Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

nie żebym bronił elektryków ale nie róbmy paniki. Ile tych Tesli się spaliło? A ile np diesli BMW? Nie popadajmy w paranoję 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczająco dużo się spalilo, żeby nie ufać takim elektrycznym wynalazkom z elektrycznymi hulajnogami włącznie.

Wstawiłem info jako nowość, która pobiła ostatnio rekord na Nurburgringu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że właśnie typowego kombi nie chcę. I nie potrzebuję. Jeśli już, to ewentualnie shooting brake. Przy okazji, korzystał ktoś z Was z ofert firm brokerskich? Na OTOMOTO jest tego trochę, w stylu "taniej niż w salonie". Warto w to wchodzić, czy raczej mina..?

W tym budżecie CLA 220d 4-matic AMG shootingbreak. Świetnie prowadzenie , śliczne wykończenie i genialne 4x4. Do tego 220d oraz 7g to niezniszczalna i tania w eksploatacji kombinacja . 220d przejechałem ponad 300tkm (2 różne pojazdy). Nigdy nie zawiodły .

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś o elektrykach, mnie zaciekawiło, na tym kanale warto też obejrzeć film o drewnie.

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczająco dużo się spalilo, żeby nie ufać takim ... wynalazkom 

true, dlatego jak długo będę mógł to będę bronił się od klekoczączych ropoli. No chyba że sześć w rzędzie np w serii 1000 Fendta, takiego diesla rozumiem  ;)

samochód z silnikiem spalinowym też kiedyś był "wynalazkiem". Chłodno myśląc - prędzej czy później era spalinowych samochodów się skończy czy to się komuś podoba czy nie 

ten rekord był w jakiej kategorii? Jako auto produkowane chyba jeszcze nie jest liczony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym budżecie CLA 220d 4-matic AMG shootingbreak. Świetnie prowadzenie , śliczne wykończenie i genialne 4x4. Do tego 220d oraz 7g to niezniszczalna i tania w eksploatacji kombinacja . 220d przejechałem ponad 300tkm (2 różne pojazdy). Nigdy nie zawiodły .

Ale ilu letni musiałby być, żeby go dostać z AMG poniżej 140..?

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie... Jeździłem trochę wczoraj i dzisiaj... Czy pomogło..? I tak, i nie. Wybór kręci się cały czas wokół zbliżonego zestawu. Giulię będę sprawdzać za parę dni. Szarpnę się na przejażdżkę Q50 - wygląda i na zewnątrz, i wewnątrz świetnie. Wciąż w grze jest CLA. Do rozważań doszły 2 letnie A5. Czyli pewnie... Skoda! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

true, dlatego jak długo będę mógł to będę bronił się od klekoczączych ropoli. No chyba że sześć w rzędzie np w serii 1000 Fendta, takiego diesla rozumiem  ;)

samochód z silnikiem spalinowym też kiedyś był "wynalazkiem". Chłodno myśląc - prędzej czy później era spalinowych samochodów się skończy czy to się komuś podoba czy nie 

ten rekord był w jakiej kategorii? Jako auto produkowane chyba jeszcze nie jest liczony?

W kategorii elektrycznych 4 d sedanow :D , szybszy elektryk to  NIO EP9.  Za duzo ropy na swiecie, zeby z niej zrezygnowano i tym samym, zeby skonczyla sie era aut spalinowych.  Za naszego zycia w XXI  nie sadze, zeby to nastapiło. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elektryki w Polsce to temat w zasadzie nie istniejący. Więc i legendy o płonących masowo autach są. Prawda jest taka że spłonąć może każdy jeden z każdym napędem ale skoro w zeszłym roku w Norwegii sprzedano więcej elektryków niż spalinowych a na ulicach widać ich jakieś 30 35 % wszystkich aut to pewnie aż tak dramatycznie z nimi nie jest. Nie ma co uogólniać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wywar

Zawsze mnie ciekawi jak taki elektryczny samochod poradzi sobie w temperaturach takich jak -20, takiej bateri wystarczy chyba tylko na dojazd do pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mnie ciekawi jak taki elektryczny samochod poradzi sobie w temperaturach takich jak -20, takiej bateri wystarczy chyba tylko na dojazd do pracy.

chyba  ;)

równie dobrze można napisać, że diesel chyba nie odpali (co może się stać). Na yt są filmiki jak ludzie podróżują Teslami zimą, jesienią zeszłego roku lub wiosną w tym roku w necie pojawiło się foto Tesli z największym przebiegiem (wtedy przeszło 800tys km) zza koła podbiegunowego - na wyświetlaczu pokazywała poniżej -30st i auto jechało. Trzeba pamiętać, że bateria jest grzana zimą, latem znów chłodzona - komp to uwzględnia i "rezerwuje" pewną część baterii nawet bez wiedzy kierowcy - 100% baterii do wykorzystania "na jazdę" nie uwzględnia tej rezerwy na działanie systemów w samochodzie . Latem w aucie pracuje klima, zimą ogrzewanie - to wszystko skraca realny zasięg ale o 20% a nie o 80%

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ilu letni musiałby być, żeby go dostać z AMG poniżej 140..?

W styczniu kolega za biurka kupił - 16kkm rocznik Styczeń 2018, w centrum Stuttgard . 29k Eur. Specyfikacja jak powyżej AMG black edition (panorama, cały czarny w środku i na zewnątrz), 220d 4matic Edytowane przez switch107

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie... Jeździłem trochę wczoraj i dzisiaj... Czy pomogło..? I tak, i nie. Wybór kręci się cały czas wokół zbliżonego zestawu. Giulię będę sprawdzać za parę dni. Szarpnę się na przejażdżkę Q50 - wygląda i na zewnątrz, i wewnątrz świetnie. Wciąż w grze jest CLA. Do rozważań doszły 2 letnie A5. Czyli pewnie... Skoda! :D

Jak Q50 podoba Ci się na zdjęciach, to na żywo pewnie spodoba się jeszcze bardziej. Ja byłem niedawno na jeździe próbnej. Dobrze wygląda, dobrze się prowadzi, wewnątrz nieźle wykończone, w obecnej cenie, bardzo mocny zawodnik. Przede mną znowu wizyta w Alfie i przejażdżka Giulia, może się w tym tygodniu uda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeździłbym...

https://www.centruminfiniti.pl/samochod/infiniti-q50-premium-automat-skorzana-tapicerka-2-0-turbo-211-km-ostatnie-modele-rocznika-2018/id/46792#cfad1aaf8c0523e51ce3cb91a1bdbb9a

Jest kilka do wyboru ;) Wersja Sport też całkiem nie głupia.

Edytowane przez Keniutek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jest mróz to zostawia się diesla odpalonego na cala noc i rano jest gotowy do pracy - warszawskie autobusy miejskie :lol:https://www.wykop.pl/link/1035597/comment/8682695/

Jesli nie da sie zgrac sprzedazy starego i zakupu nowego to kupiłbym cos malego taniego na przeczekanie. Niedługo wyprzedaże rocznika , praktycznie od października wiec na tym można ugrać. Dilerzy tez zamawiaja auta dla siebie na swoj plac, auta dostepne w ciagu kilku tygodni.Pomęczyć się ten czas jakimś autem a w zamian za to parę lat jazdy autem czymś konkretnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja sport różni się praktycznie dwoma rzeczami.

1) Detale stylistyczne na zderzakach

2) Dopiero od sport zaczyna się to sławetne elektroniczne sterowanie, czyli kolumna kierownicy nie łączy się bezpośrednio z kołami mechanicznie, wszystko się odbywa przez komputer. W tej wersji podstawowej, którą wysłałeś odbywa się to jeszcze klasycznie. Chociaż na jeździe próbnej miałem wersję z elektronicznym "sterowaniem" i nie odczułem żadnej różnicy szczerze mówiąc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym zagazować Forda Edge 2017r  3,5l V6 . Jest tu może ktoś kto się tym zajmuje i coś doradzi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytaj gustaw6666, on się zajmuje gazowaniem aut zawodowo, ostatnio nie widziałem go na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W styczniu kolega za biurka kupił - 16kkm rocznik Styczeń 2018, w centrum Stuttgard . 29k Eur. Specyfikacja jak powyżej AMG black edition (panorama, cały czarny w środku i na zewnątrz), 220d 4matic

W Niemczech auta premium mają niższe ceny, a "nie-premium" wyższe niz w Polsce. Więc różnice się zacierają trochę. Dodatkowo, roczne auta premium w Niemczech są w szczególnie atrakcyjnych cenach sprzedawane. Przykład pierwszy z brzegu:

07/2018, 16,7 kkm, bezwypadkowy (wg deklaracji), 1 ręka, bogata opcja (katalogowo konnfiguracja za 80 000 euro) - do "wzięcia" za 43 000 - ok. 54% ceny katalogowej

https://www.mobile.de/pl/Samochod/BMW-530d-Sport-Line-NP-80.000-HUD-ACC-LED/vhc:car,pgn:2,pgs:10,srt:price,sro:asc,ms1:3500_22_,frn:2018,ful:diesel,mlx:20000/pg:vipcar/277459074.html

u nas też widać oferty na roczne auto z rabatem 290 000 zł - widać, że cena katalogowa to przypał:

https://autanowe.mojeauto.pl/gotowy-do-odbioru/BMW,Seria-7,sedan,diesel,oferta-19174973

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytaj gustaw6666, on się zajmuje gazowaniem aut zawodowo, ostatnio nie widziałem go na forum.

Dzieki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta 7-ka ma 15kkm przebiegu, więc nie jest nowa. Sumując rabat i utratę wartości cena jest na normalnym poziomie.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta 7-ka ma 15kkm przebiegu, więc nie jest nowa. Sumując rabat i utratę wartości cena jest na normalnym poziomie.

Oferta podobna do tej od kolegi switch107, jego kolega też kupił używanego Merca. Fakt, że w Niemczech taka 7ka jest jeszcze tańsza - jak 5-ka z przykładu, taka roczna kosztowałaby nawet poniżej 60% niższej, niemieckiej, ceny katalogowej.

Edytowane przez StaryWilk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój wybór powoli się zawęża. Dzisiaj pojeździłem sporo CLA Coupe z AMG i full bajerami. Kurna, jeszcze chwila i kierownica będzie niepotrzebna - ależ ja mam "przedpotopowca". ;)

Ale serio: mega wrażenie. Do tego super diler, kompetentny, elokwentny, inteligentny, kulturalny. Świetny dzień, nawet gdyby miał go nie kupić. Ale - jeżeli uda mi się zmieścić z tym, co bym chciał w budżecie, to CLA (Coupe lub Shooting Brake), ewentualnie A limo ;), całkiem niewykluczone. Świetny ten automat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi