Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

7 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

To chyba AI glebowalo 😉

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

No to Jaguar pokazal swoj najnowszy elektryczny samochod - koncept 🙃

image.png.f8bcc68cf67e44322b12c190812826ff.png

image.png.ecde1a574d9af5fa9c12b15ce8b77326.png

Jak mozna bylo zaczynajac od tego:

ctypecon2.jpg

etypecon2.jpg

xj220con.jpg

Skonczyc na tym, co teraz chca robic?

Edited by cordi7

Mi się ten concept podobałby gdyby był w czerni.

Jak dostosują do norm, to będzie baaaaardzo dalekie od tej wizji.

Coupe, prawie że shooting brake, z długą maską - moim zdaniem świetny i idealnie nawiązujący do tradycji. 

Jak widać kampania zadziałała bo normalnie nikt by się nie zająknął w tym temacie że J. pokazał jakiś tam koncept:)

Edited by eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Za magazynauto.pl

Cytat

Rawdon Glover – dyrektor zarządzający Jaguara – mówi, że ostra krytyka, z jaką ostatnio się spotyka, nie jest dla niego szokiem. „W ostatnich latach nikt nie mówił o Jaguarze, ale teraz cały świat nas obserwuje” – twierdzi. 

„Wiemy, że jest wielu ludzi, którzy podziwiają naszą historię. Ale wiemy też, że to za mało, aby poprawić naszą pozycję handlową. Więc coś musi się zmienić. Musimy odważyć się, zmienić pozycjonowanie marki i trafić do nowej grupy docelowej” – dodaje Glover. 

Czyli to, o czym wspominalem. Pieknie skrojona kampania 👏

Mówić to może i mówią, ale zobaczymy czy będą kupować. Bo to insza inszość. Instagram nie zarobi pieniędzy dla marki.

46 minut temu, cordi7 napisał(-a):

No to Jaguar pokazal swoj najnowszy elektryczny samochod - koncept 🙃

image.png.f8bcc68cf67e44322b12c190812826ff.png

image.png.ecde1a574d9af5fa9c12b15ce8b77326.png

Jak mozna bylo zaczynajac od tego:

ctypecon2.jpg

etypecon2.jpg

xj220con.jpg

Skonczyc na tym, co teraz chca robic?

Durny marketing, który ma na celu wzbudzenie zainteresowanie Jagułałem. Nie ważne czy dobrze się mówi, czy źle; ważne, że się mówi. Jednakże nie wiem czy to nie jest krok na przód znajdując się nad przepaścią.

9 minut temu, pechagto napisał(-a):

Mi się ten concept podobałby gdyby był w czerni.

Jak dostosują do norm, to będzie baaaaardzo dalekie od tej wizji.

Sytuacja może być jak z CYbertruck. Nie można, ale można...

Ale tak, to dalece posunięta wizja, która ma oddziaływać na umysły. Trochę poroniony pomysł. Ale czy skuteczn? Dowiemy się za jakiś czas.
Ludzie kupują za horrendalne pieniądze "ojszczane" spodnie, to kto wie,.. Prawda jest taka, że większość na forum to w tej materii raczej konserwatyści, którym takie zmiany nigdy nie podejdą.

10 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Za magazynauto.pl

Paweł celem nadrzędnym jest wynik, byłbym ostrożny z brawami.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

19 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Za magazynauto.pl

Co do kampanii sie nie wypowiem - ale to nie jest auto, ktore podzwignie Jaguara.

Ja rozumiem, ze Jaguar ma byc luksusowy i elitarny - ale to jest auto, ktore sie sprzeda w sztukach.

A oni potrzebuja czegos na miare Tesli Model 3. I na pewno nie w rozmiarze budynku na kolach.

Chyba, ze celem Jaguara jest pokazanie srodkowego palca klasie sredniej - wyzszej sredniej i skupienie sie na ultrabogaczach.

Oni maja wywalone na wiecznie kurczacy sie rozmiar miejsc parkingowych w miastach i tego typu przyziemne sprawy.

26 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Paweł celem nadrzędnym jest wynik, byłbym ostrożny z brawami.

Na razie zapewne osiagneli to, co chcieli osiagnac. Zauwaz na przykladzie naszego forum. Kiedy ostatnio ktokolwiek pisal o Jaguarze?

13 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Co do kampanii sie nie wypowiem - ale to nie jest auto, ktore podzwignie Jaguara.

Ja rozumiem, ze Jaguar ma byc luksusowy i elitarny - ale to jest auto, ktore sie sprzeda w sztukach.

A oni potrzebuja czegos na miare Tesli Model 3. I na pewno nie w rozmiarze budynku na kolach.

Chyba, ze celem Jaguara jest pokazanie srodkowego palca klasie sredniej - wyzszej sredniej i skupienie sie na ultrabogaczach.

Oni maja wywalone na wiecznie kurczacy sie rozmiar miejsc parkingowych w miastach i tego typu przyziemne sprawy.

Nie zgodze sie z tym. Tesla tez nie zaczynala od modelu 3, nawet nie majac za soba ogromnej historii marki. Zresza tak samo jak Rivian czy Lucid zaczeli od samochodow na poziomie 70-80k$ (w stanach).
Zakladam, ze jest to sweet spot cena/marza. Oni na razie nie potrzebuja sprzedawac milionow samochodow, a tysiace.

Jag juz cos tam testuje, co jest bardzo podobne do konceptu:
big-1732102326d445ef-jaguar-gt-prototyp-

Teraz, SzefSzefow napisał(-a):

Na razie zapewne osiagneli to, co chcieli osiagnac. Zauwaz na przykladzie naszego forum. Kiedy ostatnio ktokolwiek pisal o Jaguarze?

Nie zgodze sie z tym. Tesla tez nie zaczynala od modelu 3, nawet nie majac za soba ogromnej historii marki. Zresza tak samo jak Rivian czy Lucid zaczeli od samochodow na poziomie 70-80k$ (w stanach).
Zakladam, ze jest to sweet spot cena/marza. Oni na razie nie potrzebuja sprzedawac milionow samochodow, a tysiace.

Jag juz cos tam testuje, co jest bardzo podobne do konceptu:
big-1732102326d445ef-jaguar-gt-prototyp-

Paweł masz rację, kiedyś byłtaki program Big Brother i tam była taka dziewczyna o pseudonimie "Frytka" wszyscy o niej mówili, ale nie sądze, aby ktoś się chciał z nią związać.

Ja mam inne postrzeganie tego całęgo marketingu.

Głośno wkroczyli z jakimś durnym wizerunkiem, aby faktycznie wzbudzić skrajne emocje, ale auta, które pokazą mogą być na zasadzie "WOW" i to wówczas "pyknie" i tego im życzę, bo Jaguar to historia. Piękna historia.

Dlatego napisałem wyżej, że wizualizacje to dalsza realizacja celu marketingowego, durnego, ale być może skutecznego jeżeli dojdzie do tego produkt, który wzbudzi pożądanie to "pozamiatają".

5 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

I przez te lata Tesla generowała straty trzymając się na powierzchni dzięki charyzmie Muska i jego etykietce wizjonera, generującym stały dopływ pieniędzy od inwestorów. Czy Tata będzie chciała pompować przez lata pieniądze w studnie bez dna - mam wątpliwości,

Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Paweł masz rację, kiedyś byłtaki program Big Brother i tam była taka dziewczyna o pseudonimie "Frytka" wszyscy o niej mówili, ale nie sądze, aby ktoś się chciał z nią związać.

Ja mam inne postrzeganie tego całęgo marketingu.

Niepokojace porownanie sprzedawanych samochodow do kobiety, ale ok...

WIerze, ze masz statystyki dotyczace ilosci osob, ktore chcialy, lub nie chcialy sie zwiazac z Frytka 😂

Godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

I przez te lata Tesla generowała straty trzymając się na powierzchni dzięki charyzmie Muska i jego etykietce wizjonera, generującym stały dopływ pieniędzy od inwestorów. Czy Tata będzie chciała pompować przez lata pieniądze w studnie bez dna - mam wątpliwości,

A jakie maja wyjscie? Zaorac wszystko i stracic bezpowrotnie juz wpompowana kase?

Edited by SzefSzefow

2 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a):

A jakie maja wyjscie? Zaorac wszystko i stracic bezpowrotnie juz wpompowana kase?

Brzmi jak plan, zawsze można dosypywać i stracić więcej.

1dFQTya.png

15 minut temu, nicon napisał(-a):

Brzmi jak plan, zawsze można dosypywać i stracić więcej.

Maja wpompowac 15 mld funtow w ciagu najblizszych 5 lat. 

Osobiscie trzymym kciuki, bo widac, ze Gerry umie w zegarki 😉

1881345015_Screenshot2024-12-03at15_43_54.thumb.png.fb3df70fbf71ac3de0472dc665ff6a5c.png

Wg mnie to jest tylko koncept  - to co wejdzie do produkcji będzie całkowicie inne. Jeśli chodzi o projekty koncepcyjne, można zrobić i pokazać niemal wszystko, a jeszcze więcej można pokazać na grafikach, tylko to zupełnie o niczym nie świadczy. Jaguar pokazał coś, czego nikt nawet przez sekundę nie rozważał do seryjnej produkcji, nawet po solidnych uproszczeniach i urealnieniach, to ściema w czystej formie. Nie mówiąc o parametrach technicznych, które są ograniczone wyłącznie fantazją panów z PR.

Edited by beniowski

20 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Maja wpompowac 15 mld funtow w ciagu najblizszych 5 lat. 

1881345015_Screenshot2024-12-03at15_43_54.thumb.png.fb3df70fbf71ac3de0472dc665ff6a5c.png

Może i umie, ale nosi mechaniczne.

Jaguar nawet jeśli wypuści absolutną wizualną bombę zmiatającą całą konkurencję, to i tak może odnieść tylko i wyłącznie połowiczny "sukces".

Wynika to z prostej przyczyny; tendencje się odwracają; inwestorzy oraz klienci rezygnują. Wystarczy silny mandat polityczny i utopijna wizja, by wyprowadzić wszystkich na manowce...
Później następuje weryfikacja, zmiana sojuszu i pęka to jak bańka pod naporem głosu rozsądku...

Audi zamyka fabrykę w Belgi, buńczuczne zapowiedzi Volvo zweryfikowało życie, a wspomniane Audi "przedłuża" produkcję spalinówek "na razie" tylko do 2030r.

Więc może się chłop nagimnastykować, ale trafi do bardzo wąskiego grona, które dołączy jego projekt do swojej kolekcji aut. Tak jak RR Spectre, który jest inspiracją?

Więc tak jak napisał Dominik @cordi7jeżeli, chcą trafić do wąskiego grona, to ok, ale to będzie za mało by nawet przetrwać.

Z tego co ja wiem, a coś tam wiem; obecnie nowe, demo, używki są omijane szerokim łukiem; ludzie potrafią dodawać, a tak się składa, że prąd przez unijną politykę jest strasznie drogi. Zostanie im rodzimy rynek; ewentualnie Azja.

Bandę, która doprowadziła do obecnej sytuacji na rynku energetycznym powinno się...

Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Wg mnie to jest tylko koncept  - to co wejdzie do produkcji będzie całkowicie inne. Jeśli chodzi o projekty koncepcyjne, można zrobić i pokazać niemal wszystko, a jeszcze więcej można pokazać na grafikach, tylko to zupełnie o niczym nie świadczy. Jaguar pokazał coś, czego nikt nawet przez sekundę nie rozważał do seryjnej produkcji, nawet po solidnych uproszczeniach i urealnieniach, to ściema w czystej formie. Nie mówiąc o parametrach technicznych, które są ograniczone wyłącznie fantazją panów z PR.

Alez oczywiscie, ze to tylko koncept nikt tego nie podwaza. Zobaczymy co pokaza jako gotowy samochod.

33 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Może i umie, ale nosi mechaniczne.

Jaguar nawet jeśli wypuści absolutną wizualną bombę zmiatającą całą konkurencję, to i tak może odnieść tylko i wyłącznie połowiczny "sukces".

Wynika to z prostej przyczyny; tendencje się odwracają; inwestorzy oraz klienci rezygnują. Wystarczy silny mandat polityczny i utopijna wizja, by wyprowadzić wszystkich na manowce...
Później następuje weryfikacja, zmiana sojuszu i pęka to jak bańka pod naporem głosu rozsądku...

Audi zamyka fabrykę w Belgi, buńczuczne zapowiedzi Volvo zweryfikowało życie, a wspomniane Audi "przedłuża" produkcję spalinówek "na razie" tylko do 2030r.

Więc może się chłop nagimnastykować, ale trafi do bardzo wąskiego grona, które dołączy jego projekt do swojej kolekcji aut. Tak jak RR Spectre, który jest inspiracją?

Więc tak jak napisał Dominik @cordi7jeżeli, chcą trafić do wąskiego grona, to ok, ale to będzie za mało by nawet przetrwać.

Z tego co ja wiem, a coś tam wiem; obecnie nowe, demo, używki są omijane szerokim łukiem; ludzie potrafią dodawać, a tak się składa, że prąd przez unijną politykę jest strasznie drogi. Zostanie im rodzimy rynek; ewentualnie Azja.

Bandę, która doprowadziła do obecnej sytuacji na rynku energetycznym powinno się...

Widzisz, ja ocenam pozytywnie to, co do tej pory zrobli w kontekscie rebrandingu, zasiegow jakie zdobyli dzieki jednemu filmikowi.  Pozytywnie oceniam koncept, ktory pokazali. Po tym, trzymam za nich kciuki, bo jest to ryzyko.
Ty snujesz juz wizje przyszlej kompletnej katastrofy 🙈 Wiesz juz do kogo trafia i, ze nie trafa. Wiesz czym sie inspirowali. Wiesz, ile musza sprzedac samochodow, zeby przetrwac. Gratuluje. Ja takiej wiedzy nie mam. Zakladam, ze maja jakis plan, ze wiedza "troche" wiecej o rynku samochodow niz Ty czy ja. Wiedza, czy beda musieli wprowadzac jakas spalinowke, czy nie. A jak to wszystko zrealizuja, zweryfikuje czas.

Edited by SzefSzefow

33 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a):

Widzisz, ja ocenam pozytywnie to, co do tej pory zrobli w kontekscie rebrandingu, zasiegow jakie zdobyli dzieki jednemu filmikowi.  Pozytywnie oceniam koncept, ktory pokazali. Po tym, trzymam za nich kciuki, bo jest to ryzyko.
Ty snujesz juz wizje przyszlej kompletnej katastrofy 🙈 Wiesz juz do kogo trafia i, ze nie trafa. Wiesz czym sie inspirowali. Wiesz, ile musza sprzedac samochodow, zeby przetrwac. Gratuluje. Ja takiej wiedzy nie mam. Zakladam, ze maja jakis plan, ze wiedza "troche" wiecej o rynku samochodow niz Ty czy ja. Wiedza, czy beda musieli wprowadzac jakas spalinowke, czy nie. A jak to wszystko zrealizuja, zweryfikuje czas.

Czytanie ze zrozumieniem nie boli.

Napisałem o połowicznym "sukcesie".

A to, że Jaguar trafiał, trafia i zapewne patrząc na koncept trafi do określonej grupy odbiorców to nie analiza tylko spostrzegawczość.

Też im życzę jak najlepiej, bo już wcześniej napisałem... Jaguar to kawał motoryzacyjnej historii i szkoda, aby to siadło.

Mają plan. Audi, Volvo, też miało. Nie wyszło. Uczmy się na błędach, najlepiej cudzych. Tak szczerze czysto egoistycznie do tego podchodzę, bo nie ukrywam, że jakiś czas temu myślałem o F-Type! Tak za dźwięk, nie za osiągi.

Poza tym mam takie samo prawo do oceny jakim dysponujesz Ty i wydaje mi się, że mogę swoją opinię wyrazić na podforum samochodowym.

Reasumując dla mnie Jaguar to od zawsze był KOT, a teraz to będzie jakiś Puszek.

Edited by Autor1984

52 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Czytanie ze zrozumieniem nie boli.

Napisałem o połowicznym "sukcesie".

A to, że Jaguar trafiał, trafia i zapewne patrząc na koncept trafi do określonej grupy odbiorców to nie analiza tylko spostrzegawczość.

Też im życzę jak najlepiej, bo już wcześniej napisałem... Jaguar to kawał motoryzacyjnej historii i szkoda, aby to siadło.

Mają plan. Audi, Volvo, też miało. Nie wyszło. Uczmy się na błędach, najlepiej cudzych. Tak szczerze czysto egoistycznie do tego podchodzę, bo nie ukrywam, że jakiś czas temu myślałem o F-Type! Tak za dźwięk, nie za osiągi.

Poza tym mam takie samo prawo do oceny jakim dysponujesz Ty i wydaje mi się, że mogę swoją opinię wyrazić na podforum samochodowym.

Reasumując dla mnie Jaguar to od zawsze był KOT, a teraz to będzie jakiś Puszek.

Alez oczwiscie, ze masz prawo wypisywac swoje katastrofalne i polityczne wizje przyszlosci. Tak jak ja mam napisac, ze dopiero przyszlosc pokaze co sie stanie.

Porsche SUV,  z dwoma rurami wydehowymi po środku,  blisko siebie. z głośnym przyjmnym wydechem , i dumnie wysiadającym właścicielem w średnim wieku 😅, co za model , V8 ? 

6 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

Porsche SUV,  z dwoma rurami wydehowymi po środku,  blisko siebie. z głośnym przyjmnym wydechem , i dumnie wysiadającym właścicielem w średnim wieku 😅, co za model , V8 ? 

image.png.81074140e9cacd692ffda4bafea3f556.png

Brzmi jak Cayenne turbo gt

Pozdrawiam,

Janek

18 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

Jesli taki:

porsche-cayenne-turbo-gt-2021.jpg

To Cayenne Turbo GT. Tak, 4.0 V8

Jerzy to mógł być również jakiś custom :)

8 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

(...)

W ciuchy też. Ta kurtka Hermesa bajka 🤩

W końcu jest zima 😍

Następne mycie samochodu, w marcu 😜😆

20241203_122112.jpg

20241203_122234.jpg

20241203_162233.jpg

Beware the fury of a patient man.