Perpetuum Mobile 74538 #6576 Napisano 13 Grudnia 2020 11 minut temu, Lincoln Six Echo napisał: Jeżeli są tu jacyś spece od seriali, zwłaszcza historycznych, science fiction i takich o wrednych typkach , będę wdzięczny za sugestie odnośnie tego, co warto obejrzeć. Jestem "łatwym klientem", bo z seriali produkowanych poza Polską po drugiej wojnie światowej naprawdę niewiele oglądałem. Nie wiem, czy miałeś okazję obejrzeć "Breaking Bad" - jak dla mnie to chyba najlepszy serial jaki kiedykolwiek oglądałem. Bardzo dobry jest też spin-off tej serii, czyli "Better call Saul". Lepszy niż się spodziewałem zaczynając oglądać. Śmiało mogę też polecić "Ozark". 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Solve 218 #6577 Napisano 13 Grudnia 2020 Ozark - też polecam Dark, Stranger Things, Rain, Wiedźmin, - to tak na szybko sobie przypomniałem 2 Krystian "KriSu" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 10175 #6578 Napisano 13 Grudnia 2020 (edytowane) Jeśli podobały ci się pierwsze 2 serie Narcos, obejrzyj El Candidado na Amazon Prime. A na Netfliksie wszystkie serie Raya Donovana. Edytowane 13 Grudnia 2020 przez beniowski 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 10175 #6579 Napisano 13 Grudnia 2020 (edytowane) Albo, jeśli lubisz coś opartego na faktach, obejrzyj pierwszą serię Manhunt: Unabomber o śledztwie FBI dot. Teda Kaczynskiego (Netflix). Edytowane 13 Grudnia 2020 przez beniowski 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 685 #6580 Napisano 13 Grudnia 2020 Expanse. Każdy sezon. Jeden z najlepszych jeśli nie najlepszy serial SF. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #6581 Napisano 15 Grudnia 2020 Powitoł Z wielkim żalem na dzisiejszy wieczór dwa filmy Najpierw z Żonką - Sztuka kochania. Później - Zabij mnie glino. Raaaczej już w samotności 0 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ecipeci 3119 #6582 Napisano 15 Grudnia 2020 normalni ludzie - hbo polecam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
evilym 8260 #6583 Napisano 15 Grudnia 2020 W ostatnim czasie obejrzałem trzy ciekawe tytuły: Tenet - duży projekt Nolana, który przez reżysera był forsowany do kin w czasie światowej pandemii. Skutek? Film nawet nie wyszedł na zero. Pod względem filmowym? Ciekawe widowisko ale niestety twórcy trochę przekombinowali z fabułą. Podróże w czasie, odwrócona entropia, Bondowskie klimaty szpiegów a to wszystko przyprawione świetnym dźwiękiem i efektami specjalnymi na najwyższym poziomie. Jeden z cytatów mówi "nie próbuj tego zrozumieć - poczuj to" jest dobrym podsumowanie filmu. Czym dłużej zastanawiamy się co się dzieje w filmie (szczególnie w późniejszych rozdziałach) tym mniej zabawy czerpiemy z filmu. Dla analityków pozostanie kilkukrotne obejrzenie filmu lub zagłębienie się w niekończące się internetowe dyskusje Mank - dostępny na Netfliksie film Finchera. Złote lata Hollywood i kryzys scenarzysty Hermana Mankiewicza prowadzony w dwutorowym opowiadaniu o powstaniu scenariusza do jednego z najlepszych (według krytyków) filmów Hollywood czyli Obywatel Kane. Film raczej dla znawców kinematografii Hollywood. Jak na złość, aktorsko (świetny jak zasze Gary Oldman) i realizacyjnie film bardzo dobry - kuleje jednak...scenariusz. Więcej o filmie i wszystkich smaczkach mógłby pewnie powiedzieć @Edmund Exley Bracia Sisters - również dostępny na Netfliksie. Niech, nie zgubią was błędne opisy filmu, że to czarna komedia. To mocny western z krwi i kości z barwnymi postaciami. Joaquin Phoenix, John C. Railly (w końcu w czymś mniej komediowym) oraz Jake Gylenhaall gwarantują wysoką jakość aktorską. Pan Phoenix w jednym z ostatnich filmów zanim został Oskarowym aktorem. Polecam każdy z nich. 1 Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ChrisM 350 #6584 Napisano 15 Grudnia 2020 Ozark swietny polecam . Sprawdz jeszcze Bad Blood - tez bardzo dobry 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eddi87 32120 #6585 Napisano 15 Grudnia 2020 Incepcja 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 685 #6586 Napisano 15 Grudnia 2020 Podchodziłem do niej ze 3 razy. Chyba za mało inteligentny jestem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 8941 #6587 Napisano 15 Grudnia 2020 12 godzin temu, evilym napisał: Więcej o filmie i wszystkich smaczkach mógłby pewnie powiedzieć @Edmund Exley Dzięki, ale nie wiem, czy udźwignę taki ciężar oczekiwań "Mank" jest oczywiście nr 1 na mojej liście do obejrzenia. Planuję jedną z opcji: obejrzeć w domu w najbliższy weekend lub po Świętach, albo w kinie, jeśli zostaną otwarte. Zasmuciła mnie informacja o śmierci Machalicy. Miał też gust odnośnie zegarków - nosił świetnego pilota chrono IWC. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dobry3003 15 #6588 Napisano 16 Grudnia 2020 Ja do siebie polecę (być może już było ?): na Netflixie: Wikingowie https://www.filmweb.pl/serial/Wikingowie-2013-659055 Peaky Blinders https://www.filmweb.pl/serial/Peaky+Blinders-2013-680981 na HBO: Gomorra https://www.filmweb.pl/serial/Gomorra-2014-615608 Kompania Braci https://www.filmweb.pl/serial/Kompania+braci-2001-35584 i poszukaj, nie wiem gdzie można znaleźć 1 sezon, drugi jest na NC+GO i chyba Player Il Cacciatore https://www.filmweb.pl/serial/Il+Cacciatore.+Polowanie+na+mafię-2018-807219 na początek wystarczy :))) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
evilym 8260 #6589 Napisano 16 Grudnia 2020 @Edmund Exley Nie sądzę, żeby ten film był dostępny w kinach w szerokiej dystrybucji. Prędzej widzę go gdzieś na jakimś festiwalu. Chyba zostaje Ci obejrzeniu w domu. Film był kręcony techniką cyfrową, ale w postprodukcji został "zdegradowany". Mamy więc obraz i dźwięk odpowiadający latom 30 Szczególnie dźwięk mono był dla mnie dużym zaskoczeniem (i po co człek wydawał tyle na zestaw kina domowego....) 0 Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plose55 184 #6590 Napisano 23 Grudnia 2020 W dniu 13.12.2020 o 13:54, Lincoln Six Echo napisał: Jeżeli są tu jacyś spece od seriali, zwłaszcza historycznych, science fiction i takich o wrednych typkach , będę wdzięczny za sugestie odnośnie tego, co warto obejrzeć. Jestem "łatwym klientem", bo z seriali produkowanych poza Polską po drugiej wojnie światowej naprawdę niewiele oglądałem. Deadwood - Dziki zachód bez upiększania i etosu. Produkcja sprzed dobrych kilku lat, zostało nakęconych niestety zaledwie 3 sezony. Polecam wszystkim którzy nie widzieli. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kkwpk 1707 #6591 Napisano 24 Grudnia 2020 "The Mank" Finchera. Film bardzo dobry! Jednak nie arcydzieło. Spodziewałem się historii o obywatelu kane'ie a dostałem "obywatela Manka". Dopiero po kilku dniach doszedłem do przykrego wniosku, że film dla ludzi bez wiedzy o kinie i Ameryce lat 30 i 40. może być bardzo ciężki do zrozumienia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kewinkorpyta 66 #6592 Napisano 24 Grudnia 2020 W dniu 15.12.2020 o 10:24, evilym napisał: W ostatnim czasie obejrzałem trzy ciekawe tytuły: Tenet - duży projekt Nolana, który przez reżysera był forsowany do kin w czasie światowej pandemii. Skutek? Film nawet nie wyszedł na zero. Pod względem filmowym? Ciekawe widowisko ale niestety twórcy trochę przekombinowali z fabułą. Podróże w czasie, odwrócona entropia, Bondowskie klimaty szpiegów a to wszystko przyprawione świetnym dźwiękiem i efektami specjalnymi na najwyższym poziomie. Jeden z cytatów mówi "nie próbuj tego zrozumieć - poczuj to" jest dobrym podsumowanie filmu. Czym dłużej zastanawiamy się co się dzieje w filmie (szczególnie w późniejszych rozdziałach) tym mniej zabawy czerpiemy z filmu. Dla analityków pozostanie kilkukrotne obejrzenie filmu lub zagłębienie się w niekończące się internetowe dyskusje Ja słyszałem kiedyś, że w samych Chinach w pierwszy tydzień zarobił 100 mln dolarów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
evilym 8260 #6593 Napisano 24 Grudnia 2020 @Kewinkorpyta Do budżetu filmu nie wliczane są koszty marketingu i dystrybucji. Wszystko mogło przekroczyć nawet 400mln dolarów. Dla WB opcją jakiekolwiek zarobku jest teraz sprzedasz licencji filmu do platform streamingowych. 0 Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebrov 230 #6594 Napisano 24 Grudnia 2020 Wszystkie premiery WB mają od teraz trafiać na HBO Max także. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Teufel26 25217 #6595 Napisano 25 Grudnia 2020 HBO3 i „ GRA O TRON”, sezon 8 Ten sezon mnie zawiódł, mimo to postanowiłem mu dać kolejna szansę 0 "Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krygo 19483 #6596 Napisano 25 Grudnia 2020 Chyba musisz mieć jakieś ciągutki sado-maso... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70soul 1520 #6597 Napisano 25 Grudnia 2020 (edytowane) A ja wam polecam ten dokument, Przyjemnie się ogląda i można poznać kilka nowych tytułów filmów. —-EDIT— Uwielbiam Grace Kelly, najpiękniejsza aktorka (kto wątpi niech oceni oo filmie). Miała ciekawe życie prywatne i zagrała w wielu dobrych filmach (między innymi M jak morderstwo i okno na podwórze) W starszym kinie (i w tym właśnie który wam polecę) poszczególne fragmenty z długich dialogów to niczym skoncentrowane opisy rozległych sytuacji czasem tragedii i charakterystyka psychologi ludzkiej. Krótkie wypowiedzi które mówią bardzo dużo i są tak trafne, że pokazują nam iż człowiek a raczej jego upadki oraz pragnienia są niezmienne od zawsze. Każdy dialog mógł by być tym najistotniejszym w niejednym filmie. To również przykład filmu w którym wyraz twarzy mówię więcej niż słowa. 👇 Dziewczyna z prowincji.🤌 Dla mnie film 10/10 https://m.cda.pl/video/104107325 Edytowane 26 Grudnia 2020 przez 70soul 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zaratsu 236 #6598 Napisano 27 Grudnia 2020 A ja sobie robie maraton powtórek pierwszych filmów Johna Dahla. Wczoraj "Kill me again" z Killerem i Madsenem oraz moj ulubiony "Red Rock West" z Cagem i Hopperem. Bardzo fajny klimacik amerykańskiego południowego zachodu. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 8941 #6599 Napisano 20 Stycznia 2021 W dniu 25.12.2020 o 23:33, 70soul napisał: A ja wam polecam ten dokument, Przyjemnie się ogląda i można poznać kilka nowych tytułów filmów. —-EDIT— Uwielbiam Grace Kelly, najpiękniejsza aktorka (kto wątpi niech oceni oo filmie). Miała ciekawe życie prywatne i zagrała w wielu dobrych filmach (między innymi M jak morderstwo i okno na podwórze) W starszym kinie (i w tym właśnie który wam polecę) poszczególne fragmenty z długich dialogów to niczym skoncentrowane opisy rozległych sytuacji czasem tragedii i charakterystyka psychologi ludzkiej. Krótkie wypowiedzi które mówią bardzo dużo i są tak trafne, że pokazują nam iż człowiek a raczej jego upadki oraz pragnienia są niezmienne od zawsze. Każdy dialog mógł by być tym najistotniejszym w niejednym filmie. To również przykład filmu w którym wyraz twarzy mówię więcej niż słowa. 👇 Dziewczyna z prowincji.🤌 Dla mnie film 10/10 https://m.cda.pl/video/104107325 Dzięki za ciekawy link, obejrzę. "Niebiańskie dni", z których kadr stanowi tu miniaturę, to moim zdaniem jeden z najpiękniej sfilmowanych filmów w dziejach kina. A "Dziewczynę z prowincji" kilka lat temu też obejrzałem, bardzo mi się podobało aktorstwo całej trójki gwiazd, a także sposób odkrywania prawdy o bohaterach i wydarzeniach, które miały wpływ na ich późniejsze postawy. Z kilku rzeczy, które obejrzałem w ostatnich tygodniach, najważniejsze są chyba dwie: - "Historia małżeńska" - obejrzałem z wielkim zainteresowaniem. - "Fosse/Verdon" - to akurat dla mnie była obowiązkowa lektura. Wszystkie odcinki trzymały poziom, a piąty mógłby stanowić praktycznie odrębną całość. Jest tu wiele smaczków dla fanów (np. trawestacja ujęć z "Lenny'ego" czy "Całego tego zgiełku", który niejako ustanawia poetykę całości, ale też jest głównym odniesieniem fabularnym), a także wiele bardzo gorzkich scen pokazujących mroczną stronę geniuszu Fosse'ego. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 74171 #6600 Napisano 21 Stycznia 2021 Ojciec chrzestny właśnie leci na Polsacie. Oglądam go po raz...sam już nie wiem który 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach