BM6 5291 #329726 Napisano 23 Stycznia 22 minuty temu, alpaczino napisał(-a): Piątobello! Cyferblat jest jakoś przerabiany czy tak zdjęcie wyszło? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heavyweight2712 6355 #329727 Napisano 23 Stycznia 32 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawelus 702 #329728 Napisano 23 Stycznia 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DawidM86 2566 #329729 Napisano 23 Stycznia 1858 od Montblanc. Udanego weekendu! 33 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 11897 #329730 Napisano 23 Stycznia 10 minut temu, BM6 napisał(-a): Cyferblat jest jakoś przerabiany czy tak zdjęcie wyszło? To jest zdaje się "postarzana" wersja. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanik 85896 #329731 Napisano 23 Stycznia 20 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Petru23 18596 #329732 Napisano 23 Stycznia 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 143455 #329733 Napisano 23 Stycznia 32 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michas 801 #329734 Napisano 23 Stycznia (edytowane) Godzinę temu, alpaczino napisał(-a): Piątobello! Klimatycznie się starzeje 😉. Gratuluję. Edytowane 23 Stycznia przez michas 1 pozdrawiam Darek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 71672 #329735 Napisano 23 Stycznia 1 godzinę temu, BM6 napisał(-a): Cyferblat jest jakoś przerabiany czy tak zdjęcie wyszło? Wejdź w temat o pilotach, tam jest o tych postarzanych, jeżeli się nie mylę limitki każda inaczej trochę wygląda, a może się mylę 🤔🤔🤔 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Buczo 2154 #329736 Napisano 23 Stycznia 29 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walter_87 7375 #329737 Napisano 23 Stycznia Dolce Vita 28 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Olivier_Pasja_do zegarków 192 #329738 Napisano 23 Stycznia IWCWysłane z mojego moto g34 5G przy użyciu Tapatalka 29 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Socool 3216 #329739 Napisano 23 Stycznia Udanego weekendu dla wszystkich. 🍻 22 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 44571 #329740 Napisano 23 Stycznia Cyferblat jest jakoś przerabiany czy tak zdjęcie wyszło? [mention=30931]nav[/mention], [mention=9099]michas[/mention], [mention=116251]TomcioMiki[/mention]Fabrycznie postarzany (wszystkie widoczne elementy, także cyferblat) i u Laco nazywa się to "Erbstück".Kupując można wybrać jeden z trzech stopni postarzania od delikatnego do "scioranego" na maksa (koperta np. leży długi czas w mule).Z powyższych względów każdy egzemplarz jest inny. Ten mój to stopień nr 2, lekko "ucywilizowany" przez poprzedniego właściciela (podczyszczona koperta).Erbstück od Laco to IMHO jedno z najlepszych fabrycznych "postarzań" jakie widziałem. 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AK&AK 49664 #329741 Napisano 23 Stycznia 3 godziny temu, BM6 napisał(-a): Cyferblat jest jakoś przerabiany czy tak zdjęcie wyszło? To Laco z linii ERBSTÜCK, czyli wzorniczo oryginalnych "pilotów" z czasów III Rzeszy, oferowanych w dwóch wariantach tarcz - A i B (Kolega ma B), w trzech rozmiarach 39mm, 42mm, 45mm, manual i automat, i w trzech stopniach postarzania do wyboru. Laco to mistrzowie w postarzaniu kopert i tarcz. Mistrzowie! https://www.laco.de/en/watches/pilot-watch-original/heidelberg-erbstueck/862098 @alpaczino ma wersję postarzenia 1. Wersja 2 ma kopertę z wyglądu "kilka lat dłużej leżakującą w ziemi z ręką zestrzelonego gdzieś szkopa". Wersja 3 jest jak wersja 2, tylko ma dodatkowo uszkodzoną lumę na wskazówce minutowej. Za mną chodzi wariant 2 w wersji tarczy B, na manualu... Ale na ten moment jestem twardy i się nie daję 🤣 9 minut temu, alpaczino napisał(-a): Ten mój to stopień nr 2, lekko "ucywilizowany" przez poprzedniego właściciela. Erbstück od Laco to IMHO jedno z najlepszych fabrycznych "postarzań" jakie widziałem. Pisaliśmy razem, ale byłeś szybszy... Ten Twój to wariant 1. Dodatkowo ucywilizowany. Nie zmienia to faktu, że świetny jest! I że wodzi mnie na pokuszenie... 4 Małżeństwo i zegarki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
christ0ff 1981 #329742 Napisano 23 Stycznia 3 godziny temu, michas napisał(-a): Klimatycznie się starzeje 😉. Gratuluję. Laco potrafi postarzać fabrycznie swoje zegarki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Piątkowski 9041 #329743 Napisano 23 Stycznia 29 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Saint 91 #329744 Napisano 23 Stycznia 11 godzin temu, tofiks_th napisał(-a): Piątunio😄 Co to za chinol, podrobka Omegi? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35727 #329745 Napisano 23 Stycznia 29 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sent 5268 #329746 Napisano 23 Stycznia 28 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 143455 #329747 Napisano 23 Stycznia 29 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tofiks_th 14658 #329748 Napisano 23 Stycznia (edytowane) 2 godziny temu, Saint napisał(-a): Co to za chinol, podrobka Omegi? Corgeut, hommage Seamaster 300. Edytowane 23 Stycznia przez tofiks_th 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 44571 #329749 Napisano 23 Stycznia Pisaliśmy razem, ale byłeś szybszy... Ten Twój to wariant 1. Dodatkowo ucywilizowany. Nie zmienia to faktu, że świetny jest! I że wodzi mnie na pokuszenie... Pełna historia zakupu, z tego co się dowiedziałem, była taka:Po pierwsze prawdą jest, że zamówiony był poziom 1. Niemniej jednak, jest bardzo prawdopodobne, że wysłali wariant 2 (sprzedawany domyślnie), bo koperta była "konkretnie zamulona" - była postarzona na tyle, że została doczyszczona (bo to że była poobijana, to widać też teraz).Ponadto, poza opisem poziomów postarzania na stronie internetowej, Laco mailowo informowało, że poziomy 1 i 2 mają takie same cyferblaty a różnią się tylko mocniejszym lub słabszym postarzeniem koperty. Poziom trzeci natomiast ma to wszystko co drugi, ale z kopertami bardziej poobijanymi i dodatkowo z "dziurawymi" wskazówkami.Tak, czy inaczej, IMHO, poszczególne egzemplarze, z powodu autentyczności i natury ręcznego postarzania, różnią się między sobą na tyle, że dalsze dyskusje nie mają sensu, bo każdy ma rację. Najważniejsze jest, że efekt tego postarzania jest fenomenalny i niepowtarzalny. "Do epoki" nie przystają jedynie: szafirowe szkło z powłokami AR oraz nieprzyzwoicie dokładnie wyregulowany mechanizm w wersji top. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireo 4564 #329750 Napisano 24 Stycznia Godzinę temu, alpaczino napisał(-a): Pełna historia zakupu, z tego co się dowiedziałem, była taka: Po pierwsze prawdą jest, że zamówiony był poziom 1. Niemniej jednak, jest bardzo prawdopodobne, że wysłali wariant 2 (sprzedawany domyślnie), bo koperta była "konkretnie zamulona" Trochę za późno piekarnik otworzyli. 0 - ireo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach