Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Bugs napisał(-a):

Perezcope już na swoim Insta pokazał pierwsze grube kłamstwo Rolexa w tej książce :) 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, pisar napisał(-a):

Perezcope już na swoim Insta pokazał pierwsze grube kłamstwo Rolexa w tej książce :) 

Mówisz o tym, czy coś tam jeszcze wcześniej w relacjach było? Ja w sumie chętnie kupię, jak będzie jakaś promocja, bo lubię ładnie wydane książki o zegarkach. 

IMG_A85FBAEB8CC8-1.thumb.jpeg.068db2bc83b88af233cd60c983705a79.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, meinard napisał(-a):

jak będzie jakaś promocja, bo lubię ładnie wydane książki o zegarkach

Na to bym nie liczył, te ksiazki raczej nie tanieją. Jedyne co to "używana". Co do jakości wydania to na 100% jest super, złapałem kiedyś książkę Nicholasa o Reverso i jest znakomicie wydana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Jan napisał(-a):

Na to bym nie liczył, te ksiazki raczej nie tanieją.

Czasem się zdarzają promocje przy okazji jakichś Amazon Days czy innych takich. The Watch Book Rolex tak trafiłem za jakieś 50 euro chyba, więc może ta też kiedyś zleci poniżej 500 zł. Chyba że krótko ją będą drukować i w ograniczonej serii, to wtedy oczywiście nie ma co na to liczyć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka fajnych komentarzy pod artykułem

Quote:
My local bookseller told me that he just doesn't know how many he'll get in stock (and there are some VIPs that are interested) - BUT if I buy a couple of coffee table books, a set of encyclopedias, and three copies of What I See by Brooklyn Beckham, he'll put me on the list.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, lort napisał(-a):

Kilka fajnych komentarzy pod artykułem emoji28.png

Quote:
My local bookseller told me that he just doesn't know how many he'll get in stock (and there are some VIPs that are interested) - BUT if I buy a couple of coffee table books, a set of encyclopedias, and three copies of What I See by Brooklyn Beckham, he'll put me on the list.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Na pewne książki, tak jak na Rolexa, trzeba sobie zasłużyć 😂.

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, meinard napisał(-a):

Chyba że krótko ją będą drukować i w ograniczonej serii, to wtedy oczywiście nie ma co na to liczyć. 

Może będą zapisy🤔 🤣

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, I_love_britney napisał(-a):

Co to za książeczka?

A taka - Frank Edwards Przewodnik dla konesera 

są różne manufaktury opisane, historia, osiągnięcia, kolekcje wiodące.
Od Patek Philippe,  Vacherona, przez Jaeger LeCoultre i Breguet , Rolex oczywiście, po Omegę,  Breitlinga,  TAGa aż  do Citizena czy Seiko.  

z ciekawostek jest opisany Bertolucci , Chaumet, George Daniels , Dunhill, Jean Lassale. Daniel Roth na przykład 🙂

IMG_1967.thumb.jpeg.db0789cb0d8a0890e9ada2c9039fcbfd.jpeg

Edytowane przez SPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do kolegów z 124270, jak rozkład masy w tym zegarku wyglada? Nie czuć że jest top heavy w związku z tym mocnym zwężeniem bransolety ? Moon na nowej bransolecie  niestety ma zaburzoną równowagę, pomimo raptem 130g ( niewiele więcej niż Ex) czuć kopertę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minutes ago, tbn said:

Pytanie do kolegów z 124270, jak rozkład masy w tym zegarku wyglada? Nie czuć że jest top heavy w związku z tym mocnym zwężeniem bransolety ? Moon na nowej bransolecie  niestety ma zaburzoną równowagę, pomimo raptem 130g ( niewiele więcej niż Ex) czuć kopertę. 

Kiedyś kolega @mylof użyczył mi swojego exa na jeden dzień do ponoszenia i pomimo za dużej bransolety byłem zachwycony wygoda tego zegarka. Ex 36 jest idealnie zbalansowany. Powiedziałbym ze bransoleta w nim przewyższa potrzeby koperty i spokojnie rozprowadza/podtrzymuje masę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, SPS napisał(-a):

Frank Edwards Przewodnik dla konesera

Polecasz czy to raczej taka książka wprowadzenie dla laika?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Jan napisał(-a):

Polecasz czy to raczej taka książka wprowadzenie dla laika?

Dla laika, ale raczej opcjonalnie. 

Ta książka na polskim rynku została wydana przez właściciela sieci sklepów SWISS, więc główna treść owszem, jest na temat zegarków, ale na samym końcu jest rozdział "współczesne trendy", gdzie wydawca postanowił przybliżyć swoją ofertę, więc dostajemy w twarz Armanim, Dieslem, itp. Niby to tylko kilka stron, ale jakoś wizerunkowo mi to zgrzyta. 

Plus polski przekład jest bardzo kiepski, zawiera literówki, ale też i zwykłe błędy - choć ja mam pierwsze wydanie, więc jeśli były jakieś wznowienia, to być może zostało to poprawione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jan 

Ta książka raczej dla początkującego. 

Z drugiej strony są zdjęcia starszych referencji więc z kolekcjonerskiego punktu widzenia można rozważyć jak ktoś lubi starsze książki. 

Mam też inny album nowy , duże zdjęcia makro to polecam bardziej. 

IMG_0621.thumb.jpeg.20068d51f29e55e3ecca74f5a76198ad.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, KrysH napisał(-a):

Kiedyś kolega @mylof użyczył mi swojego exa na jeden dzień do ponoszenia i pomimo za dużej bransolety byłem zachwycony wygoda tego zegarka. Ex 36 jest idealnie zbalansowany. Powiedziałbym ze bransoleta w nim przewyższa potrzeby koperty i spokojnie rozprowadza/podtrzymuje masę.

Obawiam się tego agresywnego zwężenia, pod względem wygody , ale tez estetycznie. Miałem kilka modeli na oyster z klasycznym zwężeniem 20-16, wszystkie były super wygodne. Z drugiej strony nowa bransoleta w Moonwatchu jest dla mnie mniej wygodna niż w poprzedniej referencji , która gorzej się układała ale lepiej nosiła. Wina tutaj leży właśnie w zwężeniu do 14mm przy klamrze i zlym wyprofilowaniu ogniw, nawet luźna odciska się na ręce. Ex ma dużo mniejsza kopertę co w połączeniu z Oyster pewnie zapewnia większy komfort. Od pół roku rozważam 114270 vs 124270. 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, tbn napisał(-a):

3 godziny temu, tbn napisał(-a):

Obawiam się tego agresywnego zwężenia, pod względem wygody , ale tez estetycznie. Miałem kilka modeli na oyster z klasycznym zwężeniem 20-16, wszystkie były super wygodne. Z drugiej strony nowa bransoleta w Moonwatchu jest dla mnie mniej wygodna niż w poprzedniej referencji , która gorzej się układała ale lepiej nosiła. Wina tutaj leży właśnie w zwężeniu do 14mm przy klamrze i zlym wyprofilowaniu ogniw, nawet luźna odciska się na ręce. Ex ma dużo mniejsza kopertę co w połączeniu z Oyster pewnie zapewnia większy komfort. Od pół roku rozważam 114270 vs 124270. 🤣

O kurcze, mam Explorera 124270, nie mam pojęcia jak wygląda rozkład masy... Zegarek jest zgrabny, płaski, lekki, wygodny, przy okazji ponadczasowy. Speedmaster ma 42mm, jak masz chudą rękę, to będzie różnica, co nie zmienia faktu, że to też klasyka, i to przez wielkie "K", na Księżyc poleciał, wrócił, astronauci pewnie nie narzekali.

_storage_emulated_0_DCIM_.convert_security_files_1726425788488.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś z forumowiczów duet op I dj 36mm? W jakich konfigach? Troszke się zastanawiam czy jak do op dołączy jd smooth/jubile to czy jednak nie będą zbyt podobne, a z drugiej strony fluted jest jakiś taki elegancki i mam wątpliwości czy pasuje do thirtu

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Celowo zrobiłeś zdjęcie z takim "ostrym cieniem mgły"?

To fakt, że jest za***istym zegarkiem, ale tu go trochę skrzywdziłeś :(

Tak właściwie nie wiadomo, czy to nie jest np. Tisell ;)

Popatrz jak foci @mario1971, każdy jego Rolex wygląda jakby miał obustronny AR :D

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

Celowo zrobiłeś zdjęcie z takim "ostrym cieniem mgły"?

To fakt, że jest za***istym zegarkiem, ale tu go trochę skrzywdziłeś :(

Tak właściwie nie wiadomo, czy to nie jest np. Tisell ;)

Popatrz jak foci @mario1971, każdy jego Rolex wygląda jakby miał obustronny AR :D

Celowo. Ja nie robię ładnych zdjęć (zostawiam to lepszym w tej materii). Wolę zdjęcia ciekawe, takie staram się robić, oczywiście z marnym efektem, i takie lubię oglądać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi