., w rodzinie. Funkcjonalność samochodów spalinowych i elektrycznych jest zasadniczo odmienna, przynajmniej w polskich realiach. 

Myślę, że elektryk to tylko krótkie trasy ale co kto lubi. Ja mieszkam w domu ale nie widzę natomiast sensu np co dwa dni ładować elektryka. 

Natomiast jest ich sporo. Ulicę obok sąsiad miał 2 Tesle elektryczne teraz widzę, że on ma BWM 7 w elektryku taką jak Łukasz @Autor1984 tylko nie wiem jakieś wyposażenie m pakiecie a wczoraj żona jechała Macanem. 

Nie wiem jakie one mają zasięgi na prądzie . Jeszcze Porshe bo jeździ w koło komina to rozumiem ale wybaczcie BMW w elektryku nie rozumiem a to już auto grubo ponad 600 k...

25 minut temu, pechagto napisał(-a):

Wśród moich znajomych 2 osoby są na pierwszym swoim elektryku, pewnie nie sprzedadzą ich i nie kupią zamiast nich spalinówek. Oczywiście elektryk u jednego i u drugiego jest czwartym autem w rodzinie, oprócz nich zarówno jeden jak i drugi ma jednego diesela i dwie benzyny.

Jako 3 auto do jeżdżenia  w koło komina  jak najbardziej rozumiem. Cicho i wtedy tak jak u mnie przy wożeniu dzieci raz w tygodniu ładowanie. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

ilu właścicieli elektryków wróciło do spalinówek ?

Brat po trzech latach zamienił id.3 na corolle hybrid, o vw mówi krótko 'kupa do sześcianu'  ;)

Dobrze że miał w wynajmie bo odsprzedanie używki za rozsądne pieniądze jest b. trudne

tapatalked

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, kornel91 napisał(-a):

Myślę, że elektryk to tylko krótkie trasy ale co kto lubi. Ja mieszkam w domu ale nie widzę natomiast sensu np co dwa dni ładować elektryka. 

Natomiast jest ich sporo. Ulicę obok sąsiad miał 2 Tesle elektryczne teraz widzę, że on ma BWM 7 w elektryku taką jak Łukasz @Autor1984 tylko nie wiem jakieś wyposażenie m pakiecie a wczoraj żona jechała Macanem. 

Nie wiem jakie one mają zasięgi na prądzie . Jeszcze Porshe bo jeździ w koło komina to rozumiem ale wybaczcie BMW w elektryku nie rozumiem a to już auto grubo ponad 600 k...

Jako 3 auto do jeżdżenia  w koło komina  jak najbardziej rozumiem. Cicho i wtedy tak jak u mnie przy wożeniu dzieci raz w tygodniu ładowanie. 

Jakie tam 600k, to tylko wartość początkowa. Zakładam, że tyle nie wydał, bo pewnie ma w leasingu czy innym najmie i spłaca utratę wartości + odsetki, bo za 2-3 lata zmieni na inne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

Zgadzam się. Wczoraj znowu byłem w pracy 93km od domu. Firma wynajęła mi auto z wypożyczalni (hybrydowy Fiat 500). Musiałem go zwrócić do 19. Przyjechałem do mojego miasta na 18:30, zatankowałem auto do pełna w 5 minut na stacji niedaleko parkingu wypożyczalni i zwróciłem auto. Z elektrykiem nie miałbym szans zdążyć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi