Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

W dniu 15.12.2024 o 17:56, szuwi napisał(-a):

Dzięki. Humor mi się skwasił - miałem nadzieję, że wezmę obk i mam spokój... 

Zaproponuję coś z innej beczki - BMW 2 Active Tourer.

Dodam, że mam pod domem kilka aut z totalnie "różnych beczek".

Od najniższej Mazdy MX-5 do najwyższego Opla Combo.

I nieważne o ile Mazda jest węższa od pozostałych - z Combo wysiada się najłatwiej w najciaśniejszych miejscach parkingowych.

Wysiadanie niemal w pozycji stojącej znacząco ułatwia sprawę.

Myślę, że możesz to poczuć nawet przy Outbacku vs Forester, gdzie ten drugi ma prawdopodobnie wyżej siedzisko niż w podwyższonym kombi.

15 godzin temu, neclocus napisał(-a):

przegladaja niedawno siec natknalem sie na model ktorego nigdy nie widzialem,
majacy status najkrocej produkowanego auta w historii motoryzacji

spacer.png

jakies 570 sztuk, ale ostatnich 9-5 w wersji kombii powstalo 33 sztuki 😅

Byly jeszcze Saaby 9-7x bazujace na jakims GMC
2008-saab-9-7x-aero-photo-109596-s-986x6

oraz 9-2x bazujacy na Imprezie:
image.thumb.png.82039a0d1e940eaf4355498330ab8146.png

4 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a):

9-2x bazujacy na Imprezie

w którym to przypadku wysoką szwedzką jakość utrzymano poprzez produkcję w Ōta (prefektura Gunma) 😉 

A po ludzku - to była nieznacznie przestylizowana Impreza 2,5i albo 2,0T. 

8 godzin temu, Kierownik napisał(-a):

Zaproponuję coś z innej beczki - BMW 2 Active Tourer.

Dodam, że mam pod domem kilka aut z totalnie "różnych beczek".

Od najniższej Mazdy MX-5 do najwyższego Opla Combo.

I nieważne o ile Mazda jest węższa od pozostałych - z Combo wysiada się najłatwiej w najciaśniejszych miejscach parkingowych.

Wysiadanie niemal w pozycji stojącej znacząco ułatwia sprawę.

Myślę, że możesz to poczuć nawet przy Outbacku vs Forester, gdzie ten drugi ma prawdopodobnie wyżej siedzisko niż w podwyższonym kombi.

BMW ma za mały prześwit - w dzikie miejsca często jeżdżę :

Forester byłby ok, gdyby stary XT był dostępny - z obecnym chyba jednak odpadnie z mojej listy... 

Potrzebna pomóc w przemyśleniach... dziś sprzedałem Dustera z zeszłego roku i teraz do wyboru Renault Arkana  czy najbiedniejszy Austral ?  

12 godzin temu, Keniutek napisał(-a):

Jeżeli tylko te dwa, to najbiedniejszy Austral.

Na pewno ? Cały czas się zastanawiam- będzie mi brakować przyciemnionych szyb z tyłu, oświetlenia ambiente, i lepszej tapicerki- czy to tylko fanaberie ? Bo np.  koła to przy okazji lata się zmieni na większe. Pomóżcie  🙂🙂🙂

45 minut temu, łowca napisał(-a):

Na pewno ? Cały czas się zastanawiam- będzie mi brakować przyciemnionych szyb z tyłu, oświetlenia ambiente, i lepszej tapicerki- czy to tylko fanaberie ? Bo np.  koła to przy okazji lata się zmieni na większe. Pomóżcie  🙂🙂🙂

Nie znam marki, ale Austral to inny segment. Szyby przyciemnisz za parę stówek w renomowanym zakładzie. Oświetlenie ambietne - fakt urokliwe, co do tapicerki - jeżeli masz do wyboru skórę a materiał to faktycznie szkoda, jeżeli produkt skóro podobny do materiału to nie miej wątpliwości. Pomijając aspekty techniczne, bo w nie nie wchodzimy tj. silnik, skrzynia, zawiecha, itd. Auto musi Ci się przede wszystkim podobać. Weź pojeździj jednym i drugim i będziesz miał jasność.

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Koledzy, użytkuje/użytkował ktoś 850i E31? Jestem ciekaw opinii, zawsze mnie kręciły te v12 z lat 90' ...to samo Merc.

https://de.motor1.com/news/744835/porsche-718-boxster-elektro-probleme/

According to Automobilwoche, Porsche is having  problems developing the 718 EV. The Zuffenhausen engineers are "far behind schedule," so the market launch of the electric sports car could be delayed. It is suspected that the battery mounted in the middle is the reason for the delay, as Porsche is "constantly asking supplier Valmet Automotive for adjustments."

The Finnish company is doing what it can, but there are additional costs that Porsche is reportedly not willing to cover or only partially. Based on our oldest spy photos, the electric 718 has been in testing for at least two years. Nevertheless, it is becoming increasingly likely that the Boxster and Cayman without combustion engines will not come onto the market until 2025 to quickly displace the gasoline models.

Porsche is in a tricky situation. The next-generation Macan was supposed to be launched two years ago, but software problems prevented the electric crossover from being released on time. Now it's finally here. To make matters worse, the combustion version of the Macan - which has always been one of the company's top sellers - will be phased out worldwide in 2026. In Europe, it has already been phased out due to the same cybersecurity regulations that doomed the 718.

W dniu 18.12.2024 o 11:06, SzefSzefow napisał(-a):

Ostatni gwozdz do trumny SAABa
https://magazynauto.pl/wiadomosci/elementy-linii-produkcyjnej-z-fabryki-saaba-na-sprzedaz-zaklad-w-trollhattan-w-likwidacji,aid,4774

Szkoda tej marki, miala swoj, rozpoznawalny charakter... 🕯️

saab-900-turbo-offered-high-performance-

Saab-9-3-2-2.jpeg?ssl=1

To wnetrze snilo mi sie po nocach:
Illuminating.jpg?format=2500w

Nigdy nie mialem SAABa, jednego prawie kupilem, ale ostatecznie zdecydowalem sie na Volvo. Z finansowej perspektywy, byla to bardzo dobra decyzja. Z emocjonalnej, nie bardzo 😉

Taka pamiątka mi została i bardzo mile go wspominam 🤗🤗🤗

IMG_20241220_131923.jpg

18 godzin temu, łowca napisał(-a):

Potrzebna pomóc w przemyśleniach... dziś sprzedałem Dustera z zeszłego roku i teraz do wyboru Renault Arkana  czy najbiedniejszy Austral ?  

Koniecznie Renault i nie bierzesz pod uwagę  Symbioza. Czyli pewnie pytasz o egzemplarze już wyprodukowane. Pokaż o jakich rozmawiamy, to będzie łatwiej.

3 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

IMG_20241220_131923.jpg

Młody jaki pociecha :)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

3 godziny temu, Kierownik napisał(-a):

Koniecznie Renault i nie bierzesz pod uwagę  Symbioza. Czyli pewnie pytasz o egzemplarze już wyprodukowane. Pokaż o jakich rozmawiamy, to będzie łatwiej.

Na żywo Symbioz nie spodobał mi się. Do wyboru  oba 1.3 Tce i oba szary metalik. Biedny, okrojny Austral Evolution 160 km lub  bogatsza Arkana Techno. Cena podobna 133 000/ 130 000. Arkana to rozciągnięte  mocno Clio, Austral z kolei w taniej wersji ma wszystko wnętrz z szarej szmaty co wygląda na drzwiach jak plastik w Lanosie  🙂. Czasu nie mam, w poniedziałek muszę coś  wybrać. 

CarExportImageManager-5.jpeg

CarExportImageManager-1.jpeg

1b7d5ba8245c5523835b3c629ba372f579e28ea5_R_DAM_1490178.jpg

image-5.jpeg

14 minut temu, łowca napisał(-a):

Arkana to rozciągnięte  mocno Clio

A nie jest poprawionym Dusterem, pierwotnie projektowanym na Rosję itp. ? 

Jeździłem przez dwa miesiące Techno (ale chyba 1,6 - o ile taki w ogóle istnieje ?) i po mieście fajnie się przemieszczało - doceniałem małe rozmiary. Na trasie słabo - dość głośny. Na plus na pewno hybryda duży +), wyświetlacze i okamerowanie (w nowo otrzymanym camry ewidentnie gorsze). Wkurzał mnie blaszany dźwięk przy zamykaniu drzwi, ogólnie zauważalnie niższa klasa niż dwa poprzednie Talismany.

Ja wybrałbym Australa (rok temu właśnie je zapowiadali, a dali Arkany).

Arkana oparta na Dusterze to była na rynek wschodni- a ta dostępna u nas to właśnie nowa Arkana na płycie clio. Jak by nie spojrzeć Austral to nowsze konstrukcja- nawet w biednej wersji. Chyba powoli rozjaśnia mi się  w głowie 🤔🙂

Nie znam marki, ale Austral to inny segment. Szyby przyciemnisz za parę stówek w renomowanym zakładzie. Oświetlenie ambietne - fakt urokliwe, co do tapicerki - jeżeli masz do wyboru skórę a materiał to faktycznie szkoda, jeżeli produkt skóro podobny do materiału to nie miej wątpliwości. Pomijając aspekty techniczne, bo w nie nie wchodzimy tj. silnik, skrzynia, zawiecha, itd. Auto musi Ci się przede wszystkim podobać. Weź pojeździj jednym i drugim i będziesz miał jasność.

W pełni się zgadzam.
Od roku jeżdżę mini gdzie właśnie mam tapicerkę materiałową bo skaj który miałem do wyboru mi nie odpowiadał i nie mam przyciemnionych szyb. Najpierw myślałem, że przyciemnię właśnie za parę stówek, ale jakoś się przyzwyczaiłem, a teraz jest coraz bliżej do końca leasingu, więc się nie opłaca ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pozdrawiam,

Janek

4 godziny temu, vvv napisał(-a):

W pełni się zgadzam.
Od roku jeżdżę mini gdzie właśnie mam tapicerkę materiałową bo skaj który miałem do wyboru mi nie odpowiadał i nie mam przyciemnionych szyb. Najpierw myślałem, że przyciemnię właśnie za parę stówek, ale jakoś się przyzwyczaiłem, a teraz jest coraz bliżej do końca leasingu, więc się nie opłaca ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Przyciemnione szyby przydają się generalnie jak są dzieci lub wozisz kogoś na tylnej kanapie.

Choć przyznam, że wizualnie dodają sporo elegancji, optycznie wydłużając tylną parę drzwi. Mają też ten plus, że bezpieczniej teczkę można zostawić pod fotelem ;)

16 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

IMG_20241220_131923.jpg

Mowisz o dziecku czy o Saabie? 🤭

16 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

N/C...

2 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a):

Haaa haaa haaa 😁😁😁😁

2 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a):

Ostatnio udzielał wywiadu dla lokalnej gazety 🤗🤗🤗

IMG_20241221_082934.jpg

10 godzin temu, łowca napisał(-a):

Arkana

Zapomniałem dopisać, że to naprawdę oszczędne auto (średnia w mieście w trybie sport wychodziła 5,9 l/100 km) i na wspomaganiu hybrydą dość zrywne. "Na prądzie" przejechałem raz 15 km, spalinówka włącza się przy prędkości 50 km/h (Toyota przy 27).

W dniu 19.12.2024 o 19:39, szuwi napisał(-a):

Forester byłby ok, gdyby stary XT był dostępny - z obecnym chyba jednak odpadnie z mojej listy... 

Faktycznie, obecny motor to porażka. Jak ci się nie spieszy, poczekaj trochę - w Japonii wypuścili niedawno porządną hybrydę, więc może i do Europy trafi. Benzynowy bokser 2,5 plus dwa silniki elektryczne. W końcu udało się trochę technologii od Toyoty wyciągnąć...