Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michalop

Jaki zegarek masz dziś na ręku?

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Dziewiąta rano, czy dziewiąta wieczorem?

Jak dziewiąta, to wiadomo że tylko w południe.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, radek3545 napisał(-a):

IMG_2730.jpeg

Świetny. To kwarc? Kilka miesięcy temu widziałem takiego w super stanie na Chrono24 i za długo się zastanawiałem. To nie Ty kupiłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

To się jeszcze da usprawiedliwić 😉

A wiesz, że współczesny kwiat młodzieży nie potrafi odczytać godziny z zegara/zegarka analogowego? Dla nich takie "za trzynaście dziewiąta" może okazać się nie do ogarnięcia umysłowo.

https://naczasie.mamotoja.pl/dziecko/nauczyciel-poprosil-mlodziez-o-odczytanie-godziny-na-zegarze-wynik-eksperymentu-zasmuca/

A zresztą po co to wiedzieć. W wymarzonym zawodzie (tiktoker, influencerka) takie umiejętności nie są potrzebne.

Po paru latach przygody ze smartwachami wróciłem do analoga i bardzo szybko przyzwyczaiłem się do odczytywania godziny na analogu, ale jedno pozostało - nadal odczytuję ją jako "ósma czterdzieści siedem" a nie "za trzynaście dziewiąta". Ta ostatnia forma jest już dla mnie nienaturalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Mirosuaw napisał(-a):

Zgadza się, ale odpowiedź od posiadacza takiego samego czasomierza się nie liczy 😛

P.s. 

Chyba jednak nie zatrzymam u siebie tego wesołego zegarka. Gdyby ktoś był zainteresowany, to można pisać. Oddam za pół ceny. Xeric Retroscope Jump Hour.

oj tam, oj tam ;):D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, Mirosuaw napisał(-a):

To się jeszcze da usprawiedliwić 😉

A wiesz, że współczesny kwiat młodzieży nie potrafi odczytać godziny z zegara/zegarka analogowego? Dla nich takie "za trzynaście dziewiąta" może okazać się nie do ogarnięcia umysłowo.

https://naczasie.mamotoja.pl/dziecko/nauczyciel-poprosil-mlodziez-o-odczytanie-godziny-na-zegarze-wynik-eksperymentu-zasmuca/

A zresztą po co to wiedzieć. W wymarzonym zawodzie (tiktoker, influencerka) takie umiejętności nie są potrzebne.

Tak, sam gdzieś o tym pisałem ale tak dawno, że nie potrafiłbym już znaleźć tego wpisu.

"Znać się na zegarku" to już umiejętność z kategorii nieprzydatnych i obawiam się, że to tylko wierzchołek góry lodowej.

Obserwując kierowców na ulicy zastanawiam się, ile osób umiałoby trafić do domu, gdyby system GPS nagle przestał działać.

5 minut temu, Atari130_xe napisał(-a):

Po paru latach przygody ze smartwachami wróciłem do analoga i bardzo szybko przyzwyczaiłem się do odczytywania godziny na analogu, ale jedno pozostało - nadal odczytuję ją jako "ósma czterdzieści siedem" a nie "za trzynaście dziewiąta". Ta ostatnia forma jest już dla mnie nienaturalna.

A co powiesz na "trzy kwadranse na dziewiątą"? 

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, ireo napisał(-a):

To już brzmi jak "proszę ja ciebie" 😁

Ale tutaj już poległem - bez sprawdzenia w internecie nie byłem w stanie rozstrzygnąć, czy to 8:15 czy 8:45. Wyszło, że jednak 8:45.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, ireo napisał(-a):

He, he, dobre.

A nie, zaraz, zaraz. Która to godzina? 😱

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
43 minuty temu, Atari130_xe napisał(-a):

To już brzmi jak "proszę ja ciebie" 😁

Ale tutaj już poległem - bez sprawdzenia w internecie nie byłem w stanie rozstrzygnąć, czy to 8:15 czy 8:45. Wyszło, że jednak 8:45.

Na Śląsku kiedyś godali

- "trzi ćwierci na dziewionto".

Edytowane przez AspirantS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Mirosuaw napisał(-a):

Świetny. To kwarc? Kilka miesięcy temu widziałem takiego w super stanie na Chrono24 i za długo się zastanawiałem. To nie Ty kupiłeś?

Tak jest, kwarc. Model 7C43. Kupiony przez Chrono24 od sprzedawcy z Japonii, więc być może to ja Cię uprzedziłem;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, robert-robo napisał(-a):

20260203_100856.jpg

Legenda 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi