Valygaar 4808 #17976 Napisano 22 Lutego 2017 Fajnie się złożyło - na weekend biorę rozmiar wyżej - Sorento. Zobaczymy co są warte te achy i ochy nt. koreańskiego progresu w motoryzacji 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
albiNOS 01 897 #17977 Napisano 22 Lutego 2017 Fajnie się złożyło - na weekend biorę rozmiar wyżej - Sorento. Zobaczymy co są warte te achy i ochy nt. koreańskiego progresu w motoryzacji Też siedziałem w najnowszym czołgu. No to Ci zazdroszczę. Bagażnik w porównaniu do mojej 1 generacji, ma tak wielki, że matiz by tam się chyba zmieścił. Jak się dodatkowe fotele rozłoży, to jeszcze całkiem sporo miejsca zostaje. Kurde, jak nie liczyłem, i tak wychodziło, że mnie ani trochę na nią nie stać. A odnośnie wyglądu sportage czy jak się to pisze, to uważam, że dopiero ta generacja zaczęła odpowiednio wyglądać. A jedynka to już kupa straszna. 0 Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #17978 Napisano 22 Lutego 2017 (edytowane) przecież 3.0 + 3 turbiny to dokładanie ta sama filozofia co 1.0 turbo - downsizing.Ze skrajności w skrajność to by było np. z jednej strony 1.0 turbo, z drugiej powrót do 8.0 V16. Dokładnie tak. W tej chwili zapowiadany jest lekki odwrót od downsizingu, a co najmniej wystopowanie.VW zastepuję 1.4 TSI, silnikiem 1,5 TSI (już dostępny w salonach), toya 1.33 nowym 1.5 (wystartowała produkcja). Wg mnie żaden odwrót tylko zatrzymanie. 1,5 VW to może być chęć usystematyzowania oferty pod postacią 1,0- 1,5 - 2,0 l.Zapowiedź braku prac nad silnikiem mniejszym niż 1,0 l - bo byłoby to kompletnie nieuzasadnione ekonomicznie, tworzyć za miliony silnik nie dość, że do napędu najmniejszych, czyli najmniej zyskownych aut to jeszcze do małej liczby - tylko najmniejszych modeli.Dużo opłacalniej jest na potrzeby podstawowych Polo i Up programowo osłabić 1,0 do poziomu np. 70 KM. Zapowiedź braku prac nad Dieslem mniejszym niż 1,6 - to samo, ile się tego sprzeda jeśli już teraz aż do klasy Golfa sprzedaje się miażdżąco więcej benzyn. Nie zdziwię się natomiast jeśli po liftingu Passata zobaczę w ofercie 1,0. I taki to będzie odwrót BMW zawsze były ciasne w swojej klasie, szczególnie z tyłu i mały bagażnik.Taka jest prawda i dlatego totalnie zaskakuje mnie przestronnośc aktualnej trójki. Niebawem porównawczo zmierzę wnętrza F30, E60 i E39. Wrażenie jest takie jakby na długość wnętrza aktualna trójka wyprzedzała piątkę E60. Edytowane 22 Lutego 2017 przez gustaw6666 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi87 585 #17979 Napisano 23 Lutego 2017 przecież 3.0 + 3 turbiny to dokładanie ta sama filozofia co 1.0 turbo - downsizing. Zastępowanie mniejszym rozmiarem większego przy zachowaniu lub polepszeniu osiągów. Ze skrajności w skrajność to by było np. z jednej strony 1.0 turbo, z drugiej powrót do 8.0 V16. Ze skrajności w skrajność -3.0diesel na 3 turbinach, a punktem wyjścia co oczywiste jest wolnossący w tym przypadku diesel. Na przykładzie 5er, F10 M550d - E28 524d (d nie td). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #17980 Napisano 23 Lutego 2017 Kiedyś diesel nie miał roli zapierdalacza, stąd taka sytuacja, że dziś i większy i do tego jeszcze w sposób złożony doładowany. Odnośmy się raczej do wersji bazowych. 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 801 #17981 Napisano 23 Lutego 2017 3 turbiny - jedna padnie to masz 2 w zapasie 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
albiNOS 01 897 #17982 Napisano 23 Lutego 2017 (edytowane) Turbin powinno byc tyle ile cylindrów i powinny byc w głowicy tuz nad zaworem wydechowym. Wszystkie powinny napędzać jadna lub dwie sprężarki. A taka mam fantazje.A i zmienny stopień sprezania silnika, dawny patent saba. Edytowane 23 Lutego 2017 przez albiNOS 01 0 Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 694 #17983 Napisano 23 Lutego 2017 Ze skrajności w skrajność -3.0diesel na 3 turbinach, a punktem wyjścia co oczywiste jest wolnossący w tym przypadku diesel. Na przykładzie 5er, F10 M550d - E28 524d (d nie td).Nie potrzebnie cofasz się o 30 lat wstecz. Chodzi o to, że np. poprzednie BMW 740d miało diesla V8, a obecne ma R6 z dwoma turbinami. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
switch107 375 #17984 Napisano 23 Lutego 2017 Z innej beczki - mycie samochoduMobilny serwis który podjeżdża do mnie pod firmę Do umycia całego samochodu zużywa 250ml wodyPrzed 1 godzinę później 0 nie spiesz się .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 694 #17985 Napisano 23 Lutego 2017 nie widać różnicy to po co przepłacać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
switch107 375 #17986 Napisano 23 Lutego 2017 Ahh różnica jest - fotograf jest d...Jeszcze raz Przed Po 0 nie spiesz się .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #17987 Napisano 23 Lutego 2017 (edytowane) Z innej beczki - mycie samochoduMobilny serwis który podjeżdża do mnie pod firmęDo umycia całego samochodu zużywa 250ml wodyPrzed 1 godzinę później Jak oni myja samochod w 250ml wody? Ja do umycia zebow zuzywam pewnie wiadro Edytowane 23 Lutego 2017 przez DawPi Nie cytujemy zdjęć. 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 694 #17988 Napisano 23 Lutego 2017 zażartowałem sobie, bo dla mnie to auto już było czyste zanim umyte (wg. moich kryteriów). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #17989 Napisano 23 Lutego 2017 Zainwestuj w felgi do tej ładnej a4 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
albiNOS 01 897 #17990 Napisano 23 Lutego 2017 Zainwestuj w felgi do tej ładnej a4 Kupłaki tyż ladne zapewne będą letnie, to i alusy będą. 0 Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 4808 #17991 Napisano 23 Lutego 2017 Możliwe, że to kołpaki pod jakieś mega niskie spalanie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
switch107 375 #17992 Napisano 23 Lutego 2017 (edytowane) Zainwestuj w felgi do tej ładnej a4 To są alufelgi a te kołpaki mają służyć oszczędzaniu energi... jak ją odbierałem to człowiek od razu się pytał czy je zabrać czy zostawić :-) pod spodem siedzi coś takiego. Żadna rewelacja ale może być. Zdjęcie z sieci Edytowane 23 Lutego 2017 przez switch107 0 nie spiesz się .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2409 #17993 Napisano 23 Lutego 2017 Ja bezwględnie bym to wywalił. Zaoszczędzisz litr paliwa na 2000 km, a klocki i tarcze możesz przegrzać przy ostrej jeździe.O walorach estetycznych nawet nie wspomnę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pechagto 1087 #17994 Napisano 23 Lutego 2017 Nie no, ładna koza Tapaltak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XLesio 14 #17995 Napisano 24 Lutego 2017 Moje typy na dziś:BMW X1Audi A4 KombiVW passat kombiPegueot 3008 Trochę mnie zaskoczyłeś tym zestawieniem... A myślałeś o Volvo? Ja osobiście uciekłem z Audi do S60. Silnik benzynowy 1.6 (T3) z oryginalnym volvowskim mapowaniem od Polestar. Zrobiło mu się prawie 190 kuniów, a średnie miejskie spalanie trzyma się na poziomie 8,6-8,8 l Przy 160 km/h w trasie w środku cisza. No i te fotele... 0 " Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest tylu idiotów " - S.Lem" Naród wspaniały, tylko ludzie k_rwy " - Marszałek J.Piłsudski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orlis 1688 #17996 Napisano 24 Lutego 2017 myślałem o Volvo XC 60 - ale jak na model schodzący z oferty, ceny są zaporowe za wersje które by mnie interesowały. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XLesio 14 #17997 Napisano 24 Lutego 2017 A kto ci powiedział że schodzi z oferty? Z oferty wpadła 70-ka i 50-ka. XC60 to najlepiej sprzedający się SUV w segmencie, i prędzej by zaczęli robić tapicerkę z ceraty niż z niego zrezygnowali Jedyna zmiana, to lift który wskoczy lada chwila. W końcu muszą starszymi modelami nawiązać do flagowej (i najmłodszej) 90-ki. A XC60 trzyma niestety równą cenę, ale warto dokładnie pokopać.. Też się nad nim zastanawiałem i rozbieżności między salonami sięgały 20 k PLN. Najlepsza oferta pochodziła z Poznania. 108 k netto za kinetic z bajerami (sensus, navi, bliss, głośnomówiący, wykończenie Ocean Race) w silniku D4 z MT. 0 " Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest tylu idiotów " - S.Lem" Naród wspaniały, tylko ludzie k_rwy " - Marszałek J.Piłsudski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 694 #17998 Napisano 24 Lutego 2017 A kto ci powiedział że schodzi z oferty? Z oferty wpadła 70-ka i 50-ka. XC60 to najlepiej sprzedający się SUV w segmencie, i prędzej by zaczęli robić tapicerkę z ceraty niż z niego zrezygnowali Jedyna zmiana, to lift który wskoczy lada chwila. W końcu muszą starszymi modelami nawiązać do flagowej (i najmłodszej) 90-ki. A XC60 trzyma niestety równą cenę, ale warto dokładnie pokopać.. Też się nad nim zastanawiałem i rozbieżności między salonami sięgały 20 k PLN. Najlepsza oferta pochodziła z Poznania. 108 k netto za kinetic z bajerami (sensus, navi, bliss, głośnomówiący, wykończenie Ocean Race) w silniku D4 z MT. Lada chwila wchodzi nowa XC60-ka, żaden lift, tylko całkiem nowy model, rzeczywiście nawiązujący stylistyką do XC90. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #17999 Napisano 24 Lutego 2017 Dobra cena jak na volvo. Awd? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orlis 1688 #18000 Napisano 24 Lutego 2017 A kto ci powiedział że schodzi z oferty? Z oferty wpadła 70-ka i 50-ka. XC60 to najlepiej sprzedający się SUV w segmencie, i prędzej by zaczęli robić tapicerkę z ceraty niż z niego zrezygnowali Jedyna zmiana, to lift który wskoczy lada chwila. W końcu muszą starszymi modelami nawiązać do flagowej (i najmłodszej) 90-ki. A XC60 trzyma niestety równą cenę, ale warto dokładnie pokopać.. Też się nad nim zastanawiałem i rozbieżności między salonami sięgały 20 k PLN. Najlepsza oferta pochodziła z Poznania. 108 k netto za kinetic z bajerami (sensus, navi, bliss, głośnomówiący, wykończenie Ocean Race) w silniku D4 z MT. nikt mi nie powiedział - to ogólnie znany fakt. zastępuje go nowy model a nie lifting, więc to będzie zupełnie inne auto. Aktualne jest produkowane od wielu lat i jego projekt deski, czy system infotainment trąci nieco myszką. konfiguracja którą podałeś dla mnie nie jest odpowiednia - bo szukam benzyny z automatem, a w tym przypadku Volvo proponuje tylko bardzo mocne silniki co znacząco podnosi cenę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach