Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

tak to był ten 👍 , tylko cały czarny w mat, stąd nie było widać napisu. 

a ja dziś- inspirowany tym filmikiem- będę robił pomiar głośności w A6 , ciekawe jak wyjdzie 

14 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

Osobiscie trzymym kciuki, bo widac, ze Gerry umie w zegarki 😉

1881345015_Screenshot2024-12-03at15_43_54.thumb.png.fb3df70fbf71ac3de0472dc665ff6a5c.png

może zrobili z niego tak , żeby wyglądał że umie w zegarki i kurtki , reklama dźwignia handlu 😉

34 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

a ja dziś- inspirowany tym filmikiem- będę robił pomiar głośności w A6 , ciekawe jak wyjdzie 

może zrobili z niego tak , żeby wyglądał że umie w zegarki i kurtki , reklama dźwignia handlu 😉

Jerzy, a masz miernik, czy na ucho? 😆

6 godzin temu, Valygaar napisał(-a):

W ciuchy też. Ta kurtka Hermesa bajka 🤩

I jeszcze w mikrofon, ma świetnie dobrany mikrofon. Widać, że umie w mikrofony.

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

taką aplikacją Łukasz,  może też spróbujesz,  będziemy mieli porównanie ☺️,  90km/h , nawiew wyłączony 

Screenshot_20241204_071420_Sound Meter.jpg

Siemano.

Zrzuca sie jeszcze olej w nowym aucie po 1-2kkm?

W dobie najmu itd, robi to ktoś jeszcze czy w ogóle nie trzeba?

Ja zawsze zmieniam po dotarciu.

To zależy jak długo chcesz jeździć tym autem. Jeśli w wynajmie do 100k km to nie ma sensu, jeśli dłużej i sam będziesz później sprzedawał, to bym zmienił.

22 minuty temu, Tommaso napisał(-a):

Ja zawsze zmieniam po dotarciu.

To zależy jak długo chcesz jeździć tym autem. Jeśli w wynajmie do 100k km to nie ma sensu, jeśli dłużej i sam będziesz później sprzedawał, to bym zmienił.

Cześć Tomek, właśnie miałem do Ciebie na pw pisać w tej sprawie,  ale postanowiłem napisać publicznie bo wiedziałem, że jesteś niezawodny na 100% odpowiesz 😄👍

Ja tam jeżdżę elktrykami (lajkonikami) i wypożyczonymi, ale moja żona traktuje samochód jak członka rodziny. I miała roomstera 1.2dsg, panorama itd. Do parkowania jak Fabia, a w środku Superb, już takich nie robią i pewnie byłby u nas do końca świata gdyby nie to, że znalazłem sie na trasie wyścigów mstszow kierownicy w bemkach i w okolicach spalarnii w krk jeden wpakował mi sie w tył doprowadzając roomsterka do kasacji 🤷‍♂️

W tej sytuacji zamiast 125k przewalic na cfdekach zakupiłem małżonce T-crossa 1.5tsi i 100km już pękło 🤭. I stąd moje pytanie 👋

6 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

Kto wie, kto wie.. moze 😉

2 godziny temu, pablo122 napisał(-a):

Siemano.

Zalezy jaki samochod i silnik. W czyms wysilonym, sportowym bym zrobil. W zwyklym samochodzie nie. Oczywiscie, jesli pierwszy serwis bylby przy 10kkm, nie 30kkm😉

Edited by SzefSzefow

4 godziny temu, pablo122 napisał(-a):

Siemano.

Ja kupiłem auto dla siebie, bez opcji zwrotu po xx latach i po około 2kkm wymieniłem. Dla własnego dobrego samopoczucia chociażby. I dobrze mi z tym.

Tak zrobiłem i w nowym żony też tak zrobię. Wymiana oleju po 2k km to chyba nie jest koszt który rujnowałby budżet? ;) 

Jestem zdania, że nawet jeśli to wynajem warto wymianę po 1 - 3kkm zrobić.

Ktoś kto to auto będzie później użytkował tylko zyska. Ogólnie wyznaję zasadę, aby zostawiać po sobie tak, jak samemu chciałoby się zastać.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Ktoś kto to auto będzie później użytkował tylko zyska. Ogólnie wyznaję zasadę, aby zostawiać po sobie tak, jak samemu chciałoby się zastać.

Niestety coraz mniej ludzi tak myśli...

2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

To dawaj znać o swoich autach, jak będziesz je sprzedawał.  

Ja też staram się auto utrzymywać jak najdłużej w stanie zbliżonym do nowego i dbam o nie jak tylko mogę i pewnie dlatego już od 20 lat każde moje auto kupuje pierwsza osoba, która przyjedzie oglądać, a niektórzy kupują nawet bez oglądania, sam wiesz kogo mam na myśli 😁

W Lexusie też wymieniłem olej po 2000 km, mimo tego, że zaplanowana wymiana jest po 15 tys. km (a nie jak w niemieckich autach po 30), w dodatku z racji, że to hybryda, średnio 35-40% czasu jeżdżę tylko na silniku elektrycznym, więc te przebiegi silnika spalinowego pomiędzy wymianami są jeszcze mniejsze.

Tak -  teraz zmieniam co 2 lata  samochód  i po ok 1500-3000 zmieniam  - nawet skompletowałem sprzęt i  nauczyłem się sam to robić 😁. Teraz szykuje się na kolejny  nowy i też zmienię olej przy 2-3 tys. Ale czy faktycznie to coś daje - nie mam pojęcia 🤔

W Lexusie podobno nie ma takiej potrzeby, bo silniki są dotarte - taką informację otrzymałem od sprzedawcy. Czy było warto? Na pewno nie zaszkodziło.

W Lexusie podobno nie ma takiej potrzeby, bo silniki są dotarte - taką informację otrzymałem od sprzedawcy. Czy było warto? Na pewno nie zaszkodziło.
W każdym nowym są dotarte. To już nie te czasy co kiedyś dawno dawno. Jednak po 1k-2k warto wymienić bo to dotarcie fabryczne to takie na słowo honoru. Auta szkoda.

11 godzin temu, mandaryn44 napisał(-a):
13 godzin temu, facecik napisał(-a):

W każdym nowym są dotarte. To już nie te czasy co kiedyś dawno dawno. Jednak po 1k-2k warto wymienić bo to dotarcie fabryczne to takie na słowo honoru. Auta szkoda.

No nie bardzo, nie bardzo...
W glupim GRY nakazana byla spokojna jazda samochodem i wymiana oleju po 2kkm. Chyba po pol roku przeniesiono wymiane oleju na 10kkm na niektorych rynkach (w tym europejskim).

GT3 RS ma na pewno czas dotarcia silnika i znam serwisy, ktore rekomenduja wymiane oleju po tym czasie :)

19 godzin temu, Tommaso napisał(-a):

To dawaj znać o swoich autach, jak będziesz je sprzedawał.  

Ja też staram się auto utrzymywać jak najdłużej w stanie zbliżonym do nowego i dbam o nie jak tylko mogę i pewnie dlatego już od 20 lat każde moje auto kupuje pierwsza osoba, która przyjedzie oglądać, a niektórzy kupują nawet bez oglądania, sam wiesz kogo mam na myśli 😁

Nie ma takiej potrzeby, szczerze powiedziawszy. Wiesz dlaczego, to tak w nawiązaniu do Rocha. Wcześniej auta ode mnie brali znajomi i jeżdżą nimi do dziś.

Jakieś 3 tygodnie temu testowałem GT po lifcie dla niego.

A co do zadbania o Twoje samochody, to widać było chociażby po zdjęciach Bullita; wyglądały jak rendery :D

19 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Niestety coraz mniej ludzi tak myśli...

No szkoda. Uważam, że jeżeli kogoś nie stać na nowy "wymarzony", a ma możliwość zakupu od dealera z programu selekt - to taka wymiana po 1 - 3 kkm jest tylko potwierdzeniem tego co chciałbym, aby pomyślał o mnie następny właściciel. Warto dbać o pojazd, aby komuś nie uprzykrzyć życia. Tak do tego podchodzę.

Czy są konieczne takie wymiany? Tak jak napisał Kolega @facecikna pewno nie szkodzą.

Zresztą sam stwierdziłem stosując się do starej szkoły "docierania", że to procentuje i to bardzo. Wszystkie moje samochody były "w stanie NOS"; a przynajmniej nie nosiły znamion zużycia. Pomijając elementy typowo eksploatacyjne; tarcze, klocki, zawieszenie, opony. Bo te już po 1000km mają "swój" przebieg.

Cytat

Często robicie przelgądy?  ;)

Wg wskazań. Nie rzadziej niż raz do roku. Ja czasem dwa razy.

Edited by Autor1984

5 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

No nie bardzo, nie bardzo...
W glupim GRY nakazana byla spokojna jazda samochodem i wymiana oleju po 2kkm. Chyba po pol roku przeniesiono wymiane oleju na 10kkm na niektorych rynkach (w tym europejskim).

GT3 RS ma na pewno czas dotarcia silnika i znam serwisy, ktore rekomenduja wymiane oleju po tym czasie :)

Przy 718 tez dostałem zalecenie, ustne, fakt, żeby przez 1500km nie przekraczać 5 tys. i przyjechać na wymianę. W mega promocyjnej cenie dodam.

53 minuty temu, Valygaar napisał(-a):

Przy 718 tez dostałem zalecenie, ustne, fakt, żeby przez 1500km nie przekraczać 5 tys. i przyjechać na wymianę. W mega promocyjnej cenie dodam.

Ale nie miales zblokowanych automatycznie obrotow?

2 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a):

Ale nie miales zblokowanych automatycznie obrotow?

Szczerze pojęcia nie mam, bo chyba nie przekroczyłem 4... 🥷🏻😂

W M3 nie było żadnego ogranicznika ani kagańca mocy, tylko sugestia, żeby nie przekraczać 4000 obrotów i 160 km/h

tak jest , jak w kazdym nowym modelu BMW, jest taka informacja w książce obsługi,  natomiast ogranicznik był co do mocy i obrotów przy zimnym silniku , fajne zabezpieczenie silnika 

W dniu 4.12.2024 o 09:52, pablo122 napisał(-a):

Siemano.

W tym roku braliśmy nowe auto, pierwsza podróż w góry, po powrocie od razu serwis i wymiana oleju.