Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

4 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Suva albo kombi kup. Parkuj przodem i wychodź przez tył 😂.

To taki śmiech przez łzy, bo ja tu obserwuję jak ludzie parkują swoje wielkie suvy w garażach projektowanych na Fiaty 500 i mówimy tu i wersjach z lat 60-tych (u mnie 80% to stare budynki bez garaży podziemnych). 

Przy okazji: pracuję teraz z ludźmi z firmy zarządzającej parkingami. Pytałem ich czy nie widzą problemu że auta są coraz większe. Widzą, i owszem, ale większych miejsc nie zamierzają projektować, bo to dla nich strata kasy (większe miejsce = ileś tam straconej powierzchni, co przy setkach stanowisk jest sporą stratą). 

:-) 

Teraz mam obk i jak parkuję, to składam lusterka, więc szersze auto raczej odpada... 

3 godziny temu, Czujnik napisał(-a):

Bardzo zalecam jazdy testowe nowym foresterem

Mamy 6-letniego forestera XT i przy każdym serwisie dostajemy testówki na cały dzień, od kilku lat to są forestery e-boxer bardzo przyjemne na wygląd i wyposażenie auta

O ile w mieście jeszcze dają jako tako rade to jak musisz na rozbiegówce depnąć robi się słabo a nawet bardzo słabo

Moc i moment nie istnieje, IMHO te silniki to porażka

tapatalked

O! Dzięki za opinię! Teraz mam obk Y2013 i tyłka żwawością nie urywa (choć mi wystarczy), ale sprawdzę forka i jak będzie dużo gorzej, to odpada.

1 godzinę temu, pablo122 napisał(-a):

Tak jest.

Dlatego coraz powszechniejsze jest kupowanie dwóch stanowisk obok siebie na jedno auto

Wszystkie miejsca wykupione od dawna... jeszcze spróbuję skusić sąsiada, który ma szerszą (o 12cm) miejscówkę, żeby się zamienił... 

Zeszli poniżej 7 min.

Brawo Ford!

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

3 godziny temu, szuwi napisał(-a):

🙂

Teraz mam obk i jak parkuję, to składam lusterka, więc szersze auto raczej odpada... 

O! Dzięki za opinię! Teraz mam obk Y2013 i tyłka żwawością nie urywa (choć mi wystarczy), ale sprawdzę forka i jak będzie dużo gorzej, to odpada.

Wszystkie miejsca wykupione od dawna... jeszcze spróbuję skusić sąsiada, który ma szerszą (o 12cm) miejscówkę, żeby się zamienił... 

Nissan Qashqai ma 183cm szerokosci

Mazda CX-5 184cm

🤔

4 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a):

Nissan Qashqai ma 183cm szerokosci

Mazda CX-5 184cm

🤔

Dzięki, ale wolę obk :)

16 godzin temu, szuwi napisał(-a):

Patrzyłem na tę stronę: 

https://www.auto-swiat.pl/katalog-samochodow/subaru-outback-bt-exclusive-eyesight-aut-25-175km-129kw/22g7m65

Looknąłem na Stone subaru i ... faktycznie 187 😞

Edit - 187,5

Polecam te strone do porownywania wielkosci:
https://www.carsized.com/en/cars/compare/bmw-x2-2024-suv-vs-subaru-outback-2019-suv/

Wy wszystko wiecie... w zeszłą niedzielę auto VW zaniemogło koło Rudy Śląskiej... zaczął wrzeszczeć, że brak ładowania i natychmiast mam zakończyć jazdę. No to zjechałem na MOP Halemba i dzwonię do ubezpieczyciela... No to oni, że zaraz przyjedzie laweta po auto i podstawią samochód zastępczy. W ciągu dwóch godzin był Hyunday Tucson, prawie nowy i jechaliśmy z koleżanką małżonką dalej w kierunku Krosna. VW został zabrany do serwisu Porsche Krańcowa w Poznaniu... Nastepnego dnia dostałem info, że jest już dostarczony do w/w serwisu. W drodze powrotnej z Krosna, w Gorlicach Hyunday się zepsuł i w Nowy sączu przesiedliśmy się do prawie nowej Corolli z trzycylindrowym motorem chyba od motopomy... nieistotne... Passat stoi w serwisie już tydzień. Ma zakwalifikowany do wymiany alternator i czujnik spalin NOx... Z dnia na dzień komunikacja z serwisem jest coraz gorsza... Potrzebuję auto, muszę odwiedzić moich klientów, a nie mam czym,. Pasek jest objęty "platynową gwarancją mobilności i ubezpieczeniem kosztów naprawy". Jak sądzicie, kiedy mam tam pojechać i się spienić? jaja sobie jakieś robią... Tak to wygląda... Co robić? Jak żyć? 

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Godzinę temu, szuwi napisał(-a):

Dzięki. Humor mi się skwasił - miałem nadzieję, że wezmę obk i mam spokój... 

Na pewno cos znajdziesz 👍

7 godzin temu, kiniol napisał(-a):

w zeszłą niedzielę auto VW zaniemogło koło Rudy Śląskiej

Piękna kumulacja.

Najpierw VW poźniej koreański kolega..

Nie pieniłbym się, ale zadzwonił do serwisu, poprosił szefaszefów i poprosił o działanie oraz godne auto zastępcze na cały czas naprawy. - cbyba powinni podstawić co najmniej tego samego standardu, co oddane do naprawy.

Prawda - czas kiepski, bo święta i sylwestry.. mało kto bedzie w pracy w serwisach.

7 godzin temu, zadra napisał(-a):

Piękna kumulacja.

Najpierw VW poźniej koreański kolega..

Nie pieniłbym się, ale zadzwonił do serwisu, poprosił szefaszefów i poprosił o działanie oraz godne auto zastępcze na cały czas naprawy. - cbyba powinni podstawić co najmniej tego samego standardu, co oddane do naprawy.

Prawda - czas kiepski, bo święta i sylwestry.. mało kto bedzie w pracy w serwisach.

A ja proponuję przed objeżdżaniem szefaszefów ( zakładając że ktoś w ogóle z nim połączy ) przeczytać warunki wymienionych usług i swojego Assistance a potem może rozejrzeć się za autem zastępczym na własną rękę.

Zadra mylisz chyba zapewnienie auta zastępczego dla naprawy z OC/AC a w przypadku awarii jak tutaj - tu nie ma żadnego obowiązku, chyba że ma jakiś wyjątkowo wypasiony assistance. Ta gwarancja Mobilności mówi o "udostępnieniu samochodu zastępczego na czas naprawy jednak nie dłużej niż 3 dni", 

19 godzin temu, kiniol napisał(-a):

czujnik spalin NOx... 

Jak będziesz rozmawiał z serwisem to spytaj czy mają części i co będą wymieniać. Jak miałem problem z ad-blue w Audi A4 to wymienili czujnik NOx wraz ze zbiornikem na ad-blue i na te części czekali kilka dnia, sama wymiana potem to już była szybka piłka, ale w sumie byłem bez auta z tydzień. Jako zastępcze z assistance dostałem jakiegoś hyundai'a i20, ale tak jak Bugs pisze musiałem go oddać po 3 dniach albo zapłacić za wynajem. Dogadałem się z serwisem i dostałem od nich jakieś Audi A1 które mieli 😅

Pozdrawiam,

Janek

W dniu 15.12.2024 o 17:17, kiniol napisał(-a):

Wy wszystko wiecie... w zeszłą niedzielę auto VW zaniemogło koło Rudy Śląskiej... zaczął wrzeszczeć, że brak ładowania i natychmiast mam zakończyć jazdę. No to zjechałem na MOP Halemba i dzwonię do ubezpieczyciela... No to oni, że zaraz przyjedzie laweta po auto i podstawią samochód zastępczy. W ciągu dwóch godzin był Hyunday Tucson, prawie nowy i jechaliśmy z koleżanką małżonką dalej w kierunku Krosna. VW został zabrany do serwisu Porsche Krańcowa w Poznaniu... Nastepnego dnia dostałem info, że jest już dostarczony do w/w serwisu. W drodze powrotnej z Krosna, w Gorlicach Hyunday się zepsuł i w Nowy sączu przesiedliśmy się do prawie nowej Corolli z trzycylindrowym motorem chyba od motopomy... nieistotne... Passat stoi w serwisie już tydzień. Ma zakwalifikowany do wymiany alternator i czujnik spalin NOx... Z dnia na dzień komunikacja z serwisem jest coraz gorsza... Potrzebuję auto, muszę odwiedzić moich klientów, a nie mam czym,. Pasek jest objęty "platynową gwarancją mobilności i ubezpieczeniem kosztów naprawy". Jak sądzicie, kiedy mam tam pojechać i się spienić? jaja sobie jakieś robią... Tak to wygląda... Co robić? Jak żyć? 

"Zepsuć" trzy samochody. Talent masz 😁

Toyota się nie dała 😉

Teraz to już po zawodach, ale jak kiedyś byś wstawiał auto do naprawy do jakiegokolwiek serwisu to zawsze się upierają, ze chcesz zastępcze na cały czas naprawy za free. Nigdy nie kupuje ubezpieczenia z autem zastępczym, zawsze mi jakieś dadzą. Jak mi w audi gość wjechał i 2 miesiące w ASO naprawiali (3 dni naprawy, reszta czekali na części), to jeździłem nówką A6 z serwisu. Konkurencja zawsze działa, jak nie do tego to do innego ASO wstawisz. Oni o tym wiedzą. Teraz, jak kolega radzi, zadzwoń i pogadaj jak człowiek z człowiekiem. Bez opierd.... , bo to tylko pogarsza sprawę.

14 minut temu, mandaryn44 napisał(-a):

. Nigdy nie kupuje ubezpieczenia z autem zastępczym, zawsze mi jakieś dadzą. Jak mi w audi gość wjechał i 2 miesiące w ASO naprawiali (3 dni naprawy, reszta czekali na części), to jeździłem nówką A6 z serwisu. 

jak Twoje auto jest naprawione z OC sprawcy, to ustawowo dostaniesz auto zastępcze na czas naprawy,  natomiast jak jest naprawiony z AC ,to tak różowo nie jest , dostaniesz auto zastępcze na tyle dni na ile jest w pakiecie AC, potem już jest normalny wynajem 😉

Oj, chyba tak to nie działa. Już nie. Te zasady są niewiarygodnie skomplikowane. A moja metoda zawsze się sprawdzała jak było z AC mojego. Ale co ja się tak znam...

Dodatkowo moje auto było naprawiane z mojego AC bo gość nie miał OC.

Ostatni gwozdz do trumny SAABa
https://magazynauto.pl/wiadomosci/elementy-linii-produkcyjnej-z-fabryki-saaba-na-sprzedaz-zaklad-w-trollhattan-w-likwidacji,aid,4774

Szkoda tej marki, miala swoj, rozpoznawalny charakter... 🕯️

saab-900-turbo-offered-high-performance-

Saab-9-3-2-2.jpeg?ssl=1

To wnetrze snilo mi sie po nocach:
Illuminating.jpg?format=2500w

Nigdy nie mialem SAABa, jednego prawie kupilem, ale ostatecznie zdecydowalem sie na Volvo. Z finansowej perspektywy, byla to bardzo dobra decyzja. Z emocjonalnej, nie bardzo 😉

24 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a):

Ostatni gwozdz do trumny SAABa
https://magazynauto.pl/wiadomosci/elementy-linii-produkcyjnej-z-fabryki-saaba-na-sprzedaz-zaklad-w-trollhattan-w-likwidacji,aid,4774

Szkoda tej marki, miala swoj, rozpoznawalny charakter... 🕯️

saab-900-turbo-offered-high-performance-

Saab-9-3-2-2.jpeg?ssl=1

To wnetrze snilo mi sie po nocach:
Illuminating.jpg?format=2500w

Nigdy nie mialem SAABa, jednego prawie kupilem, ale ostatecznie zdecydowalem sie na Volvo. Z finansowej perspektywy, byla to bardzo dobra decyzja. Z emocjonalnej, nie bardzo 😉

Też żałuję marki. Zwłaszcza, że konstrukcyjnie podobno były znacznie wytrzymalsze od Volvo, co już bije w abstrakcję. SAAB był mega klimatyczny i nie wiem czy nie poszukać czegoś na rynku dobrze utrzymanego.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

2 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Też żałuję marki. Zwłaszcza, że konstrukcyjnie podobno były znacznie wytrzymalsze od Volvo, co już bije w abstrakcję. SAAB był mega klimatyczny i nie wiem czy nie poszukać czegoś na rynku dobrze utrzymanego.

Mysle, ze w tym momencie kwestia utrzymania Saaba moze byc coraz ciezsza 🤔

4 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a):

Mysle, ze w tym momencie kwestia utrzymania Saaba moze byc coraz ciezsza 🤔

Pewnie tak.

Choć wiele elementów dzielił z innymi markami.

Edited by Autor1984

przegladaja niedawno siec natknalem sie na model ktorego nigdy nie widzialem,
majacy status najkrocej produkowanego auta w historii motoryzacji

spacer.png

Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

11 godzin temu, neclocus napisał(-a):

przegladaja niedawno siec natknalem sie na model ktorego nigdy nie widzialem,
majacy status najkrocej produkowanego auta w historii motoryzacji

spacer.png

Wydaje mi się, że tylko na rynek NA.

3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Wydaje mi się, że tylko na rynek NA.

byc moze, w opisie dostepnego na aukcji otomoto, sprzedajacy zamiescil informacje ze w PL jest zarejestrowanych 14 szt.

Edited by neclocus
ort.

Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

14 minut temu, neclocus napisał(-a):

byc moze, w opisie dostepnego na aukcji otomoto, sprzedajacy zmaiescil informacje ze w PL jest zarejestrowanych 14 szt.

Może być, co nie wyklucza, że wszystkie przypłynęły ;)

Ale na pewno bym nie kupił, nawet jakby był jedyny.