zadra 1893 #47076 Napisano 29 Listopada 2024 3 godziny temu, XoneX napisał(-a): czy przypadkiem TIRy nie mają wmontowanych ograniczników prędkości na 90km/h? po pierwsze primo - sam napisałeś "na 90km/h a dozwolone jest 80km/h po drugie primo - mają kaganiec na 90km (+ błąd pomiarowy, powiedzmy 5km/h) Możesz sam sprawdzić na jakiejś ekspresówce, że wiele TIRów popędza z prędkościami około 97km/h - tyle u mnie na liczniku wskazuje (pomijam gps-y) i to na prostym odcinku a nie z górki, z wiatrem. Są to najczęściej puste niezaładowane pojazdy, ale tak czy siak - nijak ma się do przepisów. Ostatnio na cb-radio słyszałem "pogawędkę". NA wyjeździe mojej miejscowości aktualnie jest ruch wahadłowy, czas oczekiwania na zmianę świateł 6min wskazanie na zegarze nad światłami. Słyszę w CB: 1. "czy ty normalny jesteś? jedź, na co czekasz" 2. "czy ja normalny? to chyba Ty popierd....lony. Jak w połowie ktoś pojedzie z przeciwka, to co, mam dodać gazu?" Obie ciężarówki stały na czerwonym, przed nimi 3km odcinek jednego pasa a ten z tyłu sugestywnie namawiał poprzedzającego, żeby wjechał na ten pas mimo czerwonego światła. Domyślać się należy, że gdyby zamienili się miejscami, to TIR pędziłby mimo czerwonego prosto na spotkanie jadących zgodnie z prawem ludzi z przeciwka.. Ja rozumiem, że im zawsze się spieszy, że wiozą ładunek, że do domu bo 2 tygodnie nie byli, albo pauza za 30min im wskoczy, ale do jasnej cholery ja w pracy muszę zachowywać zasady BHP i jakieś regulaminy bo inaczej wylecę na bruk a co drugi TIRowiec łamie przepisy i robi to bez zastanowienia i bez mrugnięcia okiem. Widzę takie zachowania i zastanawiam się co jest ze mną nie tak.. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stefanekmac 51 #47077 Napisano 29 Listopada 2024 Jechałem skuterem. Taki właśnie z drugiej strony. Asfalt wycięty na 16 cm. Wysiadł i mnie wypchał bo dla jednośladu to bariera. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 13098 #47078 Napisano 29 Listopada 2024 (edytowane) 26 minut temu, zadra napisał(-a): po pierwsze primo - sam napisałeś "na 90km/h a dozwolone jest 80km/h po drugie primo - mają kaganiec na 90km (+ błąd pomiarowy, powiedzmy 5km/h) Możesz sam sprawdzić na jakiejś ekspresówce, że wiele TIRów popędza z prędkościami około 97km/h - tyle u mnie na liczniku wskazuje (pomijam gps-y) i to na prostym odcinku a nie z górki, z wiatrem. Są to najczęściej puste niezaładowane pojazdy, ale tak czy siak - nijak ma się do przepisów. Ostatnio na cb-radio słyszałem "pogawędkę". NA wyjeździe mojej miejscowości aktualnie jest ruch wahadłowy, czas oczekiwania na zmianę świateł 6min wskazanie na zegarze nad światłami. Słyszę w CB: 1. "czy ty normalny jesteś? jedź, na co czekasz" 2. "czy ja normalny? to chyba Ty popierd....lony. Jak w połowie ktoś pojedzie z przeciwka, to co, mam dodać gazu?" Obie ciężarówki stały na czerwonym, przed nimi 3km odcinek jednego pasa a ten z tyłu sugestywnie namawiał poprzedzającego, żeby wjechał na ten pas mimo czerwonego światła. Domyślać się należy, że gdyby zamienili się miejscami, to TIR pędziłby mimo czerwonego prosto na spotkanie jadących zgodnie z prawem ludzi z przeciwka.. Ja rozumiem, że im zawsze się spieszy, że wiozą ładunek, że do domu bo 2 tygodnie nie byli, albo pauza za 30min im wskoczy, ale do jasnej cholery ja w pracy muszę zachowywać zasady BHP i jakieś regulaminy bo inaczej wylecę na bruk a co drugi TIRowiec łamie przepisy i robi to bez zastanowienia i bez mrugnięcia okiem. Widzę takie zachowania i zastanawiam się co jest ze mną nie tak.. Żona lata temu pełniąc funkcję dyra regionalnego wykręciła około bańki i poopowiadała mi o patologii kieraków z ciągników siodłowych; jak mrygali jej długimi w małych miejscowościach, bo ta zwalniała do przepisowych 50km/h. Kierowcy ciężarówek to plaga, ale istotny element gospodarki i polskiego PKB. Trzeba nauczyć się z nimi żyć. Dlatego moim zdaniem młodzi ludzie zamiast ryzykować zdrowie i życie w tych mikrusach, które po starciu z pojazdem, busem, autobusem, ciągnikiem siodłowym nie mają żadnych szans; powinni mieć możliwość użytkowania normalnych pojazdów. Argument, który przemawia za tym krokiem to fakt, iż 16 letni człowiek może poruszać się legalnie po drogach pojazdem o masie 14T; wystarczy spojrzeć na ofertę: Claasa, New Hollanda, Johna Deree, Case, czy potężnych maszyn Fendt. W moim mniemaniu znacznie bezpieczniej. A co do ogranicznika to argument bezpodstawny. Kiedyś Fiat126P rozpędzał się do 100km/h w godzinę Więc, aby zachować rozsądek taki pojazd musiałby mieć ograniczenie z marginesem, który pozwoli na wyprzedzenie czy wspomnianą ucieczkę. "Widzę takie zachowania i zastanawiam się co jest ze mną nie tak.." No to tak jak z tymi "sędziami", a w rzeczywistości klubowiczami LOK co jeden postrzelił drugiego " (Przecież dziesiątki razy pewnie tak robił i nikt nigdy nie ucierpiał). 14 minut temu, stefanekmac napisał(-a): Jechałem skuterem. Taki właśnie z drugiej strony. Asfalt wycięty na 16 cm. Wysiadł i mnie wypchał bo dla jednośladu to bariera. Dokładnie; jazda skuterem to dopiero "chodzenie po linie". 3 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a): Co zamowiles? M2 jak czlowiek? Na chinczyki jeszcze za wczesnie Paweł obawiam się, że w Twoich ramach oceny mojej osoby, kwalifikuję się raczej jako Homo heidelbergensis, maks homo sapiens neanderthalensis. Więc masz rację Edytowane 29 Listopada 2024 przez Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 3024 #47079 Napisano 29 Listopada 2024 Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a): Paweł obawiam się, że w Twoich ramach oceny mojej osoby, kwalifikuję się raczej jako Homo heidelbergensis, maks homo sapiens neanderthalensis. Więc masz rację Bardzo dobry wybor 😊 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XoneX 300 #47080 Napisano 29 Listopada 2024 1 godzinę temu, zadra napisał(-a): po pierwsze primo - sam napisałeś "na 90km/h a dozwolone jest 80km/h po drugie primo - mają kaganiec na 90km (+ błąd pomiarowy, powiedzmy 5km/h) Możesz sam sprawdzić na jakiejś ekspresówce, że wiele TIRów popędza z prędkościami około 97km/h - tyle u mnie na liczniku wskazuje (pomijam gps-y) i to na prostym odcinku a nie z górki, z wiatrem. Są to najczęściej puste niezaładowane pojazdy, ale tak czy siak - nijak ma się do przepisów. Nie, to ty pisałeś, że jechałeś licznikowe 95km/h na ograniczeniu do 80km/h. Jeżeli ty jechałeś licznikowe 95, tir jechałeś licznikowe 95 (bo z błędem pomiarowym), to jak cię wyprzedzał? Nie łykam historii, zaraz pewnie zaczniesz jakieś sprostowania pisać, albo że ten tir ze 110 jechał. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70' 374 #47081 Napisano 29 Listopada 2024 5 godzin temu, Tommaso napisał(-a): Równie dobrze pewnie mogłaby to być recenzja jakiegoś Fiata Punto. Tylko do cech włoskiej motoryzacji zdążyliśmy już się przyzwyczaić, a do wad chińskiej jeszcze nie. Pamiętam tez, jak pisano np. O Dacii kilkanaście lat temu, nowe samochody wyjeżdżały z salonów z usterkami. Teraz Dacia to podobno całkiem niezłe samochody, ale w przypadku chińczyków nie byłbym już takim optymistą. 1 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 13098 #47082 Napisano 29 Listopada 2024 Godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a): Bardzo dobry wybor 😊 Gdybym był dla Ciebie homo sapiens 😆 to strzeliłbyś w 10tkę, więc napisałem z przekąsem. A więc to nie M2! Jak odbiorę to pewnie przybiegnę pochwalić się internetowym Kolegom 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1661 #47083 Napisano 30 Listopada 2024 Czekam z niecierpliwością Łukasz 😊 ale to nie Volvo ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2418 #47084 Napisano 30 Listopada 2024 Porsche 911 😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 13098 #47085 Napisano 30 Listopada 2024 25 minut temu, Krakus1 napisał(-a): Czekam z niecierpliwością Łukasz 😊 ale to nie Volvo ? 15 minut temu, Tommaso napisał(-a): Porsche 911 😁 Prawdopodobny odbiór w czerwcu 2025 😕 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #47086 Napisano 30 Listopada 2024 Rok poszukiwań i jest... 20 lat stała wyrejestrowana w stodole pod Dreznem... 17 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 13098 #47087 Napisano 30 Listopada 2024 3 minuty temu, kiniol napisał(-a): Rok poszukiwań i jest... 20 lat stała wyrejestrowana w stodole pod Dreznem... Gratuluję Mk3 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1893 #47088 Napisano 30 Listopada 2024 23 godziny temu, XoneX napisał(-a): Nie, to ty pisałeś, że jechałeś licznikowe 95km/h na ograniczeniu do 80km/h. Jeżeli ty jechałeś licznikowe 95, tir jechałeś licznikowe 95 (bo z błędem pomiarowym), to jak cię wyprzedzał? Nie łykam historii, zaraz pewnie zaczniesz jakieś sprostowania pisać, albo że ten tir ze 110 jechał. A co tu prostować ? Ja jechałem 95km/h a TIR mnie zaczął wyprzedzać bo nie chciał zwolnić. Zagadka matematyczna następująca: ile jechał TIR ? ... P.S. przeczytaj jeszcze raz to co napisałem poprzednio biorąc pod uwagę wszelkie opisane "domniemania" , no i wyciągnij wnioski poparte własnymi doświadczeniami zdobytymi na drodze, no chyba że nie jezdzisz autem albo wokół brak TIRów... albo jesteś kierowcą ciągnika siodłowego... 😋 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 5850 #47089 Napisano 30 Listopada 2024 10 godzin temu, Autor1984 napisał(-a): Prawdopodobny odbiór w czerwcu 2025 😕 Zacnie. Dawaj kod konfigu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 13098 #47090 Napisano 30 Listopada 2024 Godzinę temu, Valygaar napisał(-a): Zacnie. Dawaj kod konfigu Sure 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1661 #47091 Napisano 1 Grudnia 2024 W dniu 30.11.2024 o 12:30, Autor1984 napisał(-a): Prawdopodobny odbiór w czerwcu 2025 😕 jak pół roku , to coś czuję że to BMW 😉 różnica w wyguszeniu tylnej półki, tam gdzie głośniki, między A6 C8 VS G30 LCI , tylko pytanie czy takie wygluszenie jest seryjne, czy tylko dla aut z systemem BO Advanced ? muszę sprawdzić kiedyś u dealera 20241201_123959.mp4 20241201_124148.mp4 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 13098 #47092 Napisano 1 Grudnia 2024 Godzinę temu, Krakus1 napisał(-a): jak pół roku , to coś czuję że to BMW 😉 różnica w wyguszeniu tylnej półki, tam gdzie głośniki, między A6 C8 VS G30 LCI , tylko pytanie czy takie wygluszenie jest seryjne, czy tylko dla aut z systemem BO Advanced ? muszę sprawdzić kiedyś u dealera 20241201_123959.mp4 20241201_124148.mp4 Możliwe, że to przez BO. Zerknij jak będziesz miał okazję, czy faktycznie nasze domniemania mają słuszność. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 3024 #47093 Napisano 1 Grudnia 2024 W dniu 29.11.2024 o 23:48, Autor1984 napisał(-a): Gdybym był dla Ciebie homo sapiens 😆 to strzeliłbyś w 10tkę, więc napisałem z przekąsem. A więc to nie M2! Jak odbiorę to pewnie przybiegnę pochwalić się internetowym Kolegom Buuuu 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1661 #47094 Napisano 2 Grudnia 2024 W dniu 1.12.2024 o 14:13, Autor1984 napisał(-a): Możliwe, że to przez BO. Zerknij jak będziesz miał okazję, czy faktycznie nasze domniemania mają słuszność. no jestem w szoku , mój Sprzedawca wysłał mi fotkę A6 stojącą w salonie, bez systemu BO Advanced , okazuje się że każda A6 limusine tak ma wyguszony bagażnik, to już jest poziom wguszenia aftetmarktowych firm od car audio , brawo Audi 👏 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 13098 #47095 Napisano 2 Grudnia 2024 54 minuty temu, Krakus1 napisał(-a): no jestem w szoku , mój Sprzedawca wysłał mi fotkę A6 stojącą w salonie, bez systemu BO Advanced , okazuje się że każda A6 limusine tak ma wyguszony bagażnik, to już jest poziom wguszenia aftetmarktowych firm od car audio , brawo Audi 👏 No to nieźle! 4 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1661 #47096 Napisano 2 Grudnia 2024 sprzątałbym liści przed takim zderzakiem 🫡 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 13098 #47097 Napisano 2 Grudnia 2024 2 minuty temu, Krakus1 napisał(-a): sprzątałbym liści przed takim zderzakiem 🫡 Wczoraj wpadłem na tą fotkę. Rewelacyjnie zglebowane 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 5850 #47098 Napisano 2 Grudnia 2024 7 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Wczoraj wpadłem na tą fotkę. Rewelacyjnie zglebowane Tudzież zgelbowane Gdzie ta specka? 🤔 Nie prosiaczek w końcu? To może RS3? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 13098 #47099 Napisano 2 Grudnia 2024 3 minuty temu, Valygaar napisał(-a): Tudzież zgelbowane Gdzie ta specka? 🤔 Nie prosiaczek w końcu? To może RS3? Do odbioru trzymam gębę na kłódkę. Jestem trochę przesądny, nie daj Bóg jeszcze z lawety się spierd... I wtedy poczekam do 2026. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 3024 #47100 Napisano 2 Grudnia 2024 19 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Wczoraj wpadłem na tą fotkę. Rewelacyjnie zglebowane To chyba AI glebowalo 😉 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach