Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

A Tiguan Allspace? IMO znacznie ładniejszy niż Kodiaq.

Za 180 tys. masz bardzo dobrze wyposażonego 2.0 TSI 4x4 DSG.

Dzięki bardzo, nie wiem dlaczego go przegapiłem, za 192tys mam podobne wyposażenie do Skody, musiałbym zrezygnować tylko z tapicerki skórzanej.

Nie mogę znaleźć pojemności bagażnika, ale powinno być sporo miejsca, Jutro pójdę go obejrzeć. Wydaje się bardziej zgrabny i foremny niż Skoda.

Dzięki za podpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki bardzo, nie wiem dlaczego go przegapiłem, za 192tys mam podobne wyposażenie do Skody, musiałbym zrezygnować tylko z tapicerki skórzanej.

Nie mogę znaleźć pojemności bagażnika, ale powinno być sporo miejsca, Jutro pójdę go obejrzeć. Wydaje się bardziej zgrabny i foremny niż Skoda.

Dzięki za podpowiedź.

Porownanie Tiguan kodiaq

http://www.auto-swiat.pl/testy/porownanie-skoda-kodiaq-kontra-vw-tiguan/tvsy1x

Edytowane przez szumi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najbardziej można porównywać, Tiguan Allspace jest nawet dłuższy od Kodiaq, dokładnie o 4 mm (!)

Pojemność bagażnika Allspace'a to 760 l mierzone w wersji 5-os, do powierzchni okien, ale przy tylnej kanapie maksymalnie przesuniętej do przodu. Sądzę, że jak "normalnie" ustawi się kanapę, to spokojnie te 600l zostaną.

I zgadzam się, że ma zdecydowanie lepsze proporcje niż Kodiaq, a w stosunku do krótkiego Tiguana pozbawili go największej (moim zdaniem) wady, czyli wyjątkowo krótkich, niewygodnych przy wsiadaniu tylnych drzwi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mało precyzyjnie się wyraziłem, http://www.auto-swia...w-tiguan/tvsy1x, nie powinno się porównywać "regularnego" Tiguana z Kodiaqiem.

Allspace'a i Kodiaqa jak najbardziej możemy porównywać.

Jeszcze raz dziękuję za podpowiedź, obejrzę auto i jeżeli czas oczekiwania będzie korzystniejszy to na ten moment Tiguan będzie moim faworytem. Z zamówienia Kodiaqa mogę się wycofać bez jakichkolwiek konsekwencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nieprecyzyjnie się wyraziłem, bo odpowiedziałem tak naprawdę koledze szumi, ale przed edytowaniem wpisu, gdy pisał, że to różne auta, a Kodiaqa należy porównywać do Touarega.

Brałbym zdecydowanie VW na Twoim miejscu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki bardzo, to jeszcze jedno pytanie, który silnik wybrać:

2.0 TSI, 4MOTION 180 KM (132 kW) DSG 7 - stopniowa czy

2.0 TDI, SCR, 4MOTION 190 KM (140 kW) DSG 7 - stopniowa

Rocznie max 35 tyś km, można założyć że pół na pół miasto/poza miastem. W Kodiaqu wybrałem diesla, teraz jak już dopytuje a Ty piszesz bardzo konkretnie to co doradzasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też przy takich przebiegach wybrałbym diesla, chociaż te w VW są teraz passe. Generalnie to sprawdzony silnik, a momentu obrotowego nigdy za dużo, szczególnie w tak dużym i ciężkim samochodzie. 

Natomiast jeśli preferujesz komfort akustyczny (i brak drgań) benzyny, to akurat ten silnik też ma dobre opinie, w odróżnieniu od mocniejszych wersji.

Nowe 7-biegowe DSG świetnie się dogaduje i z jednym i z drugim.

EDIT: Pamiętaj tylko, że w tej wersji mocy w dieslu masz dodatkową niedogodność, czyli Ad blue.

Edytowane przez Tommaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Benzyna.

Kolega miał Q5 2.0 TDI - 170 km

Teraz ma A5 Quattro 2.0 TSI 252 km

Q5 paliło 8,5 średnio. A5 pali............... 8,5 średnio. Wrażenia takie, że nigdy nie kupi już diesla. Więc po co? To schyłkowa technologia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomasso bardzo dziękuję za rady i poświęcony czas.

Adi dzięki, wezmę pod rozwagę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adi - Q5 i A5 to zupełnie inne auta, moim zdaniem benzyna 2.0 w dużym SUVie nie ma prawa spalić średnio mniej niż 10, a w mieście 12. Diesel będzie palił 2-3 l mniej na 100. To tak z moich obserwacji.

Ale jeśli koszty eksploatacji nie są tak istotne to rzeczywiście lepiej brać benzynę, czasy gdy 2l benzyny VW i Audi połykały ogromne ilości oleju chyba mamy już za sobą...

Edytowane przez Tommaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc nie pamiętam gdzie, ale dość niedawno czytałem test Skody Superb kombi z silnikiem 20 tsi i informacja była taka że 235 konny motor spalił poniżej 6 i pół litra i bak wystarczył na ponad 1140 km. Współczynnik oporu powietrza Kodiak nie jest tak istotnie większy, a masa..... taka samą niemal. Spalą podobnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Suv  w trasie spali podobnie jak kombi, gdy jedzie wolniej niż kombi.

---------------------------------------------------------------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten 180 podobno więcej pali niż 235 i mocniejsze. Nie znam kogoś kto ma 180 czy 170.

2.0 benzyna. Średnia z trasy Londyn - Inverness

post-6254-0-97385500-1507128013_thumb.jpg

A tu w Nemcach ;) zasięg na baku 60 l. Przy wskazany 0 jeszcze z 50 km zrobi.

post-6254-0-76739500-1507128665_thumb.jpg i ostatnie z trasy Amsterdam - Coventry

post-6254-0-56599400-1507128911_thumb.jpg

Edytowane przez Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 90 km/h realne 6/100 w mazdzie 6. Zaletą jest też jej stosunkowo niska masa w porównaniu z konkurencją segmentu D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie przy 90 to "tiry" by na mnie trąbiły. ;) W Uk dużo radarów więc się ok 120 jedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy warto kupić opony letnie? Teraz zima i niech leżą czy na wiosnę? Auto z napędem na tylna oś i mocą 345km. Co polecacie? Teraz mam goodyear F1 a3 i są super. Zostać przy nich?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy warto kupić opony letnie? Teraz zima i niech leżą czy na wiosnę? Auto z napędem na tylna oś i mocą 345km. Co polecacie? Teraz mam goodyear F1 a3 i są super. Zostać przy nich?

Ja bym poczekał do wiosny i kupił nowe z 2018 roku produkcji.

Jeśli chodzi o producenta to jeśli masz sprawdzone to warto przy nich zostać. Ja jeżdżę juz trzeci raz na Dunlopach SportMax RT, są świetne w zakrętach i podczas deszczu przy Aquaplaningu, są tez bardzo ciche.

Przy doborze opon ważna jest nie tylko moc silnika i napęd, ale rownież rozmiar. Opony tego samego producenta wypadają bardzo różnie w testach, biorąc pod uwagę ich średnice.

Przy mocy silnika, jaka posiadasz polecał bym przede wszystkim marki premium.

Wysłane z iPhone

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam te na żony Lexusie

Vredestein ultrac vorti, myślę że są warte żeby się im bliżej przyglądać

4578d48db9e4bdd6e36ad236f4969425.jpg

Sent from my SM-G950W using Tapatalk

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądając testy opon to w czołówce zawsze są wiadomo jakie marki, a vredestein i inne marki z tylu. Ustawiane są te testy? Nie jeżdżę po torze, autem tym będę robił ok 25kkm rocznie. W trasach nie lubię być zawalidroga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy różnica w testach pomiędzy najlepszymi oponami jest naprawdę bardzo duża, bo np różnica w aquaplanningu 0,5km/h czy slalom o 1km/h z większą prędkością dla większości normalnych kierowców nie będzie miał żadnego znaczenia. Ja osobiście ponieważ nie lubię wyrzucać kasy w błoto to jak przeglądam testy to patrzę na podstawowe parametry i dodatkowo, nie wiem jak to określić, żywotność opony plus aspekt wizualny.

Wiem że minimalne różnice w prędkościach, głośności dla nas nie mają żadnego znaczenia. Natomiast treadwear " np 240 lub 500 już tak.

Edytowane przez irekm

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak przedmówca polecasz poczekać do wiosny i kupić opony z 2018r produkcji?

Ps w związku z tym, ze profil opony mam 40 jaka oponę polecacie pod względem komfortu na nasze drogi? Goodyear jest ok, a jak reszta?

Edytowane przez overrange

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po sezonie są obniżki wiec kupiłbym teraz.  Poza tym opona do 3 lat od daty produkcji jest uznawana jako pełnowartościowy produkt. Także nie ma pewnosci, ze opona w 2018r bedzie z 2018r, moze być z 2017 :).

taj więcej: https://www.oponeo.pl/artykul/data-i-miejsce-produkcji-opony
Powyższa treść jest wyłączną własnością Oponeo.pl S.A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądając testy opon to w czołówce zawsze są wiadomo jakie marki, a vredestein i inne marki z tylu. Ustawiane są te testy? Nie jeżdżę po torze, autem tym będę robił ok 25kkm rocznie. W trasach nie lubię być zawalidroga.

Ustawiane to chyba dobre określenie. Tak samo na YouTube fanatycy napędu 4x4 robią często porównanie Mercedes vs Audi vs BMW. I tylko od tego kto nakręcił film zależy kto wygrywa porównanie: Quatro, XDrive czy 4Matic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.Podoba mi się Suzuki Jimny i w przyszłym roku chciałbym go kupić ale używany.Tylko czy za ok.25000-30000 zł. warto się pakować czy darować? Wprawdzie w terenie bym nie jeździł ale jest mały i podoba mi się.Przeglądałem już oferty coś by się znalazło ale czy warto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi