XoneX 300 #50251 Napisano 23 Września dziwi mnie, że aso nie chce robić na gwarancji, pewnie ma za to płacone od producenta. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacus 1627 #50252 Napisano 23 Września ASO wysłało zapytanie do BMW, które odpowiedziało, że to jest stan zgodny z ich standardami, tak w skrócie. 0 JACEK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11699 #50253 Napisano 23 Września Gdybym miał gdzie to trzymać, to bym kupił, ech 4 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 65081 #50254 Napisano 23 Września Godzinę temu, jacus napisał(-a): ASO wysłało zapytanie do BMW, które odpowiedziało, że to jest stan zgodny z ich standardami, tak w skrócie. A płaci się cebuliony za tą jakość 😁😁😁 49 minut temu, tommly napisał(-a): Gdybym miał gdzie to trzymać, to bym kupił, ech Gaz bym tylko wywalił 😁😁😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 293 #50255 Napisano 23 Września 4 godziny temu, jacus napisał(-a): sierpień 2025r, nalot praktycznie żaden, też uważam, że masakra zwłaszcza podejście do klienta, bo wpadki mogą się zdarzyć ale zawsze można wyjść z twarzą 🤦♂️ 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czujnik 584 #50256 Napisano 23 Września 4 godziny temu, Remy napisał(-a): Ciekawe co Niemieckie ASO by odpowiedziało... Wydech jest poza gwarancją Wyjątkiem jest katalizator i sondy ale bez uszkodzeń mechanicznych tapatalked 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 682 #50257 Napisano 23 Września ASO wysłało zapytanie do BMW, które odpowiedziało, że to jest stan zgodny z ich standardami, tak w skrócie.No i dlatego, że mają takie standardy to zaczynają ich wygryzać chińczyki. Oby tak dalej, to nie skończy Wydech jest poza gwarancją Wyjątkiem jest katalizator i sondy ale bez uszkodzeń mechanicznych tapatalkedA nie ma przypadkiem 6 miesięcy? Czy coś w tym stylu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czujnik 584 #50258 Napisano 23 Września 5 minut temu, mandaryn44 napisał(-a): A nie ma przypadkiem 6 miesięcy? Czy coś w tym stylu. Tak czasem piszą na niemieckim motor-talku ale mam x5 od dealera z Bocholt i wydech był wycięty z gwarancji Wiem że może dać umowę serwisową bez wyłączeń jako gest handlowy na rok ale ja wybrałem fabryczne 2 lata W końcówce drugiego roku wymienili mi skrzynie i napędy 37tys € bez zbędnego pieprzenia tapatalked 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11528 #50259 Napisano 23 Września (edytowane) 3 godziny temu, tommly napisał(-a): Gdybym miał gdzie to trzymać, to bym kupił, ech Najlepszą opcją jest 500 Ogólnie 600 - to poszukiwany klasyk ze względu na V12, ale podobno kosztowny w naprawie + drogi osprzęt. W140 - to marzenie, które muszę prędzej czy później spełnić. Kolega Michał @Lynx27ma piękną loszkę. Wersja Grand Edition Edytowane 23 Września przez Autor1984 2 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 293 #50260 Napisano 23 Września 2 godziny temu, Czujnik napisał(-a): Tak czasem piszą na niemieckim motor-talku ale mam x5 od dealera z Bocholt i wydech był wycięty z gwarancji Wiem że może dać umowę serwisową bez wyłączeń jako gest handlowy na rok ale ja wybrałem fabryczne 2 lata W końcówce drugiego roku wymienili mi skrzynie i napędy 37tys € bez zbędnego pieprzenia tapatalked Po niespełna 2 latach padła Ci skrzynia i napęd? Myślałem, że moje byłe XC90 to był szczyt szmelcu, ale widzę, że się myliłem 😁 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czujnik 584 #50261 Napisano 24 Września 11 godzin temu, Osiem napisał(-a): Po niespełna 2 latach padła Ci skrzynia i napęd? Tak, przy przebiegu 70tys km Jakieś zawory w sterowniku nie otwierały się prawidłowo, zmniejszone smarowanie, wyższa temp. itd Plus uszkodzenie mech. różnicowego przez niewłaściwe zmiany biegów Niezauważalne w normalnej jeździe i po prostu któregoś dnia zesrała się Nie takie historie wyskakują w tych klocach tapatalked 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 293 #50262 Napisano 24 Września 55 minut temu, Czujnik napisał(-a): Tak, przy przebiegu 70tys km Jakieś zawory w sterowniku nie otwierały się prawidłowo, zmniejszone smarowanie, wyższa temp. itd Plus uszkodzenie mech. różnicowego przez niewłaściwe zmiany biegów Niezauważalne w normalnej jeździe i po prostu któregoś dnia zesrała się Nie takie historie wyskakują w tych klocach tapatalked Jak to czyta ktoś, kto ma ochotę na takie auto po gwarancji, to może się spocić 😁 I tak dobrze, że dojechała do 70 kkm. Moje XC90 to przy takim przebiegu by chyba wybuchło. Przy 45 kkm miałem już pół auta wymienione 😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 4962 #50263 Napisano 24 Września Mam od kilkunastu lat ziomka-sąsiada, który pracuje dla niemieckiego automotive (głównie BMW i MB). Rzadko się widujemy, bo jeździ po Europie i gdzieś tam jeszcze. Ucięliśmy sobie pogawędkę na chodniku dwa dni temu, również o motoryzacji. Sprzedał mi kilka plotek z branży oraz swojego garażu. Odnośnie problemów forumowicza z BMW, to tenże kolega ma (właściwie miał do niedawna) dwa pojazdy: 7er 750Li oraz X50d M. Pierwszy sprzedał po tym, jak dwa razy totalnie się rozkraczył na autostradzie - jakiś fakap silnika. Drugi właśnie sprzedaje, bo jest głównie w serwisie. Ogromne problemy z układem hamulcowym oraz zawieszeniem. Ma przedłużoną gwarancję i uznają mu te wady, ale ma dość. Planuje kupić "jakieś japońskie małe gówno". Co do MB to odradza kupowanie czegokolwiek poza E i S. Szczególnie wypusty węgierskie, które ponoć po cichu, ale bardzo sprawnie zamieniają się w chińskie bebechy opatrzone gwiazdą. Ciekawy ten niemiecki plan na walkę z chińszczyzną 🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XoneX 300 #50264 Napisano 24 Września 47 minut temu, Valygaar napisał(-a): Mam od kilkunastu lat ziomka-sąsiada, który pracuje dla niemieckiego automotive (głównie BMW i MB). Rzadko się widujemy, bo jeździ po Europie i gdzieś tam jeszcze. Ucięliśmy sobie pogawędkę na chodniku dwa dni temu, również o motoryzacji. Sprzedał mi kilka plotek z branży oraz swojego garażu. Odnośnie problemów forumowicza z BMW, to tenże kolega ma (właściwie miał do niedawna) dwa pojazdy: 7er 750Li oraz X50d M. Pierwszy sprzedał po tym, jak dwa razy totalnie się rozkraczył na autostradzie - jakiś fakap silnika. Drugi właśnie sprzedaje, bo jest głównie w serwisie. Ogromne problemy z układem hamulcowym oraz zawieszeniem. Ma przedłużoną gwarancję i uznają mu te wady, ale ma dość. Planuje kupić "jakieś japońskie małe gówno". Co do MB to odradza kupowanie czegokolwiek poza E i S. Szczególnie wypusty węgierskie, które ponoć po cichu, ale bardzo sprawnie zamieniają się w chińskie bebechy opatrzone gwiazdą. Ciekawy ten niemiecki plan na walkę z chińszczyzną 🤔 A w ogłoszeniach: sprzedam bezwypadkowe auto, serwisowane wyłącznie w aso, itd. itp. ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1585 #50265 Napisano 24 Września w końcu się udało 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czujnik 584 #50266 Napisano 24 Września 2 godziny temu, Valygaar napisał(-a): Ogromne problemy z układem hamulcowym oraz zawieszeniem Hamulce w x5M to temat rzeka, kto ma ten wie No i nie jest tanio oj nie tapatalked 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11528 #50267 Napisano 24 Września 2 godziny temu, Valygaar napisał(-a): Mam od kilkunastu lat ziomka-sąsiada, który pracuje dla niemieckiego automotive (głównie BMW i MB). Rzadko się widujemy, bo jeździ po Europie i gdzieś tam jeszcze. Ucięliśmy sobie pogawędkę na chodniku dwa dni temu, również o motoryzacji. Sprzedał mi kilka plotek z branży oraz swojego garażu. Odnośnie problemów forumowicza z BMW, to tenże kolega ma (właściwie miał do niedawna) dwa pojazdy: 7er 750Li oraz X50d M. Pierwszy sprzedał po tym, jak dwa razy totalnie się rozkraczył na autostradzie - jakiś fakap silnika. Drugi właśnie sprzedaje, bo jest głównie w serwisie. Ogromne problemy z układem hamulcowym oraz zawieszeniem. Ma przedłużoną gwarancję i uznają mu te wady, ale ma dość. Planuje kupić "jakieś japońskie małe gówno". Co do MB to odradza kupowanie czegokolwiek poza E i S. Szczególnie wypusty węgierskie, które ponoć po cichu, ale bardzo sprawnie zamieniają się w chińskie bebechy opatrzone gwiazdą. Ciekawy ten niemiecki plan na walkę z chińszczyzną 🤔 Ta 7mka to F01/02? 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 4962 #50268 Napisano 24 Września 35 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Ta 7mka to F01/02? G12 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11528 #50269 Napisano 24 Września 2 minuty temu, Valygaar napisał(-a): G12 Czyli rozwinięcie N63, który był silnikiem "miną", o którym kiedyś wspominał w nieniejszym temacie Łukasz @trollu Sam bym kiedyś na tą minę nadepnął... Musiał mieć pecha, bo N63R przy regularnym serwisie, podobno wykazywał/uje się niezłą trwałością. Poprawiono smarowanie i chłodzenie. W przypadku wspomnianego n63 - problemem była sama konstrukcja tj. umieszczenie turbin między głowicami - co powodowało ogromne obciążenie termiczne jednostki, a too w rezultacie skutkowało większym zużyciem i awariami. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7930 #50270 Napisano 24 Września 4 godziny temu, Valygaar napisał(-a): Co do MB to odradza kupowanie czegokolwiek poza E i S. Szczególnie wypusty węgierskie, które ponoć po cichu, ale bardzo sprawnie zamieniają się w chińskie bebechy opatrzone gwiazdą. Ciekawy ten niemiecki plan na walkę z chińszczyzną No i wszystko pieknie tylko jak dla mnie - dla dwoch osob kupowanie stodoly E jest totalnym bezsensem. Drozsze przeglady, drozsze przedluzenie gwarancji, drozsze ubezpieczenie itp. - zeby wozic powietrze... Pomijam kwestie parkowania w mojej dosc ciasnej i zatloczonej miescinie i inne trywialne drobiazgi. Dla mnie segment premium anihiluje sie sam, podcinajac galaz, na ktorej siedzi. Przy absurdalnych cenach i spadajacej jakosci materialow oraz ogolnej jakosci... coz. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tbn 4930 #50271 Napisano 24 Września Lepiej wyrobić sobie opinię na podstawie statystyki niż internetowych wpisów. https://car-recalls.eu/reliability/reliability-tuv-report-2024-2-3-years/ Jeśli chodzi o rosnącą awaryjność, to jest to prawda dla niektórych modeli , dla innych spada. Jak wybieramy auto to chyba dobrze poszukać rzeczywistych danych, wyjdzie że C klasa ma mniej awarii niż E klasa. Druga sprawa spadająca jakość. I znów , pewnie zależy. Dla mnie przesiadka z F30 do nowej G20 to była poprawa w każdym aspekcie: zawieszenie, wyciszenie kabiny, jakość materiałow (ogolnie, w detalu może bym coś znalazl co wolałem w starej). Do tego silnik b48 to znacznie lepsza konstrukcja niż n20. Wniosek, że auta są co raz lepsze ? Też nie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 696 #50272 Napisano 24 Września 5 godzin temu, Autor1984 napisał(-a): Czyli rozwinięcie N63, który był silnikiem "miną", o którym kiedyś wspominał w nieniejszym temacie Łukasz @trollu Sam bym kiedyś na tą minę nadepnął... Musiał mieć pecha, bo N63R przy regularnym serwisie, podobno wykazywał/uje się niezłą trwałością. Poprawiono smarowanie i chłodzenie. W przypadku wspomnianego n63 - problemem była sama konstrukcja tj. umieszczenie turbin między głowicami - co powodowało ogromne obciążenie termiczne jednostki, a too w rezultacie skutkowało większym zużyciem i awariami. "Hot vee" to koncepcja konstrukcji, a nie problem. Jak każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Jedni sobie lepiej radzą, inni gorzej z tym rozwiązaniem. Obecnie ta konstrukcja jest / była stosowana m.in. przez Mercedesa 4.0 AMG (M177/M178), VW (Audi/ Porsche/ Bentley) 4.0 wcześniej EA824, obecnie EA825, czy Cadillaca. Nie wspominając, że np. Ford (ten USA) miał diesla 6.7 w konstrukcji hot vee, czy jakieś egzotyki typu Mclaren. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68176 #50273 Napisano 24 Września Cały czas jestem pod wrażeniem spalania. Tu wynik z dzisiejszej trasy. 1200km na jednym tankowaniu robi wrażenie. 5 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
łowca 343 #50274 Napisano 24 Września 10 godzin temu, Krakus1 napisał(-a): w końcu się udało Ale o co chodzi ? 🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11528 #50275 Napisano 24 Września 2 godziny temu, StaryWilk napisał(-a): "Hot vee" to koncepcja konstrukcji, a nie problem. Jak każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Jedni sobie lepiej radzą, inni gorzej z tym rozwiązaniem. Obecnie ta konstrukcja jest / była stosowana m.in. przez Mercedesa 4.0 AMG (M177/M178), VW (Audi/ Porsche/ Bentley) 4.0 wcześniej EA824, obecnie EA825, czy Cadillaca. Nie wspominając, że np. Ford (ten USA) miał diesla 6.7 w konstrukcji hot vee, czy jakieś egzotyki typu Mclaren. Naturalnie to koncepcja, którą zastosowalo Ferrari, ale jednym z pierwszych produkowanych seryjnie hotV był właśnie n63. W mysl zasady lepiej uczyć sie na cudzych błędach niż własnych, inni producenci dostrzegając wiele zalet takiej konstrukcji, rowniez zastosowali je w swoich pojazdach. Ale te rowniez były awaryjne, pewnie nie w takim stopniu jak pierwsze wypusty z BMW. A w przełożeniu na to, na co każdy użytkownik samochodów zwraca uwagę, mianowicie trwałość jednostki - w moim przekonaniu bylo mimo wszystko problematyczne. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach