dziadek 1385 #31126 Napisano 9 Stycznia 2021 (edytowane) Nie, to Volvo S80 2,5 T Edit. Owszem, Zaporożca też miałem w latach 1979 do 1983 Kupiłem nowego na tzw. asygnatę i był to mój pierwszy własny samochód. To była bardzo dobra maszyna. Jeden z niewielu który sprzedałem po trzech latach użytkowania za więcej niż zapłaciłem za nowego. Edytowane 9 Stycznia 2021 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lemax 188 #31127 Napisano 9 Stycznia 2021 Moim zdaniem wymień olej. Mimo, że praktycznie nie używany to jednak łapie wilgoć (nie może jej odparować bo nie pracuje) i zachodzą jednak procesy starzenia w oleju. Szkoda by było takiego silnika gdyby coś wyskoczyło z powodu problemów z olejem. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Wywar #31128 Napisano 9 Stycznia 2021 Dziadek chcialem tylko zartem dopisac zebys sam wymienil olej bo ci mechanicy czesci wymienia na stare ale w takiej sytuacji moge tylko pozazdroscic auta 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej1 314 #31129 Napisano 9 Stycznia 2021 7 godzin temu, dziadek napisał: Mam pytanie do fachowców od motoryzacji. Mam samochód którym przejechałem w 2020 roku tylko 180 km. Czy mam wymienić olej w silniku, czy nie wymieniać? Dodam tylko, że ostatnia wymiana oleju była w grudniu 2019r. Fachowcem nie jestem ale za to mój zaufany fachowiec powtarza zawsze, że należy wymienić i ja tak robię. W swoim ( 5 litrowy silnik, benzyna) przejechałem w rok 450 km i wymieniłem. Jak pytam dlaczego, to usłyszałem, że olej traci swe właściwości nawet jak nie ma przebiegu a koszt wymiany jest na tyle niski że nie warto ryzykować zmniejszeniem żywotności silnika a ona z pewnością spada. Nic się nie stanie, samochód nie padnie ale jak ma służyć dłużej to olej to podstawa - ja wymieniam też dla świętego spokoju żeby o tym nie myśleć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9208 #31130 Napisano 10 Stycznia 2021 Czekam i czekam i mojego autka dalej nie ma, ale ma być jeszcze w styczniu... czekam dalej... Niestety przybycia nowego auta nie doczekało (najpewniej) łożysko oporowe sprzęgła w mojej Imprezie i po 163400km się... odmeldowało. Slyszalem je już od jakiegoś czasu, ale liczyłem ze jeszcze chwilkę pociągnie. I tak dzisiaj - na szczęście blisko domu - powiedziało... dość. Bylo groźnie, bo zgasł mi silnik, a pedał sprzęgła został w podłodze. Potem zaczęło to trochę działać, ale ten upiorny pisk towarzyszący każdemu wciśnięciu sprzęgła przyprawia o ból zębów. Do tego cholerstwo ma takie opory, ze ponownie zgasilo mi silnik, przy skręcaniu w uliczkę w mieście. Masakra... Koniec końców dojechałem do „mojego” mechanika - oczywiście ma nieczynne, ale zostawiłem auto tam i w poniedziałek będę załatwiał dalej. Impreza nie zawodzi, dała radę jakoś się dotoczyć i chwała jej za to, bo jeszcze mi lawety w wolny weekend brakowało Ot, takie przygody... swoją drogą 163000km na jednym sprzęgle glowbie w mieście to i tak niezły wynik. Ogólnie mamy tą Imprezę III (rocznik 2008) od nowości i to jest cholernie dobra maszyna 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GREGG 31 #31131 Napisano 10 Stycznia 2021 8 godzin temu, pmwas napisał: Ogólnie mamy tą Imprezę III (rocznik 2008) od nowości i to jest cholernie dobra maszyna Miałem takiego lanosa, ten sam rocznik, auto nie do zajechania. Kolega ode mnie odkupił i do dzisiaj nim jeździ, poza przeglądami praktycznie nic nie robione. Prędzej go ruda zeżre niż coś się popsuje 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 43142 #31132 Napisano 10 Stycznia 2021 22 godziny temu, dziadek napisał: Mam pytanie do fachowców od motoryzacji. Mam samochód którym przejechałem w 2020 roku tylko 180 km. Czy mam wymienić olej w silniku, czy nie wymieniać? Dodam tylko, że ostatnia wymiana oleju była w grudniu 2019r. Ja bym na Twoim miejscu wymienił. Koszt prawie żaden a spokój ducha bezcenny. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #31133 Napisano 10 Stycznia 2021 10 godzin temu, pmwas napisał: Czekam i czekam i mojego autka dalej nie ma, ale ma być jeszcze w styczniu... czekam dalej... Niestety przybycia nowego auta nie doczekało (najpewniej) łożysko oporowe sprzęgła w mojej Imprezie i po 163400km się... odmeldowało. Slyszalem je już od jakiegoś czasu, ale liczyłem ze jeszcze chwilkę pociągnie. I tak dzisiaj - na szczęście blisko domu - powiedziało... dość. Bylo groźnie, bo zgasł mi silnik, a pedał sprzęgła został w podłodze. Potem zaczęło to trochę działać, ale ten upiorny pisk towarzyszący każdemu wciśnięciu sprzęgła przyprawia o ból zębów. Do tego cholerstwo ma takie opory, ze ponownie zgasilo mi silnik, przy skręcaniu w uliczkę w mieście. Masakra... Koniec końców dojechałem do „mojego” mechanika - oczywiście ma nieczynne, ale zostawiłem auto tam i w poniedziałek będę załatwiał dalej. Impreza nie zawodzi, dała radę jakoś się dotoczyć i chwała jej za to, bo jeszcze mi lawety w wolny weekend brakowało Ot, takie przygody... swoją drogą 163000km na jednym sprzęgle glowbie w mieście to i tak niezły wynik. Ogólnie mamy tą Imprezę III (rocznik 2008) od nowości i to jest cholernie dobra maszyna Ooo... pewnie nóżka na sprzęgiełku była trzymana... Tak się niestety dzieje gdy nie odstawiasz stopy z pedału sprzęgła, na luzie... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9208 #31134 Napisano 10 Stycznia 2021 A nie, w życiu (tzn pierwsze 70000 przejechała mama, to za nią nie ręczę ). 163000km głównie w mieście - może sprzęgło paść - nic dziwnego Zresztą to auto to czasem jakby było żywe - usłyszała małpa złośliwa, że myślę, czy nie sprzedać, to narobi kosztów na koniec i już jej tak łatwo nie puszczę do ludzi Po prawdzie to ma rację - to auto jest tak dobre, ze zmiana to czysta fanaberia, ja lubię tą Imprezę bardzo i żal się pozbywać, zwłaszcza ze fortuny za nią nie dostanę Jeździłem wieloma samochodami, ale tylko Imprezę naprawdę po prostu bardzo lubię. Starzeje się nieubłaganie, ale to świetnie zaprojektowany samochód. 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 701 #31135 Napisano 10 Stycznia 2021 Taka ciekawostka o Subaru : https://autogaleria.pl/subaru-legacy-wagon-1990 Dla kontrastu niedaleka przyszłość/ teraźniejszość motoryzacji: https://autogaleria.pl/nio-et7-solid-state-battery-bateria-polprzewodnikowa A to też w sumie ciekawe, 3 cyl. Mini 555 555 km i jedzie po miljon : https://autogaleria.pl/mini-cooper-d-milion-kilometrow 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 77697 #31136 Napisano 11 Stycznia 2021 https://monochrome-watches.com/some-of-the-most-anticipated-new-cars-of-2021-petrolhead-corner/?fbclid=IwAR0gSYntJq1Cs4zILYpv8_kReOpTQVPrjhxX-vf1-rOk9VRT4idGiqq6Q80 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #31137 Napisano 11 Stycznia 2021 Mechanik rozebrał głowicę i stwierdził iż. Auto kopciło bo gdzieś nie było 100% szczelnie i płyn z chłodnicy dostawał się do jednego z cylindrów. A te wielkie łup, to efekt długiego nieużywania (czyt. około 5 dni) auta, i do cylindra naciekło dużo tegoż płynu i to blokowało silnik. Ma to sens? Głowica poleciała do powtórnego sprawdzenia. Coś mi się wydaje że tym razem stwierdzą że jest kaput. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 732 #31138 Napisano 11 Stycznia 2021 Ma sens, płyn jest nieściśliwy, rozrusznik dopchnął tłok do góry ile miał sił i tyle. Były przypadki gdzie auta po mocnych opadach w dużych kałużach zasysały wodę, jeśli silnik pociągnął jej wystarczająco dużo to kończyło się pogiętym korbowodem i dziurą w bloku 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #31139 Napisano 11 Stycznia 2021 Auto jak było uruchamiane kilka razy dziennie na przejażdżki do sklepu itp. nie było problemu, a kilka dni postoju i klops. Musiała być spora dziura jeśli tyle płynu się dostało w tak krótkim czasie, tym bardziej że nie jest pod ciśnieniem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
albiNOS 01 908 #31140 Napisano 12 Stycznia 2021 Jak komuś przyjdzie do głowy kupić wielosezonówki to odradzam, ostatnio w górach na śniegu okazało się ile jest warty napęd 4x4 w takim zestawieniu. Jest to gówno warte zestawienie. 0 Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czujnik 587 #31141 Napisano 12 Stycznia 2021 3 godziny temu, albiNOS 01 napisał: ile jest warty napęd 4x4 w takim zestawieniu. Jest to g... warte jezdzilem po zlodowacialym sniegu z kitzbuhel do matrei na goodyearach 4s w x5 xdrive bezproblemowo wiec mam zupelnie inne zdanie biore pod uwage ze opony byly prawie nowe i naped moze nie klasy subaru ale tez niezly tapatalked verstuurd vanaf mijn iphone 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
albiNOS 01 908 #31142 Napisano 12 Stycznia 2021 (edytowane) 49 minut temu, Czujnik napisał: jezdzilem po zlodowacialym sniegu z kitzbuhel do matrei na goodyearach 4s w x5 xdrive bezproblemowo wiec mam zupelnie inne zdanie biore pod uwage ze opony byly prawie nowe i naped moze nie klasy subaru ale tez niezly tapatalked verstuurd vanaf mijn iphone Takim samym autem jak moje, tyle, że z nówka oponami wciągnąłem 13 lat temu VW t3 na śniegu i lodzie na tak stromą górę, że samemu ciezko było na nią wejść a wtedy do były... wielosezonówki. Moje mają już chyba z 6 czy 5 lat no i d*pa. Edytowane 12 Stycznia 2021 przez albiNOS 01 1 Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czujnik 587 #31143 Napisano 12 Stycznia 2021 1 minutę temu, albiNOS 01 napisał: Moje mają już chyba z 6 czy 5 lat no i d*pa. czyli trzeba to brac pod uwage, ze bardzo traca po kilku latach z drugiej strony klamot jest tak ciezki ze po niecalych 50tys przebiegu mam wlasciwie wszystkie opony do wymiany tapatalked verstuurd vanaf mijn iphone 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 937 #31144 Napisano 12 Stycznia 2021 5 godzin temu, albiNOS 01 napisał: Jak komuś przyjdzie do głowy kupić wielosezonówki to odradzam, ostatnio w górach na śniegu okazało się ile jest warty napęd 4x4 w takim zestawieniu. Jest to gówno warte zestawienie. Ty patrz a ja na FWD na całorocznych Imperialach dałem radę. 😚 22 godziny temu, arek1a2b napisał: Auto jak było uruchamiane kilka razy dziennie na przejażdżki do sklepu itp. nie było problemu, a kilka dni postoju i klops. Musiała być spora dziura jeśli tyle płynu się dostało w tak krótkim czasie, tym bardziej że nie jest pod ciśnieniem. Dziura - znaczy uszczelka pod głowicą była przerwana jak rozumiem - trochę mi smierdzi bo weź pod uwagę, że ile tego płynu mogło nalecieieć na raz do cylindra? Cały z silnika się zassał? Jakby naleceiało przez dolot [wjechanie w kałużę] to ok. ale tak? Jakie to auto i silnik ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #31145 Napisano 12 Stycznia 2021 Godzinę temu, Lawnowerman napisał: Jakie to auto i silnik ? peugeot 3008 1.6hdi Nie wiem nie znam się, ogólnie dno i wodorosty. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento mori 2999 #31146 Napisano 12 Stycznia 2021 (edytowane) 6 godzin temu, albiNOS 01 napisał: Jak komuś przyjdzie do głowy kupić wielosezonówki to odradzam, ostatnio w górach na śniegu okazało się ile jest warty napęd 4x4 w takim zestawieniu. Jest to gówno warte zestawienie. Bez podania modelu i rozmiaru opony oraz rocznika i modelu auta Twoja wypowiedź nie ma większego sensu, ponieważ nie ma żadnego punktu odniesienia. Edytowane 12 Stycznia 2021 przez memento mori 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz17 7137 #31147 Napisano 12 Stycznia 2021 A ja się skusiłem na Weather control a005 evo Zobaczymy 0 "Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 77697 #31148 Napisano 13 Stycznia 2021 Prawie, jak w Muppet Show. 3 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 732 #31149 Napisano 13 Stycznia 2021 matrioszka? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #31150 Napisano 13 Stycznia 2021 W dniu 11.01.2021 o 17:44, trollu napisał: Ma sens, płyn jest nieściśliwy, rozrusznik dopchnął tłok do góry ile miał sił i tyle. Były przypadki gdzie auta po mocnych opadach w dużych kałużach zasysały wodę, jeśli silnik pociągnął jej wystarczająco dużo to kończyło się pogiętym korbowodem i dziurą w bloku Przy takim uderzeniu mogło dojść do zgięcia korbowodu... 22 godziny temu, arek1a2b napisał: peugeot 3008 1.6hdi Nie wiem nie znam się, ogólnie dno i wodorosty. Szukać silnika na wymianę... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach