Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michalop

Jaki zegarek masz dziś na ręku?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, kornel91 napisał(-a):

Praktycznie codziennie jest jakiś chińczyk udający np. Seiko czy inne marki. 

A tak z ciekawości się zapytam, czy są jakieś chinczyki które nie są inspiracją i nie udaja innej marki 🤔🤔🤔 Nie ukrywam że podoba mi się takie coś,czym jest to inspirowane 🤔🤔🤔

Screenshot_2026-01-28-08-25-41-57_57e717c094f371a1dada6567a1123b99.jpg

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

A tak z ciekawości się zapytam, czy są jakieś chinczyki które nie są inspiracją i nie udaja innej marki 🤔🤔🤔 Nie ukrywam że podoba mi się takie coś,czym jest to inspirowane 🤔🤔🤔

To kup i się nie przejmuj innymi 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A tak z ciekawości się zapytam, czy są jakieś chinczyki które nie są inspiracją i nie udaja innej marki  Nie ukrywam że podoba mi się takie coś,czym jest to inspirowane 
Screenshot_2026-01-28-08-25-41-57_57e717c094f371a1dada6567a1123b99.thumb.jpg.5da05296fa14d80468c4e1790cf96528.jpg

Koperta od Submarinera. Lupka też . Wskazówki też znajome, ale nie przyporządkuję teraz z pamięci do konkretnej marki, czy modelu. Tarcza nic mi nie mówi, ale może ktoś inny skojarzy. Taka fuzja różnych inspiracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Screenshot_2026-01-28-08-25-41-57_57e717c094f371a1dada6567a1123b99.jpg

Są takie Chińczyki.

Ale ten nie. Jak dla mnie to połączenie Omegi PO z Rolexem Submarinerem.

Nie dziwię się, że Ci się podoba, z dobrych wzorców czerpią 😉

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TomcioMiki dla bezpieczeństwa lepiej kupić coś co jest tylko lekko inspirowane znanym brandem i z szanowanej XIX wiecznej manufaktury ;)

IMG_5187.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, rafalmosty napisał(-a):

Sorry, ale to jest dla mnie ordynarna podróbka🤢🤮 jeszcze ten napis Geneve… byłeś na wycieczce w Turcji? @Wacor Adam, @Paulus57 Paweł, ja toleruje homary, ale to jest przegięcie…

Sad Tears GIF

e x p a n d     y o u r     t i m e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Reborn napisał(-a):

@TomcioMiki dla bezpieczeństwa lepiej kupić coś co jest tylko lekko inspirowane znanym brandem i z szanowanej XIX wiecznej manufaktury ;)

IMG_5187.jpeg

To, że Davosa mocno inspiruje się Submarinerem, nie jest żadnym usprawiedliwieniem dla chińskich zegarków, które się mocno "inspirują". W obu przypadkach jest tak samo. Syf.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, drhubert napisał(-a):

Dziekuje za tę szczere słowa, a jesli chodzi o zegarek Specht&Söhne nie odbierałem go w ten sposób, to jest jako ryzankę. 

Czyli myślałeś, że Specht & Söhne to szwajcarska manufaktura założona w XIX wieku w Genewie, która popadła w zapomnienie dlatego, że Patek Philippe wykradł jej projekt Aquanauta? 🤣

Na stronie internetowej Specht & Söhne są zresztą same tego typu wyroby - 'landdweller', 'reverso', 'cubitus', monaco', 'polo' itp. A co ciekawe jest też link 'Rolex homages' przekierowujący do zewnętrznego sklepu (na szczęście chyba już nie działa). Mam podejrzenie, że w tym sklepie sprzedawane były nie tylko zegarki inspirowane Rolexem 🤮

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, GTR napisał(-a):

IMG_3683.thumb.jpeg.fb8f7b8ddcb6c046f488c42cf94d1d9f.jpeg

To jest doskonały przykład zegarka, który niczego nie naśladuje i jest niedrogi. Świetny, kultowy już produkt.

👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, TimeWaitsForNoOne napisał(-a):

Czyli myślałeś, że Specht & Söhne to szwajcarska manufaktura założona w XIX wieku w Genewie, która popadła w zapomnienie dlatego, że Patek Philippe wykradł jej projekt Aquanauta? 🤣

Na stronie internetowej Specht & Söhne są zresztą same tego typu wyroby - 'landdweller', 'reverso', 'cubitus', monaco', 'polo' itp. A co ciekawe jest też link 'Rolex homages' przekierowujący do zewnętrznego sklepu (na szczęście chyba już nie działa). Mam podejrzenie, że w tym sklepie sprzedawane były nie tylko zegarki inspirowane Rolexem 🤮

Oczywiście, ze nie. Ale może nie jestem aż takim purystą w swoich wyborach. Jeśli masz dalej ochotę grillować mnie za to, że pokazałem na grupie zegarek o cechach aquanaty to odpalam popcorn i czekam na dalszy przebieg wydarzeń. Wczoraj tak się hejt rozlał, ze jeden z kolegów zaczął się już dopatrywać w moim innym zdjęciu, gdzie pokazałem Submarinera cech fajka. Na szczęście temat już wyjaśniliśmy sobie i nie ma sprawy.  Po prosty zaciekawił mnie rynek chińskich zegarków pod kątem jakości ich relacji cena do jakości. Dlatego kupiłem z zaciekawieniem zegarek tego producenta, który nie jest dla mnie podrobą bo nie ma fałszywego logo. Idąc jednak tym tropem moglibyśmy wieszać również psy na modelu casio wzorujacym sie na datejust, którego vale 4 money jest niewspółmiernie niekorzystna. A co do tego czy akurat ten producent robi chamskie podróby nie jestem wstanie się wypowiedzieć, ale wg.mojej najlepszej wiedzy nie.

Ja nie wchodzę na strony chińskich producentów a korzystam z aplikacji aliiexpress przy zakupach.

i-casio-mtp-1302pd-2avef.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, drhubert napisał(-a):

...zegarek tego producenta, który nie jest dla mnie podrobą bo nie ma fałszywego logo...

Nie będę nikogo grillować.

Chcę tylko odnieść się do tego jednego fragmentu. Z punktu widzenia prawa zapewne nie jest podróbką (choć nie wiem jak to jest w innych krajach). Z moralnego punktu widzenia, zamiana logo znanej marki na własne logo, przy praktycznie identycznym dizajnie, jest po prostu godne pożałowania. Pamiętajmy, że jeteśmy w klubie miłośników zegarków. Szanujmy zatem firmy, które zaprojektowały kultowe zegarki. Jeżeli większość z nas nie może sobie pozwolić na zakup Patka/AP/Rolexa/Omegi itd. ze względów głównie finansowych, to powinniśmy przychylnym okiem popatrzeć na tańszych producentów, którzy tworzą naprawdę ciekawe własne projekty. Nie będę tu szczegółowo wymieniać, ale przykładowo Seiko Monster (jak Kolegi @GTR), SKX, Citizen NY, Christopher Ward, Nomos, cała masa mikrobrandów, to zegarki, że aż palce lizać.

Oczywiście każdy zrobi jak chce, ale ja stanowczo uważam, że firmy, które rżną czyjeś projekty, na tym forum nie powinny być brane w obronę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, drhubert napisał(-a):

... jak jest zima musi być zimno, takie jest odwieczne prawo natury.

20260128_092929.jpg

Klasyczny wzór, wesoły kolor. Podoba mi się Twoje podejście do zegarków. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi