Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
roberto266

Nasze Budziki

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za informację !!! :)

Tak przypuszczałem , że około lat 50-tych .

Budzik ma tylko tylną pokrywkę w kolorze błękitnym , a na boku , w większości , farba poschodziła .

Co dziwne , chodzi dobrze , mimo informacji przy zakupie , że nie jest na chodzie !!!

Dzięki !!!

Może ktoś , ma jeszcze jakieś informacje o tym budziku ?

W internecie niewiele znalazłem .

Z góry dziękuję !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A...to dla tego Kasi nie widać było na budzikowym forum :D szykowała referat :) fajna sprawa ,szkoda że nie wiedziałem o takim temacie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Była super atmosfera, i przyjemnie można było spędzić czas w gronie pasjonatów różnego rodzaju budzików.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja wina ! nie przeglądam forum dokładnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj tam jaka wina, któż z nas czyta  wszystko co jest na forum?  Będzie kolejny taki warsztat organizowany przez  Czasika niebawem w Mysłowicach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś troche więcej wolnego czasu więc JAZ doczekał się dokończenia remontu.Wielki (135mm)francuz z 3-50r z centralną sekundą prezentuje się całkiem dobrze wśród moich budzików :)jaz%20prz.JPGjaz%20p.JPGjaz%20t.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny model. Gratulacje!.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję ,lubię takie wielgusy :D a i mam coraz większy problem z cieśnią nadgarstka co nie ułatwia grzebanie w maluchach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już to masz to  trzeba zoperować,  Ja już lewą łapkę zrobiłam w tym roku czeka mnie prawa.  Podsyłam Tobie na prw. ciekawy link do budzika. On az sie prosi abyś się nim, zajął.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja kolekcja budzików liczy ponad 50 szt. Te jednak moim zdaniem sa najładniejsze:)

Japy Freres "Tulippe" i wyższy "Stella"  Niestety tego drugiego nie udało mi się znaleźć w katalogach a "Tulippe" wczesniej już prezentowałem - błędnie go opisując jako "Rosi" :) :) :)

post-74377-0-86665400-1490018166_thumb.jpg

Edytowane przez Dymar3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolekcje masz piękną,trudno pewnie wybrać najładniejsze , szczególnie że perełek już parę pokazywałeś :)

A ja w jakimś dziwnym odruchu ,kupiłem za piątaka taką rozdeptaną puszkę po budziku,trochę ją odświeżyłem,polutowałem ,ale brakuje w niej mechanizmu i nawet nie mam pojęcia co to mogło by być na takich fikuśnych sankach.Może ktoś ma wiedzę co to jest,że już nie wspomnę o jakimś mechaniźmie pasującym ;) popatrzcie może coś wymyślicie :)ofic%20prz.JPGca%C5%82%20of.JPGof%20bok.JPGsanki.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja przez przypadek nabylem takie cudo.Fajnie cyka.

post-40159-0-91512900-1490119959_thumb.jpg

post-40159-0-99731600-1490119975_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie ,większość naszych kolekcjonerskich nabytków tłumaczymy sobie (i żonom)przypadkiem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla zbierających budziki, nie wiem, czy to samoróbka, czy oryginał z patentem na powietrze.

pzdr

post-6402-0-24762400-1490705134_thumb.jpgpost-6402-0-93380000-1490705140_thumb.jpg

post-6402-0-91161200-1490705199_thumb.jpg

post-6402-0-92491300-1490705324_thumb.jpg

Edytowane przez tarant

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !!!

Też widziałem ten budzik i nawet zapytałem , co nieco , o cenę . Tak więc , to jest normalna licytacja i jak dla mnie ,

to za wysoko idzie . Tym bardziej , że nawet w internecie , szukałem dość długo informacji ,  czy zdjęć takiego budzika . No ale nic specjalnego nie znalazłem . Więc sam jestem ciekaw . 

Może ktoś , ma jakąś wiedzę ???

Pozdrawiam !!! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że budzik "na powietrze" wziął się z napisów na dekielku. Stoi napisane WIATR? Stoi jak byk :)

Zapewne to jeden z tych wyjątkowo jazgotliwych potworów, produkowanych przez zakład w Ebensee.

post-6402-0-30329200-1490705558.jpg

Ten na początek strzelał ...

post-6402-0-86383000-1490705865_thumb.jpg

A tu rzeczona Syrena. Konstrukcja dzwonka miała naśladować dźwięk syreny. Wątpię jednak, by w nim były jakieś elementy akustyczne (wirujący gwizdek?), chociaż...

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten pierwszy z w/w budzików jest niesamowity. On budzi wystrzałem z kapiszonów umieszczonych na taśmie (wystarcza na ok. 1 rok budzenia).

Szatański pomysł!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej syrenie musi być jakaś siła sprawcza, wiatr jakiś... może poranne bąki? :P

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już sprzedany za 500 zł Junghans Sirene.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już sprzedany za 500 zł Junghans Sirene.

Długo na takiego polowałem i przeszedł mi koło nosa ;-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chryste. Tyle dać za budzik z masowej produkcji. Chyba nie jestem prawdziwym zegaromaniakiem...

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie są ceny budzików nawet "masówek". Ceny często przewyższają zegary ścienne czy stojące....Na allegro nawet widziałem budziki, których aukcje się kończyły na 1500zł. Piszę oczywiście o "masówkach" z lat ok 1905- 1930. Wyżej omawiany egzemplarz Junghans Sirene spokojnie na allegro osiągnął by minimum 500zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi