Krakus1 1662 #47126 Posted December 4, 2024 tak to był ten 👍 , tylko cały czarny w mat, stąd nie było widać napisu. a ja dziś- inspirowany tym filmikiem- będę robił pomiar głośności w A6 , ciekawe jak wyjdzie 14 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a): Osobiscie trzymym kciuki, bo widac, ze Gerry umie w zegarki 😉 może zrobili z niego tak , żeby wyglądał że umie w zegarki i kurtki , reklama dźwignia handlu 😉 0 Share this post Link to post Share on other sites
Autor1984 13119 #47127 Posted December 4, 2024 (edited) 34 minuty temu, Krakus1 napisał(-a): tak to był ten 👍 , tylko cały czarny w mat, stąd nie było widać napisu. a ja dziś- inspirowany tym filmikiem- będę robił pomiar głośności w A6 , ciekawe jak wyjdzie może zrobili z niego tak , żeby wyglądał że umie w zegarki i kurtki , reklama dźwignia handlu 😉 Jerzy, a masz miernik, czy na ucho? 😆 6 godzin temu, Valygaar napisał(-a): W ciuchy też. Ta kurtka Hermesa bajka 🤩 I jeszcze w mikrofon, ma świetnie dobrany mikrofon. Widać, że umie w mikrofony. Edited December 4, 2024 by Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Share this post Link to post Share on other sites
Krakus1 1662 #47128 Posted December 4, 2024 taką aplikacją Łukasz, może też spróbujesz, będziemy mieli porównanie ☺️, 90km/h , nawiew wyłączony 0 Share this post Link to post Share on other sites
pablo122 1343 #47129 Posted December 4, 2024 Siemano. Zrzuca sie jeszcze olej w nowym aucie po 1-2kkm? W dobie najmu itd, robi to ktoś jeszcze czy w ogóle nie trzeba? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Tommaso 2418 #47130 Posted December 4, 2024 Ja zawsze zmieniam po dotarciu. To zależy jak długo chcesz jeździć tym autem. Jeśli w wynajmie do 100k km to nie ma sensu, jeśli dłużej i sam będziesz później sprzedawał, to bym zmienił. 4 Share this post Link to post Share on other sites
pablo122 1343 #47131 Posted December 4, 2024 (edited) W dniu 4.12.2024 o 09:58, Tommaso napisał(-a): 😄👍 🤷♂️ 🤭. Edited July 1, 2025 by pablo122 0 Share this post Link to post Share on other sites
Paweł Bohacz 3032 #47132 Posted December 4, 2024 (edited) 6 godzin temu, Krakus1 napisał(-a): tak to był ten 👍 , tylko cały czarny w mat, stąd nie było widać napisu. a ja dziś- inspirowany tym filmikiem- będę robił pomiar głośności w A6 , ciekawe jak wyjdzie może zrobili z niego tak , żeby wyglądał że umie w zegarki i kurtki , reklama dźwignia handlu 😉 Kto wie, kto wie.. moze 😉 2 godziny temu, pablo122 napisał(-a): Siemano. Zrzuca sie jeszcze olej w nowym aucie po 1-2kkm? W dobie najmu itd, robi to ktoś jeszcze czy w ogóle nie trzeba? Zalezy jaki samochod i silnik. W czyms wysilonym, sportowym bym zrobil. W zwyklym samochodzie nie. Oczywiscie, jesli pierwszy serwis bylby przy 10kkm, nie 30kkm😉 Edited December 4, 2024 by SzefSzefow 2 www.instagram.com/pawelbohacz/ Share this post Link to post Share on other sites
facecik 4854 #47133 Posted December 4, 2024 4 godziny temu, pablo122 napisał(-a): Siemano. Zrzuca sie jeszcze olej w nowym aucie po 1-2kkm? W dobie najmu itd, robi to ktoś jeszcze czy w ogóle nie trzeba? Ja kupiłem auto dla siebie, bez opcji zwrotu po xx latach i po około 2kkm wymieniłem. Dla własnego dobrego samopoczucia chociażby. I dobrze mi z tym. 4 Share this post Link to post Share on other sites
Paulus57 145085 #47134 Posted December 4, 2024 Tak zrobiłem i w nowym żony też tak zrobię. Wymiana oleju po 2k km to chyba nie jest koszt który rujnowałby budżet? 3 Share this post Link to post Share on other sites
Autor1984 13119 #47135 Posted December 4, 2024 Jestem zdania, że nawet jeśli to wynajem warto wymianę po 1 - 3kkm zrobić. Ktoś kto to auto będzie później użytkował tylko zyska. Ogólnie wyznaję zasadę, aby zostawiać po sobie tak, jak samemu chciałoby się zastać. 5 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Share this post Link to post Share on other sites
Paulus57 145085 #47136 Posted December 4, 2024 1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a): Jestem zdania, że nawet jeśli to wynajem warto wymianę po 1 - 3kkm zrobić. Ktoś kto to auto będzie później użytkował tylko zyska. Ogólnie wyznaję zasadę, aby zostawiać po sobie tak, jak samemu chciałoby się zastać. Niestety coraz mniej ludzi tak myśli... 2 Share this post Link to post Share on other sites
Tommaso 2418 #47137 Posted December 4, 2024 2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a): Jestem zdania, że nawet jeśli to wynajem warto wymianę po 1 - 3kkm zrobić. Ktoś kto to auto będzie później użytkował tylko zyska. Ogólnie wyznaję zasadę, aby zostawiać po sobie tak, jak samemu chciałoby się zastać. To dawaj znać o swoich autach, jak będziesz je sprzedawał. Ja też staram się auto utrzymywać jak najdłużej w stanie zbliżonym do nowego i dbam o nie jak tylko mogę i pewnie dlatego już od 20 lat każde moje auto kupuje pierwsza osoba, która przyjedzie oglądać, a niektórzy kupują nawet bez oglądania, sam wiesz kogo mam na myśli 😁 W Lexusie też wymieniłem olej po 2000 km, mimo tego, że zaplanowana wymiana jest po 15 tys. km (a nie jak w niemieckich autach po 30), w dodatku z racji, że to hybryda, średnio 35-40% czasu jeżdżę tylko na silniku elektrycznym, więc te przebiegi silnika spalinowego pomiędzy wymianami są jeszcze mniejsze. 0 Share this post Link to post Share on other sites
łowca 355 #47138 Posted December 4, 2024 Tak - teraz zmieniam co 2 lata samochód i po ok 1500-3000 zmieniam - nawet skompletowałem sprzęt i nauczyłem się sam to robić 😁. Teraz szykuje się na kolejny nowy i też zmienię olej przy 2-3 tys. Ale czy faktycznie to coś daje - nie mam pojęcia 🤔 0 Share this post Link to post Share on other sites
facecik 4854 #47139 Posted December 4, 2024 W Lexusie podobno nie ma takiej potrzeby, bo silniki są dotarte - taką informację otrzymałem od sprzedawcy. Czy było warto? Na pewno nie zaszkodziło. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Lincoln Six Echo 81080 #47140 Posted December 4, 2024 Często robicie przelgądy? 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Share this post Link to post Share on other sites
mandaryn44 685 #47141 Posted December 4, 2024 W Lexusie podobno nie ma takiej potrzeby, bo silniki są dotarte - taką informację otrzymałem od sprzedawcy. Czy było warto? Na pewno nie zaszkodziło.W każdym nowym są dotarte. To już nie te czasy co kiedyś dawno dawno. Jednak po 1k-2k warto wymienić bo to dotarcie fabryczne to takie na słowo honoru. Auta szkoda. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Paweł Bohacz 3032 #47142 Posted December 5, 2024 11 godzin temu, mandaryn44 napisał(-a): 13 godzin temu, facecik napisał(-a): W Lexusie podobno nie ma takiej potrzeby, bo silniki są dotarte - taką informację otrzymałem od sprzedawcy. Czy było warto? Na pewno nie zaszkodziło. W każdym nowym są dotarte. To już nie te czasy co kiedyś dawno dawno. Jednak po 1k-2k warto wymienić bo to dotarcie fabryczne to takie na słowo honoru. Auta szkoda. No nie bardzo, nie bardzo... W glupim GRY nakazana byla spokojna jazda samochodem i wymiana oleju po 2kkm. Chyba po pol roku przeniesiono wymiane oleju na 10kkm na niektorych rynkach (w tym europejskim). GT3 RS ma na pewno czas dotarcia silnika i znam serwisy, ktore rekomenduja wymiane oleju po tym czasie 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Share this post Link to post Share on other sites
Tommaso 2418 #47143 Posted December 5, 2024 M3 po 2000 km miał obowiązkową wymianę oleju w silniku i w dyfrze 0 Share this post Link to post Share on other sites
Autor1984 13119 #47144 Posted December 5, 2024 (edited) 19 godzin temu, Tommaso napisał(-a): To dawaj znać o swoich autach, jak będziesz je sprzedawał. Ja też staram się auto utrzymywać jak najdłużej w stanie zbliżonym do nowego i dbam o nie jak tylko mogę i pewnie dlatego już od 20 lat każde moje auto kupuje pierwsza osoba, która przyjedzie oglądać, a niektórzy kupują nawet bez oglądania, sam wiesz kogo mam na myśli 😁 Nie ma takiej potrzeby, szczerze powiedziawszy. Wiesz dlaczego, to tak w nawiązaniu do Rocha. Wcześniej auta ode mnie brali znajomi i jeżdżą nimi do dziś. Jakieś 3 tygodnie temu testowałem GT po lifcie dla niego. A co do zadbania o Twoje samochody, to widać było chociażby po zdjęciach Bullita; wyglądały jak rendery 19 godzin temu, Paulus57 napisał(-a): Niestety coraz mniej ludzi tak myśli... No szkoda. Uważam, że jeżeli kogoś nie stać na nowy "wymarzony", a ma możliwość zakupu od dealera z programu selekt - to taka wymiana po 1 - 3 kkm jest tylko potwierdzeniem tego co chciałbym, aby pomyślał o mnie następny właściciel. Warto dbać o pojazd, aby komuś nie uprzykrzyć życia. Tak do tego podchodzę. Czy są konieczne takie wymiany? Tak jak napisał Kolega @facecikna pewno nie szkodzą. Zresztą sam stwierdziłem stosując się do starej szkoły "docierania", że to procentuje i to bardzo. Wszystkie moje samochody były "w stanie NOS"; a przynajmniej nie nosiły znamion zużycia. Pomijając elementy typowo eksploatacyjne; tarcze, klocki, zawieszenie, opony. Bo te już po 1000km mają "swój" przebieg. Cytat Często robicie przelgądy? Wg wskazań. Nie rzadziej niż raz do roku. Ja czasem dwa razy. Edited December 5, 2024 by Autor1984 2 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Share this post Link to post Share on other sites
Valygaar 5935 #47145 Posted December 5, 2024 5 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a): No nie bardzo, nie bardzo... W glupim GRY nakazana byla spokojna jazda samochodem i wymiana oleju po 2kkm. Chyba po pol roku przeniesiono wymiane oleju na 10kkm na niektorych rynkach (w tym europejskim). GT3 RS ma na pewno czas dotarcia silnika i znam serwisy, ktore rekomenduja wymiane oleju po tym czasie Przy 718 tez dostałem zalecenie, ustne, fakt, żeby przez 1500km nie przekraczać 5 tys. i przyjechać na wymianę. W mega promocyjnej cenie dodam. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Paweł Bohacz 3032 #47146 Posted December 5, 2024 53 minuty temu, Valygaar napisał(-a): Przy 718 tez dostałem zalecenie, ustne, fakt, żeby przez 1500km nie przekraczać 5 tys. i przyjechać na wymianę. W mega promocyjnej cenie dodam. Ale nie miales zblokowanych automatycznie obrotow? 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Share this post Link to post Share on other sites
Valygaar 5935 #47147 Posted December 5, 2024 2 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a): Ale nie miales zblokowanych automatycznie obrotow? Szczerze pojęcia nie mam, bo chyba nie przekroczyłem 4... 🥷🏻😂 0 Share this post Link to post Share on other sites
Tommaso 2418 #47148 Posted December 5, 2024 W M3 nie było żadnego ogranicznika ani kagańca mocy, tylko sugestia, żeby nie przekraczać 4000 obrotów i 160 km/h 0 Share this post Link to post Share on other sites
Krakus1 1662 #47149 Posted December 6, 2024 tak jest , jak w kazdym nowym modelu BMW, jest taka informacja w książce obsługi, natomiast ogranicznik był co do mocy i obrotów przy zimnym silniku , fajne zabezpieczenie silnika 0 Share this post Link to post Share on other sites
pechagto 1087 #47150 Posted December 6, 2024 W dniu 4.12.2024 o 09:52, pablo122 napisał(-a): Siemano. Zrzuca sie jeszcze olej w nowym aucie po 1-2kkm? W dobie najmu itd, robi to ktoś jeszcze czy w ogóle nie trzeba? W tym roku braliśmy nowe auto, pierwsza podróż w góry, po powrocie od razu serwis i wymiana oleju. 1 Share this post Link to post Share on other sites