Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

3 godziny temu, XoneX napisał(-a):

czy przypadkiem TIRy nie mają wmontowanych ograniczników prędkości na 90km/h? 

po pierwsze primo - sam napisałeś "na 90km/h a dozwolone jest 80km/h

po drugie primo - mają kaganiec na 90km (+ błąd pomiarowy, powiedzmy 5km/h)

Możesz sam sprawdzić na jakiejś ekspresówce, że wiele TIRów popędza z prędkościami około 97km/h - tyle u mnie na liczniku wskazuje (pomijam gps-y) i to na prostym odcinku a nie z górki, z wiatrem.

Są to najczęściej puste niezaładowane pojazdy, ale tak czy siak - nijak ma się do przepisów.

Ostatnio na cb-radio słyszałem "pogawędkę".

NA wyjeździe mojej miejscowości aktualnie jest ruch wahadłowy, czas oczekiwania na zmianę świateł 6min wskazanie na zegarze nad światłami.

Słyszę w CB:

1. "czy ty normalny jesteś? jedź, na co czekasz"

2. "czy ja normalny? to chyba Ty popierd....lony. Jak w połowie ktoś pojedzie z przeciwka, to co, mam dodać gazu?"

Obie ciężarówki stały na czerwonym, przed nimi 3km odcinek jednego pasa a ten z tyłu sugestywnie namawiał poprzedzającego, żeby wjechał na ten pas mimo czerwonego światła.

Domyślać się należy, że gdyby zamienili się miejscami, to TIR pędziłby mimo czerwonego prosto na spotkanie jadących zgodnie z prawem ludzi z przeciwka..

Ja rozumiem, że im zawsze się spieszy, że wiozą ładunek, że do domu bo 2 tygodnie nie byli, albo pauza za 30min im wskoczy, ale do jasnej cholery ja w pracy muszę zachowywać zasady BHP i jakieś regulaminy bo inaczej wylecę na bruk a co drugi TIRowiec łamie przepisy i robi to bez zastanowienia i bez mrugnięcia okiem.

Widzę takie zachowania i zastanawiam się co jest ze mną nie tak..

Jechałem skuterem.  Taki właśnie z drugiej strony.  Asfalt wycięty na 16 cm. Wysiadł i mnie wypchał bo dla jednośladu to bariera.

26 minut temu, zadra napisał(-a):

Możesz sam sprawdzić na jakiejś ekspresówce, że wiele TIRów popędza z prędkościami około 97km/h - tyle u mnie na liczniku wskazuje (pomijam gps-y) i to na prostym odcinku a nie z górki, z wiatrem.

Są to najczęściej puste niezaładowane pojazdy, ale tak czy siak - nijak ma się do przepisów.

Ostatnio na cb-radio słyszałem "pogawędkę".

NA wyjeździe mojej miejscowości aktualnie jest ruch wahadłowy, czas oczekiwania na zmianę świateł 6min wskazanie na zegarze nad światłami.

Słyszę w CB:

1. "czy ty normalny jesteś? jedź, na co czekasz"

2. "czy ja normalny? to chyba Ty popierd....lony. Jak w połowie ktoś pojedzie z przeciwka, to co, mam dodać gazu?"

Obie ciężarówki stały na czerwonym, przed nimi 3km odcinek jednego pasa a ten z tyłu sugestywnie namawiał poprzedzającego, żeby wjechał na ten pas mimo czerwonego światła.

Domyślać się należy, że gdyby zamienili się miejscami, to TIR pędziłby mimo czerwonego prosto na spotkanie jadących zgodnie z prawem ludzi z przeciwka..

Ja rozumiem, że im zawsze się spieszy, że wiozą ładunek, że do domu bo 2 tygodnie nie byli, albo pauza za 30min im wskoczy, ale do jasnej cholery ja w pracy muszę zachowywać zasady BHP i jakieś regulaminy bo inaczej wylecę na bruk a co drugi TIRowiec łamie przepisy i robi to bez zastanowienia i bez mrugnięcia okiem.

Widzę takie zachowania i zastanawiam się co jest ze mną nie tak..

Żona lata temu pełniąc funkcję dyra regionalnego wykręciła około bańki i poopowiadała mi o patologii kieraków z ciągników siodłowych; jak mrygali jej długimi w małych miejscowościach, bo ta zwalniała do przepisowych 50km/h.

Kierowcy ciężarówek to plaga, ale istotny element gospodarki i polskiego PKB. Trzeba nauczyć się z nimi żyć.

Dlatego moim zdaniem młodzi ludzie zamiast ryzykować zdrowie i życie w tych mikrusach, które po starciu z pojazdem, busem, autobusem, ciągnikiem siodłowym nie mają żadnych szans; powinni mieć możliwość użytkowania normalnych pojazdów.

Argument, który przemawia za tym krokiem to fakt, iż 16 letni człowiek może poruszać się legalnie po drogach pojazdem o masie 14T; wystarczy spojrzeć na ofertę: Claasa, New Hollanda, Johna Deree, Case, czy potężnych maszyn Fendt.

W moim mniemaniu znacznie bezpieczniej.

A co do ogranicznika to argument bezpodstawny. Kiedyś Fiat126P rozpędzał się do 100km/h w godzinę ;)

Więc, aby zachować rozsądek taki pojazd musiałby mieć ograniczenie z marginesem, który pozwoli na wyprzedzenie czy wspomnianą ucieczkę.

"Widzę takie zachowania i zastanawiam się co jest ze mną nie tak.." No to tak jak z tymi "sędziami", a w rzeczywistości klubowiczami LOK co jeden postrzelił drugiego " (Przecież dziesiątki razy pewnie tak robił i nikt nigdy nie ucierpiał).

14 minut temu, stefanekmac napisał(-a):

Jechałem skuterem.  Taki właśnie z drugiej strony.  Asfalt wycięty na 16 cm. Wysiadł i mnie wypchał bo dla jednośladu to bariera.

Dokładnie; jazda skuterem to dopiero "chodzenie po linie".

3 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a):

Co zamowiles?
M2 jak czlowiek?

Na chinczyki jeszcze za wczesnie

Paweł obawiam się, że w Twoich ramach oceny mojej osoby, kwalifikuję się raczej jako Homo heidelbergensis,  maks homo sapiens neanderthalensis. Więc masz rację :D

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Paweł obawiam się, że w Twoich ramach oceny mojej osoby, kwalifikuję się raczej jako Homo heidelbergensis,  maks homo sapiens neanderthalensis. Więc masz rację :D

Bardzo dobry wybor 😊

1 godzinę temu, zadra napisał(-a):

Nie, to ty pisałeś, że jechałeś licznikowe 95km/h na ograniczeniu do 80km/h. Jeżeli ty jechałeś licznikowe 95, tir jechałeś licznikowe 95 (bo z błędem pomiarowym), to jak cię wyprzedzał? Nie łykam historii, zaraz pewnie zaczniesz jakieś sprostowania pisać, albo że ten tir ze 110 jechał. 

5 godzin temu, Tommaso napisał(-a):

Równie dobrze pewnie mogłaby to być recenzja jakiegoś Fiata Punto. :) Tylko do cech włoskiej motoryzacji zdążyliśmy już się przyzwyczaić, a do wad chińskiej jeszcze nie. Pamiętam tez, jak pisano np. O Dacii kilkanaście lat temu, nowe samochody wyjeżdżały z salonów z usterkami. Teraz Dacia to podobno całkiem niezłe samochody, ale w przypadku chińczyków nie byłbym już takim optymistą. 

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a):

Bardzo dobry wybor 😊

Gdybym był dla Ciebie homo sapiens 😆 to strzeliłbyś w 10tkę, więc napisałem z przekąsem. A więc to nie M2!

Jak odbiorę to pewnie przybiegnę pochwalić się internetowym Kolegom :)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

25 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

Czekam z niecierpliwością Łukasz 😊 ale to nie Volvo ?

15 minut temu, Tommaso napisał(-a):

Porsche 911 😁

Prawdopodobny odbiór w czerwcu 2025 😕 

3 minuty temu, kiniol napisał(-a):

Rok poszukiwań i jest... 20 lat stała wyrejestrowana w stodole pod Dreznem...

467476374_1082316340339654_1021307527019139274_n.thumb.jpg.f95d1de9e9b6f420eebf8c10a575aaff.jpg

467477954_8920611918005764_5103991029654097213_n.thumb.jpg.8918203e48f13c844dd553ad65d27ed2.jpg

466406233_1148088476741513_250360250652701158_n.thumb.jpg.978a14855d0c7f198a62d96ffe7f85c2.jpg

Gratuluję Mk3 :)

23 godziny temu, XoneX napisał(-a):

Nie, to ty pisałeś, że jechałeś licznikowe 95km/h na ograniczeniu do 80km/h. Jeżeli ty jechałeś licznikowe 95, tir jechałeś licznikowe 95 (bo z błędem pomiarowym), to jak cię wyprzedzał? Nie łykam historii, zaraz pewnie zaczniesz jakieś sprostowania pisać, albo że ten tir ze 110 jechał. 

A co tu prostować ?

Ja jechałem 95km/h a TIR mnie zaczął wyprzedzać bo nie chciał zwolnić.

Zagadka matematyczna następująca: ile jechał TIR ? ...

P.S. przeczytaj jeszcze raz to co napisałem poprzednio biorąc pod uwagę wszelkie opisane "domniemania" , no i wyciągnij wnioski poparte własnymi doświadczeniami zdobytymi na drodze, no chyba że nie jezdzisz autem albo wokół brak TIRów... albo jesteś kierowcą ciągnika siodłowego... 😋

10 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Zacnie.

Dawaj kod konfigu ;)

Godzinę temu, Valygaar napisał(-a):

Zacnie.

Dawaj kod konfigu ;)

Sure

W dniu 30.11.2024 o 12:30, Autor1984 napisał(-a):

jak pół roku , to coś czuję że to BMW 😉

różnica w wyguszeniu tylnej półki,  tam gdzie głośniki, między A6 C8 VS G30 LCI , tylko pytanie czy takie wygluszenie jest seryjne, czy tylko dla aut z systemem BO Advanced ? muszę sprawdzić kiedyś u dealera 

Godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

jak pół roku , to coś czuję że to BMW 😉

różnica w wyguszeniu tylnej półki,  tam gdzie głośniki, między A6 C8 VS G30 LCI , tylko pytanie czy takie wygluszenie jest seryjne, czy tylko dla aut z systemem BO Advanced ? muszę sprawdzić kiedyś u dealera 

Możliwe, że to przez BO. Zerknij jak będziesz miał okazję, czy faktycznie nasze domniemania mają słuszność.

W dniu 29.11.2024 o 23:48, Autor1984 napisał(-a):

Gdybym był dla Ciebie homo sapiens 😆 to strzeliłbyś w 10tkę, więc napisałem z przekąsem. A więc to nie M2!

Jak odbiorę to pewnie przybiegnę pochwalić się internetowym Kolegom :)

Buuuu

W dniu 1.12.2024 o 14:13, Autor1984 napisał(-a):

Możliwe, że to przez BO. Zerknij jak będziesz miał okazję, czy faktycznie nasze domniemania mają słuszność.

no jestem w szoku , mój Sprzedawca wysłał mi fotkę A6 stojącą w salonie, bez systemu BO Advanced , okazuje się że każda A6 limusine tak ma wyguszony bagażnik,  to już jest poziom wguszenia aftetmarktowych firm od car audio , brawo Audi 👏 

IMG-20241202-WA0038.jpg

54 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

no jestem w szoku , mój Sprzedawca wysłał mi fotkę A6 stojącą w salonie, bez systemu BO Advanced , okazuje się że każda A6 limusine tak ma wyguszony bagażnik,  to już jest poziom wguszenia aftetmarktowych firm od car audio , brawo Audi 👏 

IMG-20241202-WA0038.jpg

No to nieźle!

Audi.jpg

2 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

sprzątałbym liści przed takim zderzakiem 🫡

Wczoraj wpadłem na tą fotkę. Rewelacyjnie zglebowane ;)

7 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Tudzież zgelbowane ;)

Gdzie ta specka? 🤔 Nie prosiaczek w końcu? To może RS3?

3 minuty temu, Valygaar napisał(-a):

Tudzież zgelbowane ;)

Gdzie ta specka? 🤔 Nie prosiaczek w końcu? To może RS3?

Do odbioru trzymam gębę na kłódkę. Jestem trochę przesądny, nie daj Bóg jeszcze z lawety się spierd... I wtedy poczekam do 2026.

19 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

To chyba AI glebowalo 😉