zadra 1806 #2026 Napisano 8 Stycznia 2024 wyszło godnie . 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 285 #2027 Napisano 8 Stycznia 2024 @graver dobra robota ! Bardzo edukacyjna! Dziekuje pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #2028 Napisano 8 Stycznia 2024 Godzinę temu, zadra napisał(-a): wyszło godnie . Godzinę temu, zadra napisał(-a): wyszło godnie . Dzięki😀 Dziękuję wszystkim za polubienie wykonania pracy, jeszcze trochę wody upłynie w Wiśle nim skończę pracę nad zegarem, pomału powstaje jak Feniks z popiołów😄 4 minuty temu, Andrzej Wachowicz napisał(-a): @graver dobra robota ! Bardzo edukacyjna! Dziekuje pozdrawiam Dzięki Andrzeju, powinienem więcej wkleić zdjęć ale za dużo bałaganu było by widać bo po srebrzeniu szybko trzeba było zabezpieczyć a na końcu sprzątać😄 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #2029 Napisano 9 Stycznia 2024 (edytowane) PM1122 znalazłem w necie sposób na odchody musze, trudno podzielę się ze skrzynką☹️Sposób z książki Marii Gruszewskiej z 1895 roku ! Link: https://www.jan-majster.pl/art,292,stary-sposob-na-plamy-po-muchach Wypróbuję i obwieszczę czy pomogło😁 Edytowane 10 Stycznia 2024 przez graver 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 297 #2030 Napisano 11 Stycznia 2024 Teraz jest tyle gatunków piwa😁Musisz eksperymentować, może pszeniczne? z górną czy dolną fermentacją? Masz pretekst, żeby degustować, bo na muchy mało zejdzie😄 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1806 #2031 Napisano 11 Stycznia 2024 W dniu 8.01.2024 o 18:07, graver napisał(-a): jak myślicie mosiężną ramkę przepolerować i zabezpieczyć Ja zrobiłem szczotkowanie ("metron wahadłowiec") . Cały czas wygląda b. dobrze a np mosiężna soczewka, polerowana - jest znacznie ciemniejsza niz bezpośrednio po polerowaniu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oled 98 #2032 Napisano 12 Stycznia 2024 Dzień dobry, koledzy! Kilka zdjęć świetnego GB. Tarcza jest nowa. 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #2033 Napisano 12 Stycznia 2024 W dniu 11.01.2024 o 10:39, erzlot napisał(-a): Teraz jest tyle gatunków piwa😁Musisz eksperymentować, może pszeniczne? z górną czy dolną fermentacją? Masz pretekst, żeby degustować, bo na muchy mało zejdzie😄 Cholercia, Andrzej Wachowicz przywiózł mi z Belgi takie ciemne ale wypiłem, sprawdzę czy krajowe zadziałają, ale piwa w 1895 były naturalne a teraz jakby wskrzesić piwosza i dać mu naszego piwka to pewnie by wypluł😄 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #2034 Napisano 12 Stycznia 2024 (edytowane) Wiecie co! Popsiukałem na korniki preparatem zawinęłem w worek ale coś mnie zastanowiło po pół godzinie odwinąłem i okazało się że teraz ze względu na ochronę środowiska chyba wszystko robią na bazie wody, dotknąłem w miejscu gdzie klej stolarski ( perełka) zaczął się lepić!!! Jakbym zostawił na 2 tygodnie skrzynka by była do wyrzucenia! Wytarłem i suszę znaczy suszy się w pokoju, dobrze że coś mnie tknęło Edytowane 12 Stycznia 2024 przez graver 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaga92 50 #2035 Napisano 12 Stycznia 2024 13 minut temu, graver napisał(-a): Wiecie co! Popsiukałem na korniki preparatem zawinęłem w worek ale coś mnie zastanowiło po pół godzinie odwinąłem i okazało się że teraz ze względu na ochronę środowiska chyba wszystko robią na bazie wody, dotknąłem w miejscu gdzie klej stolarski ( perełka) zaczął się lepić!!! Jakbym zostawił na 2 tygodnie skrzynka by była do wyrzucenia! Wytarłem i suszę znaczy suszy się w pokoju, dobrze że coś mnie tknęło A to nie jest tak, że ze specyfiki tych klejów naturalnych (skórnych, kostnych itp) wynika, że puszczają pod wpływem wody lub wysokiej temperatury? 🤔 Myślałam, że to normalne... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #2036 Napisano 12 Stycznia 2024 (edytowane) 30 minut temu, Jaga92 napisał(-a): A to nie jest tak, że ze specyfiki tych klejów naturalnych (skórnych, kostnych itp) wynika, że puszczają pod wpływem wody lub wysokiej temperatury? 🤔 Myślałam, że to normalne... Jeśli wystawimy na deszcz, lub jak w wilgotnym pomieszczeniu będzie mebel czy zegar w drewnianej skrzyni to po mału się rozleci wypaczy, ponieważ klej stolarski tzw perełka jest rozcieńczany na gorąco w wodzie, w suchym miejscu bardzo ciepłym się rozeschnie, tak samo klej wikol. wszystko lubi umiarkowaną temperaturę jeśli o to pytałaś-eś. Miałem kiedyś 20 lat temu środek przeciw kornikom ale on nie zawierał wody tylko był na bazie terpętyny i środka na korniki i bardzo śmierdział ale skrzynka była po 2 tygodniach taka jak ją wsadziłem a teraz świństwa robią na bazie wody. Edytowane 12 Stycznia 2024 przez graver 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaga92 50 #2037 Napisano 12 Stycznia 2024 10 minut temu, graver napisał(-a): Jeśli wystawimy na deszcz, lub jak w wilgotnym pomieszczeniu będzie mebel czy zegar w drewnianej skrzyni to po mału się rozleci wypaczy, ponieważ klej stolarski tzw perełka jest rozcieńczany na gorąco w wodzie, w suchym miejscu bardzo ciepłym się rozeschnie, tak samo klej wikol. wszystko lubi umiarkowaną temperaturę jeśli o to pytałaś-eś. Miałem kiedyś 20 lat temu środek przeciw kornikom ale on nie zawierał wody tylko był na bazie terpętyny i środka na korniki i bardzo śmierdział ale skrzynka była po 2 tygodniach taka jak ją wsadziłem a teraz świństwa robią na bazie wody. Ok, czyli chodziło o środek na kołatki na bazie wody, nie o klej... Spoko, to już rozumiem! Ja póki co zawsze się ich pozbywam terpentyną aplikowaną strzykawką do każdej dziurki, więc nie mam pojęcia o tych środkach. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5939 #2038 Napisano 12 Stycznia 2024 (edytowane) Ja się pozbywałem : strzykawka + benzyna , potem spiryt, - bo głęboko wnikaja.. Edytowane 12 Stycznia 2024 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3480 #2039 Napisano 12 Stycznia 2024 1 minutę temu, mkl1 napisał(-a): Ja się pozbywałem : strzykawka + benzyna , potem spiryt, - bo głęboko wnikaja.. Zwłaszcza podpalone...👹 4 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5939 #2040 Napisano 12 Stycznia 2024 👍😎 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #2041 Napisano 12 Stycznia 2024 Anansi sobie jaja robi, wezmę strzykawkę z igłą i aplikował będę w dziurki terpętyną balsamiczną 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #2042 Napisano 12 Stycznia 2024 11 godzin temu, Oled napisał(-a): Dzień dobry, koledzy! Kilka zdjęć świetnego GB. Tarcza jest nowa. MAM TAKI SAM MECHANIZM Z TARCZA 15XXX 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #2043 Napisano 12 Stycznia 2024 (edytowane) Ludzie, czy to tak trudno wziąć i poczytać w internecie (o książkach papierowych nie wspomnę), z czego zrobiony jest środek co za dodatki zawiera , jakie są zasady stosowania , skutki ... no ręce opadają jak czytam wasze maile i wypowiedzi. Nie powiem już, że na TYM forum napisano o pozbywaniu się drewno-jadów wszelkiej maści ze dwie prace doktorskie ... No tak, ale nie po ki czort czytać ... Uświadomcie sobie, że terpentyna to naturalny środek produkowany przez żywe organizmy drzew iglastych, a nie jad kobry na kołatki - nie zabija, a jedynie odstrasza i to w zasadzie dorosłe osobniki od składania jaj. Co najwyżej larwy mogą dostać rozwolnienia po terpentynie . Poza tym doskonale przenosi właściwe środki owadobójcze zawarte w takich preparatach jak ALTAX, XERIN itd... Poczytajcie sprawdźcie i piszcie coś z sensem co ma ręce i nogi, a nie banialuki ... Edytowane 12 Stycznia 2024 przez LESKOS 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3480 #2044 Napisano 12 Stycznia 2024 Tu macie Encyklopedię w trzech tomach. 3 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #2045 Napisano 12 Stycznia 2024 O , o właśnie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #2046 Napisano 13 Stycznia 2024 (edytowane) 9 godzin temu, LESKOS napisał(-a): Ludzie, czy to tak trudno wziąć i poczytać w internecie (o książkach papierowych nie wspomnę), z czego zrobiony jest środek co za dodatki zawiera , jakie są zasady stosowania , skutki ... no ręce opadają jak czytam wasze maile i wypowiedzi. Nie powiem już, że na TYM forum napisano o pozbywaniu się drewno-jadów wszelkiej maści ze dwie prace doktorskie ... No tak, ale nie po ki czort czytać ... Uświadomcie sobie, że terpentyna to naturalny środek produkowany przez żywe organizmy drzew iglastych, a nie jad kobry na kołatki - nie zabija, a jedynie odstrasza i to w zasadzie dorosłe osobniki od składania jaj. Co najwyżej larwy mogą dostać rozwolnienia po terpentynie . Poza tym doskonale przenosi właściwe środki owadobójcze zawarte w takich preparatach jak ALTAX, XERIN itd... Poczytajcie sprawdźcie i piszcie coś z sensem co ma ręce i nogi, a nie banialuki ... Waćpaństwo drwicie. drwijcie dalej, profesory z nosami do góry, Macie czas na czytanie bo żonka obiadek ugotuje i sprzątnie Edytowane 13 Stycznia 2024 przez graver 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2047 Napisano 13 Stycznia 2024 Środki do likwidacji owadzich szkodników drewna są rozpuszczone w benzynie lakowej bezzapachowej zwanej white spirit... To może być Perxil czy Xirein albo Ataxin firmy Altax...ale to było wielokrotnie wałkowane i wystarczy poszukać... Jak pisze kolega Leskos... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2048 Napisano 13 Stycznia 2024 (edytowane) 10 godzin temu, LESKOS napisał(-a): larwy mogą dostać rozwolnienia 😂😂✌️✌️ Hmm.. wygląda na to, ze w takim przypadku, koniecznym byłoby zaopatrzyć się dodatkowo w papier toaletowy bo "wylewające" sie z dziurek ekskrementy mogłyby zapaćkać politurę 😂. 10 godzin temu, Anansi napisał(-a): Tu macie Encyklopedię w trzech tomach. 🤣🤣. "Studiowałam" ją (encyklopedię). Dawno temu bedąc w fazie "poczwarki" 😂 Edytowane 13 Stycznia 2024 przez Yodek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #2049 Napisano 13 Stycznia 2024 Tak z ciekawości zapytam - to jest Galeria Gustav Becker czy temat o naprawie i renowacji? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #2050 Napisano 13 Stycznia 2024 O np. tak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach