arek1a2b 127 #326 Napisano 9 Grudnia 2020 W takich skrzyniach widywałem głównie Germianie, poproś o fotkę sanek bo jestem prawie pewien że będzie kilka dziur w cenie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #327 Napisano 9 Grudnia 2020 1 godzinę temu, arek1a2b napisał: W takich skrzyniach widywałem głównie Germianie, poproś o fotkę sanek bo jestem prawie pewien że będzie kilka dziur w cenie. Sprzedawca jest zainteresowany sprzedażą, więc myślę, że zrobi dodatkowe zdjęcia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taraj 220 #328 Napisano 9 Grudnia 2020 Poproś o zdjęcie pleców a dokładnie na wys brody. Endler na swoich skrzyniach tłoczył swój znak. Czy tak robił od nr 60 xxx , nie wiem, ale warto sprawdzić. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #329 Napisano 26 Grudnia 2020 Witam! Rosyjskie forum ma niepodpisany mechanizm 53626. http://forum.watch.ru/showthread.php?t=552291 Na bębnie znaleziono pierwszą niezarejestrowaną sygnaturę. Czy ktoś znalazł takie u siebie? Pozdrawiam Tatyana 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #330 Napisano 26 Grudnia 2020 To stara sygnatura uznana za Endlera. Ale numer mech 53626 - dość zaawansowany już. I teraz pytanie, czy to EC było tam od początku ? Czy ten bęben został zamieniony, bo była taka potrzeba ? Na wieczku jest '1' ... ciekawe czy na innych elementach też (?). Mam Endlera 38xxx... w najbliższym czasie planuję do niego zajrzeć. Może coś się okaże. Gdyby się u kogokolwiek potwierdziło - to już można byłoby uznać w zasadzie za pewnik, że EC to Endler... Ale z drugiej strony to bardzo dziwne byłoby, że nikt do tej pory nie zwrócił na to uwagi. Tak czy inaczej - ja widzę po raz pierwszy. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #331 Napisano 5 Stycznia 2021 53tys to zbyt wysoko bo sygnatura ta pojawiała się tak do 8tys jak odnotowałem potem zrezygnowali i myślę, że powodem tego było zbyt duże podobieństwo z sygnaturą GB mogło to nieść konsekwencje finansowe dla byłego pracownika Beckera 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #332 Napisano 5 Stycznia 2021 Zgadza się... 53xxx - to duży numer. Dodatkowo myślę, że EC a potem niesygnowane Endlery - to były 2 różne numeracje. Wydaje się być logicznym, że EC jest starsza. Chociaż się nie upieram. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taraj 220 #333 Napisano 5 Stycznia 2021 Endler EC był dosyć wcześnie gdzieś ok 1870, mam Endlera nr 6420 z sygnaturą EC. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #334 Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Takiego Endlera warto odnotować. 85983 - miniatura. Edytowane 30 Stycznia 2021 przez Yahagi 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #335 Napisano 30 Stycznia 2021 Wagi z turbodoładowaniem... 1 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #336 Napisano 30 Stycznia 2021 No, no.... podobny do mojego beyby RSM 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #337 Napisano 30 Stycznia 2021 10 minut temu, tarant napisał: Wagi z turbodoładowaniem... A to pewnikiem zegar u Jerzego 😂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #338 Napisano 30 Stycznia 2021 1 minutę temu, Yodek napisał: A to pewnikiem zegar u Jerzego 😂 Stopierwszy 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #339 Napisano 30 Stycznia 2021 Teraz, tarant napisał: Stopierwszy No fakt!! 🤣🤣 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #340 Napisano 11 Lutego 2021 Takie pytanko .... czy są znane przypadki wagowych Endlerów z zewnętrzną kotwicą ? Jeśli nie, to inne pytanie... może lekko lamerskie... - kto z wagowców zewnętrzną stosował ? Gość mnie dziś zaskoczył mechanizmem, co prawda bez zewnętrznej... ale przysłał zdjęcia swojego. Plecy takie jak tu, a przód jak u Endlera... trzeba się trochę poprzyglądać, żeby różnicę dostrzec. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #341 Napisano 11 Lutego 2021 A jaki typ wychwytu zewnetrznego masz na myśli ? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #342 Napisano 11 Lutego 2021 Nie wiem ? o takie coś mi chodzi ... Pewnie wyrażam się nieprecyzyjnie..... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #343 Napisano 11 Lutego 2021 No to jest brocot , na stalowych paletach. Bywa na paletach rubinowych . Bywa też rozwiązanie bazujące na wychwycie Grahama - na pierwszy rzut oka wygląda podobnie. różnice są w konstrukcji i typie palet. Ale to wszystko można przeczytać w literaturze .... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #344 Napisano 11 Lutego 2021 ... zgadza się. Mnie bardziej interesuje kto wogóle popełniał takie mechanizmy (?). Endlera - nie podejrzewam jakoś, chociaz w skrzyni jest wieszak Endlerowy. Już prędzej FMS. Jak pisałem - dzis dostałem photo podobnego (plecy identyczne jak pokazane powyżej), chociaż bez kotwicy zewnątrz... i pod tarczą jak Endler wygląda... Stąd pytanie, kto takie popełniał w ogóle (?) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #345 Napisano 11 Lutego 2021 Z wiszących, Lenzkirch na pewno - zarówno sprężynowe jak i linkowe. Podobno była też centralna sekunda z brocotem, ale nie jestem pewien, nie widziałem. Czy ktoś inny - nie wiem - nie spotkałem. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #346 Napisano 11 Lutego 2021 (edytowane) No to wrzucę jeszcze to co pod tarczą. Jak pisałem - z tyłu taki sam jak z x168 powyżej. Ale krój numeratora - bardziej do FMS pasuje. Jednak zwracam uwagę na młotek... w obu przypadkach okrągły jak w Endlerze. A tu od czoła wspomniany 'drugi' mechanizm (bez kotwicy na zewnątrz). Ten ma numer nieco ponad 3xxx. Wydaje mi się, że jest baaaardzo duże podobieństwo. Ale kilka drobiazgów (jak np. otwory w płycie, kształt koła... parę takich) się nie zgadza. Obok - prawdziwy Endler z rodowodem. Edytowane 11 Lutego 2021 przez Yahagi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #347 Napisano 11 Lutego 2021 1 godzinę temu, JASI napisał(-a): Z wiszących, Lenzkirch na pewno - zarówno sprężynowe jak i linkowe. Podobno była też centralna sekunda z brocotem, No osobiście nie spotkałem ani też nie widziałem w żadnym dostępnym katalogu centralnej z brocotem . Chyba że na jakieś indywidualne zamówienia. Spotkałem kilka wiedeńczyków z brocotowym wychwytem . 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #348 Napisano 11 Lutego 2021 Jeszcze takie zdjęcie dostałem.. Endler - nieEndler ? Freiburg - nieFreiburg ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #349 Napisano 13 Lutego 2021 Kontynuację przeniosłem do : 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerims 101 #350 Napisano 30 Marca 2021 Odnośnie wczesnych zegarów Endlera sygnowanych kotwicą + EC to udało mi się zarejestrować 10 przypadków: 8 chodzików, jeden z biciem i jedna sprężyna z biciem. Sygnowane mechanizmy w zakresie numerów od 5396 do 7817. Jeśli Ktoś z Koleżanek i Kolegów posiada zegar (mechanizm) Endlera sygnowany kotwicą z EC (lub ma w swojej bazie) z wyższym lub niższym numerem fabryczny to proszę o podzielenie się... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach