Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michalop

Jaki zegarek masz dziś na ręku?

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Dalej męczę Hama

Całkiem fajny EDC by był gdyby nie WR50 🤦‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, gszydlowsky napisał(-a):

Całkiem fajny EDC by był gdyby nie WR50 🤦‍♂️

No ja wiem, i AR nie ma i zapiecie... Ale wiesz co? Kij z tym. Nosze i mam gdzies bo to zegarek za 3k a nie za 10k. I jak na cene jest ok :) a naciag manualny to wisienka na torcie

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co chcecie robić z tym zegarkiem że WR50 to mało?😜 Przecież to wystarcza całkowicie do większości aktywności wodnych 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, mariusz9a napisał(-a):

A co chcecie robić z tym zegarkiem że WR50 to mało?

N ie zastanawiać się przed skokiem do wody czy  wytrzyma 😉

56 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

No ja wiem, i AR nie ma i zapiecie... Ale wiesz co? Kij z tym. Nosze i mam gdzies bo to zegarek za 3k a nje za 10k. I jak na cene jest ok :) a naciag manualny to wisienka na torcie

W sumie racja , ciekawe ile z idealnego EDC zostanie np. z Explorera jeśli noszący zacznie myśleć o jego cenie 😆

Edytowane przez gszydlowsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, gszydlowsky napisał(-a):

W sumie racja , ciekawe ile z idealnego EDC zostanie np. z Explorera jeśli noszący zacznie myśleć o jego cenie 😆

Czasem wlasnie lepiej kupić coś tanszego :) a ten ma jeszcze piaskowaną kopertę i bransę cięzko je porysować

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, gszydlowsky napisał(-a):

Wytrzyma, jeśli tylko producent zegarka nie nakłamał z jego wodoszczelnością 🙂 Proponuje pobawić się trochę fizyką i policzyć sobie z jaką prędkością musiałbyś się poruszać, dajmy na to na głębokości 5m, aby zegarek o WR50 stracił swoją szczelność (dokładniej był na jej granicy). Jak policzysz, to zobaczysz że wcale nie taki diabeł straszny jak go malują i nie potrzebujesz WR200 żeby skakać do wody🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, gszydlowsky napisał(-a):

tylko pamiętaj że to nie 50 m głębokości 😉

To jasna sprawa.

Natomiast zajrzałeś do otchłani fizyki, aby dowiedzieć się z jaką prędkością musisz się poruszać aby rozszczelnić ten zegarek na przykładowej głębokości 5m?

Serio, warto - całkowicie zmienisz swoje postrzeganie na temat wodoszczelności zegarków 🙂

EDYCJA:

Dobra, podpowiem. Przy prędkości 30m/s zegarek będzie na swojej granicy szczelności. 30m/s mało obrazowo wygląda? To odpowiada 108km/h. Fizyka przyszła z pomocą, czy nadal będziesz się bał pływać w zegarku o WR50, czy jak kto woli WR 5 bar? 🙂

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, mariusz9a napisał(-a):

To jasna sprawa.

Natomiast zajrzałeś do otchłani fizyki, aby dowiedzieć się z jaką prędkością musisz się poruszać aby rozszczelnić ten zegarek na przykładowej głębokości 5m?

Serio, warto - całkowicie zmienisz swoje postrzeganie na temat wodoszczelności zegarków 🙂

EDYCJA:

Dobra, podpowiem. Przy prędkości 30m/s zegarek będzie na swojej granicy szczelności. 30m/s mało obrazowo wygląda? To odpowiada 108km/h. Fizyka przyszła z pomocą, czy nadal będziesz się bał pływać w zegarku o WR50, czy jak kto woli WR 5 bar? 🙂

Przestań, przecież każdy szanujący się zegarkowiec potrzebuje divers 200m a najlepiej 300m for saturation diving żeby mu busola przy myciu rąk nie zamokła :P

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Przestań, przecież każdy szanujący się zegarkowiec potrzebuje divers 200m a najlepiej 300m for saturation diving żeby mu busola przy myciu rąk nie zamokła :P

Haha. 

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mariusz9a dzięki za wykład , widać że nie opuszczałeś zajęć w podstawówce , a jak mają się Twoje kalkulacje do wyciągniętej koronki w tym zegarku ?

Nadal można pływać 100 km / h ? 

Edytowane przez gszydlowsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wyciągnięta koronka roszczenia zegarek, więc choćby miał WR milion, to się zaleje 😄 To już gapiostwo użytkownika, które może słono kosztować i nic na to nie poradzimy 😞 Można teoretyzować, że jak wejdziemy do wody trzymając zegarek pod odpowiednim, idealnym kątem, to woda się nie wleje, ale to raczej nierealne, bo w wodzie machamy rękami i raczej nie wejdziemy z zegarkiem "idealnie" ułożonym żeby woda się nie wlała przez powstałą szczelinę 😄

PS. 

Po prostu dobrze jest być świadomym jak to wszystko działa 🙂 Ja też dużo rzeczy nie wiem z wielu dziedzin (nawet z większości dziedzin) i z łatwością ktoś może mnie zrobić w ch... Natomiast co do samej wodoszczelności to myślę, że warto głośno powiedzieć w środowisku zegarkowym jak to z tym jest, bo panuje pełno mitów z tym związanych (jak zresztą w każdej dziedzinie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi