Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, kiniol napisał(-a):

może lepiej kupować tanie auta w fajnym stanie, a po roku fru...i następne...

Temat ma zwolenników i przeciwników. Zależy oczywiście kto jakie ma potrzeby.

Tanie auta, w fajnym stanie ma wiele zalet. Trzeba jednak mieć trochę wiedzy, czasu i pieniędzy na szukanie dobrych, tanich aut co roku. Nie jest to rozwiązanie dla każdego. 

Jak znajdzie się dobre auto, starsze i uwzględni jakiś pakiet na start to nie trzeba po roku sprzedawać, może i 3, czy 5 i więcej lat pociągnąć bez problemu, chyba, że je zbanują przepisami i podatkami.😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich obserwacji wynika, że samochodami benzynowymi jeżdżą w zdecydowanej większości kobiety i mężczyżni którzy mają bardzo rzadki zarost na brodzie, albo łysą całą czaszkę i obcisłe spodnie.:)

Prawdziwy i pełnowartościowy mężczyzna zawsze  jedzie samochodem na ropę. :P

Osobiście mam całkiem przyzwoity zarost i żadnej łysinki, więc mam do własnej dyspozycji dwa samochody na benzynę i dwa na ropę.:D

Do tego AdBlue byłem nastawiony dość sceptycznie, ale czytając posty powyżej trochę mnie pocieszacie, bo w grudniu kupiłem Citroena Jumpera L3H2 i właśnie ma AdBlue i mam go zamiar przerobić na kampera i od przyszłego roku intensywnie go używać i nie chciałbym mieć z tą przystawką ekologiczną  żadnych problemów.

W razie jakichś problemów, to podobno są fachowcy którzy za 1000 zł zrobią tak, że pokładowy komputer nie widzi AdBlue. I po problemie.:) 

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, dziadek napisał(-a):

Z moich obserwacji wynika, że samochodami benzynowymi jeżdżą w zdecydowanej większości kobiety i mężczyżni którzy....................

Tak samo jak automatem... :)

Ja akurat lubie benzyne i automat.... czyli jestem skobieciałym facetem, w rajtuzach  , bez zarostu, trochę wyłysiałym i  z powodu rajtuzów bezdzietnym...

....

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, dziadek napisał(-a):

Z moich obserwacji wynika, że samochodami benzynowymi jeżdżą w zdecydowanej większości kobiety i mężczyżni którzy mają bardzo rzadki zarost na brodzie, albo łysą całą czaszkę i obcisłe spodnie.:)

Prawdziwy i pełnowartościowy mężczyzna zawsze  jedzie samochodem na ropę. :P

Osobiście mam całkiem przyzwoity zarost i żadnej łysinki, więc mam do własnej dyspozycji dwa samochody na benzynę i dwa na ropę.:D

Do tego AdBlue byłem nastawiony dość sceptycznie, ale czytając posty powyżej trochę mnie pocieszacie, bo w grudniu kupiłem Citroena Jumpera L3H2 i właśnie ma AdBlue i mam go zamiar przerobić na kampera i od przyszłego roku intensywnie go używać i nie chciałbym mieć z tą przystawką ekologiczną  żadnych problemów.

W razie jakichś problemów, to podobno są fachowcy którzy za 1000 zł zrobią tak, że pokładowy komputer nie widzi AdBlue. I po problemie.:) 

e549069311324588bf2e483c40c6a5de.jpeg

Zgadzam sie. Obcisle spodnie, marynareczka, obcisly golfik, brak brody. Fuj! Prawdziwi mezczyni jezdza dieslami, maja brudne paznokcie i czarna szyje 🤭

12 godzin temu, kiniol napisał(-a):

W zeszłym tygodniu przywiozłem z Niemiec, dla znajomej... Zastanawiam się, po dzisiejszej jeździe próbnej, po co te nowe furki...przecież to idzie jak złe...1.8 turbo, quattro z 6-biegowym manualem...od pierwszego właściciela...może lepiej kupować tanie auta w fajnym stanie, a po roku fru...i następne...IMG20240214171509.thumb.jpg.24fa4ebabb320d0a7ac72ffefd281727.jpg

Zapomniales dodac, ze rocznik wlasciciela to 1932 i tak naprawde stal w garazu przez ostatnie 15 lat, i ze jego sasiedzi maja takie same samochody, wiec tanio zalatwisz 🤭

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Zgadzam sie. Obcisle spodnie, marynareczka, obcisly golfik, brak brody. Fuj! Prawdziwi mezczyni jezdza dieslami, maja brudne paznokcie i czarna szyje 🤭

Zapomniales dodac, ze rocznik wlasciciela to 1932 i tak naprawde stal w garazu przez ostatnie 15 lat, i ze jego sasiedzi maja takie same samochody, wiec tanio zalatwisz 🤭

Zdjęcia z USA się nie liczą, bo oni tam praktycznie diesli w osobówkach nie mają 🤪.

6 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

To jakaś totalna bzdura, wygenerowana w komputerze jest. Lexus ma szanse przeżycia 1%, a Chevrolet Tahoe rozwalony jak Lexus 50%. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

W temacie AdBlue. Mamy w firmie kilkanaście Octavii i Superbów. Są też jakieś Audi A4 i A6. Wszystko w dieslu. W żadnym, odkąd pamiętam, nigdy nie było żadnego problemu z AdBlue.
Sam przerabiam już trzeciego Superba i nigdy nie miałem w żadnym awarii. Serwis, olej, klocki, filtry i robi kolejne 30 kkm. Podobnie jest też u innych użytkowników w firmie. Kiedyś były Ople Insignie. One na okrągło odwiedzały serwisy. Podobno dlatego, że z początku produkcji. Ale mój pierwszy Superb też był z „początku produkcji” a chorób wieku dziecięcego nie przechodził jak Ople.

No właśnie ja też mam sporo znajomych, a tak się złożyło, że znaczna część jeździ dieslami i nikt nie narzeka.

17 godzin temu, kiniol napisał(-a):

W zeszłym tygodniu przywiozłem z Niemiec, dla znajomej... Zastanawiam się, po dzisiejszej jeździe próbnej, po co te nowe furki...przecież to idzie jak złe...1.8 turbo, quattro z 6-biegowym manualem...od pierwszego właściciela...może lepiej kupować tanie auta w fajnym stanie, a po roku fru...i następne...IMG20240214171509.thumb.jpg.24fa4ebabb320d0a7ac72ffefd281727.jpg

Tak jak napisał Kolega @StaryWilk; trzeba się zastanowić czego oczekujemy od auta i po co nam ma służyć?

Dla mnie auta to również spełnienie młodzieńczych fantazji, ale nie tylko. To również narzędzie pracy czym lepsze, tym lepiej. Korzystniej i to w bardzo wielu aspektach.

Z autami trochę jak z Kobietami...

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

28 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Z autami trochę jak z Kobietami...

rozwiniesz myśl? :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno światłami nawiązuje do stratosa ... Za bardzo tego nie widzę (może odrobinę tylne), ale i tak się cieszę, że wskrzesili Lancię. 

Nowy Ypsilon: 

lancia-ypsilon-2024-2-scaled.jpg?quality=70&f=autolancia-ypsilon-2024-1-750x375.jpg?quality=70&f=autolancia-ypsilon-2024-6-scaled.jpg?quality=70&f=auto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, mroova napisał(-a):

Podobno światłami nawiązuje do stratosa ... Za bardzo tego nie widzę (może odrobinę tylne), ale i tak się cieszę, że wskrzesili Lancię. 

Nowy Ypsilon: 

lancia-ypsilon-2024-2-scaled.jpg?quality=70&f=autolancia-ypsilon-2024-1-750x375.jpg?quality=70&f=autolancia-ypsilon-2024-6-scaled.jpg?quality=70&f=auto

Co że przednie 😁😁😁

2HrFiX5gLVSKdBNrI3d0bP-05c017d0066da0b7c3a60a7a3c7d65e1-lancia-stratos-s-02-1100.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Autor1984 już wiem :) , zawieszenie pneumatyczne to już coś  innego , nie występuje w A6 sedan z silnikiem od kosiarki 😅 tu jest coś  pomiędzy standartowe zawieszenie a pneumatyczne , właśnie pod nazwą : zawieszenie z regulacją amortyzatorów. 

czy ktoś miał doczynienie z systemem audio Bang&Olufsen Advanced w A6 ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

@Autor1984 już wiem :) , zawieszenie pneumatyczne to już coś  innego , nie występuje w A6 sedan z silnikiem od kosiarki 😅 tu jest coś  pomiędzy standartowe zawieszenie a pneumatyczne , właśnie pod nazwą : zawieszenie z regulacją amortyzatorów. 

czy ktoś miał doczynienie z systemem audio Bang&Olufsen Advanced w A6 ? 

Zawieszenie adaptacyjne, troche sie usztywnia lub zmiekcza, ale nie w takim zakresie jak pneumatyka i nie zmienia wysokosci.

Mialem do czynienia w B&O Advanced i ladnie to gra. Nie jestem natomiast audiofilem i nie powiem czy warto doplacac. Dla mnie te systemy graja podobnie, wiec nie warto 😅🙈

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.02.2024 o 10:46, Czujnik napisał(-a):

Corka znalazla takiego cudaka, niestety 1.4 i sprzedawca ma troche za duze oczekiwania finansowe

Po dwulitrowke pewnie bym jechal  :rolleyes:

tapatalked

Miałem 1,4

IMG_1255.thumb.jpg.6e699fd541efd549821fc80ef272c865.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 21.02.2024 o 13:36, Autor1984 napisał(-a):

Pamiętam, że UNO traktowane było jak wozidło,

Chyba, że mowa o Uno turbo. 

Kumpel miał. Maszynka dla samobójców. Oczywiście ówcześnie. Jak on za***rdalał. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy Ypsilon: 

lancia-ypsilon-2024-2-scaled.jpg?quality=70%26f=auto&key=eb08e5ea19fed206d1a527486e36b5f9cf9230ed2c224a706807e28be5a8e8eelancia-ypsilon-2024-1-750x375.jpg?quality=70%26f=auto&key=7e3eadc8ac04de05791aa31d3bef838791161fe08820735a72a61d8b843dd448lancia-ypsilon-2024-6-scaled.jpg?quality=70%26f=auto&key=324ceaa292951ce39288f76a313a12051e0b391021730ef729b57bed92dbc144

a tam Ypsilon... a tam nowy....
z przodu paskudny jak Juke, z boku wygląda jak 208, a tył taki... no sam nie wiem ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, plszcto napisał(-a):

a tam Ypsilon... a tam nowy....
z przodu paskudny jak Juke, z boku wygląda jak 208, a tył taki... no sam nie wiem 😉

Malkontent ;)

Tak tera auta robio!

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, plszcto napisał(-a):

z boku wygląda jak 208

Co za niespodzianka 😉:

peugeot-208-lancia-y-1140x808.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, XoneX napisał(-a):

rozwiniesz myśl? :) 

Nie chcę tutaj robić wywodów na temat dzisiejszych młodych Kobiet i Mężczyzn; stwierdzam, że obie strony mają znacznie trudniej w obecnej chwili, aniżeli kiedyś.

"po co babcię denerwować, niech się babcia cieszy". Ktoś kto kocha motoryzację odnajdzie wiele analogii ;)

9 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

A takie coś pamiętacie 🤔🤔🤔

maxresdefault.jpg

Tutaj ludzie rozpoznają Zastawy 101 i Dacie 1300; więc taki trzy drzwiowy 16 zaworowy ZX o pojemności 2 litrów i mocy niespełna 170 koni jest banałem ;) W drugiej połowie lat 90 tych - świetne auto!

9 godzin temu, Dorian06 napisał(-a):

Chyba, że mowa o Uno turbo. 

Kumpel miał. Maszynka dla samobójców. Oczywiście ówcześnie. Jak on za***rdalał. 

Turbo przy swojej masie miał "nadmiar" mocy.

Ale TIPO było szersze, dłuższe, bardziej sportowe, a UNOk to UNOk ;)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra a pamiętacie takie coś ??  Kto miał okazję jeździć tym jako pasażer 🤔🤔🤔

a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

No dobra a pamiętacie takie coś ??  Kto miał okazję jeździć tym jako pasażer 🤔🤔🤔

a.jpg

Ogórek yy tzn. Jelcz 043.

To ja zadam proste w sumie pytanie i każdy petrolhead bez pytania skierowanego do wujka Google odpowie.

W jakich super-samochodach był montowany taki silnik?

Merol 73.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi