Zolw 1191 #426 Napisano 3 Września 2021 (edytowane) Koledzy zastanawiam się czy kawa Dallmayr Crema d’Oro Intensa będzie ok do ekspresu automatycznego (Jura Ena 4). Nie chodzi mi czy będzie smakować dobrze... Naczytałem się o lepkości ziaren, olejkach, innych pierdołach i zdurniałem 😕 boję się zepsuć mój pierwszy ekspres ewentualnie jakie kawy są Waszymi ulubionymi. Edytowane 3 Września 2021 przez Zolw 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 16273 #427 Napisano 3 Września 2021 Każda z tych https://haybcoffee.pl/produkt/espresso/hayb-dark-espresso-starter-pack-zestaw-kaw-do-ekspresow-automatycznych/ 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
logann 3090 #428 Napisano 3 Września 2021 8 minutes ago, Zolw said: Koledzy zastanawiam się czy kawa Dallmayr Crema d’Oro Intensa będzie ok do ekspresu automatycznego (Jura Ena 4). Nie chodzi mi czy będzie smakować dobrze... Naczytałem się o lepkości ziaren, olejkach, innych pierdołach i zdurniałem 😕 boję się zepsuć mój pierwszy ekspres ewentualnie jakie kawy są Waszymi ulubionymi. Ja zwykle kupuję Lavazze, różne mieszanki robusty i arabiki. Stosowałem ją przez chyba 8 lat w ekspresie automatycznym deLonghi i teraz kolbowym Sage i nie widzę problemów. A od święta sypię do młynka dobrą arabikę z małej uprawy w Gwatemali - jest przepaść smakowa 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zolw 1191 #429 Napisano 3 Września 2021 Czyli nie dramatyzować z tym Dallmayrem? Młynek się nie zaklei a ekspres nie wyleci w powietrze? chciałbym jutro odpalić ekspres ale nie przygotowałem kawy czasami internet to zło... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
logann 3090 #430 Napisano 3 Września 2021 Ja bym nie dramatyzował. Używam w domu ekspresu od wielu lat i doświadczenie mi mówi, że największe zło to twarda woda i brak odkamieniania co najmniej raz na miesiąc/dwa. Nawet jak masz filtr wody to warto zaopatrzyć się w tabletki/płyn do odkamieniania (najlepiej polecany przez producenta) i używać go regularnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yary12 15 #431 Napisano 3 Września 2021 Koledzy zastanawiam się czy kawa Dallmayr Crema d’Oro Intensa będzie ok do ekspresu automatycznego (Jura Ena 4). Nie chodzi mi czy będzie smakować dobrze... Naczytałem się o lepkości ziaren, olejkach, innych pierdołach i zdurniałem boję się zepsuć mój pierwszy ekspres ewentualnie jakie kawy są Waszymi ulubionymi.Szkoda że kolega nie z Kielc. Lokalna palarnia nie używa oleju lub bardzo mało. Widać że użyta kawa z kolby dużo łatwej opuszcza sitko niż kawy z marketów. Niestety nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej.Gdzieś wspomniałem, z marketowych smakowo najbardziej nam w domu podchodzi Kimbo Gold. Tania nie jest, ale co jakiś czas w Auchan mają duże promocje. No i zgadzam się z kolegą poprzednikiem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trez 62 #432 Napisano 3 Września 2021 ... Lokalna palarnia nie używa oleju lub bardzo mało. Widać że użyta kawa z kolby dużo łatwej opuszcza sitko niż kawy z marketów. ...Jakiego znowu oleju?To że przepalone ziarna się świecą, to olejki w nich zawarte i one tam są i tak i tak.Kawy aromatyzowane, no takie np o smaku ciastka bananowego czy likieru waniliowego czy tam inne durnoty, to jest psikana olejkiem, to on aromatyzuje i to on jest postrachem młynków ale to tyle co kawa może się z olejem stykać. No może jak by był jeszcze wyciek smaru z łożyska 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichTheOne 898 #433 Napisano 5 Września 2021 W dniu 2.08.2021 o 07:23, Krakus1 napisał(-a): natomiast załamuje mnie różnica cen : w PL 5300zł vs DE 900-1000euro , akcesoria też wyraźnie tańsze u Helmutów kupując to urządzenie w AT ,czy można dostać fakturę na działalność w PL, tak żeby wrzucić ją w koszt firm A zdradzisz proszę jaki sklep w DE? 0 It's not a hobby, it's a sickness. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1607 #434 Napisano 5 Września 2021 Proszę https://www.best-in-coffee.de/Jura-Glas-Milchbehaelter.html 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichTheOne 898 #435 Napisano 7 Września 2021 Ostatecznie kupiliśmy Jura E6 piano white. Nie mogę się już doczekać jak przyjdzie. W domu od dziesięciu lat tylko moka Lubię taką kawę i lubię ją robić, ale jak mam zrobić siedem kaw dla gości to mi się odechciewa. Jak ktoś ma jakieś sprawdzone ziarna do zarekomendowania to proszę o podpowiedzi (najchętniej z jakieoś polskiego sklepu online). 0 It's not a hobby, it's a sickness. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21150 #436 Napisano 7 Września 2021 Też mam i jest ok. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 16273 #437 Napisano 7 Września 2021 (edytowane) 3 godziny temu, MichTheOne napisał(-a): 3 godziny temu, MichTheOne napisał(-a): https://gorillacoffee.pl/?gclid=Cj0KCQjwm9yJBhDTARIsABKIcGay5o7S2R7sHD4OC-OgIod3p4sZDJpk7_S9zOykmiRCXUg5IJLmwlkaAq-EEALw_wcB https://haybcoffee.pl/ https://beardedcoffee.pl/ Edytowane 7 Września 2021 przez satanic 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichTheOne 898 #438 Napisano 7 Września 2021 6 godzin temu, satanic napisał(-a): https://gorillacoffee.pl/?gclid=Cj0KCQjwm9yJBhDTARIsABKIcGay5o7S2R7sHD4OC-OgIod3p4sZDJpk7_S9zOykmiRCXUg5IJLmwlkaAq-EEALw_wcB https://haybcoffee.pl/ https://beardedcoffee.pl/ Dzięki. Na początek wziąłem zestaw startowy z Haybcoffee. 0 It's not a hobby, it's a sickness. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 16273 #439 Napisano 8 Września 2021 Dobry wybór👍 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eugeniusz Szwed 1448 #440 Napisano 12 Września 2021 Do Jury, takie "coś". Po wpięciu w ekspres i ściągnięciu na tel aplikacji mamy wszystkie informacje o stanie filtra, odkamienianiu, czyszczeniu, ilości zrobionych kaw itp. Mam bo jestem trochę gadżeciarz, ale czy to jest niezbędne ? 😜 PS są czarne, niebieskie i białe. Czymś się różnią i nie każdy jest do każdego ekspresu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6305 #441 Napisano 12 Września 2021 Tiaaa a kiedyś usłyszysz w swoim fonie..:" Tu Jura, nie dostaniesz dzisiaj kawy, na drzewo,,, nie czyscisz ,nie odkamieniasz to spadaj..." Już wolę zwykły ekspers taki kolbowy 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1607 #442 Napisano 12 Września 2021 3 godziny temu, Eugeniusz Szwed napisał(-a): Do Jury, takie "coś". Po wpięciu w ekspres i ściągnięciu na tel aplikacji mamy wszystkie informacje o stanie filtra, odkamienianiu, czyszczeniu, ilości zrobionych kaw itp. Mam bo jestem trochę gadżeciarz, ale czy to jest niezbędne ? 😜 PS są czarne, niebieskie i białe. Czymś się różnią i nie każdy jest do każdego ekspresu. Myślę że użyteczność będzie zależała od zasięgu , jaki ma realny zasięg ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lemax 183 #443 Napisano 12 Września 2021 (edytowane) Ten jest na wi-fi wiec w ramach całej sieci działa. Inne modele są oparte o Bluetooth wiec do ok. 10 m. Edytowane 12 Września 2021 przez Lemax 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1607 #444 Napisano 13 Września 2021 6 godzin temu, Lemax napisał(-a): Ten jest na wi-fi wiec w ramach całej sieci działa jakiej sieci ? to jest mini ruter który przesyła dane z urządzenia technologią WiFi , to nie ma nic wspólnego z Internetem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eugeniusz Szwed 1448 #445 Napisano 13 Września 2021 No, sieci wi-fi ! Domowy ruter z którego sygnał do tv, komputera, smartfona, głośników, termostatów na grzejnikach i wielu innych rzeczy, dociera również do Jury 😜 Co do użyteczności takiego rozwiązania, zdania mogą i pewnie są podzielone. Np. możesz wcześniej zanim ekspres wyświetli info na pulpicie, sprawdzić na swoim smartfonie procent zużycia filtra, albo obejrzeć filmową instrukcję procesu czyszczenia. Takie cuda, Panie ! PS można np. przed przyjściem gości sprawdzić czy przypadkiem nasz ekspres w ramach złośliwości rzeczy martwych nie poprosi o czyszczenie podczas ich wizyty 😂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1607 #446 Napisano 13 Września 2021 Czyli trzeba mieć sieć WiFi z internetem w domu żeby działało ? Czy za pomocą tego urządzenia można włączyć ekspres zdalnie ,czy ew. zrobić kawę ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lemax 183 #447 Napisano 13 Września 2021 Mieć wi-fi nie trzeba - wtedy można to skonfigurować z telefonem jako połaczenie ad-hoc. Ale sensowniej jest jak masz normalną sieć wi-fi, po prostu jest to bardziej funkcjonalne. Ja używałem wersji na BT i pracowało doskonale ale rzadko kiedy tak naprawdę było to wykorzystywane. Nowsze Jury mają większe możliwości personalizacji ustawień więc taki gadżet ułatwia ustawianie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #448 Napisano 13 Września 2021 Ciekawe, czy wersja z nadajnikiem wi-fi w programie zlicza omyłkowo cudze kawy w sieci. Moja zmywarka Bosch dwa razy przysłała mi na telefon komunikat o zakończonym zmywaniu, którego nie robiła. Sprawdziłem, do Jury można zamontować albo nadajnik bt albo wi-fi. W sobotę padł mi blisko ośmioletni ekspres Siemensa EQ7+. Zamówiłem serwis, okaże się, czy warto go na trochę jeszcze reanimować... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lemax 183 #449 Napisano 13 Września 2021 Ogólnie w temacie ekspresów automatycznych polecam kanał Tomasza Bebela na YT. Gość sprzedaje i serwisuje Jurę ale serwisuje też inne popularne marki. Można się sporo dowiedzieć co warto kupić i dlaczego. Swój ekspres kupiłem u niego i mogę polecić człowieka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1607 #450 Napisano 14 Września 2021 właśnie się dowiedziałem że za pomocą tego cudeńka można robić kawę zdalnie , ale nie można włączyć urządzenia . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach