Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

image.thumb.png.2edc9bcfd704486fdafb137fbeab614f.png
Ktoś w BMW miał wizję:

-kierownicy ala wolant samolotu - chodzi że można zamknąć dłonie a nie o kształt,

-"lewitujących" tabletów,

I to przeszło jako "wizja przyszłości", pasująca do designu nadwozia.

Moim zdaniem mogliby zrobić dwie wersje deski rozdzielczej przy zamówieniu - classic (normalna kierownica i tablet przed twarzą kierowcy) i future (jak wyżej). 

Classic za dopłatą 😉 Myślę że wersja classic byłaby wybierana mimo dopłaty.

Edytowane przez Remy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Zgadzam się, tylko ja bym to inaczej ujął. To nie jest kwestia, że Bentley czy Rolls są mniej nowoczesne. One są równie zaawansowane technologicznie, tylko tę technologię chowają pod klasyczną formą, jak choćby obrotowe panele w Bentley Flying Spur.

Z kolei BMW i Mercedes-Benz robią odwrotnie, eksponują technologię i robią z niej element designu. W BMW 7 Series (G70) masz wręcz luksusowy minimalizm, redukcję formy i przeniesienie wielu funkcji do świata cyfrowego.

To świadome pójście w kierunku trendów znanych z technologii i nowoczesnego designu. BMW nie tyle je wymyśla od zera, co bardzo konsekwentnie przenosi je do motoryzacji.

Z kolei Bentley czy Rolls-Royce "celebrują" detal i fizyczność, tam luksus polega na tym, co możesz zobaczyć i dotknąć.

Więc, jest to kwestia dwóch różnych filozofii luksusu, jedna jest bardziej cyfrowa i przyszłościowa, druga bardziej klasyczna i dyskretna ( i znacznie droższa - to szczyt piramidy w segmencie limuzyn).

Myślę, że 2 główne powody są inne. 

1. Redukcja kosztów (w tym w Porsche na czele, które jest aktualnie w dość trudnej sytuacji) 

Choćby kolejny news z wczoraj:

https://www.samar.pl/wiadomosci/porsche-ogranicza-koszty-i-sprzedaje-udzialy-w-markach-bugatti-i-rimac-2026-rok-2026

dobrze koresponduje np.  z tym sprzed roku:

https://autogaleria.pl/byli-niepokonani-pokonala-ich-wlasna-strategia-porsche-jest-w-trudnej-sytuacji

Ekspertem w tej dziedzinie nie jestem, ale stawiam przysłowiowe orzechy przeciwko dolarom, że koszt produkcji kokpitu jak w bentleyu jest znacząco wyższy niż jak ten w nowej serii 7 / s-klasie. Czy w poprzedniej generacji vs aktualnej.

Podobnie koszt produkcji kokpitu w starszej panamerze droższy niż w nowszej i tak dalej. 

2. Przypodobanie się, próba ratowania i utrzymania sprzedaży na kurczącym się rynku Azjatyckim, w oparciu, o który budowały strategię Niemieckie koncerny.

Styl high-tech jest moim zdaniem głównie pod nich (trochę naśladuje trendy narzucane przez Chińskie auta, które nie są w stanie w krótkim czasie konkurować tradycją, historią, rzemiosłem i marką...

Sami Chińczycy tak komentują:

"Nie można polegać wyłącznie na chromowanych listwach, skórzanej tapicerce Nappa oraz stuletniej historii, żeby przekonać klientów." "Yale Zhang (Yale Zhang, który zarządza firmą badawczą Automotive Foresight z Szanghaju uważa, że niemieckie marki są niszczone przez tradycję oraz opór wobec dynamicznych zmian."

https://www.samar.pl/wiadomosci/niemieckie-marki-na-chinskim-rynku-2026-rok-2026

https://autogaleria.pl/audi-e5-sportback-sprzedaz-wyniki-chiny

"Sprzedaż AUDI, chińskich Audi, stworzonych specjalnie na potrzeby tego rynku, wystartowała z wysokiego C, ale szybko zderzyła się ze ścianą."

"Nie ma sprzedaży, są rabaty. AUDI przycięło cenę aż o 30 000 juanów" 

"Mimo to klienci wybierają produkty w pełni "chińskich" marek

Cenowo E5 Sportback trafia w segment, w którym rywalizuje z Zeekr 007 GT oraz z Xiaomi SU7. Ten drugi model znalazł w ubiegłym roku ponad 250 000 nabywców. Tu wyraźnie więc widać upodobania klientów i ich oczekiwania. W ostatnich latach w Chinach utworzył się niejako "patriotyzm zakupowy", a wybieranie zachodnich marek nie jest już czymś, co by wyróżniało.

Taki stan rzeczy jest oczywiście utrapieniem dla producentów z Europy, którzy zbudowali swój międzynarodowy biznes opierając się w dużej mierze na świetnych wynikach sprzedaży z Chin. Gdy ten rynek zaczął im znikać, stanęli w trudnej sytuacji, z której w zasadzie nie mają dobrego wyjścia."

Faktycznie jest chyba tak, że średnia wieku nabywców aut premium jest niższa niż Chinach niż w Europie / czy USA i pod nich trzeba robić marki masowe, do jakich należy BMW. Taka technologiczna denza z dronem na dachu bentleyowi / rollsowi się raczej nie postawi ;) Z drugiej strony nie wiem czy Niemcy ostatecznie wygrają z Chińczykami w ich własną,  technologiczną grę...

P.S. S63 AMG E-performance startuje od prawie 1 100 000 zł "w basic-u", dobry konfig (jak w filmie) to 1.3-1.4 mln zł - czyli cena bliska temu za ile można kupić nowego flying spura (do Rollsa Ghosta jeszcze trochę brakuje). 

Edytowane przez StaryWilk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Olo_H napisał(-a):

Ja bym powiedział jeszcze inaczej . Abstrahując od całej technologii, która w tych samochodach jest, według mnie jednym z głównych powodów zastępowania wszystkiego "dotykiem" jest po prostu ekonomia. Cayenne kiedyś miało pomiędzy siedzeniami z przodu kilkadziesiąt przycisków do włączania podgrzewania / wentylacji foteli, regulacji zawieszenia i nie pamiętam czego tam jeszcze. Każdy przycisk wykończony chromowaną obwódką. Potem wszystkie przyciski zostały zastąpione dotykowym panelem. Cena raczej nie spadła, koszt produkcji znacząco. Podobnie z licznikami i wieloma innymi rozwiązaniami. A że młodzi ludzie są od dzieciństwa przyzwyczajeni do ekranów dotykowym to kupują te rozwiązania, zwłaszcza jak wciska się wszystkim, że to postęp 😜

Pisałem o tym, pewnie rok temu. Tak, to jest jedna z przyczyn.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Ja.

Jakby ktoś dałby mi go gratis (zakup + serwis) nie jeździłbym. Mówię całkiem poważnie. Dla mnie dramat, qpa po jagodach, szambo pełne zanurzenie, dno pełne mułu. Ale to ja.

@Dorian06Trochę Ci nie wierzę. SERIO!  Będąc w posiadaniu MINI, będące w "łapach" BMW masz równie "dziwaczny" gust jak ja :) "Właściciel Mini" - moglibyśmy nawet film nalręcić, aby brzmiał dobrze, byłby w języku francuskim:  "Propriétaire de Mini".

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

@Dorian06Trochę Ci nie wierzę. SERIO! 

Serio. 

7 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Będąc w posiadaniu MINI, będące w "łapach" BMW masz równie "dziwaczny" gust jak ja :) "Właściciel Mini" - moglibyśmy nawet film nalręcić, aby brzmiał dobrze, byłby w języku francuskim:  "Propriétaire de Mini".

To, że Mini jest w rękach BMW nic dla mnie nie znaczy oprócz kosztów. Gdyby należało np do Stelantis serwis byłby tańszy. 

Mam Mini bo nie mam żadnej innej alternatywy w miarę rozsądnych pieniądzach. Gdyby Fiat miał w ofercie 500 taką jak miałem tylko z automatyczną skrzynią biegów to nie jeździłbym Mini. A jakby był to Abarth to byłbym mega szczęśliwy. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Dorian06 napisał(-a):

Serio. 

To, że Mini jest w rękach BMW nic dla mnie nie znaczy oprócz kosztów. Gdyby należało np do Stelantis serwis byłby tańszy. 

Mam Mini bo nie mam żadnej innej alternatywy w miarę rozsądnych pieniądzach. Gdyby Fiat miał w ofercie 500 taką jak miałem tylko z automatyczną skrzynią biegów to nie jeździłbym Mini. A jakby był to Abarth to byłbym mega szczęśliwy. 

Masz Mini z jakichś powodów.

Ale w życiu do głowy by mi nie przyszło, abym pisał o tym w ten sposób: "Dla mnie dramat, qpa po jagodach, szambo pełne zanurzenie, dno pełne mułu. Ale to ja." 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.04.2026 o 18:17, Autor1984 napisał(-a):

Masz Mini z jakichś powodów.

Z tych co napisałem wyżej. 

Cytat

Ale w życiu do głowy by mi nie przyszło, abym pisał o tym w ten sposób: "Dla mnie dramat, qpa po jagodach, szambo pełne zanurzenie, dno pełne mułu. Ale to ja." 

Ale tak jest. 

To co mam napisać

Że całe zycie marzę️ Że podoba mi się️ Jak to nie prawda. 

Edytowane przez Dorian06

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że mylimy postęp z celowym oferowaniem indywidualnemu klientowi gorszego towaru, czasami wręcz luksusowo opakowanym z dziadowskim środkiem aby stworzyć jakąś iluzję towaru premium.

Pracując w przemyśle na utrzymaniu ruchu, mam do czynienia z różnymi maszynami i urządzeniami. Większość tych urządzeń jesteśmy wstanie samodzielnie naprawić i wymienić niemal każdy element bo raz że tak są zaprojektowane aby można je było naprawiać a dwa że jest dostęp do części zamiennych lub można zastosować tzw zamienniki. Wiele rzeczy co mam lub miałem w domu, to niebyłem wstanie ich naprawić mimo że w pracy naprawiam o wiele bardziej skomplikowane urządzenia. Powodów jest kilka m.in. brak dostępnych części zamiennych, sklejanie lub zalewanie klejem czy inną masą elementów aby uniemożliwić naprawę i absurdalne koszty części zamiennych co powoduje pytanie o ekonomiczny sens naprawy. 

Klientowi jak widać można dużo wmówić ale jak przyjdzie do ewentualnej naprawy to widać czy przedmiot jest tak zaprojektowany aby go było ciężej naprawić lub spowodować aby pewne elementy uległy uszkodzeniu przy rozbieraniu jak np: plastikowe zatrzaski. 

Kolejna sprawa to pracownicy są coraz gorsi, tzn: mniej silni, mniej sprytni, itp itd więc często lepiej wymienić cały podzespół bo będzie szybciej, pewniej i koniec końców drożej.

Parę lat temu znajomemu padł przedni reflektor w BMW 7, ok 12 000 zł zapłacił za wymianę bo nawet na warsztacie elektronik nie dał rady tego ogarnąć a nie takie rzeczy On naprawiał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do 7. Byłem na tej premierze i na zywo ten  nowy przód jest jeszcze gorszy niż poprzedni.

Zmiana z tyłu na plus. Wnętrze - o ile w ix3 wygląda ok, to tutaj troche nie pasuje, potrzeba będzie troche czasu żeby sie przyzwyczaić. W tej klasie powinno byc bardziej stonowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Dorian06 napisał(-a):

Serio. 

Wątpliwe patrząc po tym ile kosztują naprawy samochodów z silnikami 1.2 PureTech 🤭

Abarth ma w ofercie 500 i 600 z automatycznymi skrzyniami biegów.

Edytowane przez Adam53

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Wreszcie odebrany. 

freepik_2874303083.jpeg

👍👍👍 Szerokości na drodze 👍👍👍

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Wreszcie odebrany. 

freepik_2874303083.jpeg

Gratulacje. To teraz majówka będzie pod znakiem łośka ;)

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

👍👍👍 Szerokości na drodze 👍👍👍

Dzięki. Szerokość potrzebna, bo trochę szerszy od Kijanki i Hyundaia. :) 

9 minut temu, tommly napisał(-a):

Gratulacje. To teraz majówka będzie pod znakiem łośka ;)

Na majówkę wypad na Podlasie. Dziękuję. :) 

AI-Image-Editor-2026-04-27_16-37-16.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

Wreszcie odebrany. 

freepik_2874303083.jpeg

W końcu nadeszła ta wymarzona chwila 🍾 😊 gratuluję 🥂 Volvo to dobry wybór 👌

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

W końcu nadeszła ta wymarzona chwila 🍾 😊 gratuluję 🥂 Volvo to dobry wybór 👌

Dziękuję. Musiałem czekać na realizację zamówienia 7 miesięcy. Dobrze to jedzie. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

Dzięki. Szerokość potrzebna, bo trochę szerszy od Kijanki i Hyundaia. :) 

Na majówkę wypad na Podlasie. Dziękuję. :) 

AI-Image-Editor-2026-04-27_16-37-16.png

Jak by to powiedziała kobieta - Ładny kolor.
Co to za wersja silnikowa i wyposażenia (bo zderzak przedni dynamiczny)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Dziękuję. Musiałem czekać na realizację zamówienia 7 miesięcy. Dobrze to jedzie. :) 

Ładny przeskok z Kijanki na takie Volvo 💪 wkurw… mnie już 🤣🤣 ja swojego ceeda chcę pomęczyć  jeszcze tak do 1,5 roku i pora na zmianę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Remy napisał(-a):

Patrząc na zdjęcie wyżej T6 czyli 250km ze spalinowego + 145km z elektryka. Powinno się ładnie odbijać 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Remy napisał(-a):

To XC 60 T6 Ultra Dark. 350 KM i 659 Nm. Nie brałem skóry (tkanina), masażu i wentylacji. Poza tym chyba nic jej nie brakuje, no może poza ósemką zamiast szóstki. Wybór na słabszą wersję wynikł z jednego podstawowego powodu, ten samochód ma być moim emeryckim wozidłem, raczej nie planuję zmian w przyszłości. Stąd wybór mniej wysilonej wersji silnika spalinowego. T6 ma 253 KM ze spalinowego, a T8 aż 310, to może wydawać się na dłuższą metę ryzykowne. Mam bzika na punkcie muzyki, więc nie mogłem sobie odmówić 15-głośnikowego Bowers & Wilkins, to świetnie brzmi. Mogłem o tym się przekonać podczas samotnej jazdy, bo dzień wcześniej żona "biła po łapach". ;) Kolor lakieru to "Forest Lake", którego we wcześniejszych wersjach nie było. Volvo z kolorami nie szaleje, jaskrawości nie uświadczysz. "Forest Lake" teoretycznie jest zielony, ale w zależności od rodzaju i siły oświetlenia dopatrzeć się można różnych barw: szarości, zieleni, niebiesko-granatowego, a nawet turkusu. Na zdjęciach wygląda raczej na szary, ale na szczęście nie ciągle. Wersja Dark ma zderzak w takim kształcie jak widać na zdjęciu lekko zmodyfikowanym (dzięki AI, bo podobno trzeba ukrywać nr rejestracji ;)). Wg fabryki 5,6 s do 100, ale podobno da się zejść poniżej 5. Nie wiem, nie sprawdzałem, ale dziś bez złych zamiarów był bliski limitu dla PHEV-a. 

WhatsApp Image 2026-04-27 at 15.42.37.jpeg

59 minut temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Ładny przeskok z Kijanki na takie Volvo 💪 wkurw… mnie już 🤣🤣 ja swojego ceeda chcę pomęczyć  jeszcze tak do 1,5 roku i pora na zmianę 

Ja lat spędzonych z ProCeedem GT nie uważam za zmarnowanych. W moim wieku nie za bardzo jest czas na odkładanie marzeń na później. ;) 

WhatsApp Image 2026-04-27 at 15.42.37 (2).jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Wreszcie odebrany. 

freepik_2874303083.jpeg

Gratuluję i szerokości życzę🙂

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Olo_H napisał(-a):

Patrząc na zdjęcie wyżej T6 czyli 250km ze spalinowego + 145km z elektryka. Powinno się ładnie odbijać 😊

Przyśpiesza żwawo, chyba nawet nie czuć za bardzo, że ma silniejszego brata T8 (też jeździłem). Jeździłem w jazdach próbnych różnymi samochodami i ostatni dylemat miałem między NX 450h+, a XC 60 T6. Dynamika Volvo wygrała, poza tym słabe możliwości konfiguracji pod siebie w Lexusie także skierowały mnie do "chińczyka". W końcu moje skrzywienie zegarkowe nie mogło pozostać bez śladu. ;) 

2 minuty temu, piteks napisał(-a):

Gratuluję i szerokości życzę🙂

Dziękuję. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

Gratuluję,  i szerokości życzę @Paulus57 , audio w tym aucie to światowa liga , enjoy 👑

Dziękuję. Przekopuję Spotify i kompletuję listę ulubionych. Na razie dobijam do setki, a więc jeszcze parę kolejnych pozostało. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko pamiętaj o pobranie utworów w jakości - LOSSLESS - , na takich systemach hi-end jak Twój wyraźnie słychać różnicę w jakości nagrania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi